Airgroup2000.com Member of International List of Scale Model Related Web Sites
Този форум е част от сайта на AirGroup 2000
Главен форум на AirGroup 2000

Форум за стендов моделизъм

Част от airgroup2000.com

Начало | Форум-основен | Форум-Модел | Криле | Океан | Океан Dreams | Оръжие |
Криле Ретросалон | Нато и България | Галерия | Военни новини | Поръчай онлайн |

HobbyCULT.com

В момента е 21 сеп 2023 18:17

Всички времена са UTC+03:00

Създай нова тема  Отговори  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано: 18 юли 2013 23:04 
Извън линия
Потребителски аватар

Остана ми малко време и представям завършеният от мен преди около 6 месеца модел № 4 - Panavia Tornado IDS Tigermeet Revell 1/144. Тук нещата, които забелязх като пропуски са, че пак не съм използвал кит, не съм правил и прешейдинг, постшейдинг и не съм го лакирал с матов лак (тогава още не бях си купил, вече се сдобих с такъв). Реших да не състарявам модела. Така малко изглежда все едно са го изкарали от завода :) На този модел вече съм използвал декална химия и вече не "сребреят" толкова много, колкото на Me-109E, който вече представих. На места обаче, май много съм сложил от нея, защото, когато изсъхна на някои места боята леко потъмня. Това може ли да се поправи по някакъв начин и как да избягвам подобен ефект? Ръбовете между цветовете на камуфлажа си личат, защото маските са правени с обикновенно хартиено тиксо и след това не са минавани с шкурка 2000, както ми препоръчахте вече. Мисля скоро, като ми остане време (отпуската), да мина линиите, които стърчат с шкурката и след това да лакирам целя самолет с матовия лак на Revell. Имате ли представа дали има вероятност лакът да съсипе декалите? Малко се притеснявам, защото много си ми харесват тия тигровите шарки :D Да не взема да ги съсипя.

Очаквам вашите съвети. За да се доближа с още една стъпка към съвършенството :D :D :D :D

Прикачени файлове:
20130706_164340.jpg
20130706_164340.jpg [ 235.44 KиБ | Видяна 3223 пъти ]
P1130364.jpg
P1130364.jpg [ 117.3 KиБ | Видяна 3223 пъти ]
P1130370.jpg
P1130370.jpg [ 168.19 KиБ | Видяна 3223 пъти ]
P1130387.jpg
P1130387.jpg [ 121.57 KиБ | Видяна 3223 пъти ]
P1130374.jpg
P1130374.jpg [ 228.58 KиБ | Видяна 3223 пъти ]
P1130371.jpg
P1130371.jpg [ 142 KиБ | Видяна 3223 пъти ]
P1130399.jpg
P1130399.jpg [ 161.53 KиБ | Видяна 3223 пъти ]
P1130403.jpg
P1130403.jpg [ 182.69 KиБ | Видяна 3223 пъти ]
Нагоре
МнениеПубликувано: 18 юли 2013 23:08 
Извън линия
Потребителски аватар

Добре изглежда, поздравления :thumleft:

Изображение

Нагоре
МнениеПубликувано: 19 юли 2013 09:17 
Извън линия
Потребителски аватар

Като за втори модел - добре си се справил, поздравления!

Няколко съвета:
- имаш проблеми още на ниво сглобка - фуги, кривини и т.н.
- напластена боя и недобро отсичане на цветовете.
Не става с хартиено тиксо! Разберете го! Купи си маскиращо тиксо на Тамия, за да си решиш проблема.
Декалите и лака са последен етап от изработката на модела, а ти имаш грешки още при сглобката. Все едно да построиш къща, като почнеш от покрива ;)

Ако решиш да лакираш, недей с матов лак - по-добре сатен.

Успех.

In The Game Of Thrones, you win or you die,
there is no middle ground!

Нагоре
МнениеПубликувано: 19 юли 2013 10:54 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

За този мащаб е станал много добре :thumright:
Ваднеките са станали супер :salut:

За следите от декалната химия, вероятно ще се заличат след сатенения лак.
Каква декална химия ползваш?
Сребреенето на ваденките зависи повече от това дали боята е гланцова. Върху силно матова боя и химията не помага особено. Затова препоръчват преди ваденки да минеш модела с гланцов лак (тънък слой, разреден лак е достатъчен).

Brazi написа:
...да мина линиите, които стърчат с шкурката...
Все пак внимавай. Като за пъври път може да се протрие боята. Накисни предварително шкурката във вода да омекне малко и с много лек натиск бавно и внимателно пили само върху стърчащия ръб.
Или използвай от тези Sanding Sticks (има ги в аптеките като пили за нокти). Мисля че с тях е по-безопасно, конкретно за махане на ръбовете на боята.

Лака на Ревел няма да повреди ваденките.
Предполагам ще го нанасяш с четка? Разреди го малко повечко, не чак да се стича, но да е достатъчно течен за да не остават следи от четката.
Матови и сатенени лакове искат много добро разбъркване, тъй като матиращото вещество се отлага по дъното на кутийката и много трудно се разбърква. Ако не се разбърка добре лака изглежда гланцов.

Дано стане добре :thumright:

Нагоре
МнениеПубликувано: 19 юли 2013 21:43 
Извън линия
Потребителски аватар

Ivo hobby написа:
Каква декална химия ползваш?

Ползвам ето тези двете:
Прикачен файл:
GS51838.jpg
GS51838.jpg [ 5.87 KиБ | Видяна 3167 пъти ]

Прикачен файл:
GSMS231.jpg
GSMS231.jpg [ 20.95 KиБ | Видяна 3167 пъти ]

Ivo hobby написа:
Или използвай от тези Sanding Sticks (има ги в аптеките като пили за нокти). Мисля че с тях е по-безопасно, конкретно за махане на ръбовете на боята.

Ако ти се занимава и когато имаш малко време може ли да ми пратиш някоя снимка да ги видя как изглеждат тези Sanding Sticks и с какъв grift или зърненост да бъдат, някакъв номер имат ли?

Малко се оплетох, гланцовият лак и сатененият не се ли използват основно при цивилната авиация, а матов за военните машини?

Може ли да ме ориентирате кога кой лак да използвам?

Или може би комбинация от лакове - първо гланц, после мат, нещо такова? :scratch:

Moarein написа:
Не става с хартиено тиксо! Разберете го! Купи си маскиращо тиксо на Тамия, за да си решиш проблема.

Аз си купих ей такова тиксо на Tristar, естествено отново бързайки и сега се чудя дали не съм се прецакал? на Tamiya по-добро ли е? :scratch:
Прикачен файл:
phpThumb_generated_thumbnailjpg.jpg
phpThumb_generated_thumbnailjpg.jpg [ 37.01 KиБ | Видяна 3167 пъти ]

Moarein написа:
- напластена боя

Имаш предвид, че трябва да я разреждам повече, на по-тънки и повече слоеве да я нанасям? Или, че се е стекла кофти на някои места?

Благодаря и на двама ви за съветите, когато го доприключа, ще кача още снимки! :)

P.S. Утре мисля да се упражнявам с маскиращото тиксо върху фанара на един F-84 на Hobby Boss. :bounce:

Нагоре
МнениеПубликувано: 19 юли 2013 22:02 
Извън линия
Потребителски аватар

Тиксото на Тристар е от същата материя като тамийското, и двете фирми са японски ;)

Поздрави!
Венко

Нагоре
МнениеПубликувано: 19 юли 2013 22:15 
Извън линия
Потребителски аватар

venko написа:
Тиксото на Тристар е от същата материя като тамийското, и двете фирми са японски ;)

Ясно! :salut: :)

Нагоре
МнениеПубликувано: 20 юли 2013 13:40 
Извън линия
Потребителски аватар

Brazi написа:
Ако ти се занимава и когато имаш малко време може ли да ми пратиш някоя снимка да ги видя как изглеждат тези Sanding Sticks и с какъв grift или зърненост да бъдат, някакъв номер имат ли?

Вместо да се занимаваш с ала-бала и да плащаш диви пари за брандирани пилички за нокти си купи едно ескимо, запази клечката и от двете и страни залепи нужните ти шкурки. Точно това са т.нар. "sanding sticks" - пилички за нокти с различна едрина. Ако настояваш да са меки - по спирките се продава комплект от 3 броя за 1,50 лв.
Brazi написа:
Малко се оплетох, гланцовият лак и сатененият не се ли използват основно при цивилната авиация, а матов за военните машини? Може ли да ме ориентирате кога кой лак да използвам?

Лаковете не се делят по военно/цивилно приложение, а по ефекта, който искаш да постигнеш. Специално самолета от темата най-вероятно е полу-матов/сатенен.
Brazi написа:
Или може би комбинация от лакове - първо гланц, после мат, нещо такова?

И като напръскаш с матовия лак върху гланцовия - нулираш ефекта от него. Работата на слоеве също е за определен ефект - напр. пръскаш базов цвят, след това върху него изсветлен вариант на базовия, за да имитираш изсветляване/друго. С лаковете това не става.

И докато сме на темата: гланцовото покритие прави повърхността малко по-тъмна, матовото - обратно - я изсветлява. Имай го предвид.

Изображение

Нагоре
МнениеПубликувано: 20 юли 2013 20:44 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Sanding sticks - предлагат се маркови (от моделистки фирми), които са добри, но както колегата pgp000 каза, малко неоправдано скъпи са.

Най-доброто от марковите, което съм срещал може би е това:
Изображение
Дръжка с мно видове повърхнини и подвижна лентова шкурка.

Другият вид са подобните на клечки от сладолед, но са по-големи, като тези:
Изображение
На снимката са Revell-ски, но ги има от доста фирми. Същите се предлагат и в аптеките като пили за нокти. Понякога попадам и на по-евтини варианти.

Аз лично работя със самоделка, от клечка за сладолед. В тази тема показвах, преди време, как я ползвам.

И от любопитсвто :) да питам от къде (евентуално кога) го взе този модел? че сега не го откривам да е продаваем.

Нагоре
МнениеПубликувано: 20 юли 2013 21:43 
Извън линия
Потребителски аватар

pgp000 написа:
И от любопитсвто :) да питам от къде (евентуално кога) го взе този модел? че сега не го откривам да е продаваем.

Миналата година юни месец ми го подариха, купен е от книжарница Ciela в МОЛ-а на бул. "Стамболийски", мисля че беше около 10 - 12 лв. Аз съм го виждал в Orange center на "Граф Игнатиев". Мисля, че от Revell вече не го произвеждат. Ако те интересува, мога в понеделника да проверя дали имат още от него в Ciela.

Отново благодаря на всички за съветите :)

Нагоре
МнениеПубликувано: 20 юли 2013 22:35 
Извън линия
Потребителски аватар

Ако работиш с четка мини на акрилни бои. С емайл се работи по трудно и се иска тренировки, за да избегнеш следите от четката.
Като цяло авиацията не е много за четка - имаш големи и равни повърхности, които са трудни за докарване с равномерен цвят. Виж танковете са друга бира - там чупки колкото щеш и е по-лесно.
Ако задълбаваш в хобито - помисли за аерограф - за 200-250 лв взимаш аерограф и компресор.

Маскировъчното тиксо, което си купил по нищо не отстъпва на Тамия, така че става.

In The Game Of Thrones, you win or you die,
there is no middle ground!

Нагоре
МнениеПубликувано: 21 юли 2013 11:25 
Извън линия
Потребителски аватар

И аз достигнах до същия извод, относно аерографа, хубави модели няма да станат само с четки :)
А понеже мисля сериозно да задълбавам в хобито, до края на годината най-вероятно ще се сдобия с някакъв хубав аерограф, май съм харесал вече един. Ама като избистря идеята ще питам за подробности и помощ в темата за аерографите.
Акрилните бои наистина май са по-добри, аз имам няколко цвята, по-лесно се работи с тях и почистването на инструментите е значително по-лесно. До скоро обаче трудно се намираха.

Нагоре
МнениеПубликувано: 26 юли 2013 20:22 
Извън линия
Потребителски аватар

Доживях Мишо да препоръча аерограф! Алелуя :salut:

Нагоре
МнениеПубликувано: 26 юли 2013 20:43 
Извън линия
Потребителски аватар

Виждам съм няколко Tornado IDS/ECR включително в експлоатация и са си доста матови. Нещо средно между сатен и мат. Така че няма да сбъркаш ако го направиш мат. Ако си от София, хвърли едно око на това в НВИМ, там е с оригиналната боя. :thumright:

Изображение Изображение Изображение

Нагоре
МнениеПубликувано: 29 юли 2013 22:18 
Извън линия
Потребителски аватар

Stanislav написа:
Виждам съм няколко Tornado IDS/ECR включително в експлоатация и са си доста матови. Нещо средно между сатен и мат. Така че няма да сбъркаш ако го направиш мат. Ако си от София, хвърли едно око на това в НВИМ, там е с оригиналната боя. :thumright:

:thumright:

Нагоре
Покажи мненията от преди:  Сортирай по  
Създай нова тема  Отговори  [ 15 мнения ] 

Всички времена са UTC+03:00