Форум за стендов моделизъм
http://model.airgroup2000.com/

Български Fokker EIII
http://model.airgroup2000.com/viewtopic.php?f=45&t=3266
Страница 1 от 1

Автор:  Ssasho0 [ 08 мар 2012 21:57 ]
Заглавие:  Български Fokker EIII

Здравейте,

сдобих се с Fokker EIII на Eduard и ми се ще да направя един от 3-те Fokker стационирани в Божурище през 1916г. За съжаление аз не успях да намеря никакви снимки или камуфлажи :( Сигурен съм, че много от хората в този форум знаят много за тези самолети и надявам се желаят да споделят информацията си :)

Предварително благодаря,

Сашо

Автор:  CANSO [ 09 мар 2012 17:38 ]
Заглавие:  Re: Български Fokker EIII

Ssasho0 написа:
...За съжаление аз не успях да намеря никакви снимки или камуфлажи :(

Тук съм ти ъплодвал 2+1 снимки на самолета в България. Двете са от книгата "Въздушната мощ на царство България", част 2, третата от част 1. (Изчакай малко в началото, дори да ти излезе съобщение, че линкът не работи и после използвай опцията free download, както винаги ;) ).
Това са били немски самолети, с немски екипажи, изпратени за подсилване на Българската авиация. Видът и опознавателните им знаци са като на немските машини от първия период на Голямата война. Тъй че всякакви други материали за въпросната машина ще са ти със сигурност от помощ. Ето тук напр.
Tази снимка бе дискутирана на някои места преди време, но няма съвсем сигурни данни, че е един от трите наши самолета, макар да е направена през 1917 год. до Прилеп, Македония. Интересен е фактът, че серийният номер е заличен, което не зная да е правено при немските машини.
П.П. След като написах горното, се сетих, че в другия форум, в раздела Ретросалон, дискутирахме преди време сваления на 30 септ. 1916 год. "Фарман" с френски пилот и сръбски наблюдател. Един от участниците във въздушната битка е немският фелдфебел Вагнер, който лети на Fokker Е.III .

Автор:  Ssasho0 [ 09 мар 2012 18:49 ]
Заглавие:  Re: Български Fokker EIII

Хиляди благодарности Canso :)
Точно на теб разчитах за подобна информация. Знаех че Fokker-ите са били немски и подозирах, че са били със стандартен немски камуфлаж, ама исках да съм сигурен. Аз вече изчетох доста материал по въпроса и щом завърша Swordfish-а го почвам :) През това време ще се сдобия с подходящите цветове и други материали :)
Поздрави,
Сашо

Автор:  CANSO [ 09 мар 2012 19:25 ]
Заглавие:  Re: Български Fokker EIII

Ето ти още няколко снимки от "Български изтребители", част 1 на Димитър Недялков. Бях забравил, че я имам тази книга, защото не си беше на мястото в библиотеката, а "затрита" в кюпа литература до леглото ми :oops: .
ТУК
В книгата между другото има подробно описание на въздушния бой, който споменах по-горе. Според автора, в него са участвали не един, а два Фокера, като единият е пилотиран от поручик Марко Първанов. Ще си призная обаче, че много-много не съм се интересувал от случая и не смея да го коментирам повече от това.

Страница 1 от 1 Всички времена са UTC+03:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/