Airgroup2000.com Member of International List of Scale Model Related Web Sites
Този форум е част от сайта на AirGroup 2000
Главен форум на AirGroup 2000

Форум за стендов моделизъм

Част от airgroup2000.com

Начало | Форум-основен | Форум-Модел | Криле | Океан | Океан Dreams | Оръжие |
Криле Ретросалон | Нато и България | Галерия | Военни новини | Поръчай онлайн |

HobbyCULT.com

В момента е 01 окт 2020 04:52

Всички времена са UTC+03:00
Създай нова тема  Отговори  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Библиотека
МнениеПубликувано: 18 дек 2010 10:42 
Извън линия
Потребителски аватар

Регистриран на: 15 яну 2010 17:24
Мнения: 3570
Местоположение: Exeter, UK
Споделих една идея с администратора и той ме посъветва да се обърна директно към форума дали има смисъл да се реализира.

Подтикна ме към това факта, че в раздел "Библиотека" реално няма никаква библиотека. Има всичко друго - чертежи, снимки, даже общи приказки. Но книги никъде няма. Не знам за другите колеги, но моят процес на започване на модел винаги стартира с издирване на всички книги в pdf или jpeg вариант по темата и преглеждането им. Може би в крайна сметка използвам само 10-на процента от видяното, но пък съм и научил много покрай това. Накрая съответните книжки заедно със снимките на модела и walk around снимките архивирам някъде. Какво ми куца в цялата работа - логично търсенето извършвам по име на машината. Обаче в много случаи файловете както из интернет, така и в диска където съм складирал съответните книги не винаги съдържат въпросното име. Особено когато става въпрос за книги или списания, които са посветени на цели държави или маркировки и камуфлажи.

Идеята е следната:
В раздел "Библиотека" да се създаде форум където в отделни теми за различните машини да качим литературата, която се намира за съответната машина. Може би е по-добре да бъдат два форума - за авиация и БТТ (може пък и корабомоделистите да поискат).

Подробности:
- няма да е коректно да качваме линкове в тези теми, а само наименованията на съответните книги/списания с картинка от титулната страница. Още по-добре ако има и кратко описание на съдържанието, ако е специфично.
- Представям си го така: Аз се каня да почвам например Каталина. Събрал съм известно количество литература. Отварям съответната тема и показвам какво имам. Колеги, които знаят/имат други издания допълват с нови отговори в същата тема. Админа ги премества в първия пост от темата за да е всичко накуп. Аз ако се заинтересувам от нещо на ЛС се разбираме как да го получа. Или най-малкото ще знам какво да потърся из интернет. Следващия който реши да прави Каталина вече е улеснен за старта. И така една след друга се трупат информации за често правените модели. И когато след един месец започна да правя P-47 виждам всичките 14 книги на valcad и другите десетина добавени от колегите.
- Не съм сигурен за снимки и Walk Around-и, можем да помислим.
- Може да се добави залепена тема в която да се изброяват моделите за които има вече отворени теми по азбучен ред със съответните линкове (това за улеснение, ако станат 4-5 страници и да не се дублират)

Далеч съм от мисълта ударно да правим библиотека. Но аз този труд с издирването и преглеждането на литературата така или иначе го извършвам. Нищо не ми струва и да го онагледя.

pgp000 спомена че добра алтернатива е ако всеки в темата си (когато показва модел) показва и литературата, която ползва и да се ползва търсачката на форума. Това наистина е добре, аз лично наколко пъти съм го правил, но с търсачката не става. тя е много зависима от начина на изписване - кой на латиница, кой на кирилица, кой пък написал "Дървеното чудо", иди го намери тогава.

Не знам дали успях да опиша правилно това, което искам ;) но бих се радвал да чуя мнението на останалите колеги.

Поздрави

_________________
С уважение: Веселин Пенев


Нагоре
 Заглавие: Re: Библиотека
МнениеПубликувано: 18 дек 2010 11:10 
Извън линия

Регистриран на: 20 окт 2008 20:01
Мнения: 609
Да ти кажа право, преди време аз също се замислих за подобна идея. И мислех да я предлагам. Но впоследствие сам за себе си установих следното - като замисля да почвам нов модел и аз първо почвам със снимки книги и всякаква друга информация. Даже още отсега имам неща за 10 години напред. Обаче се оказа, че търсенето на инфо ме кефи точно толкова, колкото и правенето на модела! Часове се ровя из Нета - буквално го изкормям. Гледам какви книги са издадени за дадената машина, и тогава си ги търся. Ако не открия много - чак тогава прибягвам до помощ от братя по оръжие :) С две думи ако има имената на книгите - как да е. Но библиотека с walkaround...ами....тц!. Някак си наготово ще дойде ;) Прекалено сиво ми се струва да си наумя да правя самолет, и след 20 мин да имам всичко за него. :?


Нагоре
 Заглавие: Re: Библиотека
МнениеПубликувано: 18 дек 2010 13:05 
Извън линия
Потребителски аватар

Регистриран на: 12 окт 2007 19:18
Мнения: 2674
Местоположение: България, гр. Варна
Аз да ви кажа моята позиция по въпроса.

Тази идея дойде преди много време от моя милост. Тогава pgp000 не беше администратор, а такъв бе Stefanoff, аз бях модератор (единствения тогава).
Пуснах тема във форума, която потребителите приеха много добре, посъветвах се със Стефанов, разбира се неговия отговор беше, както обикновено "Не ме занимавай, пръй к'вото искаш" и темата остана, реших да направя библиотека на форума. Появи се тогава "любимият" ни HawkEye, поредното потребителче от scalemodels-bg, което само драска във форума, когато му изнася да ни оплюе ... Че той почна едни спорове за съдебни процеси и не знам си какво, за това, че щели сме да разпространяваме незаконно книги и т.н., да нарушаваме авторски права.
Мигновено след това Стефанов ме отстрани от модераторския ми пост с довода "Видя ли какво направи, само проблеми ми навличаш"

Че това е накратко с тази идея. Чудно как още никой от другия форума не се е обадил по темата. Аз принципно също съм за, защото всеки от нас ползва книги като си прави модел и тегли инфо от нета, а не дава по 300-400 долара за книги, само за един модел.
Само, че на този етап лично аз ще съм пас, защото предния път, когато излезе тази идея аз станах черна овца на форума, и една ли не получих коментари със заплахи от хора, които пък нищо общо нямат нито с книгите, нито с нищо.

Успех с начинанието!

_________________
Can't talk, Got to shoot!!!


Нагоре
 Заглавие: Re: Библиотека
МнениеПубликувано: 18 дек 2010 13:10 
Извън линия
Потребителски аватар

Регистриран на: 12 окт 2007 19:18
Мнения: 2674
Местоположение: България, гр. Варна
А да добавя ... Ако искате ... вместо да качваме цели книги или части от тях, да направим тема и там да пускаме само заглавие и скрийшут на обложката и толкова. За всеки модел/машина, който потребител си я прави, да минава през темата и да оставя литература по този начин, която е намерил, но без да се повтаря с вече показвана.

_________________
Can't talk, Got to shoot!!!


Нагоре
 Заглавие: Re: Библиотека
МнениеПубликувано: 18 дек 2010 13:56 
Извън линия

Регистриран на: 20 окт 2008 20:01
Мнения: 609
По принцип за мен цялата идея се изчерпва със следното: Моделиста Х почва да прави...Ме 262 примерно. При търсенето си из Нета попада на 12 книги да речем( за тая машина сигурно са 12 000, но казах - примерно) И при правенето споделя - "имам" или "гледм" или "съм ползвал еди кои си книги" Ако някой друг го прави същия самолет, най-учтиво го моли да му даде нещо (ако разбира се му е трудно да си ги намери сам). Няма нищо против да се показват заглавията на някои трудове в отделен кът, или дори и линкове, но към официални такива - примерно ревюта на въпросната книга. Иначе все някой ще ни обвинява в незаконни действия. Може дори това да стане задължителен елемент при представянето на нов модел - "ползвал съм това и това", "чертежи съм взел от тук и от тук"...
Колкото до walkaround- ите - по същия начин. Има 10тина известни сайта пълни със снимки. Иначе аз например като съм ходил в Крумово и край Омуртаг, съм нащракал стотици снимки и с готовност бих ги споделил с всеки. И съм "за" за това - ако има място Walkarounds там да се качват лични снимки (при добро желание де ;) ) и линкове към публични сайтове.


Нагоре
 Заглавие: Re: Библиотека
МнениеПубликувано: 18 дек 2010 13:59 
Извън линия
Потребителски аватар

Регистриран на: 15 яну 2010 17:24
Мнения: 3570
Местоположение: Exeter, UK
Иво написа:
А да добавя ...


Иво, ако беше прочел внимателно моят пост, а именно:
Цитат:
Подробности:
- няма да е коректно да качваме линкове в тези теми, а само наименованията на съответните книги/списания с картинка от титулната страница. Още по-добре ако има и кратко описание на съдържанието, ако е специфично.


...щеше да е излишно да се добавя напрежение със авторски права, квалификации за колеги моделисти и други подобни. Абсурд е да качваме книги или дори линкове към тях. Много ясно съм предложил - заглавие с картинка, както се рекламират всички книги в списанията без да им се нарушават авторските права. Просто всичко за една машина ще е събрано под една шапка за улеснение на интересуващите се. Кой как ще си набави книгата си е негов проблем.

_________________
С уважение: Веселин Пенев


Нагоре
 Заглавие: Re: Библиотека
МнениеПубликувано: 18 дек 2010 14:17 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Регистриран на: 29 окт 2008 17:57
Мнения: 2666
Местоположение: София
За мен също ще е полезна подобна "Библиотека".

@Иво - не се притеснявай за легалността, това е част от служебните ми задължения, ще помагам с каквото мога. Разбира се, че ще го направим коректно.

За книгите, до сега ми вършеше работа като прегледам темите за подобни модели и там да видя какви книги е намерил колегата.
Дали трябва да има още една тема, където да се описват само книгите... поне на мен ми изглежда като допълнително натоварване. Но защо пък не.

Тук идва и нуждата от търсачка, но тази на форума... ако си любител на руски самолети почти няма шанс да я ползваш :o , защото повечето са двубуквени Ту, Ил, Су... например за Ту-144 твърди че няма нито една тема, а има поне 3. Това беше един от поводите да помоля за търсене през Google. (сигурно знаете, ама да кажа, за да търсите из форума с Google ползвайте го така: "Ту-144 site:model.airgroup2000.com")

Walkaround-ите за мен са много полезни, тъй като хич не разбирам от техниките по самолетите, камо ли по корабите, затова гледам повече снимките.
Форума, обаче е доста неудобен за тях, макар че в този руски форум имат и такава добавка.
Въпрос към администраторите: Може ли и този форум да се сдобие с подобна добавка?
(от зор взех да си правя сам подобен сайт, ама до никъде не го докарах... ето пример за Ан-24)


Нагоре
 Заглавие: Re: Библиотека
МнениеПубликувано: 18 дек 2010 15:14 
Извън линия
Потребителски аватар

Регистриран на: 15 яну 2010 17:24
Мнения: 3570
Местоположение: Exeter, UK
Ivo hobby написа:

... макар че в този руски форум имат и такава добавка.
Въпрос към администраторите: Може ли и този форум да се сдобие с подобна добавка?
(от зор взех да си правя сам подобен сайт, ама до никъде не го докарах... ето пример за Ан-24)Иво, scalemodels.ru е сайт, част от който се явява форума. Walkarronds е отделна част от сайта и не е към форума.

_________________
С уважение: Веселин Пенев


Нагоре
 Заглавие: Re: Библиотека
МнениеПубликувано: 18 дек 2010 16:00 
Извън линия
Потребителски аватар

Регистриран на: 12 окт 2007 19:18
Мнения: 2674
Местоположение: България, гр. Варна
Не бях ти прочел цялия пост (McVess) :) Надявам се да успеете да реализирате тази идея и никой да не ви пречи, защото е много добра. Аз като модератор не успях. Надявам се вие да се справите. :thumleft:
А иначе би било полезно, както се спомена по-горе, ако всеки в темата си поства и използвана литература. Това е най-малкото, което може да се направи. :)

_________________
Can't talk, Got to shoot!!!


Нагоре
Покажи мненията от преди:  Сортирай по  
Създай нова тема  Отговори  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC+03:00


Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост


Вие не можете да публикувате теми в този форум
Вие не можете да отговаряте на теми в този форум
Вие не можете да променяте собствените си мнения в този форум
Вие не можете да триете мнения в този форум
Вие не можете да прикачвате файлове в този форум

Търси за:
Отиди на:  
Copyright ©2006-2014 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved.eXTReMe Tracker