Иво написа:
...че накъде ще протече боя, или ще се образува капка?...
Да, действително боядисването на гланцова боя е малко странна работа (поне за мен).
Въпроса е малко по-дълъг, може би трябва да започна от по-далеко и да покажа какво имам предвид между "гланцова" и "гланцова" боя
1) Ако говорим за гланцова боя като финална на даден модел или гланцов лак, било преди ваденки или финален... работата е лесна. Пръскаш с аерогрф или нанасяш с четка боя на която пише Gloss и то горе-долу става гланцова боя, изглежда достатъчно лъскаво.
2) Обаче, ако гланцовата боя ще се използва като основа за металици (или металайзери), тогава самогланцирането не е достатъчно (мое мнение!). Колкото по-огледална повърхност искаме да постигнем, толкова по-гладка повърхност на боята ни трябва (за дребни детайли този ефект не се забелязва, но при цяло крило например, разликата е доста видима).
Опитвах какви ли не варианти, но има някаква степен на гладкост, която успявах да постигна чрез боядисването. От там нататък само с механично полиране мога да го направя по-гладко.
Ето нагледен пример, който се вижда само с макрото на фотоапарата.
Така изглежда след боядисване с аерограф, като използвах най-добрите си умения за пръскане на гланцова боя
Прикачен файл:
IMG_1190.jpg [ 143.21 KиБ | Видяна 1046 пъти ]
Привидно е добре. На живо изглежда страшно лъскаво, почти огледално черно.
Под някакъв друг ъгъл на светлината и голямо увеличение, се вижда че има доста неравности
Прикачен файл:
IMG_1191.jpg [ 149.71 KиБ | Видяна 1046 пъти ]
А след механично полиране, шкурки и полир-пасти, вече изглежда така
най-вече се стараех да полирам атакуващият ръб, тъй като мисля да го направя най-огледален, съответно ми трябва и най-добре полиран
Прикачен файл:
IMG_1192.jpg [ 183.89 KиБ | Видяна 1046 пъти ]
Имено нуждата от механична обработка на боята изисква да "налея" доста дебел слой боя, за да може да изпиля неравностите, без да протрия до грунда.
И тук идва интересният (за мен) момент, как се нанася гланцова боя на дебел слой, без да се стече и да се получи с възможно най-гладка повърхност
Изчетох доста статии по въпроса, докато схвана, че не трябва да чета много, а една статия, ама да е правилната

На този модел, всички повърхности с черна основа, ги пръскам по следният начин (не казвам че е правилен, нито пък единствен), който е удобен за мен.
Приемам, че повърхностите вече са грундирани и шлайфано поне с шкурка 1000.
Разреждам боята с разредител със забавител и допълнително малко забавител (в случая боя GX-2, Mr. Color Leveling Thinner и Mr. Retarder Mild) в съотношение на око, докато стане много рядка боята. Забавителя е няколко капки.
1) пръскам тънък прозрачен слой черна боя по целият детайл. Чакам да изсъхне (с боите от серията GX съхне за около 5-10 сек.)
2) повтарям пръскането с малко по-плътен слой (т.е. пускам повече боя през аерографа), пак чакам да поизсъхне, вече около 30-60 сек (или докато боядисам едният край на крилото, другият е почти изсъхнал)
3) повтарям т.2. още 2-3 пъти с нужното изчакване. Целта е да се наслои малко боя, колкото плътно да покрие детайла. На този етап боята повече прилича на матова, още е рано да се гланцира.
следва по-сложната част:
4) започвам да пръскам последователно по целият детайл с малко повече боя и значително по-малко разстояние между аерографа и модела. След като боядисам от край до край, веднага започвам отново да повтарям боядисването от началото на детайла, без да чакам да изсъхне.
Повтарям "наливането" на боя 2-5 пъти, като внимавам да нанасям боята до колкото се може равномерно, без да е на по-дебел или по-тънък слой.
Важно е да не се изчаква боята да изсъхне, а веднага върху мокрият слой да се нанесе следващият!
Колко слоя, ами зависи на око, докато боята започне да седи "мокра" и е на ръба да започне да се стича.
Доста трудно ми беше да свикна, че боята се "налива" поетапно, а не с по-голям дебит на една ръка
5) изчаквам да изсъхне, около 2-5 минути, но не много повече, и повтарям т.4
След значително по-дълго съхнене (може и на следващият ден) боята може да се полира механично.
То стана едно дълго обяснение....
Изглежда сложно и опасно, но всъщност малко като схванеш трика и е лесно.
------
ако нещо не се разбира от обясненията, казвайте, ще се пробвам да поясня