Малко история:
Soleil Royal ( Royal Sun ) е френски линеен кораб със 104 оръдия, флагман на адмирал Tourville .
Построен е в Брест, между 1668 и 1670 от инжинер Laurent Hubac , и пунсат на вода перз 1669 год. .
Малко технически данни:
Водоизместимост: 1630 тона
Дължина: 61 метра
Ширина: 15.6 метра
Газене: 7.6 метра
Екипаж – 1200 души
Въоръжение: - 104 оръдия.
За мен това е може би най-красивият кораб, който съм виждал! За съжаление не съществува в наши дни негова реплика. Самия кораб е бил потопен в битката на La Hougue през нощта на 2ри срещу 3ти юни 1692 година. Бил е нападнат от 17 кораба, които въпреки, че успява да отблъсне с тежък артилерийски огън, така наречените „Fireships” успяват да подпалят слабото място на всеки кораб – кърмата. От 950 души екипаж в момента на борда, се спасява само един.
Моделът:
Фирмата е Heller, а мащаба е 1/100
Какво има в кутията е показано много добре тук:
http://www.epmodels.co.uk/shipkits/revi ... oleil.html
Като първи впечатления мога само да кажа, че е един от най-добрите ПВЦ модели. Нищо общо с ревелските боклуци. С доработки мисля, че ще го докарам до приличен вид.
Сгрешена е кърмата, която трябва да се оправи, но това не толкоз болка за умиране - ще ви покажа по-натам какво й мисля в процеса на работа.
Малко снимки на хелерската инструкция:

Ще позлвам също така и чертежите на Мантуа:

Както и книгата "Les Vaisseaux du Roi Soleil", предоставена ми от Любо Ненов, за което много благодаря.

Като начало - палуби.
Тъй като на демонстрацията на изложбата почнах едната палуба, реших да я довърша, за да не стои наполовина, след което пак ще си се върна към къщата.
Не обичам да правя два модела едновременно, както и да започвам нов, преди за завърша предния.
В случая, заради изложбата направих малко изключение.
Та палуби - технологията съм я показвал и преди - работи, затова няма да я променям.
Пилене на ПВЦ основата, облепване с хартиено тиксо и подредба на летви от кленов фурнир с дебелина 0.5мм
Компромисна ширина не летвите 3.5мм. Мащабо трябва да са по 2мм, но тогава отпада найлинга, от което пък се губи визия, затова леко побутване на размера нагоре в полза на ефекта.
Снимки:

Засега спирам дотук, докато не завърша къщата.
Очаквайте продължение...