Форум за стендов моделизъм
http://model.airgroup2000.com/

Сравнение на четки
http://model.airgroup2000.com/viewtopic.php?f=83&t=6154
Страница 1 от 1

Автор:  venko [ 28 сеп 2017 19:47 ]
Заглавие:  Сравнение на четки

Тъй като започнах сериозно да се боядисвам фигури, реших да се купя няколко вида четки, след доста четене из форумите, и да направя някакво сравнение. Досега ползвах различни синтетики- Италери, Валехо, АК и т.н., но си закупих и такива от естествен косъм (самур). От нашенските магазини си взех две Da Vinci serie 36 Rotmmarder Kolinsky-размери 1 и 3/0. Като цяло нелоши четки, но имат свойството да се разделят косъмчетата при боядисване и не стват много за детайлна работа-за общо боядисване са ОК.
Също си взех комплект синтетика на ProArte серия Prolon, този път от магазин в UK, чрез ибей-много ми харесват, ще ги ползвам главно за работа със смивки и масла.
Накрая една четка от по-реномираните марки Raphael Kolinsky serie 8404, размер 1, също от UK. В доста форуми ги хвалеха като равностойни, ако не и по-добри от Winsor&Newton series 7, затова реших да пробвам. Много съм впечатлен, изключително качество, далеч по-добри от всичко, с което съм работил досега. Вижда се, че връхчето е по-голямо от същия размер при другите марки, но това е предимство-държи повече боя и не изсъхва толкова бързо. Връхчето седи стабилно, не се разперва като при други четки и може да се боядисват дори и малки детайли. Вярно, струват повече-около 7-8 паунда бройката, но напълно си заслужва парите. Ще я ползвам само за работа с фигурите.
И на последно място, но не по важност, един консуматив, който е задължителен, ако искате да подържата четките в добро състояние-сапун Masters brush cleaner and preserver. Чисти всякаква мръсотия от четките и ги запазва в отлично състояние (особено естествения косъм), но това важи само за АКРИЛНИ и МАСЛЕНИ БОИ. За другите видове бои-целулозни, емайл и т.н. ползвам други четки, главно синтетика и съответните разредители за почистване.
Тези впечатления са субективни, но се надявам да съм бил полезен със това сравнение.

В заключение: абсолютния ми фаворит засега при четките за фигури-Raphael 8404 :cheers:
Фигурките на Bravo-6 боядисах само с тази четка-много универсална, за общо боядисване на фигурата, но и малките детайли като очи, поради страхотното връхче.

Изображение

Изображение

Изображение

Автор:  Ssasho0 [ 29 сеп 2017 08:57 ]
Заглавие:  Re: Сравнение на четки

Моето впечатление от четките е същото - огромно значение има каква е четката. Аз за фигури имам две Winsor&Newton serie 7 и тези четки са невероятни. Работата с тях е истинско удоволствие! Задържат много боя и я изпускат равномерно, което е изключително важно. Друга метка за фигури няма да пипна!

Автор:  venko [ 29 сеп 2017 09:20 ]
Заглавие:  Re: Сравнение на четки

Raphael 8404 ги намерих на по-ниска цена, затова си взех една от тях. Но мисля да пробвам и Winsor&Newton series 7, тогава ще направя сравнение между двете. По всички форуми дават предимство на тези две марки, макар че примерно американсите колеги хвалят много Rosemary&Co, други и германските DaVinci, но от по-скъпите серии, примерно Series 10.
От България четки няма да си взимам повече, щото силно ме съмняват вече.
Една Winsor размер "0" смятам ще ми допълва "1" на Raphael, макар че и последната върши страхотна работа, дори и за дребни детайли. Качествената четка си личи, на втората снимка Raphael 8404 държи страхотна форма и връх, докато DaVinci 36 се разпердушинват, макар че уж се водят Kolinsky Rotmarder.
Така или иначе инвестирайте в качествени четки, която и да вземете от двете марки, предполагам няма да сбъркате.

И още нещо-вземете си тоя сапун, който показах по-горе, аз го намерих само в UK. След измиване с него четките ви ще са като нови и ще се запазят дълго време и с остро връхче ;)

Ето още едно сравнение на четки:

https://www.dakkadakka.com/dakkaforum/posts/list/653709.page

Автор:  venko [ 02 окт 2017 17:08 ]
Заглавие:  Re: Сравнение на четки

На една останала глава от комплект на Alpine се опитах да направя сини очи със ирисите и зениците (доста трудно за 1/35), пък и ме чакат синеоки немци по-нататък :D . Мисля че добре се получи, въпреки че боядисвах на лампа, пък и това е на макро и не е завършена още :geek: .
Исках да покажа какво може да се направи с качествена четка, дори и по-голям размер. Според мен "1" е универсалния размер за общи и детайлни работи, допълнително смятам че една "0" е напълно достатъчна за по-ситните неща. Имайте предвид обаче, че един и същи размер при различни производители, може да се различават в големината на връхчето.
Сравнил съм върха на четката с главата :)

Изображение

Изображение

Изображение

Автор:  pachnew [ 03 окт 2017 09:19 ]
Заглавие:  Re: Сравнение на четки

Бих казал, че много ....направо страхотно е станало!!!
Направена такава фигура придобива едва ли не живот.
И мащаба е благоприятен за такова майсторство.
Споделеното за четките също е много полезно, поне за мен!

Автор:  venko [ 03 окт 2017 09:29 ]
Заглавие:  Re: Сравнение на четки

Благодаря!

Досега фигурите ги правих без да детайлизирам ирисите и зениците, но така мисля, че по-добре се получава. Това е само демонстрация какво могат качествените четки, разбира се и ръката която ги държи е важна, без да се смятам за майстор някакъв :) .
Ще си взема и една Winsor&Newton, за да направя сравнение между двата топ бранда.

Иначе тази тема я отворих, за да се споделят впечатления от четките, както и снимки на резултати, така че всеки е свободен да споделя в тази тема, за да е систематизирано и от полза за другите. Ще се радвам и на други мнения и опит :salut:

Автор:  venko [ 03 окт 2017 11:26 ]
Заглавие:  Re: Сравнение на четки

Като завърша главата ще кача и видео на процеса на боядисване ;)

Автор:  venko [ 03 окт 2017 13:53 ]
Заглавие:  Re: Сравнение на четки

Финалните снимки ще ги сложа тук, за да не отварям други теми. Заключението е, че с хубава четка по-добре се получава и по-бързо :)

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Автор:  Academica [ 04 окт 2017 09:49 ]
Заглавие:  Re: Сравнение на четки

:thumright:

Автор:  venko [ 19 окт 2017 10:41 ]
Заглавие:  Re: Сравнение на четки

Пристигна и четката Winsor&Newton series 7, размер "1". Много готино опакована в тубичка, за да няма повреди, макар че няколко косъмчета се бяха разперили и прегънали, явно слуховете за качествения контрол малко се потвърдиха като че ли. При Raphael 8404 нямаше такова нещо, но може и да е до късмет при пазаруването онлайн :? . При намокряне на четката нещата се оправиха, направих малко експерименти вчера и добре боядисва. Както се вижда "коремчето" на Рафаелката е по-голямо, което предполага повече задържане на боя, освен това и самото връхче повече ми харесва от това на Уинзор. Недостатъка е, че при боядисване на много малки детайли широкото коремче пречи малко, където W&N 7 има леко предимство.
Ще направя една глава само с тази четка и ще споделя повече впечатления. И двете са топ класа четки, но после ще определя коя ми харесва повече, в края на краищата може би ще се допълват при работа ;)

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Автор:  venko [ 20 окт 2017 12:35 ]
Заглавие:  Re: Сравнение на четки

Вчера пробвах новата четка и честно да кажа не съм впечатлен особено. Не че няма да я ползвам, но по-скоро за общи работи. За мен Raphael 8404 е с класа над Winsor&Newton 7, но това е субективно мнение, на мен повече ми пасва първата :salut: . Косъмчетата имат по-добра, как да кажа устойчивост (или "snap" какъвто е термина), т.е способността да се връщат в първоначалното положение след боядисване. Също както споменах връхчето е по-добро от това на Winsor, на втората боята засъхва доста бързо и не мога да направя хубави тънки линии и детайли (примерно очи, вежди и т.н.), както с Raphael.

Страница 1 от 1 Всички времена са UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/