Форум за стендов моделизъм
https://model.airgroup2000.com/

Boeing 767-300 1/144 Zvezda
https://model.airgroup2000.com/viewtopic.php?f=123&t=6334
Страница 1 от 1

Автор:  Tokarev1914 [ 05 яну 2019 12:46 ]
Заглавие:  Boeing 767-300 1/144 Zvezda

Здравейте и за много години!

Прикачен файл:
samolet.jpg
samolet.jpg [ 56.53 KиБ | Видяна 1351 пъти ]

След като "кацна" на летище Варна в разглобен вид, дойде и време за сглобката. Преди да започна работа сметнах за добре да отворя тема и да задам няколко въпроса, тъй като съм изцяло бос в пътническата авиация.
Прикачен файл:
american airlines.jpg
american airlines.jpg [ 33.6 KиБ | Видяна 1351 пъти ]

Гоня старата окраска на American airlines и от тук идват основните питания. Как най-добре да пресъздам корпуса от чист алуминий? Има ли от значение какъв грунд ще нанеса по самолета? Какъв лак бихте препоръчали, който да запази огледалния и лъскав ефект? Аз смятах да използвам alclad или новата серия на АК-Xtreme metal, но нямам грам опит с тези продукти по-добре да питам вас. Като грунд работя със сив surfacer 1200. За лак имам 3-те вида акрилен на model master.

Отворен съм за всякакви предложения и ви благодаря предварително :salut:

Автор:  Ivo hobby [ 08 яну 2019 18:44 ]
Заглавие:  Re: Boeing 767-300 1/144 Zvezda

О, аз съм голям фен на "ламаринените" модели и колкото по-лъскави, толкова са ми по-интересни ;)

Ако нямаш много опит с лъскав металиков модел, бих ти препоръчал да караш стъпка по стъпка, показвай какво се получава и до колкото можем ще даваме акъл.

Имам някакви идеи как би трябвало да стане читаво, но все още не съм постигнал смислен резултат. Нека уточня, че има различни подходи да се постигне лъскавият метален ефект. Аз мога да предложа един от тях, който е с доста хамалогия, жулене и полиране.
Преди време започнах един лъскав модел (още отлежава и чака да го довърша), виж в тази тема: viewtopic.php?f=15&t=5300&start=45#p48420

Накратко, стъпките за постигане на лъскав метал с боя винаги минават през етапа да се постигне мнооооого гладка повърхност.
 • Първо естествено се сглабят детайлите до ниво да имаш достъп за боядисване и полиране.
  Аз, например, реших да подготвя тялото и крилата отделно до ниво полиране и после да ги слепя и дооформя само снадката.
 • След оформяне на повърхностите се минава с течен micro-filler например на Gunze Surfacer 1200 върши работа. Ако се налага шлайфане и оправяне на микро-фуги и неравности.
 • Следва черна гланцова боя. Това е основата на огледалните металици. Колкото по-гланцова толкова по-добре.
 • от тук нататък идва трудното. За да стане много огледално трябва черната боя да се шлайфа с шкурка 2000 и после да се полира с полир-паста. Колкото и да си добър с аерографа, толкова гладка боя не ми се вярва че може да се нанесе. Трябва да стане горе-долу толкова огледална (черната боя):
  Умалена снимка / Resized image
  :idea: Има едни нови бочики на Mr.Paint, които твърдят че докарват огледална повърхност и без полиране на черната основа, ама не съм ги пробвал още
 • нанася се металната боя на много тънък слой. На тестовете ми се вижда разликата между много полирано и неполирано
  Умалена снимка / Resized image
 • накрая според мен трябва да се лакира, иначе металиковите бои с времето падат, поне тези на Alclad от серията HighShine, каквито най-вероятно планираш да ползваш

Успех с модела!
Ще следя с интерес как ще се получи.

Автор:  Tokarev1914 [ 09 яну 2019 18:58 ]
Заглавие:  Re: Boeing 767-300 1/144 Zvezda

Благодаря за подробния отговор. Като цяло малко ме плаши цялата процедура и не съм сигурен дали ще се пробвам на нея. Склонен съм да се получи метален корпус с лек блясък, а не изцяло огледален. Колкото гледах по снимки, имат самолети до матово протрити. То всъщност и това е причината American Airlines да започнат да си боядисват корпусите. Голия метал се износва доста по-бързо заради триенето. На преден план все повече идват боите на АК- Xtreme metal. Уж лесни за нанасяне, без условие за гланцова основа и държащи на всякакви лакове и мизерии.

Страница 1 от 1 Всички времена са UTC+03:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/