Airgroup2000.com Member of International List of Scale Model Related Web Sites
Този форум е част от сайта на AirGroup 2000
Главен форум на AirGroup 2000

Форум за стендов моделизъм

Част от airgroup2000.com

Начало | Форум-основен | Форум-Модел | Криле | Океан | Океан Dreams | Оръжие |
Криле Ретросалон | Нато и България | Галерия | Военни новини | Поръчай онлайн |

HobbyCULT.com

В момента е 09 дек 2024 03:52

Всички времена са UTC+02:00

Създай нова тема  Отговори  [ 127 мнения ]  Отиди на страница Предишна 15 6 7 8 9 Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано: 02 мар 2014 19:16 
Извън линия
Потребителски аватар

Ivo hobby написа:
Оказа се, че в комплекта за "D" модификацията бомбо-мерача/навигатора седи по-високо, а на "J"/"H" версиите е доста по-ниско, тъй като над главата му е въртящата се картечна кула.

Иво, бомбардирът и навигаторът са две различни функции. Според мен столчето, което е дадено в комплекта е много високо - на бомбардира ти краката му са във въздуха, затова и главата му опира в кулата.
Изображение
Изображение
Изображение
На горните снимкии се вижда, че столчето е по-ниско от самия прицел. Когато бомбардирът се цели, използвайки "Норден"-а, той заляга върху прицела, а не седи като пред бюро. Той също се върти на столчето и може да е и в такава позиция:
Изображение
Горната снимка показва бомбардир на В-26, но позицията му е еднаква с тези на колегите му в другите бомбардировачи със същия прицел.
Ако скъсиш крака на столчето, така че фигурката да стъпи на пода, мисля, че ще стане по-добре.
Носът на В-24Н/J е едно от най-тесните и наблъскани места с 5 души, разположени на 3 нива и без голяма видимост.
Навигаторът (ако си предвидил такъв) седи зад бомбардира и има масичка за работа, респ. стои и гледа прав през прозрачния купол зад кулата.
Между другото остъклението на носа (на бомбардира) има рамки, които в момента липсват. После ли ще ги добавяш? Самозалепващо се алум. фолио е идеално за талива цели.

Нагоре
МнениеПубликувано: 02 мар 2014 21:39 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

CANSO написа:
...остъклението на носа (на бомбардира) има рамки, които в момента липсват. После ли ще ги добавяш?...

За тези рамки ли става въпрос?
Прикачен файл:
B-25Nose.jpg
B-25Nose.jpg [ 118.22 KиБ | Видяна 2415 пъти ]

ако е за тях, сините ги има като изпъкнали на остъклението, червените ги няма, ще ги добавя с маски (най-вероятно)

Нагоре
МнениеПубликувано: 02 мар 2014 22:57 
Извън линия
Потребителски аватар

Да, точно за тях. От снимката на модела
Изображение
не можах да разбера има ли ги или не. :scratch:

Нагоре
МнениеПубликувано: 02 мар 2014 23:45 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Под друг ъгъл на светлината се вижда рамката.
Прикачен файл:
IMG_7861.JPG
IMG_7861.JPG [ 70.38 KиБ | Видяна 2407 пъти ]

Нагоре
МнениеПубликувано: 10 мар 2014 16:56 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Малко напредък. Успях да се преборя с еца за бомбените шахти.
Много ламарина вкарах в модела. Голямо огъване падна 8-)

За разлика от инструкцията на Eduard мисля да добавя "стълбите" заедно с бомбите на малко по-късен етап. Всъщност "стълбите", външните люкове и интериора зад пилотите са готови, но забравих да ги снимам :? .
Ще прикача бомбите и заедно със "стълбите" ще ги напъхам в бомбената секция.

Тази секция претърпя доста сериозна конверсия, тъй като пластмасовите детайли бяха доста опростени и май неточни.
Едната половина в която събирам детайлите, вече с налепени фото-ецвани детайли
Прикачен файл:
IMG_0051.jpg
IMG_0051.jpg [ 222.61 KиБ | Видяна 2377 пъти ]

и отсрещната стена
Прикачен файл:
IMG_0044.jpg
IMG_0044.jpg [ 123.39 KиБ | Видяна 2377 пъти ]

Прикачен файл:
IMG_0045.jpg
IMG_0045.jpg [ 118.35 KиБ | Видяна 2377 пъти ]

След боядисване с основния цвят Interior Green, акрилна боя на Model Master
иии някои други цветове... не можах да се сдържа и го нашарих малко :jokercolor:
Прикачен файл:
IMG_0071.jpg
IMG_0071.jpg [ 160.43 KиБ | Видяна 2377 пъти ]

Прикачен файл:
IMG_0062.jpg
IMG_0062.jpg [ 210.78 KиБ | Видяна 2377 пъти ]

Прикачен файл:
IMG_0072.jpg
IMG_0072.jpg [ 140.13 KиБ | Видяна 2377 пъти ]

и отсрещната половина
Прикачен файл:
IMG_0070.jpg
IMG_0070.jpg [ 143.3 KиБ | Видяна 2377 пъти ]

Смивка с маслена боя вероятно ще му правя след като завърша и задния интериор, който е доста по-малко от бомбения.

Тук малко ме изненадаха от Eduard, че в комплекта с бомбената секция са дали 20 "закачалки" за бомби. Ето какво имам предвид
Прикачен файл:
B-24_bomb_bay.jpg
B-24_bomb_bay.jpg [ 41.75 KиБ | Видяна 2377 пъти ]

със зелената стрелка съм посочил "закачалките" за бомбите, а с червената стрелка са "ушите", които държат бомбата към "закачалката" (май ще да е така :scratch: )
та странно, че са дали 20 броя "закачалки", което е максималният брой бомби за този самолет, но са дали "уши" само за 11 бомби. Е аз тъкмо се бях наканил да сложа 12 бомби от по 500lbs, ама нямам "уши" за една бомба :( Не че ще се виждат, само се чудя защо са сложили "уши" за 11 бомби :scratch:

Друго странно нещо на което се натъкнах беше с боята за интериора. Тъй като размера на модела е относително голям, а имам само една боичка и май няма да ми стигне, та реших да обиколя магазините и да си купя още една Interior Green боя, без претенции на марка и вид.
Стана ми интересно какъв беше крайният резултат като реших да сравня цветовете. Определено ме развеселиха фирмите производители, какво си представят като Interior Green
Прикачен файл:
IMG_7884.jpg
IMG_7884.jpg [ 101.39 KиБ | Видяна 2377 пъти ]

Колкото и странно да изглежда, това са все бои с името Interior Green. Дясно зад пунктира е боята на ModelMaster, като ми се струва че цвета е близък до търсения.
Интересно, че боята на Италери е със същият номер и име, но съвсем друг цвят. А жълтото на Gunze няколко пъти проверявах да няма грешка ама няма, вярно е.
Сигурно си има обяснение, че по различни епохи и видове техника разбирането за Interior Green се е променяло, ама за мен беше изненада, че боя с едно и също име има толкова различни цветове :lol:

Нагоре
МнениеПубликувано: 10 мар 2014 21:57 
Извън линия

Страхотна работа Иво,
Следя с интерес темата от самото и' начало и мога да кажа за себе си, че тя (както и всички останали твои теми) е показно за направата на истински реален модел.
Прекрасен интериор ще се получи. Жалко, че този красавец ще виси високо и достъпа до него ще бъде ограничен.

Нагоре
МнениеПубликувано: 11 мар 2014 07:59 
Извън линия
Потребителски аватар

Ivo hobby написа:
Колкото и странно да изглежда, това са все бои с името Interior Green.

Не виждам сред образците LifeColor UA004 FS34151. Личното ми мнение е че като готов цвят най-много прилича до това, което виждам по снимки и каталози. А и можеше да изчакаш докато пристигне С-351 FS34151, също много прилича на истинския. Ама пусти ръце - сърбят. А и лъжичките ще останат неизползвани :).

П.П. Това С-027 прилича повече на FS33481 - Yellow Cinkchromate, което пак си е US интериорен цвят, но ... от друго време или за друго място.

Нагоре
МнениеПубликувано: 12 мар 2014 09:31 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Голяма издънка с ваденките на PrintScale
Умалена снимка / Resized image
Оказа се, че жълтите ивици прозират и при залепване върху OliveDrab боята вече не са жълти.
Освен това ваденките не се размекват от химията и не мога да ги накарам да заемат правилната форма.

Минаваме на план "Б" търсим ваденки на WarBird Decals...

Вариант с боядисване на жълтите ивици, все още не откривам читав :scratch:

Ако имате по-добра идея, моля казвайте, че не ми остана много време :roll:

Нагоре
МнениеПубликувано: 12 мар 2014 10:20 
Извън линия
Потребителски аватар

Здрасти Иво, за 48-ми мащаб не са ли достатъчно големи да си ги резнеш на маски и да си ги пръснеш после, имаш си декаловете, можеш да си ги сканираш и да си ги драснеш във вектори после.
Не са и със сложна форма, аз така бих напраил.
Поздрави :thumleft:

Нагоре
МнениеПубликувано: 12 мар 2014 13:51 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Мерси за съвета. И на мен ми мина тази идея, даже седях до късно през нощта да дялкам на ръка тиксо за проба. Е, оказа се, че и на размер не пасват или може би е било предвидено да се омекоти ваденката и така да се намести. Във всеки случай формата на ваденката ако се прехвърли на тиксо не върши работа.

Опитах и всякакви други идеи като маскиране с балон, ама много бавно нацелвам добра позиция на балона и доста лесно се размества.
Топих ги в течна маска, ама докато изсъхва течната гума се стича неправилно.
Даже си направих мини стенд с две капачки с дупки. Пъхам бомбата с "главата" напред в дупката и я застопорявам. Ама не уплътнява идеално и като пръскам с аерографа минава под капачките.

Най-доброто което постигнах с маски е със замба 8мм да изрежа кръгче и в него със замба 5мм да изрежа вътрешната дупка. Ако нацеля центъра и на двете се получава ивица, която горе-долу добре пасва.
Ама много ми се спеше и не снимах. Тази вечер ще се опитам пак да повторя опита и ще пусна снимки.

Нагоре
МнениеПубликувано: 15 мар 2014 11:24 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

McVess написа:
...Не виждам сред образците LifeColor UA004 FS34151. Личното ми мнение е че като готов цвят най-много прилича до това, което виждам по снимки и каталози...

Ами да, като бързам да купя, после чета :oops:
След като се върнах и попрочетох, се оказа че следните бои са близки до търсеният интериорен цвят:
Humbrol 226
Tamiya XF-71
LifeColor UA004
Model Master 1715, 4736
разбира се и Gunze С-351, която обаче се предлага само в комплекти, които в БГ за сега не се предлагат.

Нагоре
МнениеПубликувано: 28 сеп 2014 15:38 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Да си довърша темата, макар модела отдавна да е завършен :oops:

Стигнах до опитите за боядисване на жълтите ивици на бомбите.
Опитах няколко варианта за боядисване с боя на жълтите ивици, но всички се оказаха неуспешни или прекалено трудоемки.
Опитах варианта с маскирабне с балон. За единични маскирания става, но при 12 бомби с по две ивици, това изисква 48 пъти да позиционирам балона, така че да очертае правилната дъга :o
Прикачен файл:
IMG_0120.jpg
IMG_0120.jpg [ 91.84 KиБ | Видяна 2151 пъти ]
Опитах и да ги потапям в течна маска, но се оказа доста трудно да се нивелира бомбата при потапянето.

Най-ефективно се оказа с този стенд, но вероятно трябва да е от по-мек материал и да е по-прецизен.
Прикачен файл:
IMG_0122.jpg
IMG_0122.jpg [ 126.46 KиБ | Видяна 2151 пъти ]

Отказах се от боядисване с бои. Имах ваденки на PrintScale точно за такива бомби.
Ваденките отлежават от доста години и е възможно да са поостарели, но не се поддаваха на омекотяване с химиите, а се пукаха. С най-силните химии се гънеха, но се оказа че са полу-прозрачни и върху OliveDrab не са жълти
Прикачен файл:
IMG_0131.jpg
IMG_0131.jpg [ 103.07 KиБ | Видяна 2151 пъти ]
снимах едно парче от ваденката върху бялата подложка и върху бомбата. Цвета се променя значително и не прилича много на жълта ивица.

Решението беше с ваденки на WarBird, също имат специални ваденки за такива бомби. Оказаха се доста добри ваденки, но и по-скъпи.
За сравнение бомбите на Eduard и до тях смолните копия с фотоец от BigEd-а и ваденки на WarBird
Прикачен файл:
IMG_0250.jpg
IMG_0250.jpg [ 161.45 KиБ | Видяна 2151 пъти ]

Естествено най-добри, най-точни и лесни за направа са бомбите на Едуард. В комплекта си имат много прецизно смолно тяло, фотоецвани "перки" на върха и опашката и отлични ваденки, но при цена около 12лв за две бомби ;)

Две от 12-те бомби в модела са на Едуард, другите са отляти смолни копия.
Сгънах и оцветих ецваните "стълби" за бомбите и накичих малко бомби по тях
Прикачен файл:
IMG_0261.jpg
IMG_0261.jpg [ 84.92 KиБ | Видяна 2151 пъти ]
дясната бомба е на Едуард, другите са с фотоецвани "перки" от BigEd-a

и поглед отпред, лявата бомба е Едуард-ската, а за дясната нямаше достатъчно "перки" в BigEd-a, бяха оставили само 10 "перки", така че 2 бомби са без "перки"
Прикачен файл:
IMG_0264.jpg
IMG_0264.jpg [ 65.11 KиБ | Видяна 2151 пъти ]
вижда се и разликата в диаметъра на жълтите ивици, ами Едуард са решили, че са по-малки, WarBird че са по-големи

Оказа се че има някакви тънкости как се редят бомбите, защото опашките им се застъпват като се наредят една до друга. Изглежда по този повод опашките им могат да се въртят, като на тази снимка
Прикачен файл:
6894522338_2c87e68286_k[1].jpg
6894522338_2c87e68286_k[1].jpg [ 197.92 KиБ | Видяна 2151 пъти ]

Е, тези смолни бомби имат фиксирани пози на опашките, но са под някакъв ъгъл, така че се събраха

Всички бомби боядисани с ваденки и залепени към "стълбите"
Прикачен файл:
IMG_0253.jpg
IMG_0253.jpg [ 206.47 KиБ | Видяна 2151 пъти ]

Нагоре
МнениеПубликувано: 28 сеп 2014 16:10 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

След това се захванах с картечните кули. На този самолет има общо 10 оръдия, 4 кули с по две оръдия и 2 странични (по едно на всяка страна). Всички са от типа Browning M2 0.5.
В комплекта са дадени пластмасови, но с не-много добра детайлност. Във фотоеца има мрежички, които трябва да се завият на фина тръбичка, ама това вече не е за мен.
Реших да ги заменя с метални на RB Model като компромис цена-качество. За мойто разбиране са много добри
Прикачен файл:
IMG_7295.jpg
IMG_7295.jpg [ 80.04 KиБ | Видяна 2150 пъти ]

В комплекта е дадена цевта и отделно кожуха с дупките
Предвидено е да се разпробие малка дупка в пластмасовият детайл и да се залепи металната цев. Много удобно за боядисване и монтиране, дори във финална фаза
Прикачен файл:
IMG_7300.jpg
IMG_7300.jpg [ 52.36 KиБ | Видяна 2150 пъти ]

Понеже са много фини металните части, каквато и боя да използвам удебелява стените и не се сглабят лесно, затова реших да потърся химия за почерняне.
Намерих в ХобиКулт химия на Master Model - Blackening Agent
Прикачен файл:
IMG_7330.jpg
IMG_7330.jpg [ 92.79 KиБ | Видяна 2150 пъти ]

Добре стават, само трябва да се нацели времето за накисване и после до колко да се изтърка за да се получи подходящият метален блясък на тъмен метал.

Нагоре
МнениеПубликувано: 28 сеп 2014 16:48 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Започнах да се боря със сферичната кула. Понеже модела ми е модификация без такава, се наложи да използвам от вакуумните в комплекта на Костер.

За първи път се сблъсках с толкова сложна работа с вакуумни детайли, които трябваше да залепя един за друг. Проблема е, че стените са твърде тънки, а в същото време това са прозрачни детайли, които не трябва да омазвам с много лепило.

Внимателно изрязах и изпилих двете половини, като пиленето става мноооого бавно, пиля, меря, пак пиля, пак меря и т.н. защото няма маркер до къде е вакуумният детайл и до къде е излишният материал на основата
Прикачен файл:
IMG_0110.jpg
IMG_0110.jpg [ 165.9 KиБ | Видяна 2145 пъти ]

След много напасване, най-сетне успях да ги докарам до правилната форма.
Оказа се, че материала не се поддава на всякакви лепила и почти не се разтваря от моделистките за пластмаса. От секундните бързо се замъглява, а от супер течните се разтапя повърхностно колкото да се изкриви прозрачността му.
Най-добре се държеше лепилото Revell Contacta Professional течно с иглата. Не разтваря много този материал, но го държи достатъчно здраво и фугира микро-луфтовете между двете половини.
Получи се горе-долу прилично. С маските от BigEd-а стана супер. Оказа се, че шева на слепване е в участък, който се боядисва.
Прикачен файл:
IMG_0184.jpg
IMG_0184.jpg [ 224.39 KиБ | Видяна 2145 пъти ]

Прикачен файл:
IMG_0185.jpg
IMG_0185.jpg [ 249.87 KиБ | Видяна 2145 пъти ]

Нагоре
МнениеПубликувано: 28 сеп 2014 17:15 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Минавам на горната кула, която трябва да се преработи, тъй като в модела е дадена "ниската шапка", а Сейди Цитронката е била с "високата шапка" т.е. кулата е била с по-високо остъкление.
В комплекта на костер е дадена високата кула. Изрязах я и внимателно изпилих до където трябва.
Прикачен файл:
IMG_0220.jpg
IMG_0220.jpg [ 268.01 KиБ | Видяна 2145 пъти ]

Оказа се, че вакуумната кула няма ринга за закрепване към въртящата основа, а ниската от модела има.
Без този ринг вакуумната кула се нахлузва като голяма шапка чак до раменете
Прикачен файл:
IMG_0229.jpg
IMG_0229.jpg [ 135.37 KиБ | Видяна 2145 пъти ]

Да, но ринга е отлят заедно с прозрачната ниска кула. Наложи се да го отрежа с микро-триончета
Прикачен файл:
IMG_0231.jpg
IMG_0231.jpg [ 141.84 KиБ | Видяна 2145 пъти ]

Сега вече мога да сглобя кулата и въртящата и се основа.
Прикачен файл:
IMG_0232.jpg
IMG_0232.jpg [ 272.41 KиБ | Видяна 2145 пъти ]

Прикачен файл:
IMG_0233.jpg
IMG_0233.jpg [ 161.79 KиБ | Видяна 2145 пъти ]

Добре пасна вакуумната кула на ринга.
Прикачен файл:
IMG_0234.jpg
IMG_0234.jpg [ 157.23 KиБ | Видяна 2145 пъти ]

Малко понадрасках прозрачният детайл, докато изрязвах отворите за картечниците.
Потопих два пъти детайла в AquaGloss лака на Alclad, оставих го да изсъхне и доста се подобри прозрачността и се заличиха драскотините
След маскиране и боядисване се получи много прилична кула (по мое мнение :) )
Прикачен файл:
IMG_0249.jpg
IMG_0249.jpg [ 209.74 KиБ | Видяна 2145 пъти ]

Нагоре
Покажи мненията от преди:  Сортирай по  
Създай нова тема  Отговори  [ 127 мнения ]  Отиди на страница Предишна 15 6 7 8 9 Следваща

Всички времена са UTC+02:00