Airgroup2000.com Member of International List of Scale Model Related Web Sites
Този форум е част от сайта на AirGroup 2000
Главен форум на AirGroup 2000

Форум за стендов моделизъм

Част от airgroup2000.com

Начало | Форум-основен | Форум-Модел | Криле | Океан | Океан Dreams | Оръжие |
Криле Ретросалон | Нато и България | Галерия | Военни новини | Поръчай онлайн |

HobbyCULT.com

В момента е 09 дек 2024 02:11

Всички времена са UTC+02:00

Създай нова тема  Отговори  [ 127 мнения ]  Отиди на страница 1 2 3 4 59 Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано: 26 ное 2013 16:00 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

И аз да се включа с един модел.
Покрай идеята да се направи макет с наши самолети отбраняващи България... нещо се ентусиазирах и реших да се хвана с такъв голям и сложен модел. Съвсем определено модела ми е над възможностите, затова ще търся всякаква "помощ от приятел" за да се вместя в срока.

Ако все пак успея да го завърша навреме, се надявам бомбардировача да се присъедини към диорамата "Въздушни боеве над София, 30 март 1944" в ролята на подпаления, бягащ натрапник, гонен от малките български учебно-бойни самолети Avia B-135.

Според историческата информация, която събрахме (виж тук), няма данни кой точно е атакуваният B-24. Знае се, че на този ден няма свален B-24, съответно няма доклад за липсващ самолет. Явно самолета само е подпален, но е успял да се прибере.
Нашите самолети Avia B-135 атакуват "закъснели"-те три групи с приблизително 65 бомбардировача. Това са 454-та, 456-та и 459-та група.

От тук нататък изборът ми за конкретната машина е на база кой е с най-интересен външен вид :sunny:
Разбира се, ще е някой от въпросните 3 групи. Също да има и някакви доказателства (или поне сериозни предположения), че точно този самолет е летял на 30 март '44 над София.

По ред причини се ориентирахме към 459 група. Сформирана е няколко месеца пред нападенията над България и е с чисто нови самолети, което опростява въпросите и проучването как са изглеждали. Освен това са с новата по-шарена маркировка на опашката.
Харесах си този самолет
Прикачен файл:
B-24H_Citrus_Sadie.jpg
B-24H_Citrus_Sadie.jpg [ 72.12 KиБ | Видяна 3772 пъти ]

Вече поне знам какъв модел трябва да се получи:
Модел: B-24H
сериен номер: 41-28674
Nose art / картинка на носа: Citrus Sadie / Сейди Цитронката

Точно такъв модел в мащаб 1:48 на пазара не се предлага. Има два близки модела B-24D и B-24J и двата на Monogram/Revell-USA. За съжаление и двата не се намират лесно в Европа.
По една случайност имам в "склада" един B-24D Revell 1:48 (за кратко Revell-Germany предлагаше този модел в Европа, включително и България) за който преди време си събрах и доста добавки.

В крайна сметка ще се прави:
Модел: B-24D с конверсия до B-24H
Фирма: Revell
Мащаб: 1:48
Добавки:
* комплект конверсия на Koster, подходяща за повечето разновидности на B-24.
* остъкление на носа характерно за "H" модификацията на Squdron
* остъклението на пилотската кабина на Squdron
* фото-ец на Eduard (BigEd) за B-24J (едва ли целия), включва и маски за цялото остъкление.
* бомби 500lb на Eduard
* цеви за 10те картечници M2 на RB Model.
* гуми на TrueDetails (ама не е сигурно, че са сплескани)
* двигатели на Quickboost
* ваденки на Techmod за жълтите цифри (на опашката) за серийния номер
* ръчна изработка на ваденки и маски за картинката с мадамата

Подробно описание на съдържанието в кутията и добавките има в тази тема

Нагоре
МнениеПубликувано: 27 ное 2013 17:01 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Започвам малко отзад-напред. Първо реших да се подсигуря с ваденки и маски на картинката на носа.
Търсех готови ваденки, но точно на този самолет и nose art не открих да има.
Е щом няма... ще се прави ръчно :bounce:

Добре е поне, че някой е нарисувал профил на самолета и го е постнал в огромна резолюция (10000 x 2667)
Профила е качен тук

Друго улеснение, че към профила изнесено в страни е дадена картинката на носа.
Прикачен файл:
Citrus Sadie_logo.jpg
Citrus Sadie_logo.jpg [ 42.45 KиБ | Видяна 3734 пъти ]

е има и някои затруднения, че върху картинката са нанесени нитовете и панелни линии, ама с малко играчка с графични програми изчистих картинката.
Прикачен файл:
Citrus Sadie_logoClean.png
Citrus Sadie_logoClean.png [ 259.29 KиБ | Видяна 3734 пъти ]

До тук добре. Обаче картинката е с много тоналности на цветовете. Как да нанеса тази картинка на модела :scratch:
Единият вариант, който ми хрумва е да си напечатам ваденки. Всъщност друг вариант не ми хрумна за сега :)
Според последните ми опити с напечатани на принтер ваденки, се оказа че те стават горе-долу добре само ако се залепят върху бяла боя :?
Но... фона около картинката е зелен :scratch:
Явно ще трябва да си направя маска с която първо да боядисам белият фон под ваденката, така че бялото петно да е точно с формата на ваденката

Подобна е задачата с направата на текста с името на nose art-а. Мисля да използвам маска за надписа, да боядисам жълт фон и после да го покрия с маската. Подобно и белият фон за картинката, ще е покрит с маска.

За направата на маска ми трябва контура на картинката и текста. Ако може да е във векторен формат, евентуално да се пусне на режещ плотер (ако не се справя с изрязване на ръка).
С малко тренировки се научих горе-долу да работя с програми за чертане на векторни картинки. Получи се нещо такова (векторният контур е с червена линия)
Прикачен файл:
Citrus Sadie_borders1.png
Citrus Sadie_borders1.png [ 239.76 KиБ | Видяна 3734 пъти ]

само контура, вече готов да се даде на плотер (ако намеря къде)
Прикачен файл:
Citrus Sadie_border1.png
Citrus Sadie_border1.png [ 28.05 KиБ | Видяна 3734 пъти ]

и за дясната страна, по мое виждане картинката ще изглежда така
Прикачен файл:
Citrus Sadie_logo right side1.png
Citrus Sadie_logo right side1.png [ 140.74 KиБ | Видяна 3734 пъти ]

и съответно векторният контур за дясната страна
Прикачен файл:
Citrus Sadie_borderRight1.png
Citrus Sadie_borderRight1.png [ 28.24 KиБ | Видяна 3734 пъти ]

Остава да премеря точната големина на маските и ваденките (върху модела).
Със сигурност ще направя един тест с бяла боя+маска+ваденка, преди да го приложа на модела.

Ако имате по-добра идея как се правят такива картинки, казвайте, че този вариант си е голяма играчка :roll:

..........
Програмите, които използвах за обработка на картинките са:
Paint.NET - програма за растерна обработка на снимки (подобна на PhotoShop). С нея изчистих нитовете от снимката
DrawPlus Starter Edition - програма за векторно чертане (подобна на CorelDraw). С нея направих контурите.

И двете програми са безплатни. Съответно са с много по-малко функции от комерсиалните си събратя, но това в случая (че нямам опит) се оказа предимство! По-лесно схващах малкото функции и успявах да си свърша работата.

Нагоре
МнениеПубликувано: 27 ное 2013 17:06 
Извън линия

Ivo hobby написа:
....Ако имате по-добра идея как се правят такива картинки, казвайте, че този вариант си е голяма играчка

Това е начина и става перфектно. Ако имаш зор с векторизиране и изработка на маските, пиши ми :salut:

Нагоре
МнениеПубликувано: 27 ное 2013 18:32 
Извън линия
Потребителски аватар

Ivo hobby написа:
....Ако имате по-добра идея как се правят такива картинки, казвайте, че този вариант си е голяма играчка

По съвет от някого, който е опитвал много повече от мен да си прави сам декали, съм разпечатвал цветен декал на бял декален лист. Прозрачността на декала по този начин се избягва. След което декалът се изрязва по неговия контур. Честно казано оттогава, освен за черни надписи, прозрачни декални листове не поглеждам (но пък и домашното ми производство на декали се колебае между 2 и 3 парчета на година :mrgreen: ).
Разбира се в моя случай не ставаше дума за ноузарт, а за надпис само с букви/цифри. Нямах никакво намерение (и желание) да режа шаблони за бял фон, което щеше да е много по-сложно. Мисля, че и при теб ще е по-сложно с шаблони, отколкото с ваденка на бял фон, изрязана по контура.
При по-сложна картинка като Сейди (с коса, разни заоблени форми :lol: и т.н.), защо не опиташ да я разпечаташ и нея на бял декален лист, изрежеш, колкото можеш по контура и след това на място (след залепване) заличиш евентуално останалите бели места от декала с боята която ще използваш за камуфлажа. И бездруго на оригиналните самолети често (но не винаги) са полагали един предварителен слой от зелена боя там, където ще е ноузартът, която се различава по наситеност от основния камуфлаж.
Тук разбира се не мога да правя сравнение между принтера, декалните листове и мастилата, които съм ползвал и твоите, така че разлики в техниката и крайния продукт са напълно възможни.

Нагоре
МнениеПубликувано: 27 ное 2013 20:26 
Извън линия
Потребителски аватар

Аз бих пробвал директно върху модела да нарисувам картинката като предварително очертая контурите, и след това запечатам с лак. 4 цвята + черно и бяло за нюансите... не ми се вижда сложно. Например с молив, акрилни или темперни бои, нещо да може лесно да се изчиства и коригира. Вече за жълтите букви е желателно съвсем точна подложка, че изглеждат много завъртяни и едноцветни. Относно контурите (и на буквите и на картинката) - хрумна ми една идея - да се изпринтират на един лист с различни, но с много малки малки разлики в мащаба, картинка до картинка. И така все някоя би оцелила точния размер в нужния мащаб. След това с прозрачната оризова хартия от декалите прекопирваш контура, изрязваш по контура - и хоп шаблон да мериш когато се наложи, например разположението на вътрешните контури на елементите :) Обаче като се замисля, в този мащаб малко ми е трудно да си представя колко е малка цялата картинка... може и да не е подходящ този вариянт който измислих.

Нагоре
МнениеПубликувано: 28 ное 2013 15:41 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Milan Mitev написа:
...директно върху модела да нарисувам картинката...
Като си видях художническите умения, мисля даже да не опитвам :)
Но идеята си я бива, особено за картинки, които ги няма в електронен вид или както често се случва само някаква снимка, където под ъгъл нещо се вижда. Разбира се ако се намери и кой да я нарисува :)

CANSO написа:
...разпечатвал цветен декал на бял декален лист. Прозрачността на декала по този начин се избягва. След което декалът се изрязва по неговия контур...
Добра идея. Този път мисля да я опитам :thumright:

Нагоре
МнениеПубликувано: 28 ное 2013 15:46 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

valcad написа:
...Ако имаш зор с векторизиране и изработка на маските, пиши ми :salut:
О, много благодаря!
Да, имам нужда от малко съвети като начало. До сега не съм правел маски и не ми е ясно какъв е целият процес?

Успях да скалъпя някакви векторни контури (картинката е само preview)
Прикачен файл:
Citrus Sadie_mask2.png
Citrus Sadie_mask2.png [ 26.44 KиБ | Видяна 3688 пъти ]

Измерих размера (наложих на модела) излиза, че картинката с текста трябва да е около 45мм широка и 26мм висока.
Експортнах ги в .SVG формат в точният размер: файл Citrus Sadie_mask.svg

Тук вече да питам, в този вид (.SVG файла) подходящи ли са за направа на маски?

и какво следва след начертаването?

Нагоре
МнениеПубликувано: 28 ное 2013 16:12 
Извън линия

Ivo hobby написа:
Тук вече да питам, в този вид (.SVG файла) подходящи ли са за направа на маски?

Ако ще ползваш режещ плотер трябва да ги питаш дали формата им върши работа.
Най-вероятно ще ти го поискат във формат за Корел. 90% от фирмите са с Корел.
Но, според мен, първо си изпечатай ваденката на чернова и спрямо нейния истински размер трябва да се
направят маските, иначе ще ги напаснеш малко трудно. Първо маската, после ваденката трудно ще им докараш
еднакъв размера. Изпечатаната и сканирана ваденка служи като подложка и нейните граници векторизираш.
След като се изреже маската./дали на ръка, дали на плотер/
Аз лично си ги режа от едно специално фолио, купено от рекламните къщи.То така се и казва монтажно фолио, май беше.
Светло сиво и полуплозрачно е. Лепи, приема форма, не вдига боя. 3-4 лв. квадрата.Пръскаме бялото на самолета, лепим маската,
пръскаме основните цветове, махаме маската остава бялото и върху него лепим изпечатания декал.
На това фолио може да печата и лазерен принтер, ако решиш да се пробваш сам.
Тук някъде правих нещо такова
viewtopic.php?f=15&t=4418&start=30

Малко разхвърляно се получи :) Ако видиш зор, прати сканираните ваденки. Връщам ти файл след 20-30 минути :) :salut:

Нагоре
МнениеПубликувано: 29 ное 2013 16:49 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

valcad написа:
...Ако видиш зор, прати сканираните ваденки...

Ваденките отпечатани :salut:
Може ли да помогнеш с векторизирането?

(цъкни снимката за да изтеглиш сканирания файл в пълен размер)
Изображение

Нагоре
МнениеПубликувано: 29 ное 2013 17:17 
Извън линия

Готов си. Дай поща да ти ги пратя. Или ако искаш ще ти ги изрежа и така ще ти ги пратя
по куриер
Изображение

Нагоре
МнениеПубликувано: 29 ное 2013 17:25 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

valcad написа:
...Или ако искаш ще ти ги изрежа и така ще ти ги пратя по куриер...
Иска ли питане! Това би ми спестило търсене на фирма с режещ плотер.
Пращам данни на ЛС :salut:

Много имам да те черпя :joker:

Нагоре
МнениеПубликувано: 04 дек 2013 16:40 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Докато чаках маските, нямах търпение и реших пробно да боядисам базовите цветове, за да видя как ще се получи. После ще сваля боите и ваденките с разредител.

Реших да започна с най-базов цвят - най-отдолу да е бяла боя.
Търсех чисто бяла, че повечето имат леко жълтеникав или сив оттенък. От TU5-ко видях, че си прави белите самолети с Revell 301 емайлна боя. Наистина е доста бяла.
Реших все пак да я сравня с 4-те вида гланцови бели бои на Gunze от lacquers серията :scratch:
Прикачен файл:
IMG_7282.jpg
IMG_7282.jpg [ 71.37 KиБ | Видяна 3594 пъти ]

на снимката не личи много, но на живо разликата е доста видима
Най-бяла, а и най-лесно се боядисва и гланцира с GX-1 боята. Много бяла и много гланцова.
След това е C-1. Почти толкова бяла като GX-1. Гланцира се малко по-бавно, вероятно и трябва малко Leveling Thinner.
Другите две бои C-316 White FS17875 и C-156 Super White всъщност са почти еднакви и леко сивеят, доста видима разлика с другите две.

Естествено, забравих да пръсна и Revell 301 боята за сравнение, но като гледам Revell-ската е близка до C-1. GX-1 май остава най-бялата за момента.
Теста е правен с Revell 301.

Като съм почнал реших да си избера и жълт цвят за надписа на nous art-а.
Прикачен файл:
IMG_7281.jpg
IMG_7281.jpg [ 68.13 KиБ | Видяна 3594 пъти ]

Insignia Yellow - леко оранжавее, не ми допадна.
Blue Angell Yellow - много ми хареса. Това си е тъмно жълто.
Luna Yellow - много светло жълто, съмнявам се да са слагали толкова ярки цветове по самолетите.

и така минах с белия цвят зоната на nose-art-а.
Реших да мина с бяло и под жълтия цвят, за да не прозира после жълтото и да се смесва със зеления на пластмасата.
поставих като маска хартиена картинка на мадамата, колкото да мога да боядисам жълтия цвят за надписа
Прикачен файл:
IMG_7269.jpg
IMG_7269.jpg [ 147.4 KиБ | Видяна 3594 пъти ]

и после и жълтия цвят
Прикачен файл:
IMG_7276.jpg
IMG_7276.jpg [ 140.31 KиБ | Видяна 3594 пъти ]

боите са готови за теста с маските и ваденките
Прикачен файл:
IMG_7278.jpg
IMG_7278.jpg [ 130.24 KиБ | Видяна 3594 пъти ]

Междувременно търсех информация как да отрежа носа, за да му сложа конверсията за "J".
Видях, че един колега в друг форум се е чудел как да отреже носа, и като се е загледал в предницата на модела и е видял нещо странно. Изглежда матрицата за "D" е преработена от "J" варианта и са и нахлузили нова предна част. При тази редакция на матрицата, веряотно, е останала едва забележима ивица, като микро-дефект, който на практика не се забелязва на зеления цвят. Точно по границата на "снадката" всъщност трябва да се отреже предницата
Прикачен файл:
IMG_7270.jpg
IMG_7270.jpg [ 107.91 KиБ | Видяна 3594 пъти ]

Прикачен файл:
IMG_7271.jpg
IMG_7271.jpg [ 114.5 KиБ | Видяна 3594 пъти ]
на белия фон по-лесно се вижда мястото на което трябва да се отреже и да се подмени с носа от конверсията за "J".
Това малко ще улесни работата ;)

Разпечатах ваденки 4 комплекта, да има за проби, пък и не всички стават добре.
Минах ги с Microscale Liquid Decla Film с аерографа и много високо налягане. За сега изглеждат добре ваденките
Прикачен файл:
IMG_7285.jpg
IMG_7285.jpg [ 101.78 KиБ | Видяна 3594 пъти ]

Прикачен файл:
IMG_7286.jpg
IMG_7286.jpg [ 65.03 KиБ | Видяна 3594 пъти ]

Маските днес пристигнаха. Благодаря на valcad, за изработката им :salut:
Веднага ще ги изпробвам :thumleft:

Нагоре
МнениеПубликувано: 04 дек 2013 17:36 
Извън линия
Потребителски аватар

Ivo hobby написа:
Insignia Yellow - леко оранжавее, не ми допадна.
Blue Angell Yellow - много ми хареса. Това си е тъмно жълто.
Luna Yellow - много светло жълто, съмнявам се да са слагали толкова ярки цветове по самолетите.

Би ли споделил марката и номерата на жълтите цветове?

Нагоре
МнениеПубликувано: 04 дек 2013 19:36 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Планирам всички цветове (или поне повечето) да ги правя с Model Master Acryl. Най-удобно ми е да работя с тях.

Съответно и цветовете за пробата са от серията на Model Master 4ххх
Insignia Yellow - 4721
Blue Angell Yellow - 4684
Luna Yellow - 4357 - този цвят е спрян от производство, но е близък до 4611 - Cadmium Yellow

Нагоре
МнениеПубликувано: 05 дек 2013 11:27 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Поиграх си малко с маските. До сега не съм правел толкова дребни фигурки с маски, но бях чел как трябва да стане.
Добре че Вальо се е сетил да пусне един правоъгълник около маските. Плотера малко се е затруднил с изрязването на завойчетата по косата на мадамата, но фолиото е цяло, само леко надигнато.
Ето това е една от маските.
(снимката е със засилен контраст, иначе почти не се виждат детайлите)
Прикачен файл:
IMG_7303.jpg
IMG_7303.jpg [ 133.26 KиБ | Видяна 3555 пъти ]

Съвсем внимателно отлепих излишният "фон" около детайлите.
Прикачен файл:
IMG_7304.jpg
IMG_7304.jpg [ 54.6 KиБ | Видяна 3555 пъти ]

Останаха само нужните маски на точните си позиции.
При махането на излишното около тях, трябва много да се внимава да не се разместят, че се увличат и лесно се местят.
Прикачен файл:
IMG_7307.jpg
IMG_7307.jpg [ 57.53 KиБ | Видяна 3555 пъти ]

От излишното фолио (добре че имаше и излишно) изрязах едно парче, което ще го използвам само за да пренеса маските на модела (транспортно фолио)
Трябва да е прозрачно, за да виждам къде да залепя маските
Прикачен файл:
IMG_7309.jpg
IMG_7309.jpg [ 55.51 KиБ | Видяна 3555 пъти ]

Залепя се транспортното фолио върху маските. Трябва да се залепи много добре, без да е огънато, за да запази позициите на маските докато се пренсат.
Прикачен файл:
IMG_7311.jpg
IMG_7311.jpg [ 72.07 KиБ | Видяна 3555 пъти ]

Отлепям внимателно транспортното фолио, като гледам всички маски да останат залепени на транспортното фолио и да се отлепят от основата без да се разместят.
Прикачен файл:
IMG_7313.jpg
IMG_7313.jpg [ 62.47 KиБ | Видяна 3555 пъти ]

Прикачен файл:
IMG_7314.jpg
IMG_7314.jpg [ 42.29 KиБ | Видяна 3555 пъти ]

Залепям маските на модела, така че буквите да са на жълтия фон, а мадамата на белия.
Прикачен файл:
IMG_7316.jpg
IMG_7316.jpg [ 75.78 KиБ | Видяна 3555 пъти ]

Внимателно отлепям транспортното фолио, като гледам маските да останат здраво залепени на модела и да не си разместят позициите.
Прикачен файл:
IMG_7317.jpg
IMG_7317.jpg [ 76.92 KиБ | Видяна 3555 пъти ]

дозалепям маските, че някои се увлякоха от транспортното фолио докато го свалях.
Всичко се прави като на забавен кадър, милиметър по милиметър. Ако тръгне да надига маската, спирам и намествам с пинсетата.
Прикачен файл:
IMG_7320.jpg
IMG_7320.jpg [ 66.45 KиБ | Видяна 3555 пъти ]

Боядисах с OliveDrab акрилна на Model Master. Трябваше да изсъхне бързо, че нямах търпения да изчакам докато сложа ваденката.
(на снимката цвета няма нищо общо с OliveDrab :scratch: )
Прикачен файл:
IMG_7323.jpg
IMG_7323.jpg [ 76.09 KиБ | Видяна 3555 пъти ]

Свалих маските и ги върнах в "изходна позиция", евентуално ако потрябват за доработка
Прикачен файл:
IMG_7326.jpg
IMG_7326.jpg [ 66.72 KиБ | Видяна 3555 пъти ]

Чак на този етап видях, че на маската липсва вътрешния контур, между тялото и ръката на мадамата трябва да има дупка ;)
Ами изрязах е на ръка, добре че е с относително прост контур.
Върнах маската на модела (добре че я запазих) и боядисах отново участъка
Прикачен файл:
IMG_7327.jpg
IMG_7327.jpg [ 67.01 KиБ | Видяна 3555 пъти ]

Едвам дочаках боята да изсъхне, поне да не се разтови от водата, малко прибързано, ама нямах търпение... залепих и ваденката
Поставих я само с омекотителна химия на Gunze, без залепваща химия.
Прикачен файл:
IMG_7336.jpg
IMG_7336.jpg [ 93.68 KиБ | Видяна 3555 пъти ]

Теста поне за мен е успешен :cheers:
Установих, че тези ваденки нямат силно собствено лепило и много лесно се отлепят. А върху матовата OliveDrab боя въобще не искаше да се задържи, сама се отлепя.

Колкото и точно да се напсне маската и ваденката, остават микро участъци, които ще трябва да се дооформят с четката.
Прикачен файл:
IMG_7336_1.jpg
IMG_7336_1.jpg [ 67.6 KиБ | Видяна 3555 пъти ]

С червените стрелки се виждат "бели петна" където лесно ще се добави с четката боя
Със светло-синята стрелка е участък в който се застъпи OliveDrab боята с цветовете на ваденката. Стана почти като черен участък. Явно по-добре да останат "бели петна" от колкото да презастъпя с цветовете на ваденката.

Нагоре
Покажи мненията от преди:  Сортирай по  
Създай нова тема  Отговори  [ 127 мнения ]  Отиди на страница 1 2 3 4 59 Следваща

Всички времена са UTC+02:00