Форум за стендов моделизъм
http://model.airgroup2000.com/

USCGC Acushnet (WMEC-167)
http://model.airgroup2000.com/viewtopic.php?f=34&t=5733
Страница 1 от 12

Автор:  nenovvv [ 09 сеп 2015 17:28 ]
Заглавие:  USCGC Acushnet (WMEC-167)

U.S. Coast Guard Cutter Acushnet serves 67 year career

Американците пуснаха чертежите му за свободно ползване в библиотеката на конгреса и на още много други кораби, които вече не са на служба.

Изображение

Изображение


Чертежи:

http://www.loc.gov/resource/hhh.ak0533.sheet?st=gallery

http://www.themodelshipwright.com/high-resolution-ship-plans/cargo-ships/u-s-coast-guard-cutter-acushnet/

И много снимки от кораба преди да го разглобят.

http://www.loc.gov/resource/hhh.ak0533.photos/?sp=1

Автор:  nenovvv [ 25 сеп 2015 10:15 ]
Заглавие:  Re: USCGC Acushnet (WMEC-167)

Ей това корабче реших да си го направя и да си карам за кеф. Със сигурност ще го карам и за "F2". Ако стане пък "прекалено хубаво" ще пусна и за настолен, което силно ме съмнява.
Ще имам малко работа по чертежите да ги направя от една и съща модификация, защото малко се разминават със снимките. На тези кораби през 3-4 години непрекъснато се правят някакви модификации на оборудването. Сменят се радари, антени, мачти, кранове, лодки, леери и т.н.
Аз няма да правя нови чертежи. Само ще коригирам тези така че да отговарян в най-пълна степен на снимките от последните години на кораба.
И така избрах си мащаб 1/75. Получават се размери : 860 х 160 х 400. Не голям сандък, удобен за транспорт и достатъчно едър мащаб за съвременен кораб.

Автор:  plamby [ 25 сеп 2015 20:36 ]
Заглавие:  Re: USCGC Acushnet (WMEC-167)

Значи ще има обща поръчка за винтове от Рабоеч. А какви ще му подхождат? От една страна едва ли ще са с лопатки тип "А" - понеже ги дават за парни машини. Защото докови снимки не видях, нищо и в чертежите, не че съм търсил нещо... От друга страна, като се има в предвид годината на създаване, диаметъра на винтовете, спрямо сечението по миделшпангоута и сходството с тогавашните дизел-електрически подводници - е възможно и да греша...

Автор:  nenovvv [ 28 сеп 2015 10:04 ]
Заглавие:  Re: USCGC Acushnet (WMEC-167)

Имам една снимка от сухия док преди пускането му на вода 1948г. Там винтовете са от типа на броненосците 1900-1920г, тесни и дълги лопати. Нещо подобно на серия 147 но доста по-тесни лопати, "като миксер". Като диаметър по мащаб се получават 38 мм. Поръчах Ф40 от серия 170 те повече отговарят на съвременните винтове на бреговата охрана.

Изображение Изображение

Автор:  nenovvv [ 05 окт 2015 14:30 ]
Заглавие:  Re: USCGC Acushnet (WMEC-167)

Ще покажа как се прави корпус на модел върху стапел. Класическа технология : Шпангоути (ребра) и обшивка с летвички.
Намалявам на размера на шпангоутите с 2-3 мм заради обшивката. Правя База на стапела. Удължавам всички ребра до базата, за да се получи равен кил и правилната извивката на палубата. Ако на чертежа не е показана палубната кривина (бимс), тя се прави с височина 0.025 (1/40) от най голямата широчина на палубата.

Изображение

Умишлено ще пропусна няколко ребра. Без тях формата няма да се промени или да се отслаби конструкцията.
Освен това ще си спестя малко труд и шперплат. От ребрата оставям 10 мм , останалото ше се изреже за олекотяване и за стане "корито".
В предния и задния край ще направя и 1/2 ребрата. Така ще ми трябват по-малки трупчета.
Ребрата ги събрах на шперплат 50 х 60 см.

Изображение

Автор:  nenovvv [ 12 окт 2015 12:16 ]
Заглавие:  Re: USCGC Acushnet (WMEC-167)

За ребрата ще използвам стар буков шперплат 4мм , от стар диван. Това е най-лошия вариант: 3 пластов, изметнат, твърд, трудбо се забиват кърфици, разслоява се. По-добре да се използва 5мм липов шперплат, достатъчно здрав, 4-5 пласта, не се разслоява, по-лесно кове .
Стапела е дъска дебела 20-25 мм широка 200 мм и дълга 1,2-1,3 метра. Трябва е малко по-дълга от модела.
Ребрата и разчертанието за стапела разпечатвам на замозалепваща хартия . И залепвам съответно върху шперплата и дъската.

Изображение

Изображение

Автор:  plamby [ 13 окт 2015 12:39 ]
Заглавие:  Re: USCGC Acushnet (WMEC-167)

nenovvv написа:
Намалявам на размера на шпангоутите с 2-3 мм заради обшивката.
Не разбирам, поясни. Защото имам собствено тълкование на процеса на намаляване на шпангоутите. Тоест:
В средата, където обшивката е перпендикулярна на ребрета се намалява примерно с 2 мм, колкото е дебелината на обшивката. А колкото се отива към краищата на корпуса - толкова летвичките от обшивката са под все по-голям ъгъл спрямо шпангоутите. Тогава в тяхната равнина отнемането ще трябва да е повече и клони плавно до 3 мм. До колко е правдоподобно моето твърдение или си искал да кажеш нещо друго? Или всички шпангоути са намалени с една и съща величина, което на мен ми се струва неправилно?

Автор:  nenovvv [ 14 окт 2015 09:39 ]
Заглавие:  Re: USCGC Acushnet (WMEC-167)

Намалявам всички ребра с еднаква стойност. След изрязването ги запилявам, за да може да легне летвичката по-добре. Фугата която се получава от ъгъла между реброто и летвичката да е по-малка. Не се заигравам чак толкова че навсякъде да ляга перфвктно. Освен това в предния и задния участък пада най-голямо шкурене, това го казвам от опита който имам, а и грешка от 1 мм някъде по корпуса няма да повлияе на външния вид на модела или на мореходните му качества. По-важното е корпуса да равен и симетричен.

Автор:  plamby [ 14 окт 2015 14:00 ]
Заглавие:  Re: USCGC Acushnet (WMEC-167)

Прав си! Очи се плашат, а за ръцете не е чак толкова много работата. Конкретните цифри са следните:
Изображение
Примерът е даден за ватерлиния, разположена на 24 фута над кила. При задните шпангоути отнемането е 2,1 мм, като най-много е при № 1 и № 0,5. Докато при голяма част от средните си остава 2 мм. По-подробно при № 1 е :
Изображение
А с толкова трябва да се подострят челните шпангоути. Ако кажете, че и моите цифри не са верни - ще сте прави. Защото летвичката на обшивката няма да върви успоредно на кила, а ще има изкривяване и по височина. Тогава задачата става пространствена и още се задълбочаваме. В резултат стойностите се увеличават с няколко стотни. Но технологията по пилене и шкурене - коригира 1-2 мм отклонение. Като цяло ти пожелавам спорна работа. Надявам се да са разсеяни страховете на някой ако е мислил, че няма да се получи точно.

Автор:  plamby [ 14 окт 2015 16:18 ]
Заглавие:  Re: USCGC Acushnet (WMEC-167)

Колкото повече гледам теоретичния чертеж - толкова повече въпроси възникват.
http://www.loc.gov/resource/hhh.ak0533.sheet/?sp=8
Въпросите са за дължина и широчина на кораба.
По спецификация е дълъг 213 фута и широк 40 фута.
Да изясним първо как получават широчина от 40 фута?
По теоретичен чертеж, корпусът е нарязан с равнини за ватерлинии през 2 фута и за батокси през 4 фута. Като в съседство до диаметралната плоскост има и през 2 фута. Дори са обозначени на чертежа - с имена, през които минават - 2 футов батоск, 4 футов, 8, 12 и 16 футов батокс. Вижда се при изгледа от горе и при шпангоутите, че линията на 20 фута от ДП е извън контурите на корпуса. И на края като измерим се получава примерно 39 фута широчина на теоретичния корпус. Дори аз я изкарах 38 фута и 11 инча, но може да греша. Въпрос - защо се получава това разминаване от 1 фут? При някои кораби по корпуса имат дървена греда, която им увеличава широчината. И тогава имаме широчина по корпус и габаритна широчина. И може да се гадае коя широчина е посочена в справочника и да се докарат размерите. Но тук корпусът е без допълнителни елементи по него, които да водят до по-голяма широчина на кораба?
При дължината вместо 213 фута - като се сумират цифрите от чертежа се получава 213 фута и 8 инча. Мога да обясня, ако не ги намериш.
Може да се измъкнеш от обяснение, с това че правилникът позволява известна неточност. В случая от 2,5% по широчина и 3,75% по държина. Но на началния етап - при проектирането на корпуса - да почнем да допускаме неточности? При условие, че може да се избегнат? А в процеса на работа може да се натрупа още грешка.

Автор:  nenovvv [ 15 окт 2015 09:28 ]
Заглавие:  Re: USCGC Acushnet (WMEC-167)

Направо ме разби с тези сметки и изчисления. Не искам да кажа че са неточни или неверни, напротив много са добри. Но мисля че ще изпаднем в прелени подробности. Това е чиста стереометрия (сега му казват 3D).
:thumright:

При мен нещата са доста по-прости. Както казваме в клуба: "Няма да стреля или да ходи в космоса".
Дължина 213 фута. Правя чертежа в желанте от мен гъбарити на модела и мащаба да е цяло число и готово.
При работата се сремя да спазвам максимално размерите и съотношенията, но понякога се получават отклонения. Е затова има допустими отклонения. Освен това при оценките на моделите работи окомера и някои дребни неточности са допустими, стига да не дразнят окото.
А иначе във ВСИЧКИ моделарски чертежи има ужасни разминавания и неточности, които се виждат само когато започнеш да првиш модел. Особено при някои от най-прехвалените автори.

Автор:  nenovvv [ 15 окт 2015 10:58 ]
Заглавие:  Re: USCGC Acushnet (WMEC-167)

Стапел
Залепвам разчертанието върху дъската (стапел). Върху рязането на ребрата няма да се спирам, там всичко е ясно. На мен ми отне два дена време. На базата на вече изрязаните ребра заковавам летвичка , в този случай 12х15 мм - такава намерих готова. През тази летвичка заковавам реброто за стапела.
Летвичките които ще ползвам са 2х12 и 5.5х12 мм бял бук (цер). Такива имаше готови при моя приятел дърводелеца един от спонсорите за дървесина. Опасявах се че ще са доста твърди като обикновения бук, но се оказа че са доста по-меки от него и малко по-твърди от липата.

Изображение

Изображение

Като начало забивам 3 летви на борда и 1 на кила. Понеже не правя скелет, първите летви от обшивката ще играят ролята на скелет.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

На другия ден още 3 летви на борда и 1 на кила. Използвам Епоксидна смола и никакво друго лепило.

Изображение

Изображение

Автор:  plamby [ 15 окт 2015 13:59 ]
Заглавие:  Re: USCGC Acushnet (WMEC-167)

По принцип е така и моите писанки са излишни и не са толкова важни за крайния резултат. Но се опитвам да си направя домашното за съответния кораб. Като са го направили е бил този:
https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Shackle_(ARS-9)
после е сменил службата и името си и е станал този:
https://en.wikipedia.org/wiki/USCGC_Acushnet_(WMEC-167)
Виж какви данни има във Википедията. Дори в нея са дадени същите чертежи, които ти си показал в първия пост. Може би в първия лист на чертежите, като са писали статията авторът е закръглил цифрите. Но Википедията ме подкрепя в моите твърдения.
За моделчето се получава маса от 4 килограма. И максимална скорост от 0,9 m/s.

Автор:  nenovvv [ 16 окт 2015 09:39 ]
Заглавие:  Re: USCGC Acushnet (WMEC-167)

Да, историята на кораба е впечатляваща.

Автор:  nenovvv [ 19 окт 2015 10:22 ]
Заглавие:  Re: USCGC Acushnet (WMEC-167)

Малко газ през почивните дни и обшивката е готова.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Страница 1 от 12 Всички времена са UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/