Форум за стендов моделизъм
http://model.airgroup2000.com/

Бои Lifecolor
http://model.airgroup2000.com/viewtopic.php?f=55&t=5357
Страница 1 от 1

Автор:  PetarPetkov [ 17 окт 2014 23:32 ]
Заглавие:  Бои Lifecolor

Здравейте!
Нямам много опит с различни видове бои, само Тамия, Гънзе и Валехо. Харесах си обаче цветове на Lifecolor. Ако някой от вас ги е ползвал, може ли да споделите особености свързани с тях? Ако има такива разбира се. Разредители също.
Благодаря!

Автор:  Moarein [ 17 окт 2014 23:52 ]
Заглавие:  Re: Бои Lifecolor

Доста колеги ползват тези бои и са доволни.
За мен лично са много зле.
Запушват ми аерографа и куп други неща.

Автор:  Stanislav [ 18 окт 2014 00:01 ]
Заглавие:  Re: Бои Lifecolor

Хубавото им е че имат богата гама от много точни цветове. Аз също не ги харесвам особено, капризни са за работа. Много са лигави и използват пигменти с ниско качество. Може да се разреждат с вода, но по-добре с техния си разредител.
При положение, че на бг пазара се намират Тамия, Гънзе и Валехо, които като качества са нива нагоре, не виждам смисъл от Лайфколор.

Автор:  pepelnick [ 18 окт 2014 10:00 ]
Заглавие:  Re: Бои Lifecolor

С четка съм боядисвал много малка площ и не мога да дам полезно мнение, но мога да споделя особеност(и) за аерографско използване:
1. Трябва да се разреждат с техен си разредител
2. Разреждането трябва да е прецизно. В зависимост от налягането и разреждането може или аерографа да се запушва или да има overspray
3. На две от техните бои забелязах една особеност при силно разреждане и ниско налягане става на "скреж"
Като цяло съм доволен, но както казват колегите по-горе, при наличието на Тамия и Гънзе, не виждам смисъл да си вземаш Lifecolor.

Автор:  McVess [ 18 окт 2014 10:12 ]
Заглавие:  Re: Бои Lifecolor

pepelnick написа:
но както казват колегите по-горе, при наличието на Тамия и Гънзе, не виждам смисъл да си вземаш Lifecolor.

Смисъла е огромното разнообразие на готови цветове. Отстъпват на Гънзе и Тамия по качество и удобство на работа, но положението не е толкова трагично, както го описва Мишо. Напълно нормално си се работи с тях, когато се хване чалъма. Аз ги разреждам 1:1 когато пръскам с дюза 0,2 и по-малко когато пръскам с 0,4. Важно е първата ръка да е тънък слой. Покривността им е точно толкова, колкото отлично да се контролира колко да прозира прешейдинга например. Допреди една година работих само с тях, но с появата на нитро серията на Гънзе ... всичко друго е резервен вариант :).

С две думи - съществени недостатъци нямат, но по леснота на работа отстъпват на японските марки. Сравнението с Валехо обаче го смятам за неуместно :), както и нареждането на тази марка в едно изречение с японците е леко обидно :).

Автор:  pepelnick [ 18 окт 2014 10:49 ]
Заглавие:  Re: Бои Lifecolor

Под " при наличието на Тамия и Гънзе" имах предвид наличието на цвета в серията на Т. и Г., който да отговаря на конкретните изисквания. Леко двусмислено съм го казал, но такъв ни е езика, остарял, с възможност за интерпретации в зависимост от бекграунда на човека.

Страница 1 от 1 Всички времена са UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/