Форум за стендов моделизъм
http://model.airgroup2000.com/

Метални части - оксидиране
http://model.airgroup2000.com/viewtopic.php?f=57&t=5891
Страница 1 от 1

Автор:  Milan Mitev [ 07 май 2016 17:33 ]
Заглавие:  Метални части - оксидиране

Тъкмо съм изшкурил и полирал перфектно единия метален пилон на колесник, и се чудя дали да го измия с вода и сапун. Идеята ми е да не се налага втори път да го шкуря, т.е. да не се оксидира. Дали ако го измия и го оставя на въздух за доста време (например месеци) - оксидирва? Или миенето трябва да става точно преди боядисването? Кой вариянт е по-добре...
Thanks!

Автор:  Academica [ 09 май 2016 14:05 ]
Заглавие:  Re: Метални части - оксидиране

Милане, навярно пилона ти е от някаква алуминиева сплав. Колкото и да стои на въздух - ще се пасивира. Оксидацията е съвсем друг процес. Не разбрах - искш да го направиш черен ли? :scratch: Защото при оксидирането метала става черен. Ако е това - има течност в която го топиш и той си почернява. Същото може да направиш и ако го топнеш в сода каустик (натриева основа) и сяра.

Автор:  McVess [ 09 май 2016 14:14 ]
Заглавие:  Re: Метални части - оксидиране

Academica написа:
Не разбрах - искш да го направиш черен ли?

Не, просто бърка оксидиране с окисление :). Колесника му е от така наречения "бял метал". Иска да се изтарикати да не го боядисва, а да го остави в натурален цвят :).

Автор:  Academica [ 09 май 2016 14:27 ]
Заглавие:  Re: Метални части - оксидиране

А, мерси! :thumright:
Аз докато зацепя.... :oops:

Автор:  Milan Mitev [ 09 май 2016 19:04 ]
Заглавие:  Re: Метални части - оксидиране

:geek: :geek: Е да, най-вероятно бъркам оксидиране с окисление. Инъче идеята ми е като ги шкурна и полирам с полирпаста (направо светват, лъсват, стават перфе), така да ги оставя и когато им дойде времето тогава да ги боядисвам... например след Х дена. Обаче пък шкурнах и полирах едното и го оставих, и на следващия ден гледам не е лъскаво (без отблясък) и е леко потъмняло. (например за 12 часа разлика). И пак трябваше да го полирам наново, обаче този път пръснах след това леко лак отгоре и не е мръднало няколко дена :) супер :) Не се заформя скоро да ги боядисвам, обаче пък много ме радват как се получават тези металните части.

Автор:  Stefanoff [ 10 май 2016 09:02 ]
Заглавие:  Re: Метални части - оксидиране

Не се подвеждайте, подобни метални части не се правят от алуминий. Това са едни нискотемпературни сплави на базата на калай и олово, от типа на мелот и други подобни. И понеже е на базата на калая, то на въздух вероятно ще се покрие с патина. А освен това естествения цвят на този метал е различен от цвета на стоманата, не мисля че ще е добра имитация на истински колесник ако де запази естествения цвят на детайла.

Автор:  Milan Mitev [ 10 май 2016 09:38 ]
Заглавие:  Re: Метални части - оксидиране

О да да, със сигурност ще ги боядисвам - контрастно чисто бели трябва да станат спрямо тъмната визия на самолета. Инъче се справих с "проблема" - малко лак след полирането и готово - не потъмняват, значи преди наистина е било поради контакта с въздуха. Само това знам. Инъче супер ми стана интересно какво е това пасивиране, патиниране, мелот - ще потърся. :cheers:

Автор:  venko [ 10 май 2016 09:44 ]
Заглавие:  Re: Метални части - оксидиране

Правят ги "метални" тези колесници, за да издържат тежестта на модела (може би и за по-подробен детайл, не съм имал работа с такива), според мен, особено големи мащаби. Не че трябва да стоят така и да не се боядисват :)
Грундирай и боядисвай ;)

Страница 1 от 1 Всички времена са UTC+03:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/