@Ssasho0 - Drakkar-а ми е един от любимите и аз ги заглеждам какви китови модели предлагат, но от ниският клас май не мога да открия читав модел.
Докато при пластмасовите модели често дискутираме какви разлики има с оригинала, то при дървените китови модели от нисък клас, понякога се чудя има ли прилика с оригинала.
За съжаление ми се струва, че си избрал модел който е доста опростен и със съмнителна достоверност. Като дървен модел, да, лесен, евтин, става за начало. Но, като прилика с викингски кораб, поне за мен няма много таква, освен силуета

Нагледно какво имам предивд:
Така изглежда модела на Артезиана Латина сглобен (снимката е от
тук), около 30см дълъг.
Прикачен файл:
P1070167[1].jpg [ 344 KиБ | Видяна 2246 пъти ]
а това е оригинала (снимката е от Wikipedia)

За мен има няколко елемента, които отличават един кораб като "викингски" (не че разбирам много от кораби, но от разкази на екскурзоводи, снимки и табелки в музея посхванах нещо)
Едното е разликата в обшивката. На модела е дадена като гладка (дъските една до друга), а всъщност е със застъпени дъски (клинкерна)
Прикачен файл:
IMG_6077.jpg [ 156.71 KиБ | Видяна 2246 пъти ]
Греблата на оригиналният кораб са 32 (2х16), които влизат в дупки на корпуса. На модела на Артезина са дадени като на по-модерна лодка, върху борда, закрепени с метални стойки и бройката им е наполовина по-малка.
Най-голямата странност (за мен беше много странно), че на викингските кораби няма пейки на които да сядат гребците. Всъщност палубата на кораба е равна и над нея няма пейки, дъски или каквито и да са неща за сядане. Гребците са сядали на сандъците, в които са си носели личните вещи.
Или казано в картинки, греблата и "столчетата" за гребците според мен по-правдоподобно е да са така (снимката е от
тук)
Прикачен файл:
53374802.jpg [ 167.88 KиБ | Видяна 2246 пъти ]
а това е палубата на оригиналният кораб, където се вижда, че напречните греди, които на доста модели ги бъркат с пейки за гребците, всъщност са твърде тънки за пейка, а и са доста по-ниско спрямо дупката за греблото.
Прикачен файл:
IMG_6197.jpg [ 127.78 KиБ | Видяна 2246 пъти ]
Като най-достоверен модел, от пластмасовите, дават да е този на Emhar.
Към него се продават и фигури на гребците, накрая се получава нещо такова (снимката е от
тук)
Прикачен файл:
bcf0xubpt79lw5vpd[1].jpg [ 188.21 KиБ | Видяна 2246 пъти ]
За дървен модел на викингски кораб и за мен ще е интересно, ако някой попадне на добър модел