Airgroup2000.com Member of International List of Scale Model Related Web Sites
Този форум е част от сайта на AirGroup 2000
Главен форум на AirGroup 2000

Форум за стендов моделизъм

Част от airgroup2000.com

Начало | Форум-основен | Форум-Модел | Криле | Океан | Океан Dreams | Оръжие |
Криле Ретросалон | Нато и България | Галерия | Военни новини | Поръчай онлайн |

HobbyCULT.com

В момента е 02 апр 2020 22:06

Всички времена са UTC+03:00
Създай нова тема  Отговори  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1 2 Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано: 29 дек 2014 12:59 
Извън линия

Регистриран на: 29 дек 2014 12:51
Мнения: 14
Здравейте,

От доста време имам желанието да направя модел на дървен кораб, и ето, че желанието ми вече е осъществено, тъй като получих кит като подарък.
И като абсолютно начинаещ с отварянето на кутията бях напълно изненадан. Инструкциите не са особено подробни, да не говорим, че единственото, което има е, че най-трудната част от кораба е обшивката.
Стигнах до този момент сравнително лесно, скелетът е готов, но сега идват въпросите за обшивката. Не успях да намеря информация дали се правят две обшивки, или една.
В комплекта има сравнително дебели дъски (около 2мм) и много тънък фурнир (предполагам), около 0.5мм.

И вече идва главоблъсканицата, дали трябва да направя груба обшивка от дебелите дъски и прецизна с тънките, или остават само дебелите.
Също така как трябва да се започне самата обшивка и продължението. Моделът след това трябва да бъде боядисан, и предполагам, че ако объркам нещо няма да е фатално, тъй като може да се мине с кит и изшкури, но вие бихте ли ми дали подобен съвет или да не използва кит.

Знам, че доста от нещата са разисквани, но все пак след доста време търсене и гледане на клипове не успях да намеря добра информация относно обшивката на кораба, а не искам да го съсипя, тъй като от много време ми е мечта да направя, а този ми е и подарък и все пак си има и сантиментална стойност.

Благодаря предварително на всеки, който би се включил със съвет. Междувременно ще продължавам четеното по форума и дано успея да го започна скоро :)

Поздрави,
Денислав


Нагоре
МнениеПубликувано: 29 дек 2014 13:16 
Извън линия

Регистриран на: 29 дек 2014 12:51
Мнения: 14
Моделът е Marie Jeanne на Artesania Latina (http://www.artesanialatina.net/EN/ships ... eanne.html)
Инструкциите са наистина изключително оскъдни, сега гледам, че и за Къти Сарк са били така, но все пак там сте го правели професионалисти и се е получило добре.
При мен резултатът вече ще бъде неясен :S


Нагоре
МнениеПубликувано: 29 дек 2014 13:32 
Извън линия

Регистриран на: 29 дек 2014 12:51
Мнения: 14
Мерси много за започването, може би темата не е за тук ако слагам снимки от всички стъпки по правенето на кораба.
Клипчето го изгледах сигурно около 10на пъти, сега продължавайки тема, по тема, разбрах, че съм гледал твое клипче за реденето на дъски по палубата :)
Лепилото, което вървеше към подаръка е от комплект инструменти и се оказа иозсъхнало, или по-скоро бързо съхнещо може би и ще му трябва разредител.
За да залепя самият скелет на кораба ще трябва да взема лепило и това ще стане може би след нова година (или по-рано в зависимост колко време имам, че ме сърбят ръцете да започвам истинската работа :))
Но няколко бързи въпроса за обшивката. Нужно ли е черновата (груба) обшивка да се кове, или тя само се лепи.
За чистовата обшивка предполагам че найлинг не е нужен, тъй като фърнирът лесно ще се залепи и по-скоро е за красота там.

Тази обшивка ми е най-голямото притеснение и все си мисля, че като за първи кораб ще уплескам нещата и нищо няма да може да се направи :S


Нагоре
МнениеПубликувано: 29 дек 2014 13:57 
Извън линия

Регистриран на: 29 дек 2014 12:51
Мнения: 14
Взема ли лепило, ще отворя тема.
Вече скелетът е изрязан и поставен, но все пак ще го снимам, няма как да я започна от началото, а и няма да е подробна тема снимана част по част и обяснена, но все пак ще се опитам да направя всичко възможно.
Отностно обшивката, предполагам, че дъските все пак трябва да се огънат преди да се сложат и мисля да поръчам огъваща преса (http://www.artesanialatina.net/EN/ships ... eanne.html), може би не е хубава, но все пак за абсолютно начинаещ се надявам да свърши работа.
След външния обков дали трябва да се минава с някакъв кит и след това да се шкурка, или просто трябва да се боядиса.
Бих бил много благодарен, ако можеш да препоръчаш основните инструменти, които ще ми трябват, тъй като в момента имам шкурка, едно малко чукче и четка, но знам, че това няма как да бъде достатъчно.
Освен пресата за огъване с какво трябва да се снабдя, за да мога да започна самата обшивка.


Нагоре
МнениеПубликувано: 29 дек 2014 15:07 
Извън линия

Регистриран на: 29 дек 2014 12:51
Мнения: 14
За лепилото доста се замислям. Бих предпочел да не е моментно, че ако объркам нещо да има време да се донагласи. Ако ме посъветваш какво да взема ще е супер.
В тези китови комплекти дупките са разпробити, минидрила използва ли се за самата конструкция, или единствено ако има нещо да се допробива.
Скалпела съм забравил да го добавя, него го имам, трябва може би допълнителни остриета.
За момента съм много пред дилема как да огъвам дъсгите и фурнира за обшивките, виждам, че има няколко варианта, единия е преса и се огъват само с натиск. Другият вариант ми прилича на нещо като поялник и предполагам там и се нагряват. За това приемам съвети също, или обшивката не е нужно да се огъва предварително?


Нагоре
МнениеПубликувано: 29 дек 2014 19:13 
На линия
Потребителски аватар

Регистриран на: 28 ное 2008 18:48
Мнения: 1293
Местоположение: Силистра
Колега, много добър избор на лесен модел. Обикновено новите колеги се хвърлят на тежки и трудни модели и докато направят нещо като обшивка и вече са се отказали. Този модел имаш възможност да го направиш до края.
Имам обаче една забележка. При корабите е много трудно да се прави мейкинг видео. Работите са много и стават бавно. Тук ползваме друга техника - ревю със снимки. В раздел "Ветроходни кораби" има над 40 ревюта за изработване на модели стъпка по стъпка, от повече от 30 автора. На тия въпроси дето ги задаваш има толкова много отговори и различни варианти. Просто ги разгледай. И още нещо. В моите, а и в другите теми, освен снимки има и коментари за всеки процес. Така да задаваш въпроси и да очакваш че някой ще ти даде съвет точно за твоите възможности, просто няма как да стане. Твоя вариант може да го измислиш само ти.

_________________
Славян Нарлев BG-136

"Уж полчаса я ищу выход из ворот,
но нет его есть только вход и то не тот."
Владимир Высоцкий


Нагоре
МнениеПубликувано: 29 дек 2014 19:38 
Извън линия

Регистриран на: 29 дек 2014 12:51
Мнения: 14
Здравей колега, от сутринта съм прочел цялата твоя тема и съм впечатлен от уменията ти.
Ясно е, че целият мейкинг няма как да се запише на видео.
За момента съм се насочил да гледам само обшивката, тъй като там имам най-големи притеснения.
В инструкциите не е написано да се прави двойна обшивка (основна и чиста), но тук всеки споделя мнение, че трябва да е двойна.
За 2рият слой обшивка е ясно, че нещата трябва да се направят прецизно, първата и да се пообърка малко, с напасване предполагам, че основата ще стане.
Тук ми идват основните въпроси за направата на обшивката, как се започва. Слагам най-горните дъски от двете страни като оставям мястото указано в инструкциите (в моя случай това е 3мм).
Оставям ли летвите да стърчат от тялото, и след това ги изрязвам и изпилвам до кораба, или режа дъските в точния размер.
Следващият ред, виждам, че на много места започва да се извива към предния и задния край, това е нормално като имаме предвид, че корабите не са кубични тела с прави ъгли и страни, следователно трябва да се изрязва явно всяко парче от обшивката. Тук вече има няколко варианта за това как да се подреди и явно не мога да се намеря правилния. Също така трябва ли дъските да се огъват по формата на кораба и да имат идеалната негова форма, или след като се залепят те си остават така.

Знам, че искам много неща на готово, които вие сте придобивали с времето и опита, но в момента не знам от къде да започна.
Просто не искам да го съсипвам, тъй като ми е подарък и искам да го направя до край, а не да се уча върху него.

Може би взема ли лепилото и имам повече свободно време ще отворя тема в другия раздел и ще задавам въпросите си там.

Благодаря много за отзивчивостта до тук, това може би е първият форум, в който не ме нападнаха, че само задавам въпроси а отговорихте и помогнахте.


Нагоре
МнениеПубликувано: 30 дек 2014 12:06 
Извън линия

Регистриран на: 29 дек 2014 12:51
Мнения: 14
Здравей,

Благодаря ти много за темата, наистина е като учебник и нещата са доста добре обяснени.
Единственото нещо, което ме притеснява е, при чистата обшивка виждам на няколко места дъските как са отрязани и правилният начин за това.


Нагоре
МнениеПубликувано: 30 дек 2014 12:26 
Извън линия

Регистриран на: 10 окт 2011 09:30
Мнения: 736
Добре дошъл колега Груев!
Ето една тема с много по-добро изпълнение на модела от показания в клипчето.

http://www.shipmodeling.ru/phpbb/viewto ... =32&t=3436

Това което ми прави впечатление при модела, е че ребрата са на много голямо разстояние едно от друго и това е причина дъските да хлътват на места. Обшивката е само една и трябва летвите да са с добра линия. Бих ти препоръчал с остатъците от шперплата да запълниш колкото се може повече откъм носа и кърмата, а по-големите пространства с фибран, едва тогава с едра шкурка да оформиш корпуса и където се видят хлътвания да ги запълниш с акрилен кит за дърво. Може да ковеш летвите към ребрата и после да махнеш пироните, а дупките от тях да запълниш с кит, така или иначе после корпуса ще се боядисва.
На тази снимка http://shipmodeling.net/photopost/showp ... 6&size=big се вижда, че първо се поставят летвите под фалшборда, много е важно да ги сложиш където трябва, после летвите са редени отдолу на нагоре.

Успех с модела и питай винаги когато нещо те съмнява.


Нагоре
МнениеПубликувано: 30 дек 2014 13:03 
Извън линия

Регистриран на: 29 дек 2014 12:51
Мнения: 14
Здравей коелега,

Мерси много за темата, не разбирам руски, но това няма да е проблем, за да разбера какво е писано и правено по кораба.
В крайна сметка от това, което разбрах е, че обшивката е само 1, т.е. няма да правя груба обшивка и след това чистова.
До тук добре, но в комплекта има 2 вида дъски за обшивка, едните са дебели около 1.5мм, другите са фурнир, около 0.5.
В този случай обшивката ще се направи с дебелите дъски със сигурност, след това да не лепя от фрунира върху тях, така ли?
Финната обшивка не е много важна според мен, тъй като в крайна сметка корабът ще се боядиса в оригиналните цветове и няма да се вижда нищо от дървото, следователно може да остане само на грубата обшивка, където не е запълнено добре да се мине с кит, шкуркане и боя. След това лак.

Другият ти съвет е да запълня по големите пространства между ребрата с фибран преди да започна полагането на каквито и да е дъски, това правилно ли съм го разбрал?
Благодаря ви много за отзивчивостта на всички, очарован съм едно хоби как може да събира така хората.
Ако успешно го сглобя този кораб усещам как това ще се превърне в мания :D
Бих се радвал след години и аз да мога да помагам на бъдещи колеги :)


Нагоре
МнениеПубликувано: 30 дек 2014 14:11 
Извън линия

Регистриран на: 10 окт 2011 09:30
Мнения: 736
Не е задължително да е точно фибран, целта е когато полагаш летвите да се получава плавна дъга, иначе има опасност да се получат ръбове при ребрата. Най-важното е при носа и кърмата, където са краищата на летвите да имаш здрава основа, за която да се залепят, за това предлагам там да сложиш шперплат. Фибрана е за подложка, да държи летвите извити между ребрата. Чака те много шкурене, най-добре става с много едра шкурка и с една летвичка постоянно проверяваш дали ляга добре по корпуса.


Нагоре
МнениеПубликувано: 30 дек 2014 14:34 
Извън линия

Регистриран на: 10 окт 2011 09:30
Мнения: 736
Тук добре се вижда над водолинията, къде има хлътвания на обшивката.

Изображение


Нагоре
МнениеПубликувано: 30 дек 2014 15:19 
Извън линия

Регистриран на: 29 дек 2014 12:51
Мнения: 14
Днес минах да взема лепило, но не бях сигурен какво.
Момент D2 ще ми свърши ли работа, тъй като от D3 имат само разфасовки от 0.5кг, а това ми се вижда много.
Единствената разлика между двете уж била, че D3 е водоустойчиво, което предполагам не ми е задължително.
Следващото нещо е, че има обикновенно и експрес. Експреса засъхвал за 8-10 минути, а до пълна здравина били нужни 24 часа, обикновенното изсъхва за 2 часа, и пак след 24 било готово за използване. Предполагам, че е по-добре да взема експреса.
Ако имате някакви други съвети откъм лепило моля дайте ги :), или ме посъветвайте кое от двете да избера.
Относно летвите днес на сухо мъчих да налагам 1 и виждам, че ако не се огъне хубаво по кораба, при лепенето тя ще застане, но ще е под напрежение в средата, така че най-вероятно трябва да ги огъвам всичките.
Тъй като в момента нямам нищо за огъването, бих приел няколко съвета и за там, дали трябва да се мокрят преди това, с какво да ги огъвам, да правя ли някаква специална извивка по кораба и да я ползвам като шаблон, или да си взема една преса за огъване.
Всичко би ми било добре дошло :)


Нагоре
МнениеПубликувано: 30 дек 2014 16:15 
Извън линия

Регистриран на: 29 окт 2011 21:18
Мнения: 177
здр
виждам, че имаш интерес към правенето на модел
който и да е от двата момента да вземеш ще ти свърши работа
за черновата обшивка - не видях от къде си
ако си от софия мога да ти услужа с летви липа 4.2 на 2.2 мм
при желание мога да ти пратя и в провинцията - само си поеми транспорта по еконт - около 4 лв ще ти излезе
вземи си пинчета - карфици с пластмаса отгоре, супер са за закрепване
липата е чудна за правене на чернова обшивка мокриш я и се огъва перфектно
с това мога да помогна към момента
Поздрави и успех с модела

_________________
Николай Горанов


Нагоре
МнениеПубликувано: 30 дек 2014 16:21 
Извън линия

Регистриран на: 29 дек 2014 12:51
Мнения: 14
Значи ще взема експреса може би, не ми се чака по 2 часа на детайл да съхне. Ако направя грешка и не я видя след 5 минути, няма и след 2 часа да я видя.
Относно черновата обшивка в комплекта мисля, че има летви за нея, едва ли тези по милиметър и нещо за за чистова.
Фурнир предполагам ще има достатъчно, за да покрие палубата и външната част на кораба, мерси много за предложението за летвите :)
Деруг въпрсо, ако фурнирът свърши има ли от къде да се набави, или с него е трудно :S


Нагоре
Покажи мненията от преди:  Сортирай по  
Създай нова тема  Отговори  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1 2 Следваща

Всички времена са UTC+03:00


Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост


Вие не можете да публикувате теми в този форум
Вие не можете да отговаряте на теми в този форум
Вие не можете да променяте собствените си мнения в този форум
Вие не можете да триете мнения в този форум
Вие не можете да прикачвате файлове в този форум

Търси за:
Отиди на:  
Copyright ©2006-2014 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved.eXTReMe Tracker