@Иво
Ти ми зададе въпроси по които цяла дисертация мога да напиша

, но ще опитам да отговоря съвсем накратко. Макар че не виждам как това ще помогне на някого в хобито, най-много да го обърка.
Разбира се всичко е индивидуално спрямо всеки модел - що за модел е, откъде се е появил при мен, за каква цел съм го купил (голяма част от моделите си вземам за бърза и лесна сборка, макар и там да използвам афтърмарекет). Но ако приемем общия случай - аз съм от така наречените АМ моделисти (има такъв термин из нета), т.е. афтърмаркет моделисти - напъхващи в моделите си всичко възможно

. И въпреки битуващото мнение че това се прави за малко перчене - не, най-голямо удоволствие в целия процес на сглобяване на един модел за мен представлява работата с фотоец и полагането на декалите. Нито процеса на боядисване, още по-малко пък състаряването не ме кефят така, както направата на една обемна конструкция от фотоец. Това е главната причина да използвам килограми метал и смола в моделите ми

. Като бонус - модела става доста по-разчупен, макар и рядко "верен", но това последното за мен е третостепенно.
Цитат:
Как разбираш предварително, какъв точно автърмаркет ще ти е нужен за модела, че успяваш да се снабдиш с няколко различни комплекта?
След горните аргументи обикновено процедирам по следния начин - като за заразя с някоя машина из нета издирвам кой е най-добрият модел (не най-верният, а най-добре сглобяващият се), намирам му платките и инструкцията, изучавам ги внимателно и преценявам кое в модела може да се остави отворено (капаци, врати и т.н.). След това изнамирам афтърмаркета който се произвежда за модела, старая се да намеря всичко от всякакви фирми, намирам им снимки и инструкции (задължително), преценявам кое ще ми е от полза, но в същото време няма да ме напрегне особено при сглобяването и вземам решение какво ще поръчам.
Цитат:
От един магазин ли се снабдяваш с всичко или събираш от различни доставчици?
Преди всичко се стараех да купувам от един магазин. Но в последно време съм раздели нещата на две - ако се каня да започна модела веднага - поръчвам всичко наведнъж, 95% от случаите от чужбина (в БГ всичко наведнъж е абсурд да се намери). Но ако не се каня да го почвам веднага, а просто е в списъка ми с желания се възползвам от предварителните поръчки, които събират нашите БГ магазини - HobbyCult и Nirahobby. Обикновено ми излиза по-евтино така.
Заедно с афтърмаркета обикновено поръчвам и боите за основните цветове, за да не стане издънка после.