Форум за стендов моделизъм
http://model.airgroup2000.com/

Бои SCALE 75
http://model.airgroup2000.com/viewtopic.php?f=55&t=6295
Страница 1 от 1

Автор:  venko [ 19 сеп 2018 16:18 ]
Заглавие:  Бои SCALE 75

Отварям тема за едни нови за мен бои, които реших да пробвам след много изчетени ревюта и коментари, тъй като вече доста навлязох в работата с фигури. Досега работих с Валехо, но исках да пробвам по-разнообразна палитра, пък и трябва да се опитват нови неща и техники ;)
Първия сет, който си взех е комплект цветове за кожа Flesh paint set-осем (8) различни цвята. Кутийката от картон е семпла, но добре оформена, което най-ми хареса е че има прорез отзад, през който се виждат самите шишенца с цвета на боята. Мисля, че е чудесно решение, за да може да се видят цветовете, без да се отваря кутията. Има и малка инструкцийка, на който му е интересно.
ВАЖНО-шишенцата трябва да се пробият отгоре, не се опитвайте да изстискате боя веднага-ще стане мазало :geek: . Аз сложих и от неръждаените топчета за разбъркване за всеки случай.
Пробвах малко от боите на пластик лист, негрундиран, за да видя самите цветове-изглеждат доста наситени и гъсти, струва ми се съхнат малко по-бързо отколкото Валехо, така че трябва да се изстисква по малко боя и да се ползват веднага.
Една от причините, поради които реших да ги взема също е твърдението, че са супер матови. Валехо, които ползвам, съхнат с лек сатенен финиш примерно.
Тези изглеждат матови на прима виста, но ще пробвам тези дни на едно лице как всъщност се борави с тях, така че очаквайте продължение :)

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Автор:  venko [ 20 сеп 2018 18:02 ]
Заглавие:  Re: Бои SCALE 75

Имах време да направя малко тестове с боите и ще споделя някои наблюдения:

1. Боите са наистина матови, което всъщност ми харесва;
2. Тъй като боите са гъсти и наситени от шишенцето, трябва да се разредят малко с вода. Основния слой може да се нанесе гъст, но за последващите светлосенки трябва постепенно разреждане към повече;
3. Много добре се блендват различните слоеве, но трябва да се изчаква предишния да изсъхне. Не се наблюдава граница между слоевете, както примерно се получава при Валехо в някои случаи.
4. От осемте цветове може да се смесят много различни комбинации за различни типове кожа и светлосенки. Само за африканци май няма да стане тъй като липсват тъмно и светлокафяви цветове, но те присъстват в другия комплект "Wood and leather" .

Ще направя още допълнителни светлосенки, но първоначалните ми впечатления са много добри :) . Искат практика и свикване, тъй като се работи малко по-различно отколкото с Валехо ;)

За базовия слой смесих Basic flesh+Pink flesh:
Изображение

Изображение

Автор:  venko [ 26 сеп 2018 13:33 ]
Заглавие:  Re: Бои SCALE 75

Интересен факт-вчера се опитах да сваля боята от лицето с изопропил 100%, тъй като исках да опитам нещо наново, но не можах :D . Обикновено смъквам с него дори и Сърфейсър и Mr Color, ама тука не стана, Валехо пада веднага. Махнах боята накрая с Левелинг разредителя.
От една страна е добре, тъй като явно тези бои са по-устойчиви и при пипане няма да се "обелват" толкоз лесно, за разлика от Валехо.
Но ми стана любопитно все пак, боите са акрилни и се разреждат с вода, пък не падат от изопропила :)

Автор:  pachnew [ 27 сеп 2018 11:02 ]
Заглавие:  Re: Бои SCALE 75

Това е важна информация!!! Благодаря!!!

И все пак опитай и с добрите "стари" спиртове - етилов и метилов. Изопропиловият е доста слаб спрямо тях. Ако имаш
и метилен-хлорид (течни пожарогасители Тетра-4) също пробвай.
В краен случай май остава добрата стара сода каустик де....
ама тя е само за тотал очистка!!!
Темата е хубава и добре правиш като ни информираш!!!
Много благодарим!!!
:salut:

Автор:  venko [ 27 сеп 2018 11:32 ]
Заглавие:  Re: Бои SCALE 75

Не ми се ще да прибягвам до други "химии", не знам как реагират със смолата. Изопропила сваля почти всичко, в краен случай разредителя на Гънзе-действа безотказно :)
Боите наистина ми харесват, ще пробвам и металните им цветове по-нататък, казват че били много хубави.
Не съм тествал с аерото как са, но и това следва ;)

Автор:  McVess [ 27 сеп 2018 13:09 ]
Заглавие:  Re: Бои SCALE 75

venko написа:
Изопропила сваля почти всичко, в краен случай разредителя на Гънзе-действа безотказно :)

Че той си е поразреден изопропил :). Пробвай наистина с етилов спирт 95% (от аптеката), не вреди на смолата и сваля почти всяка боя.

Автор:  venko [ 27 сеп 2018 13:29 ]
Заглавие:  Re: Бои SCALE 75

McVess написа:
venko написа:
Изопропила сваля почти всичко, в краен случай разредителя на Гънзе-действа безотказно :)

Че той си е поразреден изопропил :). Пробвай наистина с етилов спирт 95% (от аптеката), не вреди на смолата и сваля почти всяка боя.


Имах предвид нитро-разредителите на Гънзе (Левълинг и обикновения) ;) . Ще пробвам и с етиловия.

Успях да направя бърз експеримент как се пръскат с аерото, пробвах три от боичките-Golden skin, Arabic shadow и African shadow (отляво надясно), разредени с Ultimate thinner (имат си и фирмен, но и с този става). Грунда е сив Сърфейсър 1500. Пръскат се добре, както при всяка наистина акрилна боя първите един-два слоя са за да хване "зъб", следващите са по-наситени. Съхнат бързо и матово. При по-големи фигури и бюстове, с аерото изглежда ще е по-лесно да се нанесат основните цветове и светлосенки, а с четката последващата детайлизация.

Изображение

Изображение

Автор:  Academica [ 01 окт 2018 13:14 ]
Заглавие:  Re: Бои SCALE 75

Верно са матови.

Автор:  venko [ 06 окт 2018 11:19 ]
Заглавие:  Re: Бои SCALE 75

Мда, това са най-матовите бои с четка, които съм ползвал :)

Още един експеримент, който пробвах и е от значение. Оставих боите в самоделната "wet palette" за около 10-ина дена плътно затворени, за да видя дали ще издържат. Сгъстиха се леко, но с малко намокряне на четката отново са ползваеми. Разбира се желателно е да се използват докато са пресни, но и това е плюс, тъй като често няма време да се боядисва за един ден, а на няколко пъти. Така се пестят боичките и естествено паричките :)

Изображение

Автор:  venko [ 08 окт 2018 15:04 ]
Заглавие:  Re: Бои SCALE 75

Пробвах още някои комбинации от цветовете, но като цяло ми харесват боичките. Матовия финиш също ми допада, най-важното е че цветовете са добре подбрани (особено ми допадат Pink flesh и Arabic shadow) и могат да се ползват не само за кожата, но и за други приложения. Гъстички са, така че няма да свършат много бързо :)
Засега това са моите впечатленията :salut:

Изображение

Изображение

Страница 1 от 1 Всички времена са UTC+03:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/