Форум за стендов моделизъм
http://model.airgroup2000.com/

Кит
http://model.airgroup2000.com/viewtopic.php?f=83&t=5586
Страница 1 от 2

Автор:  simbo70 [ 15 мар 2015 18:58 ]
Заглавие:  Кит

Здравейте. АЗ съм седми клас и се скъсвам от учене, време за модели няма. Но сега наближава пролетната ваканция и ще имам време за любимото си занимание.Дойде ред на кита в моя ант-5. Независимо, че някой, май Иво, ми ги "степенува" по качество, отново не мога да избера. Четох разни не-добри работи за mr.white putty, затова моля всички останали-ударете "едно рамо" и помогнете с избора. Не намерих тема, но ако има, пуснете да видя.Предварително благодарен съм ви!

Автор:  Milan Mitev [ 15 мар 2015 19:10 ]
Заглавие:  Re: Кит

Hi Hi, ползвал съм само на Humbrol кита и не мисля да пробвам други китове :)

Автор:  venko [ 15 мар 2015 19:13 ]
Заглавие:  Re: Кит

Milliput Superfine ползвам за повечето неща, двукомпонентен и се обработва лесно с вода. Но сега има сума ти видове, вкл. и акрилни китове ;)

Автор:  simbo70 [ 15 мар 2015 20:53 ]
Заглавие:  Re: Кит

А някой нещо за Revel plasto?

Автор:  Ivo hobby [ 16 мар 2015 00:23 ]
Заглавие:  Re: Кит

Точно Revell-ският кит, според мен е оптимален като за начало.
Прикачен файл:
medium[1].jpg
medium[1].jpg [ 15.71 KиБ | Видяна 772 пъти ]

От опита ми с него, бих казал че е средна работа. Нито съхне бързо нито бавно, нито е много фин, нито е груб, ами... средна работа :king:
А, да, и е еднокомпонентен т.е. готов е да се ползва директно от тубичката.

Първоначално имах проблем с него, че съхне много бързо на открито, ама ме научиха да си го забърквам с лепило
аз го смесвам с това лепило, пак на Ревел
Прикачен файл:
revell_39602_13g_400[1].jpg
revell_39602_13g_400[1].jpg [ 24.01 KиБ | Видяна 772 пъти ]


Ако искам да запълвам по-големи фуги, не добавям лепило или съвсем малко. Ако ми трябва за по-фино нанасяне в малки фуги, добавям повече лепило. Смесен с това лепило става по-фин, но се втвърдява за по-дълго време (предполагам защото лепилото има забавител).

При този вид, ацетонови китове, трябва да се внимава да не мацнеш без да искаш някъде по модела, че веднага разяжда пластмасата, докато Milliput-а например може да се измие с вода и не разтваря пластмаса.

Автор:  wolfenstein [ 16 мар 2015 01:30 ]
Заглавие:  Re: Кит

И аз да добавя нещо по въпроса. :) Ползавам три вида китове:
1. Tamiya putty- сив цвят, идеален за запълване на всякакъв вид фуги и вдлъбнатини, не е много твърд,достатъчно фин е за нанасяне,съхне бързо и се шкури лесно. Не е подходящ за запълване на места където после трябва да се прави разшивка.
2. Mr.Wite Putty- бял, много гъст за нанасяне(може да се разрежда с разредител за емайлни бои-Mr.Color Thinner за по-добро нанасяне), съхне бавно, шкури се добре. След изсъхване може да се преразшива върху него.
3. Tamiya Surface Primer 500- сив цвят, предназначен е за аерограф но аз го ползвам като течен кит, за запълване на много малки и фини неравности. Нанасям с клечка за зъби или малка четка.Съхне сравнително бързо, след изсъхване става твърд, шкури се лесно.Има и друг чалъм- почиства се със спирт.При запълване на много малки деруги и прочее не е нужно да се шкури, достатъчна е една клечка за уши напона със спирт и готово. :)

Автор:  simbo70 [ 16 мар 2015 20:10 ]
Заглавие:  Re: Кит

Ахаам, аз май се насочвам към ревелския :cheers: . Но по колко капки слагаш от лепилото, горе-долу, имам го същото?

Автор:  Academica [ 16 мар 2015 20:21 ]
Заглавие:  Re: Кит

Ако ти трябва по-течен - може да си го разредиш не с лепило, а с разредителя на ревел.

Автор:  simbo70 [ 16 мар 2015 20:26 ]
Заглавие:  Re: Кит

А къде се слага по-течен и по-гъст кит?

Автор:  Ssasho0 [ 16 мар 2015 20:34 ]
Заглавие:  Re: Кит

Китовете с амалко като бойчките - всеки си намира каквото му е най-лесно да си го ползва :)
По тънък (течен) кит ползваш за малки фуги и тесни места, където гъстият не може да влезе! Гъст ползваш, когато не искаш да се разлива, а да седи на място :).
За течен кит аз ползвам вече, почти само лепило "Капчица". Важно е да го шкуриш след 15-20 мин, иначе става много твърдо и се шкури по-трудно. Прозрачно е и това може да се окаже проблем, понеже не го виждаш добре, но можеш да настържеш малко графит и да го смесиш. Така става черно и виждаш къде отива. Иначе е достатъчно тънко и отива по капилярен ефект на всякъде ;), което е изключително удобно.
Иначе харесвам и Милипут, но го ползвам за направа на елементи и запълване на неправилни дупки. Хубавото е, че имаш мноооого време за работа. Даже го оставям 15-20 мин и чак тогава работя с него :) чисти се с вода преди да изсъхне, а като изсъхне се шкури перфектно и не се свива с времето.
Имай предвид, че повечето еднокомпонентни китове се свиват дори и след седмици съхнене, поради това препоръчвам двукомпонентни такива и "Капчица" или подобно лепило.

Поздрави,
Сашо

Автор:  simbo70 [ 16 мар 2015 20:39 ]
Заглавие:  Re: Кит

Мисля, че разбрах. Значи, на фугата на моят Ант-5, ако си спомняте, трябва да запълня с по-редичък кит?


viewtopic.php?f=15&t=5426

Автор:  simbo70 [ 02 апр 2015 22:07 ]
Заглавие:  Re: Кит

Започва се... днес имах Рожден Ден и освен един страхотен F/A-18 Hornet сестра ми подари и Revell Plasto.


Когато се накитя (ух, че ми хареса туй), с какво да го изкшкуря? Шкурка, пила (за нокти, или от другите) и за шкурката- какви размери ще са ми нужни? И първо с по-малките, или с по-големите?

Автор:  CANSO [ 03 апр 2015 20:14 ]
Заглавие:  Re: Кит

simbo70 написа:
Започва се... днес имах Рожден Ден и освен един страхотен F/A-18 Hornet сестра ми подари и Revell Plasto.
Когато се накитя (ух, че ми хареса туй), с какво да го изкшкуря? Шкурка, пила (за нокти, или от другите) и за шкурката- какви размери ще са ми нужни? И първо с по-малките, или с по-големите?

Честит Рожден Ден! Да си жив и здрав!
Покажи си модела - какъв мащаб, на коя фирма,кой вариант на самолета и т.н.
Намери си някоя книжка с повече снимки на конкретния самолет - някои детайли не са винаги много ясни по модела и снимки на оригинала ще ти помогнат да разбереш, как точно стоят нещата. Не вярвай само на картинката на кутията или на упътването - много често те не са верни, е хайде, не са съвсем верни. ;)
За нанасяне на кита си потърси някаква малка шпатула (художническа, не бояджийска ;) ), за да не го правиш само с клечи за зъби или огънати кламери. Става и с платмасово ножче или шпатула за моделиране с глина, но трябва да се изтънят отпред и да се огъват лесно.
Купи се една ролка (най-добре 2) обикновени хартиени лепенки, от по-евтиничките, за да облепиш около мястото, което ще запълваш с кит, а не да размазваш наоколо. Във форума има мисля примери как става. Ето така:
ИзображениеИзображениеИзображение
Не така:
Изображение
Но пък понякога с повече кит се запълват и разни дребни вдлъбнатини, не само фуги, тъй че всичко според случая.
След като китът изсъхне, лепенките могат да останат, докато шкуркаш, за да предпазват околната пластмаса. Иначе детайлите изчезват много бързо, а се възстановяват трудно. Аз понякога залепвам още един слой хартиени или дори винилови лепенки отгоре, та да съм сигурен, че шкурката няма да повреди нищо друго.
За шкурките: колкото повече, толкова по-добре!
Метална пила за нокти не ползвай! Пили за нокти с шкурки - вземи си повечко, ако намериш евтинки.
Едните са по-груби - тях аз ги ползвам замо за ръбове, отстраняване на излишна пластмаса от по-големите части и т.н. Директно върху повърхности, които ще се боядисват избягвам да ги ползвам. Отговарят приблизително на шкурки номера 80-100-120, но може и да има по фини:
Изображение
Другите шкурки, за полиране на нокти са ми любимите - такива непременно си потърси:
Изображение
С тях се шлайфат/полират фино всякакви детайли и поърхности. Защото са залепени на дунапрен са меки и лесно могат да шкуркат по-заоблени елементи. Зелената на снимката е по-грубичка, но залепена на мека основа и я ползвам за заглаждане на извити повърхности.
От шкурките, които се продават на листове, ползвам средни и фини. Най-грубата ми е 320, най-фината е 2500 (има и по фини, разбира се). Номерата при шкурките са обратно, т.е. по-малък номер отговаря на по-груба шкурка, по-голям, на по фина. Дърводелски шкурки не ти трябват. Над 1000-1500 също се използват по-рядко (поне в началото), тъй че не се хвърляй да търсиш такива, особено ако са скъпи. Гледай да си намериш (ако може) комплект с различни едрини, примерно 600-800-1000-1500.
За прави повърхности, ръбове и плоски елементи си правя сам "пили" от клечки за сладолед, бъркалки за кафе, дървени шпатули и т.н.:
Изображение
Шкурката е залепена с лепило УХУ или подобно за дървото. Ц-200 също върши работа. Нареждам си 20-50 клечки с лепило върху лист шкурка, затискам ги с някаква плоскост и на другата сутрин ги изрязвам със скалпел/кътър една по една. Веднъж приготвени, могат да бъдат ползвани с месеци или години (зависи по колко модела на година правиш :lol: ).
Едрите и средните са тези:
Изображение
Фините са тези:
Изображение
От номер 600 нагоре всичките ми са водни шкурки - с парчета от тях (не тези на клечките, а изрязани малки квадрати или правоъгълници) може да се шкурка при намокрена повърхност или даже под течаща вода.
По-едрите са обикновени - шкурка се на сухо.
За криви повърхнини, малки детайли и т.н. си изрязвай малки парченца от шкурка. Няма полза от парче, колкото носна кърпа, което въртиш или прегъваш постоянно. Прегъната шкурка много работа не върши - прегънатият ръб може да повреди и издраска пластмасата.
Ако не намериш много шкурки наведнъж, не се скъсвай от търсене. Моите са събирани с години и даже вече взех да забравям, къде съм ги сложил. Потърси си поне номера 800-1000 да имаш, и от по-едричките 400-600. Има различни системи за номериране, тъй че не се доверявай само на цифрите - опитвай с пръст ако можеш. То си личи, коя е груба и коя фина. На моите снимки по-горе има една 400В, която напр. въобще не е 400, а е някъде около 800.
Ако нищо нямаш в момента, но искаш да започнеш модела си през ваканцията (което смятам, че ти се прави), потърси от тия шкурки за нокти, каквито откриеш. С времето ще ти се съберат повече.
Нищо от горенаписаното не е задължително, нито някаква догма. Всичко е от моят личен опит. Някой друг от пищещите тук може да има и по-добри идеи. Има много материали на пазара, но някои от тях са трудно намираеми, а други - скъпи.
Покажи си модела и някои неща ще станат веднага ясни. Възможно е някой тук да е правил вече същия модел и да ти каже точно кои пунктове са проблемни и на какво да обърнеш внимание.
Успех засега! :thumright:

Автор:  simbo70 [ 04 апр 2015 14:36 ]
Заглавие:  Re: Кит

Помощ! Китът е много течен, просто е като лепило! Аз ли не го ползвам правилно, или нещо не е наред с него?

Автор:  Ivo hobby [ 04 апр 2015 14:49 ]
Заглавие:  Re: Кит

Намери някаква по-дълга клечка и го разбъркай както е в тубичката.
Вероятно се е разслоил и отгоре е разредителя, който е точно като лепило.

Страница 1 от 2 Всички времена са UTC+03:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/