Airgroup2000.com Member of International List of Scale Model Related Web Sites
Този форум е част от сайта на AirGroup 2000
Главен форум на AirGroup 2000

Форум за стендов моделизъм

Част от airgroup2000.com

Начало | Форум-основен | Форум-Модел | Криле | Океан | Океан Dreams | Оръжие |
Криле Ретросалон | Нато и България | Галерия | Военни новини | Поръчай онлайн |

HobbyCULT.com

В момента е 28 сеп 2023 17:32

Всички времена са UTC+03:00

Създай нова тема  Отговори  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна 1 2 3 Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано: 08 мар 2019 15:44 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Milan Mitev написа:
...бих пробвал с дълги лентички хартиено тиксо - може би 2 една върху друга за повече обем.
Аз поне не мога да направя лентички от тиксо с такава дебелина.
Тези корди са 0,165 мм, като ми се виждат малко дебелички. Понеже кордите са прозрачни и ми е трудно да определя дали дебелината е подходяща преди да ги боядисам.
Мисля че за този мащаб и размер на самолета ще му отива повече с дебелина на кодрите 0,1 (тъй като 0,085 мм вече ми се струват тънки).

Понеже наближавам момента с боядисването, а още нямам подходящите бои, реших да мина и да събера няколко цвята близки до посочения в инструкцията на Hasegawa.
Ето няколко светло-сиви нюанса на Gunze "C" серията:
В средата е препоръчаният 315
Прикачен файл:
IMG_8775.jpg
IMG_8775.jpg [ 175.1 KиБ | Видяна 2130 пъти ]

Като се зачетох по надписите на боите, се оказа, че по-долният цвят C-325 всъщност по Federal Standard е същият цвят като C-315, но полу-гланцов.
Да, ама на живо С-325 повече прилича на сиво, а С-315 има малко кремав оттенък.
Мисля да мина един гланцов лак на С-325 и да видя дали ще продължи да седи по-сивеещ от С-315 и да ползвам него.
Или пък да оставя по-кремавият С-315 :scratch:

спрямо тези снимки, повече на чисто сиво или леко кремаво седи:
Прикачен файл:
81151_1490768620.jpg
81151_1490768620.jpg [ 71.71 KиБ | Видяна 2130 пъти ]

Кой от двата бихте ми препоръчали за основен цвят?

Нагоре
МнениеПубликувано: 08 мар 2019 20:09 
Извън линия
Администратор

Аз бих заложил на С-311 а гланца ще го получиш с полиране на боята и гланзов лак.
INTERMEDIATE GAUZY AGENT SHINE ENHANCER ще ти свърши добра работа.

https://ak-interactive.com/product/intermediate-gauzy-agent-shine-enhancer/

Прикачен файл:
gauzy.JPG
gauzy.JPG [ 29.3 KиБ | Видяна 2121 пъти ]

Нагоре
МнениеПубликувано: 14 мар 2019 17:02 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Май Stefanoff е прав, най-близко е С-311.
Единствено не ми допада, че С-311 е много близък до белият цвят и при тези размери на самолета няма да се отличава много.

Затова си направих няколко експеримента с комбинации на цветове.
Най-близко то това което искам да постигна се оказа комбинация от 90% С-311 + 10% С-315
Недостатък на смесените цветове е, че трябва да забъркам много голямо количество, за да хартиса със сигурност.
Прикачен файл:
IMG_8824.jpg
IMG_8824.jpg [ 142.47 KиБ | Видяна 2086 пъти ]

Сивият цвят май го избрах. Остават жълтия и corogard цвета.

Нагоре
МнениеПубликувано: 14 мар 2019 17:44 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

И подобно упражнение направих и с боите за основният жълт/оранжев цвят.
Видях, че на ваденките са отпечатани 2 от жълтите цветове, а третият (основен) жълт цвят трябва да е боята.

На тази снимка са маркирани 3-те нюанса:
1 - трябва да е боя
2 и 3 - цветове на ваденките
Прикачен файл:
51103856_572608366483185_4398643359830072348_n.jpg
51103856_572608366483185_4398643359830072348_n.jpg [ 234.45 KиБ | Видяна 2083 пъти ]

Взех няколко близки нюанса до търсения, като избирах на око:
близки до търсеният са само С-113 и С-329 (кото почти не мога да различа тези два цвята на живо)
Най-горното е чисто жълто и върху него е прозрачно оранжево С-49. Първоначално смятах, че няма смисъл, защото се получава много близък цвят до С-329, но после размислих, ама за него след малко.
Прикачен файл:
IMG_8779.jpg
IMG_8779.jpg [ 189.2 KиБ | Видяна 2083 пъти ]

Избрах си единият оранжев цвят С-329, който ми се струва, че ще свърши работа.
Цифрите на снимката са като на предната снимка с оригинала. В случая на ваденката има 2 цвята, а третият ще е основният жълт на тялото.
Белите ивици по ваденката всъщност са прозрачни и там ще е основният цвят.
Прикачен файл:
IMG_8781.jpg
IMG_8781.jpg [ 214.97 KиБ | Видяна 2083 пъти ]

Струва ми се, че С-329 е близко до оригиналният цвят на самолета (на база много снимки, не съм го виждал на живо), което е добре, но за съжаление единият цвят на ваденките е твърде подобен, да не кажа почти същият. Според мен и двата цвята на ваденката са доста по-тъмни от действителността, но каквито са, ще трябва да се нагодя към тях.
От една страна не ми се иска да го правя по-тъмно оранжев, за да си контрастира с цветовете на ваденките, от друга страна ако го оставя повече жълт елементите от ваденките ще се виждат трудно (ще се сливат с основният цвят).

Освен това, от доста време си мисля, че такива големи модели с монотонен цвят нещо не ми допадат, та бях решил да пробвам различни нюанси по тялото, тъй като то е цилиндрично и почти винаги е огрято различно и цвета му се променя значително. Ефекта е особено силен именно на такива жълти и сини (вероятно и други цветове) самолети.
За целта се върнах на идеята за смесени цветове, ама този път не забъркана боя от два цвята, ами един основен жълт цвят и върху него с различна плътност (или различен брой слоеве) прозрачен оранжев цвят.

Ето какво се получи от пробите:
Прикачен файл:
IMG_8819.jpg
IMG_8819.jpg [ 136.59 KиБ | Видяна 2083 пъти ]

В двата края за сравнение са монотонните цветове ляво-С329, който смятам за най-близък до търсеното и в дясно двата силно оранжеви С-58 и С-109.
В средата (втората и третата лъжичка) са боядисани с основен цвят чисто жълто GX-4 и след изсъхване са минати с няколко слоя прозрачно оранжево С-49.
Третата лъжичка е мината равномерно с много слоеве С-49 и започва да прилича на С-58.
Втората лъжичка е въпросният "цвят", който ми се ще да се пробвам да постигна. В лявата и част са 3 слоя прозрачна боя, а на дясната половина са около 10 слоя.
Идеята ми е, че така мога да постигна като основен цвят по-светло жълт, а в зоните на ваденките да е по-оранжев, за да се открояват по-добре.

Вдъхнових се за тази идея и от една снимка, на която се вижда как отгоре и отдолу изглежда оранжев, а в средата е жълт.
Например на тази снимка се виждат силните разлики в жълтият цвят:
Прикачен файл:
81151_1490768620.jpg
81151_1490768620.jpg [ 719.36 KиБ | Видяна 2083 пъти ]

Да кажем, че май си избрах и жълтият цвят.
Все пак ако имате идеи, предложения, дори и свързани с още проби, казвайте, че по-добре сега, отколкото като е боядисан :king:

Остава да измисля как ще боядисвам по-тъмно сивите corogards по крилете.
В инструкцията на Hasegawa го дават C-13, което си е някакво тъмно сиво, но до колкото разбирам corogards не е цвят а някаква смес, която много силно си мени цвета под различен ъгъл и различна осветеност.
Мисля да пробвам да смеся сивото С-13 с малко сребърна боя от същата серия, да видя какво ще се получи.

Дайте предложения за боядисване на corogard?

Нагоре
МнениеПубликувано: 14 мар 2019 21:01 
Извън линия
Администратор

В случая си говорим за жълто, но не трябва да забравяме, че трябва да се търси златист ефект. Какъвто всъщност е С-3РО.
Затова според мен жълтото трябва да има оранжев, златист оттенък.
Но понеже на ваденките вече имаме жълт цвят, трябва основният да се подбере така, че да хармонира с жълтите от декалите.
Аз лично бих се спрял на С-329, с един-два слоя прозрачен оранжев за да се получи златист ефект. Защо не направиш проба?
Също така не мисля, че трябва да варираш с цвета, направи го целия в един цвят.

Сorogard цвета по същия начин трябва да се подбере в сравнение със избрания цвят за крилата и долната половина на тялото.
Също бих те посъветвал да направиш няколко проби и да подбереш най-сполучливата комбинация.

Нагоре
МнениеПубликувано: 15 мар 2019 12:52 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Това със златният цвят ми дава още идеи да пробвам и златистите бои, не точно металиковите на Alclad, но от същата серия на Gunze.
Може да пробвам и с основен цвят Alclad-ско злато и върху него прозрачен оранжев.
Ще направя още някой тест...

Най-сетне дойдоха и 3D ваденките за прозорците на Authentic Airliners Decals, които първият път се изгубиха някъде по пощите, но този път пристигнаха.
Както се вижда и от самите ваденки, те са за модела В777-300, а аз правя В777-200, който е по-къс и с по-различна конфигурация на прозорците.
Прикачен файл:
IMG_8755.jpg
IMG_8755.jpg [ 263.65 KиБ | Видяна 2054 пъти ]

Първо тествах прозорците на пилотите до колко съвпадат.
С фулмастера е рамката на 3D ваденките, основата е от оригиналните ваденки от модела.
3D ваденките са малко по-големи, но се надявам да станат.
Прикачен файл:
IMG_8756.jpg
IMG_8756.jpg [ 133.52 KиБ | Видяна 2054 пъти ]

Голяма борба падна с напасването на пътническите прозорци
Поиграх си да съвпадна виртуално прозорците от 3-те комплекта ваденки, тези от модела, тези от ваденките за C-3PO и 3D ваденките
Прикачен файл:
B777_combined_decals_small.jpg
B777_combined_decals_small.jpg [ 93.35 KиБ | Видяна 2054 пъти ]

Изглежда ще станат. Малко играчка с напасването ще бъде, ама пък изглеждат много по-добре тези прозорци.
Ето в по-близък план какво се вижда "през прозорците" с тези ваденки:
пилотите:
Прикачен файл:
pilot_decals.jpg
pilot_decals.jpg [ 143.96 KиБ | Видяна 2054 пъти ]

и пътниците:
Прикачен файл:
passengers_decals.jpg
passengers_decals.jpg [ 55.78 KиБ | Видяна 2054 пъти ]

Някой работил ли е с ваденки на Authentic Airliners Decals да сподели отзиви, как се държат, лесно ли се слагат, устойчиви ли са на химия и т.н.?

Нагоре
МнениеПубликувано: 15 мар 2019 13:16 
Извън линия
Администратор

Иво, струва ми се, че самолетът е жълт, а не златист. Не знам дали ще се получи ако го боядисваш със златно.
А този тип ваденки за прозорците винаги са ми били интересни, но си мисля дали не е по-правилно да се слагат от вътрешната страна на прозорците и кабината.
Отвън няма да стои реалистично!

Нагоре
МнениеПубликувано: 15 мар 2019 15:39 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Stefanoff написа:
...дали не е по-правилно да се слагат от вътрешната страна на прозорците и кабината.
Отвън няма да стои реалистично!

Този модел по принцип си няма прозорци (освен пилотската кабина, която явно е с грешни размери).
Като ги гледам са напечатани да създават илюзия, че човеците са по-навътре, затова им викат 3D decals, ама ще видим ;)

Нагоре
МнениеПубликувано: 15 мар 2019 16:08 
Извън линия
Потребителски аватар

Stefanoff написа:
Иво, струва ми се, че самолетът е жълт, а не златист.

Реалният самолет е жълт, без съмнение няма нищо златно в него. Но за да е по-оригинален модела може да се кривне малко в what if и да се направи лъскаво златен като "истинския" C-3PO. Ще стане много ... яко :)

Нагоре
МнениеПубликувано: 18 мар 2019 16:14 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Благодаря за идеите. Покрай вашите предложения ми минаха през главата още няколко идеи.
Но, за съжаление тоя златист цвят си има доста предизвикателства.

Да започна едно по едно:

Оригиналният цвят на C-3PO е този (до колкото успях да го снимам зад стъклената витрина в музея):
Прикачен файл:
IMG_6068.jpg
IMG_6068.jpg [ 200.1 KиБ | Видяна 2011 пъти ]

а това е силно жълтеещ цвят.

За съжаление всички боички със златен цвят които намерих са за имитация на 14 каратово злато т.е. доста повече клонят към оранжев цвят или смес между злато и мед.
Нагледно вариантите един до друг:
Прикачен файл:
IMG_8827.jpg
IMG_8827.jpg [ 125.98 KиБ | Видяна 2011 пъти ]

от ляво на дясно са:
1. жълта и прозрачно оранжева боя - от предните тестове на жълти бои
2. Alclad 108 Pale Gold - нещо ми се беше пресякла боята, та не е съвсем металикова, но цвета мисля че е такъв)
3. Alclad 706 Candy Golden Yellow върху бяла лъжичка
4. Alclad 706 Candy Golden Yellow върху Alclad 118 Gold Titanium

Не съм тествал само Alclad 122 Mirrored Gold for Lexan

До тук за мен резултата е че всички налични боички за имитация на злато не са подходящи, тъй като са много червеникави.
Ако модела е с метален цвят ще имам проблем с ваденките, които са доста дебели и ще искат много слоеве прозрачен лак, за да се изравни дебелината им.

Остава един компромисен вариант. Тествах го на последната тестова лъжичка с тези специални Candy цветове на Alclad.
Ами като че ли комбинацията със сребърна основа + Candy GoldenYellow ще се окаже най-близка до оригиналният цвят.
Ще трябва да пробвам как ще му се отразят няколко слоя лак.

Ако имате идеи с коя "златна" боя може да се имитира тялото на C-3PO, кажете някоя марка/модел, че нещо го закъсах за по-близък цвят?

Нагоре
МнениеПубликувано: 18 мар 2019 16:21 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Докато умувам с каква жълта боя да го боядисам, малко по малко започвам боядисването на основните елементи със сребристи (т.е. черна основа) и сивият цвят.

Маскиран за боядисване с черен гланц GX-2 по елементите, които ще са сребристи.
Забравих, че има и на опашката, ще го добавя и него
Прикачен файл:
IMG_8828.jpg
IMG_8828.jpg [ 283.33 KиБ | Видяна 2010 пъти ]

Двигателите вече боядисани с основният сив цвят.
Ще чакат ваденки, че им поръчах едни Detail sheets, че по тия грамадни двигатели има доста ваденки, но в наличните ваденки за окраската са пропуснали детайлите по двигателите.
Прикачен файл:
IMG_8829.jpg
IMG_8829.jpg [ 149.2 KиБ | Видяна 2010 пъти ]

Нагоре
МнениеПубликувано: 18 мар 2019 16:26 
Извън линия
Администратор

Следя с интерес и нетърпение! :cheers:

Относно жълтото - аз сега боядисвам с 24 на Хумброл, има хубав леко оранжево-златист оттенък. Защо не го погледнеш?
А и като изсъхне много хубаво се шкури и се полира до блясък.

Нагоре
МнениеПубликувано: 26 мар 2019 16:05 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Stefanoff написа:
Относно жълтото - аз сега боядисвам с 24 на Хумброл, има хубав леко оранжево-златист оттенък. Защо не го погледнеш?
Погледнах и видях, че вече Humbrol мога да си купя само с поръчка от няколко online магазина. Изчезнал е от местата, където го имаше.
Мисля да се пробвам с жълто + прозрачно оранжево, пък ако не се получи добре пак ще го мисля.

За сега много бавно напредвам с боядиването на черните ивици, които след това ще са с лъскав метал, като основно се занимавам с много повторения на боядисване, шлайфане, полиране, протриване на боята и повтаряне на същото....
Ама почти докарах черните ивици, даже на опашката вече е маскирах, да не взема да е чукна някъде, че пак отново....
Прикачен файл:
IMG_8833.jpg
IMG_8833.jpg [ 229.12 KиБ | Видяна 1946 пъти ]

Прикачен файл:
IMG_8834.jpg
IMG_8834.jpg [ 196.44 KиБ | Видяна 1946 пъти ]

И подготовка на детайлите, които ще ги прикачам по-късно към тялото, задните крила и двигателите.
В момента са със подготвени и маскирани черни ивици за металиковите участъци. После са боядисани с основен сив цвят и след това допълнително с по-тъмен и по-светъл цвят им правя петна. След това ще ги мина пак с основен цвят, ама съвсем тънък слой, за да остане леко прозрачно.
Прикачен файл:
IMG_8832.jpg
IMG_8832.jpg [ 172.28 KиБ | Видяна 1946 пъти ]

Нагоре
МнениеПубликувано: 27 мар 2019 21:49 
Извън линия

Ivo hobby написа:
...Най-сетне дойдоха и 3D ваденките за прозорците на Authentic Airliners Decals, които първият път се изгубиха някъде по пощите, но този път пристигнаха.
Както се вижда и от самите ваденки, те са за модела В777-300, а аз правя В777-200, който е по-къс и с по-различна конфигурация на прозорците.

Първо тествах прозорците на пилотите до колко съвпадат.
...
Изглежда ще станат. Малко играчка с напасването ще бъде, ама пък изглеждат много по-добре тези прозорци.
...

Иво, има ги и за 777-200:

https://www.authentic-airliner-decals.d ... 44-BO-15-2

Нагоре
МнениеПубликувано: 27 мар 2019 21:53 
Извън линия

Ivo hobby написа:
...
Двигателите вече боядисани с основният сив цвят.
Ще чакат ваденки, че им поръчах едни Detail sheets, че по тия грамадни двигатели има доста ваденки, но в наличните ваденки за окраската са пропуснали детайлите по двигателите....

От къде са тези Detail set и за кои двигатели са?

Нагоре
Покажи мненията от преди:  Сортирай по  
Създай нова тема  Отговори  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна 1 2 3 Следваща

Всички времена са UTC+03:00