Форум за стендов моделизъм
http://model.airgroup2000.com/

La Venus 1782 18-Pdr Frigate
http://model.airgroup2000.com/viewtopic.php?f=108&t=4529
Страница 1 от 1

Автор:  j yaymanov [ 31 мар 2013 22:19 ]
Заглавие:  La Venus 1782 18-Pdr Frigate

Минути преди пускането на самата тема приветствам идеята за тази наскоро отворена секция на форума, което дава възможност за отделно осветляване на въпроси, от които не всички колеги се интересуват.

Може би историята на този кораб не е чак толкова странна, колкото самия избор на издателите ANCRE. По онова време повече кораби са били загубени в буря, отколкото в битки.

При забележителната популярност на Sane като дизайнер (инженер по оригиналния текст), според издателите по негови чертежи са били построени не по-малко от 65 от общо 143 фрегати с основно въоръжение 18-фунтови оръдия, за периода от 1780 до 1813 (края на Наполеоновите войни и Френската Империя).
Някои от тях са били на служба до 1850 г. - достатъчно впечатляващо.
А според Robert Gardiner “FRIGATES of the NAPOLEONIC WARS”, стр. 149, (към анотацията за фрегатата Astree от 1803, пак по Sane, („Pomona” в самото оглавление на чертежа), по чертежите на Sane е правена стандартната френска фрегата за периода.

Освен това, не намерих споменаване на класове фрегати при французите, за разлика от британската практика. Може би те са се появили по-късно, към началото на 19 век.
На две места в книжката се споменава “Sane-type Frigate”.
Който има някаква друга информация по въпроса, моля да сподели.

Въпросът, дето ме гложди, е защо именно La Venus от всичките тези 65 или 143?
Щото в анотацията на ANCRE за фрегатите по Sane се споменават изобилстващи в архивите записи за славни битки (valorous actions).
Да видим дали и вие няма да си зададете тоя въпрос след резюмето на историята по-долу.

По същество: Строежът на фрегатата е завършен на 25 декември 1784.
Явно годината 1782 се отнася по-скоро до началото му, т.е. започната е по време на война. След примирието от 1783 явно не е имало причина да се бърза със завършването.

Корабът е направил две и половина пътешествия от юли 1785 до декември 1788 г.:
Били са от една страна с научна цел – проверка и коригиране на морските карти на Червено море и брега на днешен Оман.
След това бреговете и островите на Индийския океан с по-скоро икономическа и политическа мисия – да направи оценка на икономическото състояние и възможностите за търговия и да поразмаха френския флаг (както и да покаже впечатляващо въоръжение) тук-там на Коморските острови, около о.Занзибар, в Персийския залив, по бреговете на Индия (включително в Бенгалския залив – до Калкута) и на Сейшелите.
Най вероятно по време на аудиенциите капитанът е размахвал пръст (е, нямам предвид среден, де) - поради незначителните политико-икономически последствия. То за представителите на великите сили си е присъщо, а французите имат малко в повече арогантност.

На връщане от третото пътешествие поради задаваща се буря капитанът de Touanaru бил принуден да даде нареждане за отплаване от Сен Пол на о.Реюнион (до о.Мавриций). Корабът потънал в бурята заедно с целия си екипаж на 30 срещу 31 дек. 1788 г., за последно забелязан същия ден от фрегатата Resolution, с която отплавали заедно.
Свидетелство за приключване на историята на La Venus са запазените писма във връзка с изплащането на дължимите пари на семействата на загиналите моряци.

Корабът на преден план от вкараната картинка не е La Venus, нито пък този в дълбочина е Resolution. Стори ми се подходяща за илюстрация.

Прикачени файлове:
Storm.jpg
Storm.jpg [ 68.89 KиБ | Видяна 1054 пъти ]

Автор:  j yaymanov [ 31 мар 2013 22:22 ]
Заглавие:  Re: La Venus 1782 18-Pdr Frigate

Май доста дълго се получи, дано не е пълна скука.
Преди да ми четете постовете, гасете цигарите и местете чашите на безопасно разстояние – да не стане някоя беля, като задремете.
Ако учебниците по история ги пишеха както тази тук за La Belle в секцията, учениците щяха да си ги препрочитат по няколко пъти. И да ги наизустяват. :compress:

Ще има следващ пост за чертежа. Надявам се съдействие.

Автор:  j yaymanov [ 22 апр 2013 09:29 ]
Заглавие:  Re: La Venus 1782 18-Pdr Frigate

За чертежа:

Не открих кой знае какво за модели по тоя чертеж, ако не броим тоя в сайта на ANCRE.
Само една снимка на модел с такелаж без платна. Не че не се рових из нета, доколкото е по моите възможности.

Още една причина да започна тоя модел.
Колеги, който има достъп до нещо повече, моля да сподели.

Начупеният отвън и отвътре нос, както и стълбичките към галюна според мен донякъде дават на чертежа привкус на уникат. Наклонът на кърмата е с около 15º по-голям отколкото е даден в британските източници за фрегатите на Сане.
Иначе чертежът си е супер, а по-големият ъгъл на кърмата дава повече площ за кърмовия декор и добавя елегантност на силуета като цяло.

Отбелязвам първи два въпроса, свързани с чертежа:

1. Смущава ме петата дъска надолу от линията на бархоута (Split Plank). Не съм виждал такъв вариант. Позната ли ви е такава практика?
Боя се, че ще ме затрудни. Дали да не направя дъските отделни с корекция на ширините им към кърмата или да увелича броя на дъските с една? Най-долната дъска до кила при кърмата е широка към 8.5 мм, което по мащаба прави повече от 60 см. Тъкмо малко да й намаля ширината.
Или да направя възможното строго по чертежа?

2.Книците на бимсите на квартердека на PL.V припокриват частично горните ъгли на 8-ми, 10-ти, 11-ти и 13-ти оръдеен порт (на PL.VІІ не е показано припокриване на 10-ти порт). И това ми е непознато.
Дали да се водя от PL.VІІ, който е вид отвън? Или да преместя книците така, че да не се виждат отвън и да не развалят пейзажа?

Колеги, помагайте!

Прикачени файлове:
Split Plank w.jpg
Split Plank w.jpg [ 83.41 KиБ | Видяна 992 пъти ]
Beam Knees w.jpg
Beam Knees w.jpg [ 35.21 KиБ | Видяна 992 пъти ]

Автор:  snarlev [ 22 апр 2013 17:21 ]
Заглавие:  Re: La Venus 1782 18-Pdr Frigate

Тая дъска на кърмата няма начин да е вярна. Опитай да я начертаеш в друга проекция. Отделен въпрос е как ще се вижда като се сложат всички елементи на кърмата. Мисля че се скрива и не се вижда. Дъската най отдолу на шпунтовия пояс и тя няма да се вижда, модела има медна обшивка.
Тия проблеми са разбираеми. Монографията е от по старите и е чертано на ръка. Ще има и други неясноти предполагам. Освен това няма адмиралтейски набор и затова тия елементи не стават ясни.
Книците на бимсите обаче ги скрий, защото ще правят лошо впечатление.

Страница 1 от 1 Всички времена са UTC+03:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/