Форум за стендов моделизъм
http://model.airgroup2000.com/

Здравейте Проблемче с компресора
http://model.airgroup2000.com/viewtopic.php?f=49&t=5900
Страница 1 от 1

Автор:  Симеон [ 18 май 2016 20:27 ]
Заглавие:  Здравейте Проблемче с компресора

Здравейте, аз съм Симеон, нямам опит в това прекрасно начинание но се надявам това да се промени. Но имам един проблем, които е следният от години се каня да си направя компресор за аерограф но все нямаше как . Е това се промени и най-накрая резултата е налице но с проблем. Компресора е от хладилник да уточня, сложил съм разтоварващ клапан от който излиза тръбичка Ф6 и влиза в пресостата но когато включа компресора изпуска от пресостата. Но пригъвам тръбичката за момент и когато я пусна явно клапанчето към пресостата затвая и си работи нормално, настроил съм го да изключва на определеното налягане но когато се включи пак изпуска. Та мисълта ми беше дали някой се е сблъсквал с такъв проблем и какво би могло да е решението. Мислех да затапя извода на разтоварващеят клапан но незнам дали няма да се тормози компресора да включва под налягане. Благодаря предварително.

Автор:  Academica [ 19 май 2016 14:15 ]
Заглавие:  Re: Здравейте Проблемче с компресора

Симеоне, за съжаление не мога да ти отговоря на въпроса.
Моя компресор е купешки и, да си призная честно, откакто съм го взел, не съм му правил никакво обслужване. Знам само, че като натисна копчето и почва да пуска въздух. :oops:
Може би някой от другите колеги (по-запознат със самоделките) ще ти отговори.
Успех! :thumright:

Автор:  Симеон [ 19 май 2016 15:22 ]
Заглавие:  Re: Здравейте Проблемче с компресора

Благодаря, до го видят та да си кажат мнението

Автор:  CANSO [ 19 май 2016 17:04 ]
Заглавие:  Re: Здравейте Проблемче с компресора

Симеон написа:
Компресора е от хладилник да уточня, сложил съм разтоварващ клапан от който излиза тръбичка Ф6 и влиза в пресостата но когато включа компресора изпуска от пресостата. Но пригъвам тръбичката за момент и когато я пусна явно клапанчето към пресостата затвая и си работи нормално...

Ако пуснеш снимки ще е по-лесно да се разбере, за какво точно става дума.
От написаното от теб не разбирам, къде точно ти е пресостатът. Той трябва да е закачен на резервоара (бутилката) за въздух. Между него и бутилката клапан (вентил) няма, само маркуч, навит на нипел. Даже може да е директно завит на бутилката, без мека връзка. Налягането, което отива до пресостата, трябва да е същото като в резервоара, за да се задейства той при избраното макс. малягане и изключи тока към компресора. Ако под "разтоварващ клапан" имаш предвид вентила, който трябва да изпусне автоматично въздуха от бутилката при достигане на критичното налягане, то той не бива да е свързан с нищо, най-малко с пресостата.

Автор:  Симеон [ 19 май 2016 19:07 ]
Заглавие:  Re: Здравейте Проблемче с компресора

Еми това успях да сътворя. Не знам до колко са ясни и какво се разбира но това е то. Според мен си е стандартно изпълнение за нормален компресор тип (бутален). Там където съм сложил бързата връзка с маркуч по принцип го няма сложил съм го само за пробата. Когато пригъна маркучето и изчакам секунда две и го пусна пресостата не изпуска въздух. Явно има нужда от малко по-голям дебит или налягане за да работи нормално не мога да преценя. И не мога да измисля как да го направя.

Прикачени файлове:
20160519_183036.jpg
20160519_183036.jpg [ 517.12 KиБ | Видяна 717 пъти ]
20160519_183120 jjjj.jpg
20160519_183120 jjjj.jpg [ 360.9 KиБ | Видяна 717 пъти ]

Автор:  CANSO [ 19 май 2016 19:39 ]
Заглавие:  Re: Здравейте Проблемче с компресора

Симеон написа:
Еми това успях да сътворя. Не знам до колко са ясни и какво се разбира но това е то. Според мен си е стандартно изпълнение за нормален компресор тип (бутален). Там където съм сложил бързата връзка с маркуч по принцип го няма сложил съм го само за пробата. Когато пригъна маркучето и изчакам секунда две и го пусна пресостата не изпуска въздух. Явно има нужда от малко по-голям дебит или налягане за да работи нормално не мога да преценя. И не мога да измисля как да го направя.

Изображение
Гледайки горната снимка си мисля, че си свързал компресора "на късо" с пресостата. От това няма смисъл. Въздухът от компресора трябва да отива в бутилката и от нея в пресостата. В момента ти духаш въздух от компресора директно към пресостата (през т-връзката). Компресорът ти е по-силен от налягането, което си дал на пресостата и той се отваря. Бутилката вероятно не се пълни изобщо. Подобна връзка може да работи, ако между тръбата от компресора и т-връзката има възвратен клапан, който да не позволява въздух да се връща назад към компресора и смесва с неговото работно налягане. Най-просто ще е, ако тръбичката за пресостата излиза от друго място, а не от там, където се нагнетява въздухът.
ТУК бях пуснал снимки на моята самоделка, направена от моделистки компресор и бояджийски бутилки. Пресостатът (черен маркуч) и въздухът от компресора (жълт маркуч) имат на гърба на бутилките самостоятелни връзки, като тази от компресора е с възвратен клапан.

Автор:  Симеон [ 19 май 2016 20:14 ]
Заглавие:  Re: Здравейте Проблемче с компресора

Значи тази т. връзка е еднопосочен клапан които изпуска налягането в тръбата от компресора до бутилката когато пресостата изключи на необходимото налягане. А след като направя въпросната манипулация за която казах с прегъването на маркуча компресора без проблеми направи 8 bar. Не мисля че не е свързан правилно защото съм гледам заводски компресори и те са вързани по същият начин.

Страница 1 от 1 Всички времена са UTC+03:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/