И подобно упражнение направих и с боите за основният жълт/оранжев цвят.
Видях, че на ваденките са отпечатани 2 от жълтите цветове, а третият (основен) жълт цвят трябва да е боята.
На тази снимка са маркирани 3-те нюанса:
1 - трябва да е боя
2 и 3 - цветове на ваденките
Прикачен файл:
51103856_572608366483185_4398643359830072348_n.jpg [ 234.45 KиБ | Видяна 2083 пъти ]
Взех няколко близки нюанса до търсения, като избирах на око:
близки до търсеният са само С-113 и С-329 (кото почти не мога да различа тези два цвята на живо)
Най-горното е чисто жълто и върху него е прозрачно оранжево С-49. Първоначално смятах, че няма смисъл, защото се получава много близък цвят до С-329, но после размислих, ама за него след малко.
Прикачен файл:
IMG_8779.jpg [ 189.2 KиБ | Видяна 2083 пъти ]
Избрах си единият оранжев цвят С-329, който ми се струва, че ще свърши работа.
Цифрите на снимката са като на предната снимка с оригинала. В случая на ваденката има 2 цвята, а третият ще е основният жълт на тялото.
Белите ивици по ваденката всъщност са прозрачни и там ще е основният цвят.
Прикачен файл:
IMG_8781.jpg [ 214.97 KиБ | Видяна 2083 пъти ]
Струва ми се, че С-329 е близко до оригиналният цвят на самолета (на база много снимки, не съм го виждал на живо), което е добре, но за съжаление единият цвят на ваденките е твърде подобен, да не кажа почти същият. Според мен и двата цвята на ваденката са доста по-тъмни от действителността, но каквито са, ще трябва да се нагодя към тях.
От една страна не ми се иска да го правя по-тъмно оранжев, за да си контрастира с цветовете на ваденките, от друга страна ако го оставя повече жълт елементите от ваденките ще се виждат трудно (ще се сливат с основният цвят).
Освен това, от доста време си мисля, че такива големи модели с монотонен цвят нещо не ми допадат, та бях решил да пробвам различни нюанси по тялото, тъй като то е цилиндрично и почти винаги е огрято различно и цвета му се променя значително. Ефекта е особено силен именно на такива жълти и сини (вероятно и други цветове) самолети.
За целта се върнах на идеята за смесени цветове, ама този път не забъркана боя от два цвята, ами един основен жълт цвят и върху него с различна плътност (или различен брой слоеве) прозрачен оранжев цвят.
Ето какво се получи от пробите:
Прикачен файл:
IMG_8819.jpg [ 136.59 KиБ | Видяна 2083 пъти ]
В двата края за сравнение са монотонните цветове ляво-С329, който смятам за най-близък до търсеното и в дясно двата силно оранжеви С-58 и С-109.
В средата (втората и третата лъжичка) са боядисани с основен цвят чисто жълто GX-4 и след изсъхване са минати с няколко слоя прозрачно оранжево С-49.
Третата лъжичка е мината равномерно с много слоеве С-49 и започва да прилича на С-58.
Втората лъжичка е въпросният "цвят", който ми се ще да се пробвам да постигна. В лявата и част са 3 слоя прозрачна боя, а на дясната половина са около 10 слоя.
Идеята ми е, че така мога да постигна като основен цвят по-светло жълт, а в зоните на ваденките да е по-оранжев, за да се открояват по-добре.
Вдъхнових се за тази идея и от една снимка, на която се вижда как отгоре и отдолу изглежда оранжев, а в средата е жълт.
Например на тази снимка се виждат силните разлики в жълтият цвят:
Прикачен файл:
81151_1490768620.jpg [ 719.36 KиБ | Видяна 2083 пъти ]
Да кажем, че май си избрах и жълтият цвят.
Все пак ако имате идеи, предложения, дори и свързани с още проби, казвайте, че по-добре сега, отколкото като е боядисан
Остава да измисля как ще боядисвам по-тъмно сивите corogards по крилете.
В инструкцията на Hasegawa го дават C-13, което си е някакво тъмно сиво, но до колкото разбирам corogards не е цвят а някаква смес, която много силно си мени цвета под различен ъгъл и различна осветеност.
Мисля да пробвам да смеся сивото С-13 с малко сребърна боя от същата серия, да видя какво ще се получи.
Дайте предложения за боядисване на corogard?