Airgroup2000.com Member of International List of Scale Model Related Web Sites
Този форум е част от сайта на AirGroup 2000
Главен форум на AirGroup 2000

Форум за стендов моделизъм

Част от airgroup2000.com

Начало | Форум-основен | Форум-Модел | Криле | Океан | Океан Dreams | Оръжие |
Криле Ретросалон | Нато и България | Галерия | Военни новини | Поръчай онлайн |

HobbyCULT.com

В момента е 26 фев 2021 18:02

Всички времена са UTC+02:00
Създай нова тема  Отговори  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1 2 Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано: 28 юни 2010 11:35 
Извън линия

Регистриран на: 02 ное 2009 18:28
Мнения: 1693
Местоположение: Варна
Докато се занимавам с разни други моделарски работи :) ,
си разсъждавам върху един тигър и съм на зор за него
модела на звезда е добър. Хубава отливка. Подробен. Снимкова
инструкция
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Та, зора ми е, че съм се спрял на конкретен модел. Един пленен 502-ри
номер, който понастоящем е в музей. Само, че нещо не ми се връзва цялата
работа. Руските надписи по него, са ясни. Там няма разминавания. Имам ги и
на декали и всичко си отговаря. Проблема е в машината в музея. Оцветяването и
е такова
Изображение
В инструкцията е даден основен жълт цвят на олив грап петна
От документалните снимки не си личи нищо
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

И на документалните, танка е цимеритен, а в музея не.
Някой, ако има някакви идеи и ги сподели, ще съм щастлив :)

_________________
http://valcad.myalbum.com/
Изображение


Нагоре
МнениеПубликувано: 28 юни 2010 12:19 
Извън линия

Регистриран на: 24 окт 2007 14:04
Мнения: 546
Така на първо четене се вгледай по добре в снимките от горе - или си смени монитора...
Дори на черно бели се виждат че е на петна , включително и върху цимерита.
Е, не е ясно цветовете какви са , но петна има.
Най-добре се виждат по "престилките от страни на калницитие" ако мога така да се изразя (щото въобще не ми е ясно как се казват тез ламаринти... :oops: )

:salut: :D :D :D


Нагоре
МнениеПубликувано: 28 юни 2010 13:33 
Извън линия
Потребителски аватар

Регистриран на: 12 окт 2007 19:18
Мнения: 2706
Местоположение: България, гр. Варна
Чак с този камуфлаж надали е бил във военни действия, по-скоро близък, но жълтото/оранжевото трябва да е било по светло и биещо към жълтеникаво, нещо като пустинно + доп. зелено и кафяво. Музейния ескпонат при всички положения е бил реставриран и пребоядисан, почти на 100% сигурно че камуфлажа там е по скоро авторка идея, а не е гледано да е бил както е докаран. Често срещано е при музейни експонати или при някои колекционери на такове, които реставрират. Правят ги за публика с най-познати цветове, така че хората като видят танка, веднага да правят асоциация от само себе си - къде е бил танка и т.н. Дано си разбрал какво исках да кажа, че и аз нещо не мога да го обясня. Цимерит, че няма пак поради същата причина, махнат и после не слаган отново. Ако правиш точно същия танк от музей в наши дни. Придържай се точно към снимката - лъскав, с това камо, без цимерит. Но ако правиш танка по времето, когато точно е бил пленен - камуфлажа ще е по-разлчен и при всички положения ще има цимерит.

Често срещан камуфлаж е този: http://www.dishmodels.ru/gshow.htm?p=6879 спец. за този танк. Обърни внимание на жълтото, от инструкцията може би имат впредвит точно него.

_________________
Can't talk, Got to shoot!!!


Нагоре
МнениеПубликувано: 28 юни 2010 14:06 
Извън линия
Администратор

Регистриран на: 11 окт 2007 17:01
Мнения: 1905
Местоположение: Панагюрище
Иво, моите уважения, нищо лично и не се заяждам но пак се изказваш неподготвен!
Първо - ти как реши, че
Цитат:
Чак с този камуфлаж надали е бил във военни действия, по-скоро близък
? На базата на какво? Документи, разкази на ветерани, други снимки....? Как разбра, че не е водил военни действия с този камофлаж?
Второ -
Цитат:
но жълтото/оранжевото трябва да е било по светло и биещо към жълтеникаво, нещо като пустинно
Има една работа, че цветовете при снимането и последващото проявяване върху хартия на снимката се променят. Работата опира до там какъв тип филм е бил използван при снимането. Както колегата CANSO ми обърна внимание преди време ( благодаря за което :salut: ), така и от други източници се казва, че немците и примерно американците снимат с различни фотофилми. Така на черно-белите немски снимки светлите цветове като жълто, светлосиньо и други излизат тъмни, а на американските излизат светли клонящи едва ли не към бяло. Така пясъчното не излиза като светъл цвят а повече като тъмен. Ако е снимано на много ярка светлина пак е по различно, например в Африка, но ако снимаш при по-слаба светлина, например в облачен ден същото това пясъчно излиза като тъмен цвят. Точно затова няма как да твърдиш за грешка в цветовете. И пак липсва обоснованост, този борден номер някъде видя ли го по литературите с какъв камофлаж е бил? Или поне другите машини от неговата танкова рота?
Трето -
Цитат:
Правят ги за публика с най-познати цветове, така че хората като видят танка, веднага да правят асоциация от само себе си - къде е бил танка и т.н.
Много нелепо изказване. Все съм си мислел, че всички реставратори и музеи (не визирам българските) търсят точно историческа достоверност. Конкретизират тип машина, серия, дори и борден номер с цел най-вярно историческо предаване. Замислял ли си се защо ранните немски танкове даже и реставрирани ги правят тъмносиви а не жълто/зелено/кафяво? А за цимерите Бог знае какво му се е случило.
Пак казвам, не го приемай като лично заяждане, ама обичаш да говориш наизуст!

_________________
Изображение


Нагоре
МнениеПубликувано: 28 юни 2010 14:12 
Извън линия
Потребителски аватар

Регистриран на: 15 яну 2010 17:24
Мнения: 3573
Местоположение: Exeter, UK
Цимерит че е имало - ясно е. На тази снимка много ясно се виждат следите по осветената част.


Прикачени файлове:
_тяжёлый_танк_Pz.VIB_(Tiger_II)_resize.JPG
_тяжёлый_танк_Pz.VIB_(Tiger_II)_resize.JPG [ 185.3 KиБ | Видяна 1321 пъти ]

_________________
С уважение: Веселин Пенев
Нагоре
МнениеПубликувано: 28 юни 2010 14:27 
Извън линия
Потребителски аватар

Регистриран на: 12 окт 2007 19:18
Мнения: 2706
Местоположение: България, гр. Варна
Stefanoff написа:
Трето -
Цитат:
Правят ги за публика с най-познати цветове, така че хората като видят танка, веднага да правят асоциация от само себе си - къде е бил танка и т.н.
Много нелепо изказване. Все съм си мислел, че всички реставратори и музеи (не визирам българските) търсят точно историческа достоверност. Конкретизират тип машина, серия, дори и борден номер с цел най-вярно историческо предаване. Замислял ли си се защо ранните немски танкво даже и реставрирани ги правят тъмносиви а не жълто/зелено/кафяво? А за цимерите Бог знае какво му се е случило.


На базата на гледани документални филми по Дискавъри и Хистори, специално от филми за танкове и изказвания на реставратори. Много от тях наистина търсят абсолютна 100% достоверност, но на много места по музеи, вземат машини, реставритрат ги самите хора от музея, като се случва, че интерпретацията на цветове е просто тях идея и тяхна преценка. Гледайки къде е бил танка, съответно с околната среда правя камуфлаж по логика (ако бил в пустиня жълто примерно). Самото изрисуване става едно към гьотере да кажем, както бояджията си реши. Не забравяй друго - никой никъде не казал, че музеите като вземат експонати търся пределна 100% достоверност, много музеи вземат експонати, защото такъв им е необходим, за да бъде показан на хората, не на специалисти, обикновено посетители, най-вече деца и училищни такива групи. При същетвуването на много музеи по света - малки и големи и не на всякъде гледат точно един кое си петно на експоната да отговаря със същите кривини както е дадено на няко снимка, нали разбираш. Разбираш, че в някои места се взема експонат, защото примерно това е еди коя си машина от един кой си период, музея се нуждая от такава - взема я. Дали цвета или дръжката на някой люк няма да същите или ще има с два фара повече или по малко, често е без значение. Защото като дойдат посетители, те отива и гледа "А тука има Кинг Тигър, тоя танк е от Втората Световна, до там" Никой обикновен посетител минащ просто така да види, не издребнява и не ходи с 10 папки документация да търси сега това петно така ли е ли този цвят такъв ли е бил, или това защо го има, а тука нещо друго го няма и т.н. Хората минава и гледат, защото някъде са били чули за това и искат да го видят, 90% от тях не различват танк от SAW камо ли да тръгнат да търсят колко пласта цимерит е имало или при един коя си година и при кой модел, примерно цимерита изглежда по един начин с едни линии, а при друг по друг.
За това ти казвам, не на всякъде музейните експонати отговарят на някаква действителност, отговарят до там, че представят една машина - външно като форма и модел. Всичко зависи от уппавата на музея, ако държат на достоверност я гонят, повечето държат на притежание на конкретен модел, от конкретен период, ако ще той да е боядисан в розово. Колкото и странно да звучи, не винаги музеите са надежден източник да видиш машина как е излгеждала, точно когато е ползвана. Не всички, но много има такива. :salut:

_________________
Can't talk, Got to shoot!!!


Нагоре
МнениеПубликувано: 28 юни 2010 14:33 
Извън линия
Администратор

Регистриран на: 11 окт 2007 17:01
Мнения: 1905
Местоположение: Панагюрище
Не съм много съгласен но това е много обширна тема за спорове относно музеите. Повечето музеи се конкурират помежду си и за тях е въпрос на чест да са исторически коректни. Да не говорим за частните колекционери, които дават камара пари за оригинален детайл от немски танк вместо да го заменят с друг изработен в работилницата на десетки пъти по-ниска цена.
Малко офф - какво е SAW?

_________________
Изображение


Нагоре
МнениеПубликувано: 28 юни 2010 14:35 
Извън линия
Администратор

Регистриран на: 11 окт 2007 17:01
Мнения: 1905
Местоположение: Панагюрище
Към McVess. Все пак малко ме съмнява дали са следи от цимерит. Може и да са просто от грубото обработване на ламарината от която е направен корпуса. Виж куполата, абсолютно гладка е, макар че и на нея е имало цимерит. Не бих се доверил ако няма по-близка снимка.

_________________
Изображение


Нагоре
МнениеПубликувано: 28 юни 2010 14:42 
Извън линия
Потребителски аватар

Регистриран на: 15 яну 2010 17:24
Мнения: 3573
Местоположение: Exeter, UK
Иво написа:
много музеи вземат експонати, защото такъв им е необходим, за да бъде показан на хората, не на специалисти, обикновено посетители, най-вече деца и училищни такива групи.


Да не бъркаме музей със зоологическа градина - "а, нямаме коала, дай да вземем една от Чилийската градина, а ние ще им дадем едно магар, че имаме две." На музея каквото му предоставят - възстановява и това показва. А за училищните групи - това е соц. реализъм. В западни музеи хората дават сериозни пари да влязат в музей и очакват да видят истински неща. Ако искат да видят художествени произведения - отиват в галерия.

_________________
С уважение: Веселин Пенев


Последна промяна от McVess на 28 юни 2010 16:17, променено общо 2 пъти.

Нагоре
МнениеПубликувано: 28 юни 2010 14:46 
Извън линия
Потребителски аватар

Регистриран на: 01 дек 2006 10:21
Мнения: 1912
Местоположение: София
Излизате извън рамките на полезното и добрия тон. Веско, идея си нямаш какви "соцреализми" съм виждал в западен музей. Хайде да оставим този тип дискусии за другаде.

Вместо да показвате снимки на експонати и красноречие - насочете колегата към изследване кога е произведен танка и респ. на кои заповеди отговаря камуфлажа (с примерен номер на боя), както и дали е следвало да има цимеритна паста.

_________________
My modelling blog

Изображение


Нагоре
МнениеПубликувано: 28 юни 2010 14:48 
Извън линия
Потребителски аватар

Регистриран на: 12 окт 2007 19:18
Мнения: 2706
Местоположение: България, гр. Варна
Stefanoff написа:
Не съм много съгласен но това е много обширна тема за спорове относно музеите. Повечето музеи се конкурират помежду си и за тях е въпрос на чест да са исторически коректни. Да не говорим за частните колекционери, които дават камара пари за оригинален детайл от немски танк вместо да го заменят с друг изработен в работилницата на десетки пъти по-ниска цена.
Малко офф - какво е SAW?


Прав си да, много обширна тема е, и си прав за колекционерите, с което съм напълно съгласен. Че има колекционери и то колекционери. При тях наситина се държи на пълно точност, но това са колекционери , хора, които са превърнали това в хоби, специлизирали в дадена тематика и занимащи се с нея. Не са като обикновените посетители.

SAW - твърде вероятно е да съм объркал абривиатурата (от английски). Примерно 2С1 Гвоздика - Самоходна Артилерийкса Установка това имах впредви под SAW.

_________________
Can't talk, Got to shoot!!!


Последна промяна от Иво на 28 юни 2010 15:21, променено общо 1 път.

Нагоре
МнениеПубликувано: 28 юни 2010 15:04 
Извън линия
Потребителски аватар

Регистриран на: 01 дек 2006 10:21
Мнения: 1912
Местоположение: София
Пише са САУ - от Самоходна Артилерийска Установка, на латиница е SPG - Self-Propelled Gun.

_________________
My modelling blog

Изображение


Нагоре
МнениеПубликувано: 28 юни 2010 15:40 
Извън линия

Регистриран на: 24 окт 2007 14:04
Мнения: 546
Това горе освен, че е на латиница е и на английски...
Щото на немски звучи и май се съкращава по съвсем друг начин.
Вгледайте се в черно/белите снимки които е качил колегата - виждат се много ясно както петната , така и ивичестият камуфлаж точно според по-долу поместената снимка / въпрос....

А цветовете могат да се определят приблизително точно и в по-голямата част от корпуса, спрямо това кой е снимал - тоест на каква лента, както казва Стефанов и най-вече от това към коя танкова рота се е числял въпросния екземпляр.
В музей наистина е свален цимерита, тоест най-вероятно и боята не е същата , нито петната от камуфлажа.

ИзображениеИзображение
Опааа, втората малко повече съм изсветлил ама става за показ...

Към Иво:
- Не се стягай, но филмите по Дискъвъри и Хистори , са поръчкови, с определена цел, поръчани от определени кръгове на световното общество, тоест те не гонят дори достоверната истина ("достоверна истина" са моменти от дадена история, които звучат достоверно, в устата и очите на някой, съгласно неговото виждане и тълкуване на всеизвестни факти, но без ни най-малка гаранция за точност) и понеже предполагам, че си от поколението което смята, че "щом е в интернет = истина и е вярно", само още ще допълня - като ги погледаш още една година (или веднага щом хванеш петото повторение на даден филм) сам ще откриеш какви глупости и противоречия крият в съдържанието си...


Нагоре
МнениеПубликувано: 28 юни 2010 16:14 
Извън линия

Регистриран на: 02 ное 2009 18:28
Мнения: 1693
Местоположение: Варна
Смятам да се придържам към оригинала. Според мен, това значи
цимерит /ясна различим на документалните снимки/. Камуфлаж -
според мен, това което различавам на черно-белите фотоси е
основен светъл /най-вероятно техния си жълт цвят/ и наистина
само един цвят за петна и ивици / най-вероятно олив граб /
ще потърся и цветовете на поделението на танка /501 тежък
танков батальон/, които са най-вероятно тези
Изображение

_________________
http://valcad.myalbum.com/
Изображение


Нагоре
МнениеПубликувано: 28 юни 2010 19:05 
Извън линия

Регистриран на: 02 ное 2009 18:28
Мнения: 1693
Местоположение: Варна
Намерих машина от същото поделение.
Горе-долу се връзва с разсъжденията ни :cheers:
Изображение

_________________
http://valcad.myalbum.com/
Изображение


Нагоре
Покажи мненията от преди:  Сортирай по  
Създай нова тема  Отговори  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1 2 Следваща

Всички времена са UTC+02:00


Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост


Вие не можете да публикувате теми в този форум
Вие не можете да отговаряте на теми в този форум
Вие не можете да променяте собствените си мнения в този форум
Вие не можете да триете мнения в този форум
Вие не можете да прикачвате файлове в този форум

Търси за:
Отиди на:  
Copyright ©2006-2014 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved.eXTReMe Tracker