Stefanoff написа:
Забелязвам, че напоследък ползваш по различни лакове, нитро-лакове.
Би ли споделил какви са точно и с какво смяташ, че са по-добри от "конвенционалните"?
В последно време съм минал изцяло на бои с нитроцелулозна основа на разредителя - Mr.Color, Mr.Paint, ZeroPaints. Същото е и с лаковете. По-добри ... разтегливо понятие. По-удобни са ми. Съхнат супер бързо, хващат супер здраво и не са претенциозни към пръскането, почти няма вероятност да "олееш" модела. Последните две изброени марки пък се продават готови разредени за пръскане, което за мен е още по-добре. И е по-икономично, не хвърлям разредена неизползвана боя.
А за проблемния лак- досега не бях ползвал двукомпонентен лак, той май е някаква полиуретанова смола (не съм вниквал в подробностите). Както всички двукомпонентни неща, колкото повече време минава след смесването на двата компонента, толкова повече се сгъстява сместа. В моя случай първите три леки слоя вървяха добре (през 5 минути), а за последния мокър слой реших да изчакам повечко време, без да съобразя момента на сгъстяване. И като го пруснах видях че лака се събира на капки, ама вече нищо не можех да направя. Така си и засъхна, на "хълмчета"