Airgroup2000.com Member of International List of Scale Model Related Web Sites
Този форум е част от сайта на AirGroup 2000
Главен форум на AirGroup 2000

Форум за стендов моделизъм

Част от airgroup2000.com

Начало | Форум-основен | Форум-Модел | Криле | Океан | Океан Dreams | Оръжие |
Криле Ретросалон | Нато и България | Галерия | Военни новини | Поръчай онлайн |

HobbyCULT.com

В момента е 14 сеп 2024 07:38

Всички времена са UTC+03:00

Създай нова тема  Отговори  [ 45 мнения ]  Отиди на страница 1 2 3 Следваща

Кои марки бои ползвате?
Tamiya 13%  13%  [ 28 ]
Model Master/Testors 13%  13%  [ 30 ]
Revell 21%  21%  [ 46 ]
Humbrol 15%  15%  [ 34 ]
LifeColor 8%  8%  [ 17 ]
Vallejo 6%  6%  [ 14 ]
Agama 8%  8%  [ 18 ]
Gunze Sangyo 8%  8%  [ 18 ]
Автомобилни лакове 1%  1%  [ 3 ]
други 7%  7%  [ 16 ]
Общо гласове: 224
Автор Съобщение
МнениеПубликувано: 14 апр 2011 10:41 
Извън линия
Потребителски аватар

Някои колеги с право се оплакаха че не им е достатъчна активността във форума, на мен също. Затова ви предлагам да си направим серия от анкети за основните неща (материали, техники, производители), които ползваме в хобито. А покрай това може да се заформи и здравословна дискусия от която да извлечем ползи.

Темата за боите е една от най-обширните. Предлагам ви анкета на тема "Кои марки бои ползваме". Независимо от типа боя - акрил, емайл или друга. По-нататък може да проверим как стоят нещата с акрил/емайл; металайзери и т.н.

Освен анонимното гласуване би било интересно да споделим от къде си набавяме съответните марки, защо именно тях ползваме, от кои марки сме разочаровани и т.н.

Ако се получи интересна и информативна тема valcad може да я залепи, за да е в помощ на всички. Анкетата ще оставя безсрочна, всеки ще може да гласува за четири марки (ако ползва толкова, разбира се).

Отворен съм за предложения за промени.

Нагоре
МнениеПубликувано: 14 апр 2011 11:56 
Извън линия

Момчета, ако ви се "губи" един глас в анкетата - язека съм, оти не найдох всичко което ползвам.
Но пък графата други я попълних :D

Нагоре
МнениеПубликувано: 14 апр 2011 17:30 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Много интересна тема! А колко пари и проби щеше да ми спести, ако я имаше по-рано.
Това е една от темите с повече мнения от колкото моделисти :lol:

Освен анкета/гласуване ще опиша и личното си мнение за конкретните бои с които се сблъсках.
И пак да кажа, това е мое мнение! Не смятам, че съм тествал или видял всички особености на боите!

Вероятно въпроса който всички навлизащи в моделизма си задават "Коя марка бои са най-добрите?"
След като веднъж ми се наложи да намеря една маааалко по-особена боя на Humbrol (с керемиден цвят). След 4 дни обикаляне по магазини, говорене с вносители и пазарлъци за доставки, разбрах че най-добрите бои са тези които можеш да си купиш :study:
Дори и да е перфектна една боя, ако ще чакам доставки от далекото по 1 месец, с неясни условия и цени, кредитни карти и т.н., се губи удоволствието от хобито.

И така, ако допуснем, че всички горе-изброени марки са достъпни на нашия пазар, то определено (за мен поне) има голяма разлика в качествата на боите.
Макар че McVess предлага да не коментираме емайл/акрил за мен те са корено различни, дори и да са на една марка, затова ще ги описвам поотделно.

Humbrol и Revell емайлови - изглеждат ми много близки като свойства.
* Много добре и лесно работя с тях, както с четка, така и с аерограф. Единствено трябва да им се свикне със степента на разреждане. С четка добре покриват големи повърхности, даже бих казал доста равномерно.
* Ако сбъркам някъде, лесно ги свалям само с фирменият им разредител. Пластмасата и местата на слепване си остават непокътнати.
* Съхнат относително бързо (като за емайлови). След изсъхване могат да се обработват с шкурки. Устойчиви на тикса, декални химии и дори без лакове с времето не се повреждат.
* Доста цветове, матови, гланцови, с цвят на различни метали, Humbrol предлага и няколко бои тип металици.
- изключение от правилото са боите на Humbrol с номера 2700х, с които не успях да постигна приличен ефект.
- гланцовите бели бои с времето пожълтяват. По-късно ми казха, че този ефект се избягва чрез добавяне на малко синя боя, но не съм пробвал.
- като повечето емайлови бои, остават на по-дебел слой, спрямо акрилните. Ако се нацели дозата на разреждане и този ефект може да се намали значително.

Revell акрилни - имах няколко такива бои, но всички бяха като пясък във вода. Предполагам, че партидата е била нещо не в ред или при съхранението са били повредени.

Humbrol акрилни - изненадах се като видях за първи път тези бои. Почти същите свойства като емайловите, но се разреждат с вода.
* Е разбира се съхнат по-бързо.
* Много удобни за работа с четка, с по-слаба покривност от емайловите.
- с времето се разслояват и трябва да се разбъркват преди употреба. То и емайловите се разслоявата, но не чак толкова.
- май престоя на рафтовете в магазините ги скапва по-бързо спрямо емайловите. Има риск да си купите вече негодни бои.
- за разлика от другите акрилни събратя, са малко по-дебели/плътни. Ако не се разредят остават следи от четката.
- с аерограф трябва да се внимава, че могат да запушат дюзата, поради бързото съхнене. То това важи за всички акрилни...

следва...

Нагоре
МнениеПубликувано: 14 апр 2011 19:40 
Извън линия
Потребителски аватар

Да добава за humbrol и revell, много добре се "разливат" върху модела, ако са разредени и работиш с четка. Само към хъмброл имам критики и те са : МНОГО бавно съхне и е твърде миризлива, ако не се работи на проветряващо се място, започва да дразни лигавицата (поне мен ме дрази и от време на време кашлям), много е остра миризмата. Абе общо взето хъмброла е огромна химия.
ПП. Също съм доволен и от ММ.

Нагоре
МнениеПубликувано: 14 апр 2011 22:43 
Извън линия
Потребителски аватар

Преди 15-на години имах един период от година-две в който сглобявах едни самолетчета. Тогава във варна имаше само емайли на Ревел в Бонжурите. И в подкрепа на Иво Хоби: боядисаните тогава модели и досега стоят с непроменени цветове и покритие, даже след многократно триене с парцал, даже и с влажен такъв :oops: Разбира се, тогава лак не съм ползвал. И даже декалите не са мръднали.

Всичко това беше прелюдия към това какво ползвам аз: Емайли на Ревел, акрил на Агама и Лайфколор. Инцидентно съм ползвал акрил на Тамия и емайл на Агама.

От Ревелския емайл разбира се съм много доволен. С изключение на миналото лято, когато пръсках на 35 градусова жега - нищо не сатна :D

За двубоя между Агама и Лайфколор имаме цяла тема, много мастити моделисти проведоха куп експерименти :D В крайна сметка, аз започнах да използвам и двете марки. Свойствата им с течение на времето установих че са много сходни, имат допълващи се цветове и са може би марките с най-пълни гами готови цветове (така наречените mimetic colors), т.е. смесени за директна (или с мащабиране) употреба, напр:"Dark Compass Ghost Grey", Interior Green, и т.н. За такива не много опитни като мен е идеално. "Старите" майстори, като Старшията, предпочитат да си ги смесват от основни цветове. За по-пълна гама се спори че имат само руските бои АКАН, но в България не съм ги срещал.

Малко ергономика (за мен много важна характеристика за какъвто и да е промишлен продукт):

Общ недостатък и на трите гореизброени бои за мен е опаковката им.
Ревелските кенчета са голям гърч - при отваряне понакога се кривят капачките, вследствие на което после изветряват, оливат се лесно с боя - следствието е същото. 14ml опаковка смятам че е отлична като обем - стига за един голям модел, но не е прекалено голяма за малкоизползваните цветове. Друг недостатък - за да видиш какво има вътре трябва да погледнеш капачката, където има само един номер. Нямат етикет с названието на цвета.

Агама - 10 ml опаковка в шишенце на винт - на пръв поглед отлично. Но разликата в диаметрите на гърлото и самото шишенце е много голяма и трудно се бъркат качествено, което води до неправилно утаяване на места (после тези утайки влизат в аерографа). Указването на цвета е идеалния вариант - отгоре лепенка с цвета, отстрани етикет с номера и наименованието.

Лайфколор - много хубаво шишенце с капачка на винт, ама 22ml....много е. Дори за сравнително голям самолет като EA-6B в 1/48 със страшно много допълнителни неща за боядисване - не можах да използвам повече от половин шишенце от основния цвят. А какво да говорим за екзотични цветове като Светло синьо - с години ще стои. И капачките на всички са черни, ориентираме се само по етикета, който понякога вече е олят с боя :)

Перфектния вариант за опаковка смятам Tamiya mini - 10 ml. стъклено шише (значи може да се ползва многоразово) с цветна капачка и хубав етикет с номер и наименование. Като добавим качеството на боята (при пръскане с аерограф, за четка смятам че отстъпва на Лайфколор) - смятам да ги ползвам там, където мога.

Иво Хоби написа:
най-добрите бои са тези които можеш да си купиш

Абсолютно вярно. Засега Нирахоби поддържа добра гама Лайфколор, но Агама нещо ги позанемари, да не кажа заряза. Хобиленд в Пловдив имат доста Тамия, което е още един плюс. Виж Ревел май вече стана зор.

Нагоре
МнениеПубликувано: 14 апр 2011 23:25 
Извън линия
Потребителски аватар

Ползвам основно емайли на Testors/Model Master, Revell и Humbrol.Имам и емайли на Agama но ги ползвам само в много краен случай защото не са много надеждни.С акрил почти не съм работил макар че имам няколко бои на Model Master и Agama.С емайла боядисвам от доста време и не мисля да го сменям с акрил, наистина създава малко неудобства (особено откъм аромат) но съм по-сигурен в него.

Нагоре
МнениеПубликувано: 15 апр 2011 10:06 
Извън линия

Имам доста ревелски бои ,може би като всеки започващ с моделизма когато на практика те бяха единственни.После си бях взел Агама защото имаха точните РЛМ цветове но те се оказаха изключително капризни.От година време минах на Модел Мастър акрил.Според мен много добри като качество ,покривност с точни РЛМ цветове и лесни за работа-всичко се чисти с вода а фирмения почистител разтваря и засъхналата боя.Основния недостатък е че на българсикия пазар ги има само в Пловдив и то в ограничена серия-РЛМ 70,71,65,74,75,76 и танковите цветове.А фирмата предлага всички РЛМ цветове но у нас ги няма.Ползвам и няколко цвята на Модел Мастър емайл ,също са много добри.

Нагоре
МнениеПубликувано: 10 май 2011 17:15 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

макар и със закъснение да продължа....

за Агама и LifeColor - мога да кажа доста малко... определено добре поддържана наличност в български магазин. Опитах да работя с тях, точно защото ги има... но и при двете са натъкнах на особености, поради което не мога да ги използвам :(
Агама - ако не се боядисва върху грунд, добре обезмаслен и т.н. се отлепя много лесно с маскиращите тикса.
LifeColor - дори и да са напълно изсъхнали, ако се намокрят с вода подпухват (т.е. отлепят се). Казаха ми, че ако не ги закачаш се връщат по местата си, ама аз често си мия моделите с вода :scratch:
След изсъхване трудно се шлайфат. При моите чести грешки, ми се налага да поизпиля вече боядисан участък.
Иначе имат интересни предимства, например седят леко прозрачни и могат да се правят ефекти с това. Много тънки са. Измиват се напълно със спирт и т.н.

Model Master - емайлови по едно време пуснаха по магазините от този вид бои. Пробвах ги и се оказа, че с аерограф се работи много по-лесно. Правят по-тънко покритие, спрямо Humbrol/Revell. При боядисване с четка се разстилат сами доста добре.
Една тяхна осбеност се оказа разредителят им :scratch: Първоначално ги разреждах с Revell-ски и почти не съхнеха, даже и по седмица седяха лепкави. От както намерих техния разредител, нещата станаха нормални, вече съхнеха за 10-20 минути :!:
Друго което много ме впечатли е че имат подходящи цветове (за такива като мен). Например "Blue Angel Blue" - синия цвят на "Сините Ангели" или "Skin tone warm" - за лицата на фигурите, "USSR Fulcrum Gray" - единия цвят на Миг-29 и т.н.
Още един ефект се оказа удобен за мен, това че след изсъхване лесно и напълно могат да се измият с Revell-ски разредител.

Model Master - акрилни това са боите, които най-точно пасват на моите представи :king:
Без силни миризми, за разлика от емайловите.
Разредителят им е с вграден забавител, нямам проблеми със засъхване по време на работа. Съхнат за <5мин с разредителя и за около 1мин ако се разреждат с вода.
След пълно изсъхване, могат да се шлайфат, без да си променят нюанса на цвета. Устойчиви на маскиращи тикса.
Устойчиви на вода и разредители. Имат си химия за свалянето им, дори и да са напълно изсъхнали. Не се повреждат от декална химия.
Относително тънки са т.е. релефа не се запълва лесно с боята.

Model Master - металайзери за тях само чета и гледам отстрани колко са добри и какви реалистични цветове имат. Ама още не съм се научил да пазя и внимавам достатъчно, за да ги използвам. Много са капризни на пипане или маскиращи лепенки. За сметка на това май са си най-ефектните бои с цвят на метали.

Alclad2 подходящ вариант за такива като мен ;) Устойчиви бои с доста добър вид на метали. Силно миризливи. Само за аерограф. Могат да се шлайфат, коригират, препокриват и маскират. Устойчиви са на декална химия.

Нагоре
МнениеПубликувано: 10 май 2011 18:07 
Извън линия
Потребителски аватар

Ако е възможно и аз искам да споделя моя скромен опит.

Аз съм фен само и единствено на Мodel Master и двата типа, от както си взех аерографа и открих тези бои + съчетанието между тях и пръскалото съм много, много доволен. Причините са както каза адаша, много подробно ги е описал, няма нужда го повтарям. Много добро нанасяне, много тънък слой, разливат се по всяка част на модела. Пръскането е удоволствие с тях. При мен емайлните бои съхнат за горе долу 30-35 мин. при хубаво (слънчево) време и малко по-бързо.
Акрилните за около 10, а ако съм ги разредил по-малко и по-бързо. Буквално една идея по-късно след боядисването модела може да се пипа и няма проблем. Единственото, което е, че по някога бързото съхнене на акрила запушва аерографа. За това до мен винаги стои един парцал и спирт, чрез които почиства отпред аерографа и махам засъхналата боя. Но доколкото съм чувал това е характерно за всички производители на акрилни бои, и на този тип бои като цяло.

Нагоре
МнениеПубликувано: 25 май 2011 09:54 
Извън линия
Потребителски аватар

Аз боравя с това:
Изображение

Нагоре
МнениеПубликувано: 13 юли 2011 16:41 
Извън линия
Потребителски аватар

Няма ли кой да го затрие тоя БОТс фетиша към обувките!!!

Нагоре
МнениеПубликувано: 14 юли 2011 08:19 
Извън линия
Потребителски аватар

Споко бре, админите може да са на почивка и те са хора все пак :cheers:

Нагоре
МнениеПубликувано: 28 юни 2012 09:46 
Извън линия
Потребителски аватар

Аз като бивш и настоящ четкаджия, ще се пробвам да направя анализ на боите, с които съм работил:

Агама:
Много добри за четка. Добра адхезия и покривност. Почти не остават следи от четката. С аерограф все още не ми се е налагало да ги ползвам, затова не мога да кажа мнение. Емайла на Агама не става никак за четка - рядък е и не покрива добре.
Цена - качество - 5/6

Ревел:
За четка са добри - дуракоустойчиви са. Разреждам ги успешно с АМБ. Хубавото им е, че са доста трайни - имам кутийки от около 4 години вече, които след малко разреждане са годни. С аерограф не съм пръскал ревелска боя досега.
Цена - качество: 6/6

Хумброл:
За мен са идентични с ревелските, с тая разлика, че Хумборл са по-редки и някои цветове не са подходящи за четка.
За аерограф не знам - не съм пръскал.
Цена качество 5/6

Лайфколор:
За четка стават - нанасят се добре, съхнат бързо. За аерограф, поне при мен не стават. За по-малко от минута запушват аерографа, независимо от налягане и разреждане. След изсъхване не са устойчиви - падат лесно ако ги тръкна по-силно с пръст, независимо дали са върху грунд, или директно върху ПВЦ-то. При намокряне с вода става грозна картинка - боята става на мехури.
Цена - качество: 1/6

Тамя:
Най-добрата боя за мен. Перефектни както за четка, така и за аерограф. Никакви проблеми - разбърквам, наливам, пръскам. Не ползвам разредител! След изсъхване са супер устойчиви на всякакви интервенции. Недостатък е единствено малката цветова гама, но със смесване се получават нещата.

Гънзе:
Притежават всички качества на Тамя, но са основно за аерограф. За четка са редки и не покриват добре. Много богата цветова гама!

Аеротон:
Все още имам няколко шишета от тая чудо-боя. Учудващото е, че нищо й няма. Ползвам ги за ефекти и смивки. Кафявите им разновидности стават за имитиране на дърво.
Цена - качество: 1/6

Всички акрилни бои почиствам с 95 % спирт от аптеката. Емайловите с АМБ.
Фирмени разредители не ползвам с изключение на лайфколара, когато се пробвах да пръскам с него, но и това не помогна.

In The Game Of Thrones, you win or you die,
there is no middle ground!

Нагоре
МнениеПубликувано: 28 юни 2012 10:24 
Извън линия

Агамата/акрил/ Съхне яко на Аерото.Ползвам им фирмения разредител и пак същото.Имам да пръскам едно Англииско Sky и направо не ми се започва :(
Аз мога да добавя и Валехо акрил модел колор.Много яки бои за аеро са супер.За четка са леко гъсти мисля.
Основно до сега съм работил с тях,само внимаваите като пръскате бяло/трябва да се нанася на повече слоеве/ и съхне страно бързо.

Последна промяна от wolf на 28 юни 2012 10:50, променено общо 1 път.

Нагоре
МнениеПубликувано: 28 юни 2012 10:38 
Извън линия
Потребителски аватар

Moarein написа:
Гънзе:
Притежават всички качества на Тамя, но са основно за аерограф. За четка са редки и не покриват добре. Много богата цветова гама!

За акрилните бои ли става въпрос или това е обощено и за акрилните и за емайлните на Гънзе?

Нагоре
Покажи мненията от преди:  Сортирай по  
Създай нова тема  Отговори  [ 45 мнения ]  Отиди на страница 1 2 3 Следваща

Всички времена са UTC+03:00