Форум за стендов моделизъм
http://model.airgroup2000.com/

Лакиране
http://model.airgroup2000.com/viewtopic.php?f=55&t=4676
Страница 1 от 3

Автор:  n0_JoInT_HeRRe [ 19 авг 2013 23:09 ]
Заглавие:  Лакиране

някъде бях чел из форума преди време за лакове полезна информация, обаче не я намирам и реших да ви питам
Самото лакиране преди или след боядисването се извършва.
Запасил съм се с лак на Revell Clear Gloss №1 и Clear Matt №02. Те вършат ли работа и с какво да ги разредя при сипване в аерографа ?

Автор:  McVess [ 20 авг 2013 08:17 ]
Заглавие:  Re: Лакиране

Използването на лак има смисъл (и нужда) за следните ситуации:

1. Полагане на гланцов лак върху боядисани с матова боя повърхности преди поставяне на декалите - цел: матовата боя има микронеравности, в които остава въздух под декалите, което след изсъхването им създава ефекта на "сребреенето" им и по този начин изглеждат неестествено и като чуждо тяло.

2. Полагане на гланцов лак върху боядисани с матова или сатенена боя преди смивка (ако по повърхностите за смивка има декали - този слой лак е и върху декалите за да ги защити) - цел: матовата и сатенената боя задържат много от смивката при почистването й и така вместо да се подчертаят само релефните места целите панели на модела изглеждат като замърсени.

3. Полагане на лак (матов, сатенен или гланцов) върху целия модел или части от него (без прозрачните детайли) - цел: да се защити боята и декалите от надрасквания, отпечатъци от пръсти, протриване при почистване от прах и най-вече да придаде на съответните повърхности необходимия отблясък (примерно автомобили - гланцово покритие, военна техника - сатен или матово покритие, дрехи на фигури - много матово покритие (освен латексовите каки на camaro)).

4. Лак понякога се полага при прилагане на по-сложни моделистки техники за отделяне на различни слоеве боя за предпазването им от разни химии - цел(по-скоро пример): Ако се ползва филтър с маслена боя, а основния слой боя е емайлов, то той трябва да се покрие със слой акрилен лак, понеже разредителя за маслената боя би разтворил емайловия лак.

Какъв вид лак да се ползва зависи първо от предпочитанията на моделиста, второ от това каква химия се планира да се ползва върху лака и трето върху какъв тип боя се полага лака. Накратко - химията, която ще ползвате трябва да не е в състояние да разтвори лака, т.е. не може да ползвате за почистване на смивка АМВ върху емайлов лак. Другото ограничение е както при боите - не е желателно ползване на емайлов или нитро лак върху акрилни бои, макар че не е задължително да има проблеми.

Типовете лакове за моделиста са аналогични на типовете бои - акрилни, емайлови и lacquers (нитроцелулозни). За аерограф се разреждат със съответните разредители, обикновено същите като за боите на съответната марка (има изключения при Тамия, например).

Автор:  Academica [ 20 авг 2013 09:43 ]
Заглавие:  Re: Лакиране

McVess написа:
...освен латексовите каки на camaro...

Изображение

Автор:  Ivo hobby [ 20 авг 2013 17:31 ]
Заглавие:  Re: Лакиране

n0_JoInT_HeRRe написа:
...лак на Revell Clear Gloss №1 и Clear Matt №02. Те вършат ли работа и с какво да ги разредя при сипване в аерографа ?

Да, лаковете са добри.
Аз препоръчвам да се разреждаът с фирмения разредител на revell за емайлови бои (предполагам и лака е емайлов).

За гланцовия лак с аерограф е нужен и малко опит, за да се получи добро гланцово покритие.

Автор:  KONGO79 [ 30 юли 2014 11:47 ]
Заглавие:  Re: Лакиране

Отдавна не се беше случвало да питам нещо във форума, но дойде и този момент. Някой ползвал ли е нитроцелулозния гланцов лак на Алклад? Интересуват ме основни неща - как се пръска, взаимодейства ли нежелано с акрили и емайли, ей такива разни въпросчета.

П.П. Пак да кажа, интересувам се за нитроцелулозата, не за аква глоса!

Автор:  McVess [ 30 юли 2014 12:19 ]
Заглавие:  Re: Лакиране

KONGO79 написа:
Някой ползвал ли е нитроцелулозния гланцов лак на Алклад?

Пробвал съм ги (на реални модели) всички нитро лакове на Алклад. С гланцовия (ако става въпрос за ALC310) е боядисвано аудито R10, виждал си го. Полаган е върху нитро бои на Зеро и частично върху емайли на Ревел. Със сатенения е пръскан Праулъра. Полаган е върху акрилни бои на Лайфколор. Други модели с този лак не бих пръскал никога. И не заради това как се пръска и как взаимодейства с другите бои - няма никакви проблеми с това. Главният ми проблем е че след уж добро изсъхване, даже няколко дни, при пипане модела лепне. Отначало мислех че е илюзия, но не, лепне си, даже част от лака остава по ръцете. Чак след много време (месеци) моделите станаха нормални на пипане.

Субективно е, но аз не съм доволен от тази серия лакове. За нитро лак препоръчвам този на Гънзе, е и на Зеропейнс също, но него го няма по магазините.


Изображение

Автор:  pepelnick [ 30 юли 2014 12:29 ]
Заглавие:  Re: Лакиране

Number?

Автор:  KONGO79 [ 30 юли 2014 12:50 ]
Заглавие:  Re: Лакиране

Веско, и гланца ли не ще да съхне? Знам че матовите им лакове съхнат с месеци, ама за гланца поне бях останал с впечатлението /от това което съм чел из нет-а/, че съхне без проблеми за час. Иначе и от други места ми хвалят лака на Гънзе, но оставам с впечатлението, че се предлага само на спрей, а пък аз принципно съм предубеден към спрейовете макар и да ме убеждават, че баш с дедо Гънзе и да искам не мога да се оакам.

Автор:  McVess [ 30 юли 2014 12:58 ]
Заглавие:  Re: Лакиране

Ама той си изсъхна, даже за по-малко от час. Ама като го подържиш 2-3 минути в ръка почва да лепна гада. Ако го хвана през салфетка да речем - няма такова лепнене, а с ръка има. Някаква реакция с потта ли, от топлината ли - не мога да си обясня. И с колеги сме го обсъждали проблема - не е само при мен, да кажа че е от двете леви. Иначе си изглежда изсъхнал. А се налага модела да се подържи - я за смивка, я за наместване на подложка и т.н. Ако го пръснеш и го зарежеш на витрината - май не е проблем. Пръска се добре, не олива при предозиране, прави си гланц. Ама на колата този гланц като тръгнах да го полирам с водни шкурки 6000 и нагоре - там където полирам никакъв проблем. Там където държа купето - лака се смъкна :). По-точно не смъкна, в смисъл олющи, а направо се разяде. Затова си направих заключение че проблема е в съприкосновението с ръката.


KONGO79 написа:
но оставам с впечатлението, че се предлага само на спрей, а пък аз принципно съм предубеден към спрейовете макар и да ме убеждават, че баш с дедо Гънзе и да искам не мога да се оакам.


Не е само на спрей. Аз също не ползвам спрейове.

Изображение

Автор:  McVess [ 30 юли 2014 13:06 ]
Заглавие:  Re: Лакиране

П.П. Ако не си си го купил - имам го наличен, почти пълен. Вземи го да го пробваш, ако ти свърши работа пръскай си на воля, аз така или иначе няма да го ползвам.

Автор:  Academica [ 30 юли 2014 13:07 ]
Заглавие:  Re: Лакиране

McVess написа:
... Ама като го подържиш 2-3 минути в ръка почва да лепна гада. Ако го хвана през салфетка да речем - няма такова лепнене, а с ръка има. ... Затова си направих заключение че проблема е в съприкосновението с ръката.....

Ами мийте си ръцете отвреме навреме, Колега! :D :D :D
:geek:

Автор:  McVess [ 30 юли 2014 13:11 ]
Заглавие:  Re: Лакиране

Academica написа:
Ами мийте си ръцете отвреме навреме, Колега!

А, не, след здрависване с теб поне два месеца никакво миене. Нали си суперстар :)

Автор:  pepelnick [ 30 юли 2014 13:34 ]
Заглавие:  Re: Лакиране

Ако става въпрос за тези:
http://alclad2.com/finishes/aqua-klears/

мога да потвърдя думите на McVess и да кажа че съм изключително доволен.
Пръскам без разреждане на по-малко от една атмосфера.
Пръскам и върху акрил и върху емаил, нямам проблем след това.
Специално с Light Sheen пръсках наскоро Boeing 747-8 върху гланцова, емаилова боя на Ревел, отново никакъв проблем, освен пръстозалепянето след известно държане/стискане на самолета.

Автор:  Academica [ 30 юли 2014 14:03 ]
Заглавие:  Re: Лакиране

McVess написа:
... Нали си суперстар :)

Аз, че съм дърт - дърт съм. Ама чак пък супер.... :flower:

Автор:  valcad [ 30 юли 2014 15:16 ]
Заглавие:  Re: Лакиране

Владо, със спрея също няма да имаш никакви проблеми.
И аз бях малко скептичен, ама ми пасна на ръката и съм доволен.

Страница 1 от 3 Всички времена са UTC+03:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/