Airgroup2000.com Member of International List of Scale Model Related Web Sites
Този форум е част от сайта на AirGroup 2000
Главен форум на AirGroup 2000

Форум за стендов моделизъм

Част от airgroup2000.com

Начало | Форум-основен | Форум-Модел | Криле | Океан | Океан Dreams | Оръжие |
Криле Ретросалон | Нато и България | Галерия | Военни новини | Поръчай онлайн |

HobbyCULT.com

В момента е 27 сеп 2023 18:16

Всички времена са UTC+03:00

Създай нова тема  Отговори  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано: 08 яну 2015 14:15 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Тия дни завърших и един модел, който по принцип го бях отписал и го дадох на едно дете да го прави. Ама така се случи, че модела остана сглобен и небоядисан.
Реших все пак да го завърша, като го преработя до българска версия на БАЛКАН.

Модела е представен в тази тема: viewtopic.php?f=14&t=1542
Основно се отказах да правя AZ-ският модел, тъй като излязоха доста по-добри модели на Ту-134 както в 1:144, така и в 1:72 мащаб. Или ТУ5-ко се оказа прав, модела е грубо копие на смолният вариант, при това без да оправят грешките му.
Но, така стана, че все пак го направих :smile_:

В завършен вид това е модела
Прикачен файл:
IMG_1631.jpg
IMG_1631.jpg [ 161.88 KиБ | Видяна 1447 пъти ]

Тъй като не очаквах да придобие що-годе приличен вид, не снимах и процеса на работа. Естествено беше сглобен малко накриво. Наложи се да го преработя. Явно малкият моделист е решил, че капаците на шахтите на колелата са били излишни и съответно са отпаднали от сглобката (а и не можах да ги намеря :) ).

Реших да пробвам с оригиналните ваденки от комплекта, че ми беше жал да използвам хубавите ваденки на TwoSix, ама като видях, че даже не пасват на модела :pale:
За сметка на това, ваденките на TwoSix паснаха все едно са точно за този модел (всъщност, те са точно за този модел)
Прикачен файл:
IMG_1553.jpg
IMG_1553.jpg [ 76.67 KиБ | Видяна 1447 пъти ]
и така прежалих се да сложа хубавите ваденки на този модел, за което ама хич не съжалявам.
Тия ваденки според мен направиха модела да изглежда наистина добре :king:

В комплекта на модела има и малко фотоецвани детайли, ножовете на крилата и няколко антени. Ама имам снимка само с пликчето им :oops:
Прикачен файл:
IMG_8354.jpg
IMG_8354.jpg [ 73.92 KиБ | Видяна 1447 пъти ]
Едва ли мога да опиша колко изненадан бях като видях колко много дъгата на ножовете не съвпада с дъгата на крилото :o
Все едно бяха правени за друг модел :scratch:
Е с пилене и напасване на фотоеца, горе-долу ги докарах до формата на крилото, но формата на ножовете вече не прилича на оригинала
Прикачен файл:
IMG_1658_1.jpg
IMG_1658_1.jpg [ 84.37 KиБ | Видяна 1447 пъти ]

в последствие видях, че във фотоеца на ExtraTech са дадени правилни въздушни ножове
Прикачен файл:
IMG_1790.jpg
IMG_1790.jpg [ 134.58 KиБ | Видяна 1447 пъти ]
както и доста други детайли, които определено има смисъл да се използват, за да коригират неточностите на модела.
Е да, но този модел е "от кутията" само с допълнителни ваденки от TwoSix (показани в темата с ревюто на модела).

Последва интересно боядисване на гумите и колесниците, които вече бяха добре залепени към самолета :rabbit:
Прикачен файл:
IMG_1667.jpg
IMG_1667.jpg [ 189.18 KиБ | Видяна 1447 пъти ]

и предните
Прикачен файл:
IMG_1648.jpg
IMG_1648.jpg [ 117.38 KиБ | Видяна 1447 пъти ]

Понеже се наложи доста да пиля (грешки от сглобката) от долната страна по корема, между крилата разшивката се заличи
Прикачен файл:
IMG_1661.jpg
IMG_1661.jpg [ 230.69 KиБ | Видяна 1447 пъти ]

А, да, забравих... Тъй като разшивката беше доста плитка, а на места като че ли не беше отлято добре и се губеше, та целият модел е с повторена разшивка, може би малко по-грубо от нужното, но не се вживявах много.

Като бои използвах основно 2 цвята на Gunze от серията GX бяла и черна.
Сивата боя е смес бяло и черно, на око, според снимки на оригинала, гледах да докарам подобно сиво. Твърдо сивият цвят на оригинала съдържа и друг цвят, но не мога да забъркам по-точен (нито пък знам коя боя отговаря на оригиналният цвят).
С боядисването всичко мина гладко.

С ваденките абсолютно никакви проблеми, освен че на някои места прекалих с "softer"-а и поомекнаха повече от необходимото. Всъщност тези ваденки се оказаха доста качествени и нямат нужда от "softer", ама аз нали за всеки случай :study:

После четох, че боите от серията "C" и "GX" на Gunze с времето пожълтяват (основно бялата) и за да се избегне ефекта, трябва да се покрие с лака с "UV" защита. Става въпрос за този лак
Умалена снимка / Resized image

Въпреки, че на всички лакове от lacuqers типа на Gunze има предупреждение, че могат да "сдъвчат" ваденките или боята, аз все пак реших да не обърна внимание на предупреждението :oops:
Е, резултата беше направо потресаващ. Всички ваденки станаха на напукан парцал :o След доста опити да ги "оправя" все пак на места останаха следи от нагърчването
Прикачен файл:
IMG_1654.jpg
IMG_1654.jpg [ 117.01 KиБ | Видяна 1447 пъти ]
Интересно, че ваденките се нагърчиха основно където имаше червен цвят. Върху зеленият дефектите бяха доста по-малко, а върху черният и прозрачното фолио въобще не ги беше повредил.

Целта ми беше да проверя как се държи този лак, дали след това има ефекта на "лепнене", което е характерно за емайлни и lacquers лакове, след полиране.
Лака се продава само в спрей, но аз си го изцеждах в едно бурканче и го пръсках с аерографа.
Ами, и този лак си лепне (след пълно изсъхване). Съдейки по лакове на други марки ще лепне още поне няколко месеца. Ще изчакам да видя дали ще пожълтее белият цвят с времето.

Ето това се получи в крайният си вид
Крилата не са пилени с шкурка, това е гланца от лака без обработки
Прикачен файл:
IMG_1632.jpg
IMG_1632.jpg [ 236.67 KиБ | Видяна 1447 пъти ]

Прикачен файл:
IMG_1635.jpg
IMG_1635.jpg [ 130.03 KиБ | Видяна 1447 пъти ]

Прикачен файл:
IMG_1645.jpg
IMG_1645.jpg [ 115.19 KиБ | Видяна 1447 пъти ]

Прикачен файл: