snarlev написа:
В никой случай не се отказвай. Обаче имам въпрос. Как избра точно този модел. За себе си го направи. Напиши, първо, второ, трето и т. н. Мога да ти споделя моите съображения. Този кораб не е просто сложен. Кораба е късен ветроход. Разбирай много високо технологичен такелаж. Това на български преведено означава познания на различни технологии. Запояване на метали, работа с вериги. Специализирана техника за металообработване. Освен това, медна обшивка.
Общо взето, аз не бих се престрашил да го почна.
Съвета ми към теб е, тая кутия я сложи на гардероба с отлагане за неясно колко време.
Почни нещо лесно. Напр. шхуна Албатрос или риболовната Мари Жан. Така ще направиш модел сравнително бързо. Ако е по малко от година, значи си го претупал. Освен това ще получиш и самочувствие. Това ще ти е полезно при следващия проект.
Пожелавам ти да проявиш реализъм, и успех.
Привет, нямам никакво намерение да се отказвам, вложих твърде много пари и време за това мое ново хоби.
Точно този модел го взех случайно, първоначално поръчах "HMS Victory" на Artesania Latina, този по-вискокия клас кйто предлагат, поръчах го през български доставчик (няма да споменавам имена, не защото ще е реклама, а ми защото ще е анти-реклама, но вие сте вряли и кипяли тук по въпроса кой продава китове и сами ще се сетите, може би), кораба беше платен, цената е доста солена, мотаха ме 8 месеца. Щял да дойде другия месец, ще дойде след 2 месеца, накрая просто ми писна (аз съм търпелив човек, но и аз си имам лимит), обадих им се и ги питах дали въобще има шанс да се осъществи подобна доставка и ако няма може ли да смня модела с нещо което имат на склад, някак си мисълта да чакам още няколко месеца не ми беше присърце. Оказа се че имат този котов модел, така че смених Victory-то с него (коръба беше предвиден за подарък, но поради стечение на обстоятелствата варианта за подарък отпадна). Идеята да го сложа нейде в шкафа е добра (да изчака по-добри времена, така да се каже), нямам нужните познания за него, но не пречи да се опитам да го направя, имам необходимите инструменти мога да си закупя дървен материал и да изрежа частите спроед тези в кита, така няма да унищожа оригиналните (то не че ще е голяма загуба, всичко е криво и от лоша дървесина), що се отнася до инструментите, единственото което все още ми лиспва в инструментариума е струг за метал, но и него ще си набавя може би средата на другата година. Все пак не отпада и варианта да започна с нещо по-простичко, да пренебрегнеш съвет на знаещ и можещ човек е най-малкото несериозно.
nenovvv написа:
Успех с кораба!
Пусни тема в съответния раздел и ще помагаме със съвети.
Както вече си разбрал китовете са само проходилка или за кеф. Действай смело!
Единствено ме притеснява знамето което са сложили на бугшприта.
Успех!
. . . и преди да лепиш, питай, ако не си сигурен !
Тема ще пусна то е ясно

, независимо какво ще реша, дали да започна нещо по-лесно, или направо да се метна в дълбокото, и двата варианта си имат своите достойнства,
а че ще ви тормозя с глупави въпроси трябва да бъдете 100% сигурни, аз затова се престраших да пиша, просто защото този кит е непослиен за мен на базата на моя опит,
Moarein вече ми се притече на помощ, обясни ми доста неща, обеща и да ми помогне с информационни материали. А критиките, мненията и съветите са винаги добре дошли.
Благодаря и на двама ви за пожеланията, съветите и подкрепата,
специални благодарности и за Moarein,
до края на месеца ще продължа с подготовката, ще помисля и за вариант за нещо по-просто, надявам се към края на първата седмица от другия месец да отовря тема.
С уважение,
Славчо.