Форум за стендов моделизъм
http://model.airgroup2000.com/

P-59 A/B "Airacomet"
http://model.airgroup2000.com/viewtopic.php?f=14&t=87
Страница 1 от 1

Автор:  navy_yvan [ 14 фев 2008 13:53 ]
Заглавие:  P-59 A/B "Airacomet"

Модел: P-59 A/B "Airacomet"
Мащаб: 1/72
Фирма: Special Hobby
Кат. номер: 72058

Моделът е придобит чрез "бартер" с колега от Варна.

Кутия:

Изображение

Моделът е положен в картонена кутия със странично отваряне. От двете страни на кутията има рисунки на летящ в полет Р-59 А.

Инструкция:

Изображение

Изображение

Изображение

Инструкцията е написана на английски и чешки език, но не би затруднила моделисти не знаещи тези два езика, тъй като е подробна и разбираема. На последнитедве страници са показани камуфлажните схеми на версиите Р-59 А и Р-59 В.

Деколите:

Изображение

За съжаление много "постни" - 4 американски знака (звезди), два бордни номера за двете версии и две емблемки съответно за версиите. НИКАКВИ технически надписи - абе както казах - "постна" работа.

Детайлите:

Изображение

Китът се състои от около 60-тина детайла положени в найлонова опаковка. Фина вдлъбната разшивка, почти отсъстват леяци. В наличност са два комплекта остъкление - съответно за двете модификации. Същите са прилично прозрачни, но "дебели". В комплекта има и малко ецвани детайли за креслото на пилота.

Няколко думи за самият самолет:

Повлияни от успехите в използването на реактивната авиация в Германия и Англия, САЩ също бързат да наваксат в тази сфера. Към разработването на свой проект, къде с помощта на англичаните, къде със свои собствени усилия в началото на 40-те години на 20 век започват разработването на свой експериментален самолет - YP-59A. В периода1942-43 година са и първите му полети съпроводени от удачи и неудачи свързани преди всичко с все още несъвършеният реактивен двигател. Но дори и смяната му с по-съвършения GE I-16 (J-31) не го прави повече от експериментален самолет, но въпреки това може да се каже, че е ПЪРВИЯТ американски реактивен самолет. Истински такъв става Р-80, който е и истински боен истребител положил основите на американската истребителна авиация.

Страница 1 от 1 Всички времена са UTC+03:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/