Airgroup2000.com Member of International List of Scale Model Related Web Sites
Този форум е част от сайта на AirGroup 2000
Главен форум на AirGroup 2000

Форум за стендов моделизъм

Част от airgroup2000.com

Начало | Форум-основен | Форум-Модел | Криле | Океан | Океан Dreams | Оръжие |
Криле Ретросалон | Нато и България | Галерия | Военни новини | Поръчай онлайн |

HobbyCULT.com

В момента е 28 сеп 2023 17:26

Всички времена са UTC+03:00

Създай нова тема  Отговори  [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Boeing 767-300 1/144 Zvezda
МнениеПубликувано: 05 яну 2019 12:46 
Извън линия
Потребителски аватар

Здравейте и за много години!

Прикачен файл:
samolet.jpg
samolet.jpg [ 56.53 KиБ | Видяна 1618 пъти ]

След като "кацна" на летище Варна в разглобен вид, дойде и време за сглобката. Преди да започна работа сметнах за добре да отворя тема и да задам няколко въпроса, тъй като съм изцяло бос в пътническата авиация.
Прикачен файл:
american airlines.jpg
american airlines.jpg [ 33.6 KиБ | Видяна 1618 пъти ]

Гоня старата окраска на American airlines и от тук идват основните питания. Как най-добре да пресъздам корпуса от чист алуминий? Има ли от значение какъв грунд ще нанеса по самолета? Какъв лак бихте препоръчали, който да запази огледалния и лъскав ефект? Аз смятах да използвам alclad или новата серия на АК-Xtreme metal, но нямам грам опит с тези продукти по-добре да питам вас. Като грунд работя със сив surfacer 1200. За лак имам 3-те вида акрилен на model master.

Отворен съм за всякакви предложения и ви благодаря предварително :salut:

Нагоре
МнениеПубликувано: 08 яну 2019 18:44 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

О, аз съм голям фен на "ламаринените" модели и колкото по-лъскави, толкова са ми по-интересни ;)

Ако нямаш много опит с лъскав металиков модел, бих ти препоръчал да караш стъпка по стъпка, показвай какво се получава и до колкото можем ще даваме акъл.

Имам някакви идеи как би трябвало да стане читаво, но все още не съм постигнал смислен резултат. Нека уточня, че има различни подходи да се постигне лъскавият метален ефект. Аз мога да предложа един от тях, който е с доста хамалогия, жулене и полиране.
Преди време започнах един лъскав модел (още отлежава и чака да го довърша), виж в тази тема: viewtopic.php?f=15&t=5300&start=45#p48420

Накратко, стъпките за постигане на лъскав метал с боя винаги минават през етапа да се постигне мнооооого гладка повърхност.
  • Първо естествено се сглабят детайлите до ниво да имаш достъп за боядисване и полиране.
    Аз, например, реших да подготвя тялото и крилата отделно до ниво полиране и после да ги слепя и дооформя само снадката.
  • След оформяне на повърхностите се минава с течен micro-filler например на Gunze Surfacer 1200 върши работа. Ако се налага шлайфане и оправяне на микро-фуги и неравности.
  • Следва черна гланцова боя. Това е основата на огледалните металици. Колкото по-гланцова толкова по-добре.
  • от тук нататък идва трудното. За да стане много огледално трябва черната боя да се шлайфа с шкурка 2000 и после да се полира с полир-паста. Колкото и да си добър с аерографа, толкова гладка боя не ми се вярва че може да се нанесе. Трябва да стане горе-долу толкова огледална (черната боя):
    Умалена снимка / Resized image
    :idea: Има едни нови бочики на Mr.Paint, които твърдят че докарват огледална повърхност и без полиране на черната основа, ама не съм ги пробвал още
  • нанася се металната боя на много тънък слой. На тестовете ми се вижда разликата между много полирано и неполирано
    Умалена снимка / Resized image
  • накрая според мен трябва да се лакира, иначе металиковите бои с времето падат, поне тези на Alclad от серията HighShine, каквито най-вероятно планираш да ползваш

Успех с модела!
Ще следя с интерес как ще се получи.

Нагоре
МнениеПубликувано: 09 яну 2019 18:58 
Извън линия
Потребителски аватар

Благодаря за подробния отговор. Като цяло малко ме плаши цялата процедура и не съм сигурен дали ще се пробвам на нея. Склонен съм да се получи метален корпус с лек блясък, а не изцяло огледален. Колкото гледах по снимки, имат самолети до матово протрити. То всъщност и това е причината American Airlines да започнат да си боядисват корпусите. Голия метал се износва доста по-бързо заради триенето. На преден план все повече идват боите на АК- Xtreme metal. Уж лесни за нанасяне, без условие за гланцова основа и държащи на всякакви лакове и мизерии.

Нагоре
Покажи мненията от преди:  Сортирай по  
Създай нова тема  Отговори  [ 3 мнения ] 

Всички времена са UTC+03:00