Becko84 написа:
... от самото начало двигателите ме мъчат най-много. Просто колкото и да се мъчех да намеря от какво да ги направя за да са по-реални винаги стигах до сламка или дюбелите в гаража

Те са в никаква форма сравнени с чертежите и снимките

Дюбелите са от ПВЦ и ще ти създават още главоболия при работа с тях. Огледай се за нещо друго, защото си струва труда, а и в началото беше написал, че се кефиш да експериментираш. Ето един пример.
Вчера вечерта си прегледах скрач-бокса (на български: "кутията за драскане"

) и ето какво открих (линийката е само за мащаб, разбира се):

Лъскавата тръбичка е взета от това нЯщо:

След като г-н Академика

пусна на всеобщо четене историята си, как с шублер в ръка е търсил телескопични антени, цената им на световния пазар скочи и се наложи да си намеря друг, по-еФтин заместител: телескопична показалка с магнит на края. (Между другото, много удобна за търсене на метални предмети, изтървани под масата или под леглото!)
Двете цветни тръбички са от стари маркери.
Черният конус е накрайник от автоматичен молив за еднократно ползване.
Мрежичката е от кухненско сито. Имах сито за пудра захар, което е едно от най-ситните, но съм го използвал цялото, та се задоволих с това.
Двете халкички са от старо, почерняло и ръждясало "колие" (не съм го подарявал на жена си

- някъде съм го намерил).
Трите кръгчета ги изрязах със замба от платмасов лист (не ПВЦ!!!, а стирен/стирол).
Преди намирането на горните "вторични суровини" си бях направил чертеж, за да знам какви приблизително размери ще са ми нужни. Все пак има десетки по големина химикали и тръбички, нали

. Ето го чертежът, базиращ се на схемите, които поместих в предния постинг (размерите са закръглени за удобство):

В последователност, която е произволна и при използването само на цианакрилатно лепило, изрязах, напаснах и слепих отделните парчетии в едно цяло:

Формата малко се отклони от чертежа, заради напасванията на отделните елементи, но поне дължината е точно отговаряща на чертежа!
Отпред и отзад изглежда така:

Решетката вътре бе изпълнена по следния начин: първо по-голямо парче от ситото бе залепено на пластмасово кръгче и после излишната тел бе изрязана, като по шаблон

След което "решетката" бе натикана вътре в "двигателя".
Тъй като избраният за суровина химикал е бил подлаган дълго време на неадекватни натоварвания в миналото, здравината на материала му е била компрометирана и под натиска на "решетката", "челният обтекател" се пръсна на 4 части

Последва ремонт, който продължи по-дълго от направата на цялата "джаджа" (по закона на Мърфи), тъй като лепих частите една по една и ги чаках да изсъхнат, преди да добавя следващата.
В крайна сметка шкурката оправи нещата. В момента детайлът е грундиран и съхне.
Двигатели от този тип са произвеждани предимно в подземни "заводи, стари рудници и солници и прочие, много често от концлагеристи или затворници. Има десетки видове с по-високо или по-ниско качество, различаващи се леко по-вид и размери. Аз използвах за "тертип" ей-този модел с двата пръстена, за да не е съвсем гола тръбата отзад:

Becko84 написа:
Другият вариант е да махна и двата обтекателя, да залича следите с пила и шкурка. Да си направя по автентични двигатели и да ползвам плоски пластини от някой литник за обтекатели. Вторият вариант ми се струва по-удачен

Ако срежа обтекателите и мина там, където са били с пила и шкурка ще си личи след като боядисам

?
Това е най-доброто, а и може би най-лесното. Ако изрежеш двете цилиндърчета малко по-високо от нужното и после загладиш бавно с фина шкурка, следа няма да остане. А и по модела няма много детайли или примерно разшивка, която да се загуби на това място. Можеш някъде да запълниш с малко лепило или кит ако се наложи. (Фин, самоделен кит става от моделистко лепило + талк/бебешка пудра).
Becko84 написа:
Обаче забравих да направя отвор за задният колесник. Сетих се чак тази сутрин

Ако пробия малки отворчета с импровизираната ми дрелка, със скалпел разширя отвора и изпиля с пила дали ще се получи?
Сигурно. Даденият пример беше една от многото, но лесни възможности.
Успех!