Форум за стендов моделизъм
http://model.airgroup2000.com/

Модел за начинаещ
http://model.airgroup2000.com/viewtopic.php?f=36&t=5597
Страница 1 от 1

Автор:  ohridd [ 31 мар 2015 20:17 ]
Заглавие:  Модел за начинаещ

Здравейте,отскоро се запалих по корабомоделизма и искам да си купя като за начало кит ,защото нямам място където да си правя всички детайли.Четох теми из форума и доколкото разбрах няма модел (кит) за начинаещи,а колкото е по-голям кораба и колкото повече детайли си става все по трудно.Интересува ме кой кораб е по-подходящ за начинаещ :) и също какви инструменти ще са ми необходими за кораба.Като за начало това ме интересува после ще питам за друго.Ясно ми е ,че едно такова хоби отнема много пари и време.В никакъв случай не мисля да бързам.Защото както се казва,,бързата работа срам за майстора" :D

Автор:  snarlev [ 01 апр 2015 13:58 ]
Заглавие:  Re: Модел за начинаещ

Прочети съветите към предната тема.
http://www.hobby.store.bg/c/p-l/c-1389/korabi.html
Гледай тук и според бюджета си избери. Моделите под 200 лева са точно за начинаещи.
Инструменти най добре си набавяй по време на работа. Така ще разбереш какво точно ти трябва. Всеки си знае кое как прави. Добре е да си намериш твоя начин. В процеса, работата ще си покаже.

Автор:  bratiata [ 01 апр 2015 18:44 ]
Заглавие:  Re: Модел за начинаещ

Поздравления за зарибяването

Автор:  ohridd [ 01 апр 2015 20:25 ]
Заглавие:  Re: Модел за начинаещ

Благодаря за бързия отговор! А иначе в темата пише,че колкото е по-евтин модела толкова повече доработки ще има....тоест трябва да избирам между това дали да е евтин модела и после да правя доработки или да е скъп модела и да го сглобявам много много много внимателно.....За инструментите ми стана горе долу ясно какво ще ми трябва за начало.А също забравих да ви попитам коя марка препоръчвате.Благодаря на отговорилите предварително! :)

Автор:  snarlev [ 01 апр 2015 23:00 ]
Заглавие:  Re: Модел за начинаещ

Не гледай марки, по важно е да имаш завършен модел. По лесен ще го направиш с повече подробности. Трудния ще го претупаш и подробностите ще са само отгоре отгоре. Почни лесен и ще го завършиш. Ако можеш смени материали с по добри. Това е въпрос както на възможности, толкова и въпрос на поглед. Тия неща се учат с времето.
Не го мисли толкова, почвай нещо.
Успех!

Автор:  ohridd [ 01 апр 2015 23:17 ]
Заглавие:  Re: Модел за начинаещ

Благодаря за отговора! Утре отивам да разгледам един магазин в който се продават такива неща,а ако не ми хареса нищо ще поръчвам от нета.Благодаря ! Като си купя нещо ще отворя тема! :salut:

Автор:  Ssasho0 [ 02 апр 2015 09:34 ]
Заглавие:  Re: Модел за начинаещ

Съжалявам, че разводнявам темата на колегата Ohridd, но винаги съм искал да имам Дракар и се чудех този модел на Артезиана Латина доколко подходящ е за напълно начинаещ като мен? Доколкото знам те дракарите само изглеждат лесно, а в действителност не са :(

Автор:  Moarein [ 02 апр 2015 13:46 ]
Заглавие:  Re: Модел за начинаещ

Ssasho0 написа:
Съжалявам, че разводнявам темата на колегата Ohridd, но винаги съм искал да имам Дракар и се чудех този модел на Артезиана Латина доколко подходящ е за напълно начинаещ като мен? Доколкото знам те дракарите само изглеждат лесно, а в действителност не са :(


Сашо дракара е хубав, обаче е труден. При корабите имаш затворен корпус и правиш само външна обшивка.
Тук трябва да се вижда всичко вътре - ребра, скари, пейки...
Ама ти ще се справиш знам аз :)
Айде зарязвай тия летящите сандъци и идвай в моделизЪма :D

Автор:  alabala [ 02 апр 2015 16:11 ]
Заглавие:  Re: Модел за начинаещ

Аз смятам, че нито един китов модел не е походящ за начинаещ. Има прекалено много доработки и създава грешни навици. С парите за кита може да се купят мини циркуляр и контурен трион(има евтини китайски машинки), после в нета чертежи бол. Крушата наистина е благодатен материал, сега правя разни дребни джижавки и всичко се получава есктра. В една от темите Славян предлагаше круша на желаещите.
Няма лесен кораб, на всички обшивката е гърч, изтегли си чертежи, харесай си модел, после разпечатваш, лепиш на шперплат и изрязваш скелета, летвите си ги бичиш както ти е кеф. И най-важното, на всяка стъпка питаш и нещата ще се получат. Единственото предимство на китовете е, че има декора, но той често не е от най-качествените неща. Блокове, юферси, решетки, колела за оръдията и дула могат да се купят отделно. Накрая като удариш калема ще ти е излязло по-евтино, а машинките остават и за други неща.
За мен лесен и ефектен модел е този, има го и в сторето от дърво:
Прикачен файл:
01a.jpg
01a.jpg [ 830.4 KиБ | Видяна 4800 пъти ]

Няма декор, детайлите са малко и лесни за направа. Като се вдигне мащаба на 1:48, става малко над 60 см, приличен размер.

Автор:  nenovvv [ 03 апр 2015 09:34 ]
Заглавие:  Re: Модел за начинаещ

Не е зле да напишеш от кой град си, или село.
Навсякъде има хора които могат да ти покажат и помогнат. Но не и да ти изберат модел. Все едно да искаш някой друг да ти избере жена !
Колкото е по-елементарен модела, толкова вероятността да го завършиш е по-голяма. А съветници в нета колкото щеш.

Автор:  Ivo hobby [ 03 апр 2015 11:29 ]
Заглавие:  Re: Модел за начинаещ

В темата не се споменава, но предполагам под "Модел за начинаещ" се подразбира дървен (а не пластмасов) китов модел на и то на платноход.

Е, аз ще дабавя малко инфо за пластмасовите:
Разбира се има и хубави пластмасови модели, както на платноходи така и на моторни. Някои от тях са много прилични за първи модел.
От пластмасовите античните (гребла и платна) бих препоръчал:
Academy 1/72 ROMAN WARSHIP
Звезда 1/72 Гръцка, Картагенска или Римска трирема (имат 3-4 модела с малки разлики)
Emhar Gokstad (IXth Century Viking Ship) (този може би е малко по-сложен)
Revell 1:50 Viking Ship

Пластмасови, само с платна (до колкото съм виждал моделите):
Звезда 1:100 Conquistadores Ship 'San Gabriel' XVI Century (същият се предлага и като 1:100 Flying Dutchman като разликата е че са дали изпокъсани платната в комплекта)
1:100 Cristopher Columbus Expedition Ship 'Nina'
Звезда 1:72 Captain's Jack Sparrow Ship 'Black Pearl' (модела се предлага в още няколко разновидности Звезда 1:72 Pirate Ship 'Black Swan' и Revell 1:72 Pirate Ship) - този модел също ми е в списъка като подходящ за "пъври модел", макар да е относително сложен. Препоръчвам го, тъй като е от новите модели на Звезда с много добре проектирани детайли за сглобяване. Инструкцията е подробна и лесна за разбиране. Все пак го водят "сложен" поради размера и многото детайли, около 900 детайла.

Параходи и колесни. Моделите в тази категория не ги познавам, но бих сложил:
Звезда 1:100 Steam-Ship 'Sirius'

Пластмасови, моторни-военни:
Има толкова много модели в тази графа, а аз почти не ги познавам, така че друг колега ще трябва да даде предложения :pale:

Пластмасови, моторни-цивилни. В тази категория мисля че е по-важно "да ти харесва", а не сложността, но бих сложил:
Моделите на Титаник. Има ги на няколко фирми в мащаби от 1:700 до 1:350. Съответно по-лесни са в големите мащаби.
Revell 1:400 Cruiser ship AIDAdiva, AIDAbella, AIDAluna - голям на размери и с доста части, но няма много какво да му се обърка, затова го слагам като подходящ за "първи модел"

Автор:  ANGEL-S [ 03 апр 2015 11:52 ]
Заглавие:  Re: Модел за начинаещ

Здравей и добре дошъл.
Аз започнах с един модел на КОНСТРУКТО - ЙОА .Мисля че Квалитет 21 Стара Загора могат да ти го доставят
А и по памет в кутията имаше подарък инструменти за започване.Модела не е сложен,материалите са прилични,чертежите и инструкцията със снимки са добри.Струваше около 140 лв. някога.В сайта на КВАЛИТЕТ 21 има и други модели но този няма оръдия ,много палуби , като за начало е добър .
А като се зарибиш достатъчно и направиш 2 - 3 китови модела почват да те сърбят ръцете за нещо по сериозно.
УСПЕХ.
А и забравих да кажа -материалите са предостатъчно дори остават има място за грешки и корекции.

Автор:  Ivo hobby [ 03 апр 2015 16:19 ]
Заглавие:  Re: Модел за начинаещ

@Ssasho0 - Drakkar-а ми е един от любимите и аз ги заглеждам какви китови модели предлагат, но от ниският клас май не мога да открия читав модел.
Докато при пластмасовите модели често дискутираме какви разлики има с оригинала, то при дървените китови модели от нисък клас, понякога се чудя има ли прилика с оригинала.
За съжаление ми се струва, че си избрал модел който е доста опростен и със съмнителна достоверност. Като дървен модел, да, лесен, евтин, става за начало. Но, като прилика с викингски кораб, поне за мен няма много таква, освен силуета :pale:

Нагледно какво имам предивд:
Така изглежда модела на Артезиана Латина сглобен (снимката е от тук), около 30см дълъг.
Прикачен файл:
P1070167[1].jpg
P1070167[1].jpg [ 344 KиБ | Видяна 4747 пъти ]


а това е оригинала (снимката е от Wikipedia)
Изображение

За мен има няколко елемента, които отличават един кораб като "викингски" (не че разбирам много от кораби, но от разкази на екскурзоводи, снимки и табелки в музея посхванах нещо)
Едното е разликата в обшивката. На модела е дадена като гладка (дъските една до друга), а всъщност е със застъпени дъски (клинкерна)
Прикачен файл:
IMG_6077.jpg
IMG_6077.jpg [ 156.71 KиБ | Видяна 4747 пъти ]Греблата на оригиналният кораб са 32 (2х16), които влизат в дупки на корпуса. На модела на Артезина са дадени като на по-модерна лодка, върху борда, закрепени с метални стойки и бройката им е наполовина по-малка.

Най-голямата странност (за мен беше много странно), че на викингските кораби няма пейки на които да сядат гребците. Всъщност палубата на кораба е равна и над нея няма пейки, дъски или каквито и да са неща за сядане. Гребците са сядали на сандъците, в които са си носели личните вещи.

Или казано в картинки, греблата и "столчетата" за гребците според мен по-правдоподобно е да са така (снимката е от тук)
Прикачен файл:
53374802.jpg
53374802.jpg [ 167.88 KиБ | Видяна 4747 пъти ]


а това е палубата на оригиналният кораб, където се вижда, че напречните греди, които на доста модели ги бъркат с пейки за гребците, всъщност са твърде тънки за пейка, а и са доста по-ниско спрямо дупката за греблото.
Прикачен файл:
IMG_6197.jpg
IMG_6197.jpg [ 127.78 KиБ | Видяна 4747 пъти ]


Като най-достоверен модел, от пластмасовите, дават да е този на Emhar.
Към него се продават и фигури на гребците, накрая се получава нещо такова (снимката е от тук)
Прикачен файл:
bcf0xubpt79lw5vpd[1].jpg
bcf0xubpt79lw5vpd[1].jpg [ 188.21 KиБ | Видяна 4747 пъти ]


За дървен модел на викингски кораб и за мен ще е интересно, ако някой попадне на добър модел :salut:

Автор:  Gorski [ 21 сеп 2017 15:39 ]
Заглавие:  Re: Модел за начинаещ

И на www.vishegrad.com има модели за начинаещи.

Страница 1 от 1 Всички времена са UTC+03:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/