Така-а-а,понеже някои хора несериозни,обещаха снимки,пък не пуснаха,а в същия момент има интерес що е то компресор от хладилник и как се борави с него,да взема да покажа аз...

И така,ето снимки на моето"устройство":
Първо-самия компресор....

Всички хладилни компресори имат приблизително едни и същи изводи-три тръбички,които излизат от тях(виждат се вляво).Местата им,може и да се различават,но предназначението им винаги е едно и също...
В МОЯ случай:
Най-горе"вход".В оригинал,от там компресора всмуква фреон-в нашия случай въздух...Виждате супер модерния въздушен филтър от фунийка и тензух....
Най-отдолу-"изход"-от там компресора "духа"
По средата има тръбичка,която служи за зареждане на системата с фреон И МАСЛО за работата на компресора.Няма да е лошо,преди да почнете работа с такъв компресор,да му сипете около 0,5 л. компресорно масло(особено ако е нов!),след което тази тръбичка се запушва и не се ползва-аз просто я сплесках и подкривих...Стойката,която се вижда отдолу,е от винкели заварени да не стои компресора на земята,а и да му ползвам фабричните тампони за намаляне на вибрациите и шума.Г-образната планка отстрани вдясно,изпълнява няколко функции-на нея се държи влаго и маслоуловителната група,отгоре сложих ключе за пускане на компресора.Освен това играе ролята на щит,да предпазва таблото на компресора от случайни удари...
Второ-ресивър:
Както бе отбелязано нееднократно,много удобни за целта са бутилки от фреон...Има ги въввсеки цех за салами,след употреба,обикновено ги изхвърлят,понеже не стават за презареждане.
Един съвет-може да се разходите и из пунктовете за вторични суровини,и там съм виждал доста и различни бутилки,които може да придобиете за стотинки....
Моя ресивър....

Както виждате,съставен е от три подобни бутилки....Просто толкова ми паднаха....

Заварени на СО апарат...Понеже,не успях да пригодя фирмения накрайник,отрязах го и на негово място заварих метална тръбичка,с резба 1/2

От там нататък,чрез тройници,преходници и разни други щуротии го докарах дотук:

Както виждате,от едната страна има бърза връзка(входа от компресора).По този начин,след като вдигна желаното налягане(в моя случай 10 атм.),откачам компресора и си ходя напред-назад с доста по-леката бутилка...

.На изхода съм поставил кранче(май беше за ВиК)

Полезно е,така докато се пълни бутилката,може да не поставяте още аерографа,а и след работа,спирате въздуха та да си свалите спокойно пръскалото...Следват редуцир вентил с манометър.Закупуват се отделно,така че,може да си изберете,до какво налягане да ви бъде манометъра...(моя е до 4 бара).Накрая прозрачния маркуч,който също свършва с бърза връзка,по този начин,мога да вържа към него два различни накрайника за двата аерографа,които имам-руски и ИВАТА

Еми това е....На показаното дотук,липсва само пресостат...Когато събрах системата,те още бяха много кът и много скъпи...

Сега пускам компресора и го наглеждам докато вдигне 10 атм. и после го изключвам ръчно...Което обаче си е опасно...На два пъти ми се е случвало да го забравя....Като се сетя,и като долетя да го спирам,стрелката на манометъра,вече отдавна е залепнала на дъното....

Поне ясно,че държи и повече от 10 атм....