Много интересна тема! А колко пари и проби щеше да ми спести, ако я имаше по-рано.
Това е една от темите с повече мнения от колкото моделисти
Освен анкета/гласуване ще опиша и личното си мнение за конкретните бои с които се сблъсках.
И пак да кажа, това е мое мнение! Не смятам, че съм тествал или видял всички особености на боите!
Вероятно въпроса който всички навлизащи в моделизма си задават "Коя марка бои са най-добрите?"
След като веднъж ми се наложи да намеря една маааалко по-особена боя на Humbrol (с керемиден цвят). След 4 дни обикаляне по магазини, говорене с вносители и пазарлъци за доставки, разбрах че
най-добрите бои са тези които можеш да си купиш Дори и да е перфектна една боя, ако ще чакам доставки от далекото по 1 месец, с неясни условия и цени, кредитни карти и т.н., се губи удоволствието от хобито.
И така, ако допуснем, че всички горе-изброени марки са достъпни на нашия пазар, то определено (за мен поне) има голяма разлика в качествата на боите.
Макар че McVess предлага да не коментираме емайл/акрил за мен те са корено различни, дори и да са на една марка, затова ще ги описвам поотделно.
Humbrol и Revell емайлови - изглеждат ми много близки като свойства.
* Много добре и лесно работя с тях, както с четка, така и с аерограф. Единствено трябва да им се свикне със степента на разреждане. С четка добре покриват големи повърхности, даже бих казал доста равномерно.
* Ако сбъркам някъде, лесно ги свалям само с фирменият им разредител. Пластмасата и местата на слепване си остават непокътнати.
* Съхнат относително бързо (като за емайлови). След изсъхване могат да се обработват с шкурки. Устойчиви на тикса, декални химии и дори без лакове с времето не се повреждат.
* Доста цветове, матови, гланцови, с цвят на различни метали, Humbrol предлага и няколко бои тип металици.
- изключение от правилото са боите на Humbrol с номера 2700х, с които не успях да постигна приличен ефект.
- гланцовите бели бои с времето пожълтяват. По-късно ми казха, че този ефект се избягва чрез добавяне на малко синя боя, но не съм пробвал.
- като повечето емайлови бои, остават на по-дебел слой, спрямо акрилните. Ако се нацели дозата на разреждане и този ефект може да се намали значително.
Revell акрилни - имах няколко такива бои, но всички бяха като пясък във вода. Предполагам, че партидата е била нещо не в ред или при съхранението са били повредени.
Humbrol акрилни - изненадах се като видях за първи път тези бои. Почти същите свойства като емайловите, но се разреждат с вода.
* Е разбира се съхнат по-бързо.
* Много удобни за работа с четка, с по-слаба покривност от емайловите.
- с времето се разслояват и трябва да се разбъркват преди употреба. То и емайловите се разслоявата, но не чак толкова.
- май престоя на рафтовете в магазините ги скапва по-бързо спрямо емайловите. Има риск да си купите вече негодни бои.
- за разлика от другите акрилни събратя, са малко по-дебели/плътни. Ако не се разредят остават следи от четката.
- с аерограф трябва да се внимава, че могат да запушат дюзата, поради бързото съхнене. То това важи за всички акрилни...
следва...