Форум за стендов моделизъм
http://model.airgroup2000.com/

Раздвижване на задкрилки, предлрилки, клапи и рулове
http://model.airgroup2000.com/viewtopic.php?f=54&t=1719
Страница 1 от 1

Автор:  kickturn [ 16 яну 2011 22:03 ]
Заглавие:  Раздвижване на задкрилки, предлрилки, клапи и рулове

Може ли да споделите как раздвижвате частите на самолета и какво използвате за този процес ?

Автор:  McVess [ 17 яну 2011 08:53 ]
Заглавие:  Re: Раздвижване на задкрилки, предлрилки, клапи и рулове

Сигурно не съм точно аз човека, който трябва да ти отговори, но понеже задаваш въпроса за трети път, а други желаещи няма - ето.

Както във всичко останало - не може да има еднозначно решение на въпроса. Много зависи какво точно искаш да раздвижиш, как е на реалната машина и по какъв начин ти е направен модела заводски. Ако приемем най-лошия вариант - всичко по крилото и стабилизаторите е отлято нацяло.

Отделянето на елементите е най-добре да извършиш след консултация с чертеж - разшивката може да е опростена и формата на среза рядко е права линия. обикновено има места за захващане освен в краищата на елемента, така и в средната част. Трябва да се отреже с нещо максимално тънко. С макетния нож обикновено не става. Лично азз ползвам триончетата за смолата. Valcad спомена че ползва някакви златарски триончета. Аз съм ползвал и скрайбера за разшивка - според ситуацията.

Прикачен файл:
IMG_1698.JPG
IMG_1698.JPG [ 155.75 KиБ | Видяна 1171 пъти ]


След отделянето трябва да напаснеш елементите. И тук със сигурност трябва да видиш много снимки за да разбереш каква точно е фомата на местата на стиковане на подвижния елемент. Полукръглата форма на подвижния аз правя от милипут - наслагвам после шкуря до необходимата форма (на снимката е още необработено):

Прикачен файл:
IMG_1700.JPG
IMG_1700.JPG [ 120.95 KиБ | Видяна 1171 пъти ]
Прикачен файл:
IMG_1699.JPG
IMG_1699.JPG [ 151.03 KиБ | Видяна 1171 пъти ]


Останалото е свързано колко реалистично искаш да го направиш - лостчета, пантички и т.н., които обикновено липсват в комплекта.

С предкрилките въпроса стои доста различно. обикновено те имат много по-сложна форма. както и задкрилките на повечето съвременни машини. Там не е достатъчно само да се отреже, защото при разгъването им излизат елементи на няколко нива. Затова идеалния вариант е допълнителен сет (фотоец или смола). Valcad е показал такъв в темата за Me-262.

Страница 1 от 1 Всички времена са UTC+03:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/