Airgroup2000.com Member of International List of Scale Model Related Web Sites
Този форум е част от сайта на AirGroup 2000
Главен форум на AirGroup 2000

Форум за стендов моделизъм

Част от airgroup2000.com

Начало | Форум-основен | Форум-Модел | Криле | Океан | Океан Dreams | Оръжие |
Криле Ретросалон | Нато и България | Галерия | Военни новини | Поръчай онлайн |

HobbyCULT.com

В момента е 16 юни 2021 16:07

Всички времена са UTC+03:00
Създай нова тема  Отговори  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1 2 3 Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано: 21 юни 2010 08:36 
Извън линия
Потребителски аватар

Регистриран на: 10 фев 2006 18:49
Мнения: 327
Местоположение: Добрич
Sd.Kfz.251/3-I Ausf 2.8cm sPzB41 в мащаб 1:35 Tamiya+Звезда+Италери!
Поздрави за чудесната идея относно това групово моделиране и въпреки, че ние българите сме малко индивидуалисти, ние тук ще се постараем да развенчаем това правило.
Не съвсем отдавна докато рових из безбройните ми кутии с несглобени модели открих един стар тамийски модел Hanomag Sd.Kfz 251/1 с каталожен № 35020 и се чудех какво да го правя!
Най-хубавото на този модел са спомените които той ми навява за моите емоции като на току прохождащ моделист сдобил се с тамийски модел преди 10, че и повече години.
Започвайки работа, моделът в кутията ми се видя толкова архаичен, беден и сив в преносния и в буквалният смисъл на думата, че нямах никакво желание за превю, снимки на скаричките с елементите, а престъпих към началните фази за привеждане на моделът към сглобено състояние.
За да не товаря тема ми със снимки и информация която е повече от отегчителна и позната, това е линк където можете да видите представяне на моделът така както си е в кутията.
http://www.modellversium.de/kit/artikel.php?id=2851
Същевременно си мислих си как до го направя по-интересен този модел-динозавър проектиран от японците по времето когато аз съм се родил!
Тогава се сетих за една снимка, за която и до ден днешен не съм намерил повече информация на същият Sd.Kfz.251но въоръжен с 2.8cm противотанково оръдие.
Добре изглежда, нали!
Изображение
Няма съмнение, че това е командирска машина или такава за радиовръзка, понеже на задната лява броня е монтирана допълнителна телескопична антена, а и рамката върху шасито не е простор за чергило или камуфлаж! …не, че и за такова не са го използвали.
За да направя тази версия обаче ми бе нужен комплекта с радиостанциите и всички прилежащи към него елементи, както и въпросното оръдие което да си призная вече отдавна го имах и аз не помня от кога и кой ми го донесе.
В този смисъл в този наш форум ми бе посочен линк към наш търговец от когото аз без много, много да му мисля си купих нужният ми за този проект модел на Ревел!
viewtopic.php?f=50&t=952&p=9494#p9494
Изображение
За моделът на Звезда на тази полуверижна машина мога да кажа, че сравнявайки го с тамийският изглежда просто невероятно богат, подробен и въобще къде, къде по модерно, грамотно проектиран и направен.
Това е снимка на комплекта за радиостанциите който лежи в кутията на Ревел.

Изображение
Не съм специалист в темата за радио свръзките на Вермахта и съм далече от мисълта да ви заслепявам с блясъците на моите познания в тази област, просто понеже нямам такива, а за по-лесно и надявам се полезно ви показвам този линк! http://dishmodels.ru/gshow.htm?p=4023


Нагоре
МнениеПубликувано: 22 юни 2010 10:12 
Извън линия
Потребителски аватар

Регистриран на: 10 фев 2006 18:49
Мнения: 327
Местоположение: Добрич
Ще споделя още малко от моите търсения и чуденки относно този мой проект в М1:35.
Някъде видях рисунка на по-ранната версия на тази полуверижна машина в същият ансамбъл при това именно с версията която предлага Звезда и която същата бе в ръцете ми но преопакована от Ревел.
Изображение
Не знам що така реших да се самоизмъча и да направя по-сложната версия с по-късното шаси, за която нямах много инфо.
Времената се менят и България не е това което бе преди десетина години, а и ние като моделисти не сме същите. Нито пазарът за модели е същият, а и самите фирми промениха към по-добро своите модели, така че сега всеки от нас може да предпочете по-добрите и подробните модели на този халфтрак.
ИзображениеИзображение
Това между другото са линкове където можем да оплакнем очички с къде, къде по-нови и хубави версии които ни се предлагат от фирми като Драгон и AFV Club
http://www.modellversium.de/kit/artikel.php?id=409
http://www.cybermodeler.com/hobby/kits/ ... 5s50.shtml
Това е накратко, ще съм благодарен за дружески съвети, напътствия и информация, която на мен ми е убягнала от вниманието.
Предварително благодаря!
Данчо!


Нагоре
МнениеПубликувано: 23 юни 2010 08:41 
Извън линия
Потребителски аватар

Регистриран на: 10 фев 2006 18:49
Мнения: 327
Местоположение: Добрич
Още малко за модела на Тамия или по-скоро ви давам възможност да сравните легендите за сглобяване на двете фирми.
Доскоро можеше да се дръпне подробно цялата легенда от сайта на Ревел, ако някой е любопитен! Но то за този халфтрак на Звезда толкова се каза и изписа по руските форуми, че……

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


Нагоре
МнениеПубликувано: 23 юни 2010 08:48 
Извън линия
Потребителски аватар

Регистриран на: 10 фев 2006 18:49
Мнения: 327
Местоположение: Добрич
Относно противотанковото оръдие, сега се сещам, че ми го донесе приятел от Варшава.
Това бе един италиерски комплект с аксесоари, състоящ се от МГ-та, мини, крикове това оръдие и май, че имаше плоскости имитиращи цимеритно покритие, това пък къде съм го прибрал, че не го виждам!?
Изображение
Аз отпреди си имах съмнение в качеството и достоверността на това оръдие та взех, че помолих в сайтът на Драгон да ми изпратят тяхната легенда за сглобка на предлаганият от тях Sdkfz 250 въоръжен със същото оръдие!
Изображение
Изображение
И без това имам командирската версия на този драгонски модел, който ми се вижда доста постен и безвкусен в този си безличен-командирски вариант, та се чудя как да го нахавя и него по някакъв начин!
Изображение
Сравнявайки двата чертежа моите предположения се оказаха верни и аз доколкото можах се опитах да поосвежа моята версия, а и откраднах някоя и друга идея как би трябвало да позиционирам елементите по корпусът на моето Sdkfz 251.
На снимката с която аз разполагам не е видно дали колесарът е монтиран в задната част на халфтракът, но аз реших да го сложа, като се предполага, че това е най-вероятно полева модификация и тя не е била единствена сама по себе си!


Нагоре
МнениеПубликувано: 24 юни 2010 08:41 
Извън линия
Потребителски аватар

Регистриран на: 10 фев 2006 18:49
Мнения: 327
Местоположение: Добрич
Сега като се замисля тази полуверижна машина най-вероятно е служела в някой от панцер абтайлунгите на източният фронт за да бъде въоръжена с такова надеждно противотанково оръдие.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

За параметрите и надеждността на това грозно оръжие можете да прочетете по-долу, но най-образният пример е, че с един изстрел оръдието е можело да пробие фронталната броня на тежко бронираните КВ-1 и прословутите им наследници ИС-2!
http://en.wikipedia.org/wiki/2.8_cm_sPzB_41
Естествено, че това оръдие е имало и много слаби страни но за компактните си размери то е супер опасно и всеки екипаж воюващ директно на фронтовата линия е можел да разчита на това оръжие за отбрана при неприятни и изненадващи ситуации.
И понеже аз съм понапреднал малко с моят проект ето докъде съм я докарал с позиционирането на оръдието на мястото определено за картечницата.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


Нагоре
МнениеПубликувано: 24 юни 2010 09:11 
Извън линия

Регистриран на: 24 окт 2007 14:04
Мнения: 546
Dany Boy написа:
...За параметрите и надеждността на това грозно оръжие можете да прочетете по-долу, но най-образният пример е, че с един изстрел оръдието е можело да пробие фронталната броня на тежко бронираните КВ-1 и прословутите им наследници ИС-2!
...


Може би не трябва да се доверяваш толкоз сляпо на информация качена от някой, някъде си, в интернет!?!!!! :biggrin:

Все известен факт е, че немската армия до края на войната НЕ Е НАМЕРИЛА , ефективно средство за борба с танковете КВ-1. Точно за това, руснаците често са комплектовали танковите си взводове (май бяха от 12 танка) с 1 бр. от КВ-1 (за таран) и останалите с различни модели от Т-34.
По лична заповед на Хитлер, която е запазена и до днес, борбата с тях е прехвърлена на далекобойната артилерия и авиацията , тъй като са разполагали с "пробивни" боеприпаси, заради високата скорост на изстрела (далекобойната) или голямото количество взривно вещество (авиацията). Но и това не им е помогнало много...
Да ползваш оръжия които са с друго предназначение, води до слаба ефективност - има пример на КВ-1 срещу който е стреляло фронтално далекобойна батарея, при атака по фронта от цял взвод и след боя екипажа преброява 53 вдлъбнатини по купола на танка си!!!
Но тук със сигурност има по-големи специалисти по бронетанковата техника, може би те ще допълнят!?!!! :geek:

С любопитство ще следя темата ти за модела, защото в 1/35 може да се направи изключително много!
Успех!
:thumleft: :D :D :D


Нагоре
МнениеПубликувано: 25 юни 2010 08:35 
Извън линия
Потребителски аватар

Регистриран на: 10 фев 2006 18:49
Мнения: 327
Местоположение: Добрич
Благодаря Pach
Разбира се, не е лесна работа да се унищожи един танк, а и никак не е безопасно за онзи който би се заел с тази цел!
Но всеки един танк може да бъде поразен от едно добре направено бронебойно оръжие, каквото е това за което говорим в тази тема.
Тук вече играе роля къде ще бъде улучен танка и от каква дистанция!
Дали попадението ще доведе до мигновено унищожаване на машината и смъртта на екипажа или прякото попадение ще причини уплаха и морален разкол сред танкистите, вследствие на повредите нанесени върху танка, неговите начесва и ТТ показатели.
Естествено, всеки боен разчет би искал да разполага за всеки случай под ръка с 88 милиметров флак но за съжаление е трябвало да се воюва и с други противотанкови оръжия, доказали възпиращата си роля.
То в такива времена, всеки се е молил да не срещне мечката в гората, но и на ‘мечката’ и е бил ясен принципът, че няма да има милост за онзи застанал и насреща, но и той пощада няма да даде.
Преди па пусна другите снимки, бих искал да направя уговорката, че частите на моделът от снимките са композирани временно само за да мога да илюстрирам докъде съм я докарал, а и за мен лично да си дам кураж, че се движа в правилната посока!
Да и на мен не ми харесват тубите, но те са временно напъхани н рамките, за едната от които даже не съм сигурен, че въобще ще остане, понеже би имала контакт при отворено положение с антената, разположена на задната плоскост, а това би било неприемливо в реална ситуация!

Изображение

Тубите, съм ги боядисвал преди 7-8 години и бая съм ги омазал и вероятно в бъдеще ще ги вкарам в някоя диорама дето няма да се виждат много, много.
А самите туби са мои копия на най-добрите Драгонски матрици от онова време! …сега да не излъжа но по горните май бяха смолни на cMK от комплекта на танк Шкода.
Знам, знам, сега излязоха къде по-добри варианти, но за тогава това съм имал и не съжалявам, че съм си направил доста, че да си имам като ми трябват! Единственият гъзобрък са дръжките, които се отпечатват трудно и стават груби, но този път ще гледам да се постарая и да ги направя по като за пред хората.
Бях си правил някакви разработки за дръжки на туби и ги бях пускал да ми ги ецнат но си спомням, че не станаха добре, че нещо бях объркал размерите, но ще ги потърся да видя какво може да се направи, че да ми влязат в работа! Все пак за тяхната направа съм харчил време, нерви, а нищо не идва даром, за съжаление.
Друго което може би ви е направил впечатление и е предизвикало интерес е фигурата на офицера, която съм я завършил по също време както и тубите! Досещате се, че това е копие на добре известният ни Маршал Ервин Ромел предлаган в М 1:35 от Тамия.

Изображение

Изображение

Изображение

[url=http://radikal.ru/F/s005.radikal.ru/i210/1006/aa/f30bd8610ace.jpg.html][img]

Изображение

Аз съм го по променил малко, че да изглежда малко по свежарка, пък и да не напомня на оригиналът, а да е някак си като мое творение!
Мисля, че тази фигура пасва на този проект и затова реших да и намеря място в командирската машина. Спомням си, че като правих фигурата преди доста време исках този офицер да изглежда като фронтовак, а не като щабен писар и като работа от преди доста време мисля, че добре съм се справил!

Изображение


Последна промяна от Dany Boy на 26 юни 2010 08:10, променено общо 1 път.

Нагоре
МнениеПубликувано: 26 юни 2010 08:06 
Извън линия
Потребителски аватар

Регистриран на: 10 фев 2006 18:49
Мнения: 327
Местоположение: Добрич
Оригиналът на фигурата ми я подари моят покоен приятел-добричлията Радослав Котларски, който прекара последните повече от десетина години във Велико Търново, където изявявайки се освен като художник бе и преподавател в тамошният факултет към художествената академия да не бъркам статуса на ВУЗ-а, че не помня сега.
Фигурка бе от известният и никак не лош тамийски комплект с каталожен номер 35113.

Изображение

Изображение

Доколкото знам синът на Радо унаследи доста несглобени модели от баща си като много от тях са на хубави фирми и да се надяваме и той да придобие това увлечение към стендовият моделизъм.
Сещайки се за този тамиски модел щях да забравя да отворя приказка за моето решение да обогатя интериора на двигателният отсек на бронирана машина, която правя!
Та преди доста, доста години погледнах с благородна завист на именно онзи тамийски халфтрак, който имаше в своята колекция Радо и най-вече на двигателят, които аз нямах, нито към тамийският ми модел нито към драгонската версия на моят ревелски Sd.kfz 250.

Изображение

Та помолих го да ми даде шанса да му взема отпечатък и в последствие си направих не едно и не две копия, които ще ми влязат в доба работа за в бъдещите ми проекти!
Въпреки, че капаците на двигателният отсек на моята машина не могат да се отварят, реших да си доставя удовлетворение и ето какво направих.
Отпред сложих мое копие на радиаторната пита от интериора на cMK за Pz.III и Sturmgeschütz III и копие на акумулаторна батерия от същият комплект! Приемам съвети и напътствия относно позиционирането на агрегатите.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

На снимките виждате и паралелно временно събрана версията на Звезда и няма съмнение, че техният интериор е по-добър и подробен особено като имате предвид, че не съм сложил още много от прилежащите елементи.
Основната разлика според мен е в охлаждащият агрегат!
Ако сте любопитни, боите които съм използвал за двигателя са панцергрей, гънметал, ръждиво-червено смесено с тъмно кафяво за колекторите и ревелски алуминий-металик за питата и обеленият капак на главата и контакторите на акумулатора, както и глас-черно за имитация на маслено ликьосване и опрашаване с ProModeller.
Питат май щеше да изглежда по-добре ако я бях поставил вертикално, но ще знам за следващият път-Живот и Здраве да има :-)


Нагоре
МнениеПубликувано: 04 юли 2010 10:47 
Извън линия
Потребителски аватар

Регистриран на: 10 фев 2006 18:49
Мнения: 327
Местоположение: Добрич
Продължавам моите разкази в картинки! :bounce:
А тази новост касаеща моя модел http://dishmodels.ru/gshow.htm?p=7732 можеше да я пусна в разделът към новините за бронетехниката, но реших да си го запазя в моята тема :compress:
Изображение
Страхувам се, че за мен е късно да се възползвам от нея :(
Две-три думи за моите опити да си направя фаровете “стъклени”!
За тази цел, първата ми стъпка бе да си купя от Колажкият Мусю комплект замбички не, че и поотделно не се продават, но 11лв за комплект ми се стори добре!
Изображение
За мое съжаление принципът „Произведеното в България-Произведено на шега” се оказа валиден за пореден път. :puke:
Е, също вероятно е това да са поредните китайски боклуци преопаковани от някой наш безсрамен кретен-търговец.
Комплекта фарове предложен в тамийският комплект беше от онзи вид със зачохлени стъкла от предпазители с амбразурки.
Издълбах с борче пластмасата и имитирах донякъде крушката с отражателя след което боядисах с Ревелският металически №90 и престъпих към имитацията на стъкло!
Изображение
Замба №5 пасна добре на отворът който бях издялал във фаровете.
Както може би се вижда и от снимката замбата беше кретенски наточена и не отсичаше въобще, та аз доколкото можах я донаточих, но не е това което трябва да е.
ИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение
Първият комплект от прозрачното фолио, което ми бе попаднало в ръцете нещо се замъти след като го залепих и се напънах да направя втори комплект от бутилка за вода.
Първо пробвах с пластмасата от 10литродо шише за вода но ми се видя много дебело и пробвах с шишенце от 500мл.
Наложисе малко доработка с ножицата и готово!


Последна промяна от Dany Boy на 04 юли 2010 19:38, променено общо 3 пъти.

Нагоре
МнениеПубликувано: 04 юли 2010 10:56 
Извън линия
Потребителски аватар

Регистриран на: 10 фев 2006 18:49
Мнения: 327
Местоположение: Добрич
При залепването на кръгчетата течност от канаконлита явно минава и от вътрешната страна на прозрачната плоскост и в последствие, въпреки, че ги минах с гланцов лак, резултатът не това което бих искал :shaking2: :shaking2: .
Явно за подобни прозрачни елементи това лепило е неподходящо. :scratch:
Изображение


Нагоре
МнениеПубликувано: 10 юли 2010 07:59 
Извън линия
Потребителски аватар

Регистриран на: 10 фев 2006 18:49
Мнения: 327
Местоположение: Добрич
Преди да продължа моите разкази в картинки , реших да ви покажа една снимка която загатва за един мой бъдещ проект, един ста-а-а-амодел за който също имам готова фигура!
Изображение
В този смисъл, всички сегашни проекти с които съм се захванал са в следствие на мой фигурки :bigsmurf: останали самички :( и на които аз бих искал да намеря смисълът на тяхното съществуване.
Следващият елемент, който бих искал да ви представя е главната телескопична 9 метрова антена към радиостанциите, която е служела за свръзка с авиацията! http://dishmodels.ru/gshowp.htm?p=4023&id=44263
Изображение
И още един линк за онези които горят в темата за военните радиостанции http://www.laud.no/ww2/
Изображение
Изображение
Изображение
Аз естествено не можах да се сдържа да я направя антената в отворено-оперативно положение, въпреки, че изкушението да си спестя доста главоболия и да използвам алтернативният сгънат вариант, бе доста силно.
Изображение
Изображение
Най-много работа се отваряше към базовият механизъм, който аз собственоръчно и съвсем целенасочено разделих на две чести с възможност за разглобяване при пренасяне на моделът!
Някъде бях гледал един френски ли беше, белгийски ли моделист който представяше смолен комплект на две макари за прогонване на кабелите но сега просто не се сещам на коя фирма беше този много подробен афтърмаркет! …. и никак неевтин между другото!
Е моят вариант за изработка на катюшките е своеобразен отговор на кризата и на световната рецесия :farao:
Рязах, правих, горих си пръстите!
Главната причина за тези си мои терзания бе, че избрах да направя двата диска от метални дискчета останали ми от фтоец комплект.
За да изглеждат кръгли използвах въртеливото движение и постепенно ги изпилявах докато не придобиха кръгла форма.
Изображение
Изображение
Изображение
Но най-трудно и мъчително направих дупките в металните дискчена и сега си мисля тържествено да обещая , че вече няма да правя така, а ще работя с пластмаса!


Нагоре
МнениеПубликувано: 10 юли 2010 10:28 
Извън линия
Потребителски аватар

Регистриран на: 10 ное 2004 19:45
Мнения: 237
Местоположение: Добрич
Туй последното нящо,на мене ми прилича на въдица,ама с две макари.... :lol: :lol: :lol: Прецизен,както винаги!Давай в същия дух! :thumleft:

_________________
Et sub pulcherrima pavo cauda iacet campo gallinaceo asinus


Нагоре
МнениеПубликувано: 10 юли 2010 12:51 
Извън линия
Потребителски аватар

Регистриран на: 10 фев 2006 18:49
Мнения: 327
Местоположение: Добрич
Благодаря адаш!
Това с въдицата Хи, Хи, Хи….не бях се замислил! :lol: :lol: :lol:
Относно прецизността, стараем се, но всичко е свързано и с много допълнителни елементи които трябва да се купуват, а всичко струва пари и в един момент един проект направо може да излезе златен!
Самият аз гледам доколкото мога да си помагам сам и да пестя, но и времето ни притиска, само дето този месец не е 2-ри август! :pale: :pale: :pale: ….нали за тогава беше изложбата във :? Варна!?


Нагоре
МнениеПубликувано: 13 юли 2010 13:36 
Извън линия
Потребителски аватар

Регистриран на: 03 юни 2010 21:48
Мнения: 136
Местоположение: Варна
Здравей всичко е чудесно ,но сега видях онзи линк с норвежеца със военните радиостанций и направо ,паднах, от коня.Такъв кеф :bounce: :cheers: Знаеш че съм болен по тези неща.А за темата, освен да те поздравя, то на хубавото какво да му кажа .Ще чакам на живо да плакна око :cyclops_ani: :roll:


Нагоре
МнениеПубликувано: 14 юли 2010 08:08 
Извън линия
Потребителски аватар

Регистриран на: 10 фев 2006 18:49
Мнения: 327
Местоположение: Добрич
Радвам се, че ти харесват нещата старши! :bigsmurf:
Сетих се за една друга снимка от началото на работата ми върху антената. Поради липса на инфо бях решил да пусна кабелът да виси но после го опънах чрез катюшките!
Изображение
Моята кола в 1:35 започна да са оформя, иначе казано заприлича на нещо! :smurf:
Изображение


Нагоре
Покажи мненията от преди:  Сортирай по  
Създай нова тема  Отговори  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1 2 3 Следваща

Всички времена са UTC+03:00


Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост


Вие не можете да публикувате теми в този форум
Вие не можете да отговаряте на теми в този форум
Вие не можете да променяте собствените си мнения в този форум
Вие не можете да триете мнения в този форум
Вие не можете да прикачвате файлове в този форум

Търси за:
Отиди на:  
Copyright ©2006-2014 Air Group 2000 Ltd. All rights reserved.eXTReMe Tracker