Форум за стендов моделизъм
http://model.airgroup2000.com/

NiraHobby крайно мнение и финал на опити да купувам от тях.
http://model.airgroup2000.com/viewtopic.php?f=70&t=4645
Страница 1 от 2

Автор:  IgniteAll [ 18 юли 2013 09:26 ]
Заглавие:  NiraHobby крайно мнение и финал на опити да купувам от тях.

NiraHobby днес ги задрасках от списъка с магазини в които някога ще вляза. Супер нелепо отношение и мотаене от месеци за един глупав Milliput. Реших да говоря с тях, защото видях, че те го внасят на моменти и се започна моткането. Март месец казаха, че април ще дойде доставката. През април беше тихо и си чаках. След това дръзнах да ги попитам какво се случва през юни и прикачам във файл пак как обещават и как пак нищо, а и като капак на всичко на финала ме отсвириха по крайно ненужен начин. Наистина не съм очаквал, че и е в този бранш има магазин, който да си позволи такова отношение, а не да замаже положението с леко извинение. Там НИКОГА повече няма да стъпя.
Изображение

Автор:  Brani_sal [ 18 юли 2013 20:30 ]
Заглавие:  Re: NiraHobby крайно мнение и финал на опити да купувам от т

Въпреки това Нирахоби остават лидери със своите ниски цени. :thumright: Едуард макетите им са добър пример - няма ги никъде на цените, които са в техния магазин, а на практика няма макет на чешката фирма, който да е лош.

Автор:  Brazi [ 18 юли 2013 22:40 ]
Заглавие:  Re: NiraHobby крайно мнение и финал на опити да купувам от т

Аз, до сега съм поръчвал четири модела от тях, четки и няколко консуматива и не съм имал проблеми, доволен съм. И бяха доста любезни. Може би защото ги имаха в наличност :) Може да си ги хванал в труден период :) , макар че наистина е доста грубичък отоговорът им, като се има предвид, че този тип магазини трябва да се борят за всеки един моделист. Иначе като цени наистина нямат равни. По-рано Hobby Cult им бяха конкуренция в ценово отношение, но откакто си отвориха и физически магазин на "Шипка" в София дигнаха цените с около 20%. :)

Автор:  Brani_sal [ 18 юли 2013 23:17 ]
Заглавие:  Re: NiraHobby крайно мнение и финал на опити да купувам от т

Brazi написа:
По-рано Hobby Cult им бяха конкуренция в ценово отношение, но откакто си отвориха и физически магазин на "Шипка" в София дигнаха цените с около 20%. :)


Това наистина е така, въпреки, че от магазина съм взимал макети на много хубави цени, а собственикът Спас е човек с много добър подход към клиентите си и много точен.
Всеки един магазин за макети на българсия пазар е добър с нещо и допринасят за развитието на моделизма в България (зедно с всички, за които това занимание е страст) - в един можеш да откриеш макета който търсиш, в друг консумативите за неговата направа - допълват се много добре.

Автор:  McVess [ 19 юли 2013 07:39 ]
Заглавие:  Re: NiraHobby крайно мнение и финал на опити да купувам от т

Brani_sal написа:
в един можеш да откриеш макета който търсиш, в друг консумативите за неговата направа - допълват се много добре.

За софиянци може и да е добре, тъкмо си организираш една разходчица, пък току виж си се срещнал и с някой колега. Но за тези които пазаруват от онлайн версиите на магазините това е голям недостатък - като си платиш куриера от три различни магазина сметката почва да не излиза.

Автор:  Moarein [ 19 юли 2013 09:32 ]
Заглавие:  Re: NiraHobby крайно мнение и финал на опити да купувам от т

Цените на наличните модели и материали в магазина нямат нищо общо с темата.
Колегата се оплаква от отношението - нека не смесваме двете неща.
Аз също преди време се опарих и спрях да пазарувам от там.

Автор:  IgniteAll [ 19 юли 2013 09:35 ]
Заглавие:  Re: NiraHobby крайно мнение и финал на опити да купувам от т

Грубичък е отговора им и то меко казано, при положение, че е безумно производителите на Milliput да ги мотат от март месец, когато за пръв път получих обещание за доставки. Голяма отпуска, голямо нещо ще е това тяхното. Също така, с подобно отношение, като това, което показаха, че могат да имат към клиент, не се прави бизнес. Аз ще направя нужното това им изказване да се вижда в Интернет, за да знаят хората, че има и друга страна на отношения от тези хора и че всеки един може да получи нервите, които аз получих.
Като човек, който се е занимавал с търговия, знам, че е много лесно да обясниш на клиент, че нещо не е възможно да бъде доставено сега, защото има проблеми от другата страна(производителя). Обещавал съм и съм се извинявал, а не съм казвал на човек, който може да ми стане постоянен клиент в магазина, да си купи от другаде и че това не е концерт по желание. Забавното е, че само те излизат като магазин внасящ Milliput и няма как да се подготвя по друг начин с материали, след като се обръщам към тях за доставка и те ме бавят. Един пакет? Ми един е, ама и още една камара хора знам, че чакат за този продукт и това отношение към мен, все едно беше отношение и към тях. Като цени може да са всякакви, но за мен е много важно това, което получавам като клиент. Днес може да е пакет Milliput, утре ще са 5 модела на цена от 400 лева, след месец ще е фотоец. Както казах съм на 31 години и въпреки, че не пиша като ненормален по форуми, разполагам с нужния финанс това хоби да го поддържам в постоянно развитие. Е, тези дни ще се свържа с мой приятел в Гърция и ще говоря с него как мога да си поръчам през него това, което в България няма кой да ми го достави, без да ме обиди, като все едно сме в кръчмата и сме на по 5 раки.

Автор:  bojan40 [ 19 юли 2013 20:35 ]
Заглавие:  Re: NiraHobby крайно мнение и финал на опити да купувам от т

И аз не останах доволен от обслужването им.До сега съм поръчвал един път но не беше на ниво. Защото бях поръчал 3 листа с декали а те ми достажиха само един :scratch: но за мен не чак толкова голям проблема иначе като цяло предлагат доста разнообразни модели,което е добре но бих продължил да поръчвам от там :thumright:

Автор:  alexthegreat [ 21 юли 2013 00:08 ]
Заглавие:  Re: NiraHobby крайно мнение и финал на опити да купувам от т

Малко извън темата... замо съвет за алтернатива на Милипут-а: защо не пробвате с двукомпонентните глини, които продават във всеки железарски магазин, например Akfix - Steel epoxy putty.

Единствената разлика с Милипута е, че се втвърдява доста по-бързо - за около 10-15 мин, но това в много случаи е от полза - зависи от предназначението.. аз не обичам да чакам :). Аз го ползвам за скулптуриране на фигурки и съм доволен - заглажда се добре, лепне дори повече от Милипута, пробива се добре, втвърдява бързо... Цена за 60 гр. - около 4.50 - 5 лв.

Автор:  Thunderchief [ 26 авг 2013 22:44 ]
Заглавие:  Re: NiraHobby крайно мнение и финал на опити да купувам от т

Надявам се да сте си решили вече проблема с Любо(Нира Хоби) и все пак редно си е да кажа две думи в негова защита - ние сме мизерен пазар и такива проблеми са реалност далече не само в неговия бранш(пробвай да си поръчаш нещо по-екзотично от вносителите на Смит енд Уесън). и второ последната година и кусур го ползвам за Авиация и Время и за модели на Йистърн Експрес, ами няма грешка. Следващия път като отимате такъв проблем просто вземете си спретнете една голяма поръчка от modelhobbies.co.uk няколко човека, та да ви излезе на сметка.

Автор:  venko [ 26 авг 2013 23:17 ]
Заглавие:  Re: NiraHobby крайно мнение и финал на опити да купувам от т

Също съм доволен от Нира. Комуникацията е на ниво, за всяко запитване или проблем съм получавал отговор. :thumright:

Автор:  McVess [ 27 авг 2013 08:02 ]
Заглавие:  Re: NiraHobby крайно мнение и финал на опити да купувам от т

Thunderchief написа:
Също съм доволен от Нира.

От НираХоби и конкретно от Любо Николов повечето от нас са доволни, цените в магазина определено са прилични, в повечето случаи предварителните поръчки пристигат навреме и в много голяма степен на изпълнение. Е, понякога ми се е случвало наличностите от онлайн магазина да не отговарят на реалността, но тогава обикновено Любо се обажда с предложение за алтернатива.

Но:

Thunderchief написа:
Следващия път като отимате такъв проблем просто вземете си спретнете една голяма поръчка от modelhobbies.co.uk няколко човека, та да ви излезе на сметка.


С това не мога да се съглася по никакъв начин. Както и с постулата, че такива са ни реалностите (мизерен пазар). Ако пазара е мизерен няма логика да има десетина магазина. И пазара е такъв, какъвто е магазина. Ако един магазин е много добре зареден, с конкурентни цени и нормална комуникация с клиентите, то пазара няма да се ограничи само със стотината клиента. Както ние българите можем да пазаруваме от онлайн магазини в Полша, Чекхия и Румъния (не говоря за гиганти от UK и Hong Kong), така същите румънци биха пазарували от български магазин. Лично за мен, когато правя поръчки от първостепенно значение е асортимента. Често правя компромиси с цената, заради удобството да поръчам всичко, което ми е необходимо от едно място. И ако откъм модели в нашите магазини не можем да се оплачем, то по отношение на инструменти, консумативи и бои (+химии) положението си е жива трагедия. И докато е такова положението клиентите на тези магазини ще бъдат основно пъпчиви тинейджъри и техните родители, а продавания асортимент - МиГ 21 в 1/72.

Автор:  pgp000 [ 27 авг 2013 14:39 ]
Заглавие:  Re: NiraHobby крайно мнение и финал на опити да купувам от т

С тоя невероятен набор от заможни постоянни клиенти без особени претенции към всичко - пазарът си е баш такава скапана и нещастна мизерия, че от повечето модели рядко се внася повече от 1 бройка. Е, за кожодери като "официалните вносители", които продават в Оринджите няма да отварям дума - при тях едни и същи кутии в по 100 магазина си гният с години.

Ако някой си мисли, че в специализираните магазини у нас има постоянна върволица от "сериозни", "професионални" и други "стендови моделисти", която да поддържа цените ниски и асортимента - безкраен - да пита някой от собствениците. Основната маса ще се окажат еднократни клиенти, които купуват подаръци - за съпрузи, началници, колеги и тук-таме деца. Те боя и лепило се стискат да купят - какъв афтърмаркет, какъв автобус за Бояна, какви 7 лева нацяло??? Тази тенденция е от години и доста преди някои от вас да започнат да се занимават "сериозно" се прояви на запад - начевайки от Щатите. Хобито старее и умира заедно с нас, децата на 70те и 80те, и ще живее точно благодарение на пъпчивите тийнеджъри, които правят 21ци в 72ри мащаб (понеже ние вече вдигаме твърде много стойки и правим по 1-2 модела на година, за които всичко трябва да ни чака в магазина точно на деня, в който ни е скимнало).

Всичко това, обаче, не е извинение за който и да е да се държи високомерно.

За изгъзици от типа на нашето хоби търсенето определя предлагането. Едно време Ревела беше на смешни пари, защото имаха добри отстъпки. Щом имаш възможност - пазарувай откъдето щеш, никой не те спира; не си пръв, не си и последен. Ако искаш пробвай да отвориш и магазин, зареди го както знаеш и чакай продажби. Пазарувал съм, купувам сега и ще продължа да го правя от всеки магазин в България - нямам предубеждения - и от твоя ще пазарувам. Само да беше толкова лесно, както си го мислиш...

Автор:  McVess [ 27 авг 2013 15:05 ]
Заглавие:  Re: NiraHobby крайно мнение и финал на опити да купувам от т

pgp000 написа:
...и правим по 1-2 модела на година, за които всичко трябва да ни чака в магазина точно на деня, в който ни е скимнало).

Разбира се че е така в съвременната търговия. В която и да е област. Като добавиш и факта, че транспорта от Англия ми струва точно толкова, колкото и от София и пристига за 4 дни не виждам друг начин.

pgp000 написа:
За изгъзици от типа на нашето хоби търсенето определя предлагането.

Повода за темата показва че има търсене, а липсва предлагането. Мога да допълня с десетки примери за неща, които търся, имам желание да купя от наши магазини, а няма предлагане.

pgp000 написа:
Хобито старее и умира заедно с нас

Надявам се и мисля, че не си прав, аз поне полагам усилия в друга посока. Но предполагам че така са говорили и през 80-те тогавашните корифеи ;).

Автор:  pgp000 [ 27 авг 2013 16:51 ]
Заглавие:  Re: NiraHobby крайно мнение и финал на опити да купувам от т

Мисля, че няма човек сред нас, който да не се е решил да прави нещо и да не му се е приискало да си го купи. И чакаме с месеци предв. поръчки, някой път и по годинка. Щото не ми се плаща 10 лева за поръчаното и 25 лева за транспорт.

Та за цените и транспорта не споря. Само че тук няма обема продажби от една Холандия, за да има вносителя нужната отстъпка и да ти го докара на цена. Това, че ти имаш по-нисък стандарт на живот от холандеца - това никого не касае освен теб. Също както и факта, че във Варна няма хоби магазин (или поне аз не знам да има). Имаш избор и го правиш.

Относно търсенето - има такова за специфичен продукт в определено време. Като няма точно него - има 76 форума и една камара организации, има си интернет - търсиш замяна и ползваш. Аз искам да ми се достави Мr. Mark Setter - да скочи някой сега да ми го достави от Япония, що ли... Ми като го няма до датата намирам от другаде и ползвам. То си пише в поръчките, че няма гаранция за наличност...

А хобито е въпрос на обстановка, на култура. Сега децата искат бърза награда, няма кой да се занимава с часове докато получи готов модел. Пуска компа и почва да бие пингвини, зерглини, терористи и т.н. Защо иначе процъфтяват фастбилд-моделите? Ми щото няма кой да купи другото в бройките за избиване на парите... Едновремешните масови кръжоци по моделизъм къде ги?

Страница 1 от 2 Всички времена са UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/