Модел: Zugkraftwagen Sd. Kfz. 9 “FAMO”
Мащаб: 1/72
Фирма: Revell
Кат. номер: 03100
Прикачен файл:
F4.JPG [ 151.94 KиБ | Видяна 982 пъти ]
Предистория:Този модел мисля, че е единствения ми, който си има цяла предистория. Общо взето 6 години ми трябваха да се сдобия с този полу - камион . Ще се питате „защо пък 6 години точно”. Бях 16-годишен, и тъкмо бях открил моделизма, имах вече около 3-4 модела на самолети и авиацията беше голяма краста. Не е нужно да обяснявам в какво състояние са били моделите ми тогава. За пръв път видях FAMO, на Revell на задната страна на една кутия от модела на Revell. Само че модела беше другия предлаган от Revell – сив, отново от Нормандия, без гребло. Тогава изобщо не се интересувах от тоя тип техника, да не кажа, че ми беше прекалено скучна, и нямах никаква представа как би изглеждал един модел на сухопътна машина, пръсната на части и то в този голям мащаб. Но някак камиона ми грабна внимание и започнах да си го търся на модел (не особено активно), но все пак всеки път при поръчка на нещо, проверявах за този модел. Случваше се на два – три пъти да ми попадне, но така и така и не се навих да го взема – все ме теглеше авиацията. Така минаха няколко години и, когато вече съвсем реално започна да ме влече този модел изчезна от пазара. Преди около 3 години го видях във Варна, но тогава за пореден път реших да си взема самолет, вместо камиона, причините бяха няколко – все още много ме влечеше авиацията, още не можех да разбера какво толкова има за сглобяване една сухопътна машина и още един фактор – тъй като е доста интересен тоя камион, се притеснявах да не го взема и да не се получи нещо много гадно (то и сега това не е гаранция, но определяне няма да го сглобя за два дни и със сигурност ще има много повече старание от преди години).
Преди почти две години си взех първия танк. След него вече ми стана ясно, какво има под капака на една кутия, съдържаща раздробен модел на бронирана техника. Малко след това отново идеята за FAMO се завърна, само че този модел беше станал напълно не откриваем в България. Мина доста време и FAMO-то се появи налично в lukymodel, след още малко премисляния (и разбира се отделяне на средства) реших най – накрая да си го взема. Избрах модела с гребло, просто заради това, че другия ревелски го нямаха наличен, избрах ревелския, защото съм доволен от Revell, а от трумпетерските модели нямат нито един наличен FAMO и сигурно няма и да имат скоро.
След известно чакане модела пристигна този месец, преди около 10 дена. Цената му излезе 18лв. с доставката. Доволен съм! Най – накрая! И след като сигурно напълно ви отегчих с тази прелюдия, започвам с ревюто на модела.
Прикачен файл:
1.JPG [ 196.61 KиБ | Видяна 980 пъти ]
Модела е купен от lucky model за около 15-16лв. Производителя е разбира се Revell и мащаба е ясен – 1/72. Детайлировката е на много високо ниво, много фина пластмаса, от светъл жълтеникав цвят, доста детайлно представен модел, подробен. Надявам се и точен. Литаци – няма. Платките са общо 6 – две за детайлите на корпуса, една за веригите, една за греблото, една за колела и опорни ролки, една за още малко дреболии.
Прикачен файл:
2.jpg [ 156.34 KиБ | Видяна 981 пъти ]
Добавени са декали, ама са много малки и от тях най-верояно ще ползвам само регистрационните номера, приложен е прозрачен филм за предното стъкло. Кутията на модела е черна, с доста красива рисунка отгоре – подготвен камион за изтегляне на закъсал танк, на заден план се вижда преобърнат Тигър. Дължината на модела е 15.4см. От комплекта могат са дадени да се изработят 2 варианта – един от лятото на 1944г. – Русия и лятото на 1944г. – Нормандия. Декалите нямат значение, къде ще бъдат ползвани. Практически и цветовата схема може да не се спазва, модела може да бъде оцетен в буквално десетки, различни цветови схеми, без значение къде е ползван и какви знаци има по него или са дадени като декали.
Примерно:
Прикачен файл:
1942-Rusia.JPG [ 96.69 KиБ | Видяна 980 пъти ]
Даже обмислям дали да не го направя такъв, но много повече ме влече към такъв използван в Африка.
Книжката с инструкции и детайли:Прикачен файл:
25.jpg [ 174.57 KиБ | Видяна 980 пъти ]
Прикачен файл:
26.jpg [ 154.33 KиБ | Видяна 978 пъти ]
Прикачен файл:
27.jpg [ 155.93 KиБ | Видяна 979 пъти ]
Прикачен файл:
28.jpg [ 157.58 KиБ | Видяна 977 пъти ]
Детайлировката на модела е както казах много добра. Като детайл има двигател, скоростна кутия, механизма за теглене, малко лопати кирки, излети с пластмасата. Добре направен кош, предница, предна маска, капак. Опорните ролки са детайлни и се надявам да отговарят на реалността, тъй като при различните версии на FAMO има малки разлики при и те са специфични, гумите са супер добре излети. Има теглич, греблото е много детайлно и може да бъде оставено подвижно да се движи по вертикала, също така е добавена твърда връзка, за теглене на танкове. Тя също е оставена, да може да се сгъва и разгъва. Седалките са направени с гънки за имитация на кожа. Модела има допълнително още една гума – резервна, към нея има кош, който я прикрива. Излято е табло, скоростен лост, има педали.
Прикачен файл:
F2.JPG [ 174.15 KиБ | Видяна 977 пъти ]
Прикачен файл:
3.jpg [ 95.69 KиБ | Видяна 975 пъти ]