Сигурно много ще си кажат "Тоя само ги започва." Истината е, че този е първия ми модел наистина от нула. Няма картонки, шаблони и т.н. Само гол чертеж. Освен това всички майстори казват, че направата на голямата фрегата отнема минимум 5 години, а този се надявам да направя максимум за 2. Другата ми цел е да стане като за състезание, дали ще успея времето ще покаже.
Как стигнах до скелета съм го описал подробно в тази тема
viewtopic.php?f=36&t=3476, за това няма да се повтарям, но ще продължа да описвам работата си подробно.
Първо, относно стиропора, не става здраво дори и китосано, за това внимателно изжулих корпуса и подсилих с летвички от фурнир 0,6мм, на практика чернова обшивка. Нарочно я направих тънка, защото искам чистата обшивка да е по мащаба.
Летвичките ги лепих както дойдат с изрязване, кръпки и т.н. после акрилен кит за дърво. Получи се много здраво, защото лягаха на цяла площ заради запълването със стиропора. Използвах секундно лепило гел, отиде много лепило, основно по пръстите ми

.

И така стигнах до толкова страшната обшивка. Оказа се много лесно, нужен е само пергел.

На четежа са дадени къде стъпват летвите на всеки шпангоут, просто трябва да се нанесат от него върху корпуса, както Славян ми показа навремето започва се от бархоута. Първо нанесох горната линия, като замервах при всеки шпангоут.

После засякох положението на долната линия спрямо горната.

Взех гъвкава летвичка останала ми от галеона и свързах точките. След това раделих останалата обшивка на сектори, защото когато се опитах да нанасям летва по летва се натрупваше грешка и всместо 15 летви от бархоута до кила, ставаха или 14 и нещо или 15 и нещо. Когато е на сектори просто ги разделих после на броя на летвите. Провека дали всичко е както трябва е котаго се погледне по линиите и те са прави без да кривят нагоре-надолу.

Става бавно, но наистина не е трудно. Следващия път ще обясня как от корпуса да се свали шаблон на летвите.