Airgroup2000.com Member of International List of Scale Model Related Web Sites
Този форум е част от сайта на AirGroup 2000
Главен форум на AirGroup 2000

Форум за стендов моделизъм

Част от airgroup2000.com

Начало | Форум-основен | Форум-Модел | Криле | Океан | Океан Dreams | Оръжие |
Криле Ретросалон | Нато и България | Галерия | Военни новини | Поръчай онлайн |

HobbyCULT.com

В момента е 08 дек 2023 21:36

Всички времена са UTC+02:00

Създай нова тема  Отговори  [ 62 мнения ]  Отиди на страница Предишна 1 2 3 4 5 Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано: 10 сеп 2014 22:59 
Извън линия
Потребителски аватар

camaro написа:
Stanislav написа:
Amen! :cheers: :cheers:

Останали ли са изобщо хора, които ползват емайл?

Епа Я ;)

И язе съм от изкопаемите!
Ама убаво мирише, мама му стара!
:geek:

Нагоре
МнениеПубликувано: 11 сеп 2014 10:46 
Извън линия
Потребителски аватар

Academica написа:
Ама убаво мирише, мама му стара!
:geek:

:thumleft: ФАКТ :thumright:

Нагоре
МнениеПубликувано: 06 окт 2014 17:30 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Странно че съм останал с убеждението, че показвам напредъка по тоя модел, а то... забравил съм го :scratch: ей минах 40-те и забравям вече :smurfin:

Малко развитие по модела, но не и напредък :scratch: (виж по-долу)
Както и планирах, подготвих двете половини на тялото за боядисване на синята ивица.
Околните участъци са грундирани със Surfacer 1200 и горе-долу пооправени дребни дефекти
Тиксото с доста играчка е напаснато точно по синята ивица, симетрично на двете половини.
Прикачен файл:
IMG_1183.jpg
IMG_1183.jpg [ 122.21 KиБ | Видяна 1147 пъти ]

Докато съхнеше боята, нямах търпения да залепя прозорците от вътрешната страна.
Наложи се да ги срежа на доста парчета, тъй като цялата лента с прозорци просто не пасваше от край до край на всички прозорци :)
Вижда се колко се разминават парчетата едно спрямо друго. За щастие прозорците от външната страна изглеждат доста по-добре.
Прикачен файл:
IMG_1186.jpg
IMG_1186.jpg [ 155.76 KиБ | Видяна 1147 пъти ]

Голяма играчка беше да се напасне предното стъкло, което също е от две половини, за всяка страна.
Лепено с течно и гелообразно лепило на Ревел. Добре че са полу-гъсти и много подходящи за случая.
Прикачен файл:
IMG_1185.jpg
IMG_1185.jpg [ 124.19 KиБ | Видяна 1147 пъти ]

Свалям тиксата и имам супер синя линия ;)
Даже и прозорци сред синьото :cheers:
Прикачен файл:
IMG_1188.jpg
IMG_1188.jpg [ 179.1 KиБ | Видяна 1147 пъти ]

Прикачен файл:
IMG_1189.jpg
IMG_1189.jpg [ 119.26 KиБ | Видяна 1147 пъти ]

След това залепих двете половини на тялото.
Както е обичайно за по-старите модели, имаше малко усукване между тях и тук-там се наложи китване.
Никакви проблеми, сложих по едно тиксо върху синята ивица и смело китване, жулене, грундиране със Surfacer1200 и след като нагласих сглобката между двете половини, смело свалям тиксото.
Е, малко странно изглеждаше :scratch:
Прикачен файл:
IMG_1241.jpg
IMG_1241.jpg [ 133.09 KиБ | Видяна 1147 пъти ]
За първи път Ревелска емайлна боя ми прави такъв номер. Оказа се че на места почти не се беше захванала към модела (т.е. към грунда).
Ами сега... прозорците сложени, тялото затворено :?: :roll:

Е, рекох си, така и така половината боя е свалена, поне да сваля и останалата.
Захванах се пак с тиксо, лепя и отлепям, докато свалих почти цялата синя боя.
За моя голяма изненада, се оказа, че боята върху страничната врата не иска по никакъв начин да се свали. Колко лепих, отлепях тикса, не ще да се свали :scratch:
Странно, че са правени по абсолютно еднакъв начин (тялото и вратата) с грунд и боя, при това по едно и също време.
Прикачен файл:
IMG_1242.jpg
IMG_1242.jpg [ 122.98 KиБ | Видяна 1147 пъти ]
С малко шкурка, всякакви бои са свалени и тялото е подготвено за ново боядисване. Ще трябва да измисля нещо за маскиране на прозорците :roll:

Нагоре
МнениеПубликувано: 06 окт 2014 18:01 
Извън линия
Потребителски аватар

Само идея давам за предположение - ако пластмасата е прекалено лъскава т.е. полирана, боята и грунда захваща доста трудно и пада, както в твоя случай.
Другия вариант е да не си е обезмаслил, което при теб мисля е изключено.
Затова преди да почна с бояджлъка, минавам повърхността с 800 или 1000 шкурка за да може за какво да се захване боята.
Но вече проблема е друг - маските на прозорците по-добре да си ги резнеш на плотер и да си ги лепваш една по една.

Нагоре
МнениеПубликувано: 09 окт 2014 17:38 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Като се замислих защо падна синята боя, все стигам до извода, че твърде рано съм лепнал тиксото и боята не е била изсъхнала.
Всъщност боята беше съхнала повече от един ден, но емайлните гланцови бои, ако са на по-дебел слой (както в случая) съхнат повърхностно, и после в дълбочина съхнат доста бавно.

Продължавам с боядиването на тялото, този път отгоре, първо металната опашка т.е. черната основа за металните бои.
Вече боядисана и полирана, първо с шкурки после с полир-паста
Прикачен файл:
IMG_1270.jpg
IMG_1270.jpg [ 134.36 KиБ | Видяна 1111 пъти ]

Облепяне с тиксо. Подготовка за белият цвят.
В зоната над пилотската кабина трябваше да импровизирам къде точно минава синията лента, тъй като линните са дадени за синята лента на AirFrance, която минава под прозорците на пилотите.
Прикачен файл:
IMG_1271.jpg
IMG_1271.jpg [ 102.43 KиБ | Видяна 1111 пъти ]

Прикачен файл:
IMG_1272.jpg
IMG_1272.jpg [ 171.75 KиБ | Видяна 1111 пъти ]

Първо сивият цвят, който се надявам да гиоизползвам за подчертаване на изпъкналата разшивка.
Плана е да протрия белият цвят и да се види този цвят под него.
Прикачен файл:
IMG_1274.jpg
IMG_1274.jpg [ 154.51 KиБ | Видяна 1111 пъти ]

Прикачен файл:
IMG_1275.jpg
IMG_1275.jpg [ 78.15 KиБ | Видяна 1111 пъти ]

И бялата боя отгоре. поне 4 ръце, като последните две са на дебел слой за да се гланцира
Прикачен файл:
IMG_1276.jpg
IMG_1276.jpg [ 175.1 KиБ | Видяна 1111 пъти ]

Е, колкото и да се опивам да стане гланцова боята, не става съвсем перфектно, макар тия бои да са доста добри за тази работа.
Прикачен файл:
IMG_1279.jpg
IMG_1279.jpg [ 77 KиБ | Видяна 1111 пъти ]

Свалени маски. До тук ми хареса как се получи :king:
Прикачен файл:
IMG_1284.jpg
IMG_1284.jpg [ 168.66 KиБ | Видяна 1111 пъти ]

Прикачен файл:
IMG_1287.jpg
IMG_1287.jpg [ 82.45 KиБ | Видяна 1111 пъти ]

Предстои маскиране и боядисване с черна основа от белият цвят надолу.

Нагоре
МнениеПубликувано: 12 окт 2014 13:26 
Извън линия
Потребителски аватар

Като правиш дебели слоеве боя върху модела, не те ли притеснява, че нещо от разшивката ще се покрие прекалено много или че накъде ще протече боя, или ще се образува капка? :? Може би си си изградил техника на ръката при боядисване - разстояние, налягане, разреждане?? А защо смяташ да "протриваш" белия цвят, за да се вижда отдолу основата? Странно, за пътнически самолет. Но модела изглежда прекрасно до тук, явно стриктно следваш зададен план и крайният резултат ще бъде интересен. :thumleft:

Нагоре
МнениеПубликувано: 13 окт 2014 15:10 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Иво написа:
...че накъде ще протече боя, или ще се образува капка?...
Да, действително боядисването на гланцова боя е малко странна работа (поне за мен).
Въпроса е малко по-дълъг, може би трябва да започна от по-далеко и да покажа какво имам предвид между "гланцова" и "гланцова" боя :rabbit:

1) Ако говорим за гланцова боя като финална на даден модел или гланцов лак, било преди ваденки или финален... работата е лесна. Пръскаш с аерогрф или нанасяш с четка боя на която пише Gloss и то горе-долу става гланцова боя, изглежда достатъчно лъскаво.

2) Обаче, ако гланцовата боя ще се използва като основа за металици (или металайзери), тогава самогланцирането не е достатъчно (мое мнение!). Колкото по-огледална повърхност искаме да постигнем, толкова по-гладка повърхност на боята ни трябва (за дребни детайли този ефект не се забелязва, но при цяло крило например, разликата е доста видима).
Опитвах какви ли не варианти, но има някаква степен на гладкост, която успявах да постигна чрез боядисването. От там нататък само с механично полиране мога да го направя по-гладко.

Ето нагледен пример, който се вижда само с макрото на фотоапарата.
Така изглежда след боядисване с аерограф, като използвах най-добрите си умения за пръскане на гланцова боя
Прикачен файл:
IMG_1190.jpg
IMG_1190.jpg [ 143.21 KиБ | Видяна 1046 пъти ]

Привидно е добре. На живо изглежда страшно лъскаво, почти огледално черно.
Под някакъв друг ъгъл на светлината и голямо увеличение, се вижда че има доста неравности
Прикачен файл:
IMG_1191.jpg
IMG_1191.jpg [ 149.71 KиБ | Видяна 1046 пъти ]

А след механично полиране, шкурки и полир-пасти, вече изглежда така
най-вече се стараех да полирам атакуващият ръб, тъй като мисля да го направя най-огледален, съответно ми трябва и най-добре полиран
Прикачен файл:
IMG_1192.jpg
IMG_1192.jpg [ 183.89 KиБ | Видяна 1046 пъти ]

Имено нуждата от механична обработка на боята изисква да "налея" доста дебел слой боя, за да може да изпиля неравностите, без да протрия до грунда.

И тук идва интересният (за мен) момент, как се нанася гланцова боя на дебел слой, без да се стече и да се получи с възможно най-гладка повърхност :scratch:
Изчетох доста статии по въпроса, докато схвана, че не трябва да чета много, а една статия, ама да е правилната :study:

На този модел, всички повърхности с черна основа, ги пръскам по следният начин (не казвам че е правилен, нито пък единствен), който е удобен за мен.
Приемам, че повърхностите вече са грундирани и шлайфано поне с шкурка 1000.
Разреждам боята с разредител със забавител и допълнително малко забавител (в случая боя GX-2, Mr. Color Leveling Thinner и Mr. Retarder Mild) в съотношение на око, докато стане много рядка боята. Забавителя е няколко капки.
1) пръскам тънък прозрачен слой черна боя по целият детайл. Чакам да изсъхне (с боите от серията GX съхне за около 5-10 сек.)
2) повтарям пръскането с малко по-плътен слой (т.е. пускам повече боя през аерографа), пак чакам да поизсъхне, вече около 30-60 сек (или докато боядисам едният край на крилото, другият е почти изсъхнал)
3) повтарям т.2. още 2-3 пъти с нужното изчакване. Целта е да се наслои малко боя, колкото плътно да покрие детайла. На този етап боята повече прилича на матова, още е рано да се гланцира.
следва по-сложната част:
4) започвам да пръскам последователно по целият детайл с малко повече боя и значително по-малко разстояние между аерографа и модела. След като боядисам от край до край, веднага започвам отново да повтарям боядисването от началото на детайла, без да чакам да изсъхне.
Повтарям "наливането" на боя 2-5 пъти, като внимавам да нанасям боята до колкото се може равномерно, без да е на по-дебел или по-тънък слой.
Важно е да не се изчаква боята да изсъхне, а веднага върху мокрият слой да се нанесе следващият!
Колко слоя, ами зависи на око, докато боята започне да седи "мокра" и е на ръба да започне да се стича.
Доста трудно ми беше да свикна, че боята се "налива" поетапно, а не с по-голям дебит на една ръка :study:
5) изчаквам да изсъхне, около 2-5 минути, но не много повече, и повтарям т.4

След значително по-дълго съхнене (може и на следващият ден) боята може да се полира механично.

То стана едно дълго обяснение.... :pale:
Изглежда сложно и опасно, но всъщност малко като схванеш трика и е лесно.

------
ако нещо не се разбира от обясненията, казвайте, ще се пробвам да поясня

Нагоре
МнениеПубликувано: 13 окт 2014 15:20 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Иво написа:
...А защо смяташ да "протриваш" белия цвят, за да се вижда отдолу основата?...
За да направя "подчертаване на разшивката", която в случая е изпъкнала.
Ами не намерих много обяснения как се подчертава изпъкнала разшивка и реших да пробвам с този начин.

Иво написа:
...дебели слоеве боя върху модела ... че нещо от разшивката ще се покрие прекалено много...
В случая това ми е целта, да покрия почти напълно изпъкналата разшивка.
Идеята ми е да пробвам тази последователност:
1. Боя с цвета на разшивката (черна, сива или каквато е)
2. основен цвят (по-дебел слой)
3. Полиране/шлайфане до протриване на основният цвят, така че да се покаже цвета на разшивката.
Междувременно се надявам вече изпъкналостта на разшивката да е намаляла.
4. лак преди и след ваденки
5. шлайфане/полиране до пълно заглаждане на изпъкналата разшивка т.е. да останат само нарисуваните линии и нитове, но да няма релеф.
6. Финален лак и би трябвало да стане гладък самолет ;)

Тази идея се опитвам да проверя как ще се получи.
Като изключение ще са металните повърхности, където разшивката ще си остане изпъкнала, тъй като се откроява много добре на металните бои.

Нагоре
МнениеПубликувано: 14 окт 2014 17:37 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

И малко работа по двигателите.
Оригинална снимка на първите версии на двигателите нещо не можах да открия. Предполагам че в модела са доста опростени. Реших поне да изглеждат добре, а пък за достоверност...

Учудващо добро напасване на детайлите. Единствено диаметъра на вътрешните части не пасваше към корпуса и се наложи да подложа с парче от кофичка кисело мляко
Прикачен файл:
IMG_1280.jpg
IMG_1280.jpg [ 132 KиБ | Видяна 1017 пъти ]

Видимата предна част на двигателя. Реших да я оставя само сребриста. Струва ми се добре.
Прикачен файл:
IMG_1281.jpg
IMG_1281.jpg [ 86.92 KиБ | Видяна 1017 пъти ]

и задницата, малко я нашарих със суха четка, че много черна седеше
Прикачен файл:
IMG_1282.jpg
IMG_1282.jpg [ 100.07 KиБ | Видяна 1017 пъти ]

Странно че много навътре ми се струва да са перките, но така и не намерих как е изглеждал първият двигател на Caravelle-тата
Повече ме впечатли точното съвпадение на двете половини на корпуса на двигателя.
Прикачен файл:
IMG_1286.jpg
IMG_1286.jpg [ 161.54 KиБ | Видяна 1017 пъти ]

Външно не всичко съвпадна съвсем точно. В зоната на разшивката и не смея да пиля много.
Прикачен файл:
IMG_1378.jpg
IMG_1378.jpg [ 132.81 KиБ | Видяна 1017 пъти ]

Нагоре
МнениеПубликувано: 29 окт 2014 14:34 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Продължавам с експериментите за имитация на лъскав (добре полиран) метал.
Исках да видя колко най-лъскаво мога да докарам боята Alclad-Chrome. За целта трябва черната основа да е максимално добре полирана.

Нова тестова лъжичка. Малко по-дебел слой черна боя, отново Gunze GX-2 Ueno Black.
Изпилена с шкурки последователно с 1500, 2000, 6000, 8000 и най-фината 12000 на Alclad.
След това полирана с полир-пасти на Tamiya средна (синя) и след това фина (сребриста)
Прикачен файл:
IMG_1429.jpg
IMG_1429.jpg [ 116.63 KиБ | Видяна 962 пъти ]

На този етап видима разлика с предишният (по-съкратен) метод на полиране на практика не се вижда.

Резултата след боядисване на Хром-а
долната лъжичка е с "доброто" полиране и все още без лак, а горната е предишният тест, като само оградената четвърт е без лак
Прикачен файл:
IMG_1446.jpg
IMG_1446.jpg [ 179.33 KиБ | Видяна 962 пъти ]

На снимките не се вижда добре металният ефект, но на живо разликата е доста голяма. (колкото по-лъскава става боята, толкова апарата снима по-трудно)
Определено има видим резултат от полирането с много шкурки и пасти. Въпрос вече на желание до колко му се занимава на човек да полира толкова старателно.

Нагоре
МнениеПубликувано: 29 окт 2014 15:05 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Слад като свалих синята боя, втори опит за маскиране на прозорци с подръчни материали.
Със замба 2мм си направих много кръгчета и в трите ъгъла на всеки прозорец залепих по едно кръгче, а между тях с къси лентички тиксо.
Получи се горе-долу добро маскиране
Прикачен файл:
IMG_1385.jpg
IMG_1385.jpg [ 110.42 KиБ | Видяна 958 пъти ]

Прикачен файл:
IMG_1387.jpg
IMG_1387.jpg [ 240.05 KиБ | Видяна 958 пъти ]

Прикачен файл:
IMG_1392.jpg
IMG_1392.jpg [ 164.61 KиБ | Видяна 958 пъти ]

Прикачен файл:
IMG_1393.jpg
IMG_1393.jpg [ 276.27 KиБ | Видяна 958 пъти ]

Прикачен файл:
IMG_1394.jpg
IMG_1394.jpg [ 148.59 KиБ | Видяна 958 пъти ]

Прикачен файл:
IMG_1398.jpg
IMG_1398.jpg [ 125.07 KиБ | Видяна 958 пъти ]

Прозорците са различни един спрямо друг като форма на дупката и форма на прозрачната пластмаса. Може би малко странно изглеждат спрямо съвременните модели, но искам да си ги оставя в този вид, за да запазя автентичният вид на модела.

Нагоре
МнениеПубликувано: 29 окт 2014 15:40 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Подготвих и двигателите с бял цвят отгоре и черен (т.е. ламаринен) отдолу
Прикачен файл:
IMG_1404.jpg
IMG_1404.jpg [ 175.14 KиБ | Видяна 952 пъти ]

и тогава ми дойде музата да китна тук там (след боята :roll: ) и да поизпиля някои неравности, отново върху вече боядисаните участъци :shock:
Китнах, изпилих... е наложи се да боядисвам отново :)
Прикачен файл:
IMG_1427.jpg
IMG_1427.jpg [ 159.38 KиБ | Видяна 952 пъти ]

Възстанових белият цвят на покрива на тялото, защото и него протрих, докато изправях формата на тялото :pale:

След възстановяване на боята на белият покрив, започнах да пиля внимателно бялата боя, докато се протрие изпъкналата разшивка и се покаже сивият цвят.
За сравнение лявото е бялата боя след пръскането, дясно вече изпилена с шкурка 2000 и протрита разшивка.
Прикачен файл:
IMG_1436.jpg
IMG_1436.jpg [ 116.08 KиБ | Видяна 952 пъти ]

Разшивката на места не се изравнява напълно с боята, но се надявам, че след лака ще се изравнят съвсем.
Направих тестово задната половина. На снимката е вече след пилене с шкурка 2000 и полиране с полир-паста на бялата боя
Прикачен файл:
IMG_1424.jpg
IMG_1424.jpg [ 230.81 KиБ | Видяна 952 пъти ]

Гледан от по-далеко изглежда така
Прикачен файл:
IMG_1423.jpg
IMG_1423.jpg [ 147.51 KиБ | Видяна 952 пъти ]

Поне на белият цвят ефекта с подчертаване на изпъкнала разшивка, за мен е успешен. Вярно тази разшивка е доста по-дебела и груба, спрямо съвременните модели, но седи интересно.

Нагоре
МнениеПубликувано: 29 окт 2014 15:48 
Извън линия
Потребителски аватар

Що бе? На мен ми харесва как стои!
Браво!

Нагоре
МнениеПубликувано: 29 окт 2014 23:11 
Извън линия
Потребителски аватар

Прикачен файл:
123456.gif
123456.gif [ 879.89 KиБ | Видяна 924 пъти ]

In The Game Of Thrones, you win or you die,
there is no middle ground!

Нагоре
МнениеПубликувано: 04 ное 2014 17:22 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

След като отново синята боя (Revell 54) взе да се лющи, макар и доста по-слабо, не издържах и я изхвърлих.
Купих си същата, но нова, да не би да е остаряла предната. За сравнение взех и същият номер акрилна (Revell Aqua 54).
И направих малък тест да видя дали ще има проблеми с маскиращото тиксо
Прикачен файл:
IMG_1448.jpg
IMG_1448.jpg [ 223.05 KиБ | Видяна 884 пъти ]
Ами боите (новите) се оказаха отлични. И емайлни и акрилни, нанесени върху голя пластмаса, surfacer или черна основа, са еднакво здрави и устойчиви.
Цветовете между акрила и емайла са абсолютно еднакви, което е добре. Качеството на гланциране, разбира се на емайла е по-добро.

Последва сваляне на синята боя, отново с маскиращо тиксо, пада относително лесно. Отдолу е черната основа.
И голямото маскиране на прозорците :shock:
Прикачен файл:
IMG_1453.jpg
IMG_1453.jpg [ 165.61 KиБ | Видяна 884 пъти ]

Този път не ми се чакаше и боядисах с акрилната Revell 54 Aqua.
Прикачен файл:
IMG_1456.jpg
IMG_1456.jpg [ 254.63 KиБ | Видяна 884 пъти ]

Доволен съм от резултата с тази боя. Трябва доста да се разреди, за да се пръска добре, но си я бива.
Ще трябва да пооправя пропуските в маскирането и да изпиля отново нитовете :)

Нагоре
Покажи мненията от преди:  Сортирай по  
Създай нова тема  Отговори  [ 62 мнения ]  Отиди на страница Предишна 1 2 3 4 5 Следваща

Всички времена са UTC+02:00