Имам конкретно питане, въпреки че изчетох цялата тема. Така и не успях да стигна до отговора, който ми е нужен.
Имам следната ситуация. Правя модел, на самолет, който от много-много отдавна искам да завърша. И ми тежи като камък. Модела е стар и леко "дървен". Което налага доста корекции, по корпуса, запълване на не една или две фуги с кит. Реално, нито една снадка на два детайла не ляга перфектно и се налага да бъде допълнена с кит. Шкуренето, преработките и местата запълнени с кит, все пак остават някакви следи.
Имам нужда да изравня всичко това, преди боядисване. Да залича фините драскотини и дефекти и да създам по-равна, до колкото е възможно повърхност на самолета, който правя. Основно да залича дребни неравости преди поядисване. След това да мога да нанеса основният цвят боя, който е един (целият корпус е един цвят). Следователно боята да хване и тук има още един тънък момент - почти на 100% се случва, финото боядисване, вместо да заличи, то кара дефектите на модела да изпъкнат. Аз искам след боядисване, да дозалича максимално дефекти по корпуса от обработката на пластмасата.
Не знам дали от дългото ми описание стана ясно какво искам.

С две думи, искам да си грундиран самолета, с грунда да прикрия следите от шкурене, китосване, да положа основа за боядисване и финалният слой боя да предадте на корпуса, що-годе добър външен вид.
Не знам какъв грунд да ползвам. Давам директен линк към ХобиКулт и тяхната секция. Просто не знам на кое да се спра. Не знам и какво означават и тези цифри : 1000/1200/500. Това като при шкурките ли? Какво е?
http://www.hobbycult.com/index.php?cPath=32_652Да не забравя. Модела е на самолет, в мащаб 1/72, с вдлъбната разшивка. Не много прецизна и не много вдлъбната.

Т.е. много дебел слой грунд, боя и други химии, може би ще заличи част от нея. Друго не знам какво да обясня. Всъщност има още нещо.
Експериментирал съм си със спрей на Cosmos (черен), получава се. Пръскам модела с него, правя го изцяло черен. Това става като грунд. После боя отгоре. Създават се някакви ефекти по корпуса. И като решение - го бива, защото точно това прави - заличава по фини дефекти (но понякога изкарва на показа други .. хах)
Този път ми се иска да пробвам с грунд, на какъв мога да се спра?
Благодаря!