Дебелината на черновата обшивка надолу от най-горната водолиния (15) е 1.5 мм липа, еднослойна.
Но покрай обшивката е подпълвано с LITEPLAST (около 4 пъти е по-лек от акрилния кит на ЛАКПРОМ), вижда се на снимки 9 и 10.
Към кила и носа също е изпълнено с LITEPLAST. Отгоре е подрявнявано с акрилен кит, за удобство при шкуренето и повече твърдост отгоре.
Над водолиния 15 обшивката е двуслойна до 2 дъски (около 8 мм) под нивото на горната палуба. Оттам нагоре обшивката е трислойна, при това до около средата на оръдейните портове е от липа 1.5 мм, а нагоре е продължена с орех 1 мм.
Обшивката е удебелена отвътре между удвоените шпангоути, не ги изрязах. При това шпангоутът остава към 3 мм небутнат и може би малко повече ще се гарантира геометрията.
На първо време трябва да гоня два размера на дебелината – по долната линия на оръдейните портове общата дебелина на обшивката е 6 мм, а по горната – 5 мм. Сложил съм твърд орех нагоре, за да не прешкуря.
Грубо казано (но ще бъде и измерено) към момента дебелината на обшивката по долната линия на портовете би трябвало да е около 5 мм, а нагоре около 4.5 мм.
Понеже съм прорязал портовете, скоро ще почна да меря и да дошкурвам.
Сметката трябва да излезе така, че отвътре чистовата да е от около 0.8 мм, а отвън - около 0.5 мм.
Ясно е, че още не е за снимка.
За чистовата засега съм предвидил налични (на снимка 11 отляво надясно, всички дъски с една ръка ленено масло):
Светъл махагон 1 х 5 мм за фалшборда отвътре;
Клен 0.6 х 4 мм за палубата;
Танганайка 0.6 х 4 мм без шарки за над бархоута;
Тъмен махагон 1.1 х 5 мм за бархоута – само три дъски с постепенно намаляване на дебелината така, че на третата да е до 0.6 мм. Двете тъмни махагонови дъски почти не се различават – дясната е с тъмен байц, а не с ленено масло.
Най-дясната дъска е танганайка 0.6 х 4 мм с шарка, за под бархоута до кила.
Дъската waterway ще е от гъвкав бук (не е показана, но друг избор няма), тъкмо и тя ще се откроява.
Това не е съвсем окончателно. Ширината 5 мм за махагона си е ОК, ще се намалява до 4.5 мм и по-малко, колкото е на повечето места по чертежа. Останалите дъски с 4 мм ширина няма да паснат навсякъде, тесни са. Ще си поръчам още по-широки (надолу има дъска с 8 мм ширина), но изборът при моя избран доставчик не е голям.
Определено обаче обшивката под бархоута ще е фурнир, заради щурите извивки на линиите – с танганайка поне съм свикнал.