Един модел, който от доста време го "гоня" по нашенските магазини и все не мога да се доредя да си го купя. Сигурно се чудите защо го търся само в нашенски магазини

ами защото е доста по-евтин от цената за транспорт от чужбина

Най-накрая успях да се сдобия с него за около 12лв

под марката MisterCraft. Същият преди време се предлагаше от RPM за под 10лв
Като почитател на стари матрици, съчетано със страстта ми към пътническите самолети, ясно беше че веднага беше вкаран в производство.
Представяне на съдържанието в кутията по-добре да не правя, за да не отчайвам аудиторията
По днешните представи за съвременна матрица, този модел е повече в графата "пълен ужас".
Но ако все пак искате да разгледате подробно вижте тук:
магазин super-hobby.bg или добро
ревю в CyberModeler

И така, да започна с малко пояснения за модела. Модели на Caravelle, до колкото знам, пускат няколко фирми в началото на '60-те години. Едната от тях е Airfix. Има доста спорове в Интернет, че този модел на MisterCraft (преди на RPM) е с матрицата на Airfix, но всъщност това е различна матрица (имам и Airfix-овият и ги сравних) Определено тази матрица изглежда е плагиатствана от Airfix, тъй като твърде много я наподобява, наследили са грешките от Airfix, като са добавени още доста грешки, при това видими и трудно поправими.
За неточности в надписите по кутията, инструцкията или ваденките, ако започна да ги изброявам, сигурно ще е доста дълга тема

Като се започне с надписа на кутията за мащаб 1:72, естесвено е сбъркан, защото модела е точно в 1:144 (премерих го спрямо чертежите), мине се през инструкцията която показва няколко окраски, но има ваденки само за една и тя не е нито една от показаните в инструкцията, накрая завършва с доста грешки в самият модел, но за тия пари бих казал че си струва.
А самите ваденки изглеждаха много впечатляващо на пръв поглед. Ще използвам снимка от магазин super-hobby.bg, тъй като не направих снимки преди да го завърша

За съжаление се оказаха с доста "подводни камъни". За всички дефекти на ваденките след ревюто на модела.
Модела е дялкан (почти в прекият смисъл на думата) докато седях и чаках в колата. Разполагах само с прости инструменти, секачки, лепило течно и гел, пила и шкурка. Работно място задната седалка

По модела
няма кит или грунд. Умишлено не са правени доработки или изменения по модела. Исках да видя какво ще се получи от базовият модел. Е, само на двигателите не се сдържах и леко ги промених, тъй като модела е с двигатели за Caravelle VI, а ваденките са за Caravelle III. И скрачнах една антена отгоре, която я нямаше в модела.
След успешната борба по лепене и пилене на модела, с нетърпение го пренесох (от колата) на бюрото за боядисване.
Най-много ми хареса, че ваденките са за най-интересната окраска на самолета през '69 година (същият самолет има леки разлики в окраската през различните години)
Намерих подходяща снимка точно на въпросната окраска
Основните отличителни разлики са:
- под синята линия на прозорците е ламаринен корем. На по-късните корема става бял.
- двигателите са бели отгоре и ламаринени от долу. На по-късните са метални изцяло.
Прикачен файл:
Caravelle F-BHRB 1969.jpg [ 108.16 KиБ | Видяна 1939 пъти ]
Модела е боядисан с Alclad от серията regular т.е. тези, които могат и без черна основа. На този модел не съм използвам черна боя за основа под металика, така че Alclad-а е пръскан директно върху пластмасата, след това е полиран със синята полир-паста на Tamiya. За да изглежда по-метален първо полирах самата пластмаса с кече и минидрил. Пластмасата е подходяща за полиране и кечето не заличава изпъкналата разшивка.
Бялата боя е на Gunze GX-1, също полирана със същата паста.
Върху ваденките е нанесен гланцов лак Alclad Aqua Gloss на четка, и той полиран.
Моята версия или каквото се получи от модела:
Снимките със светкавица като че ли са по-добри, за да се видят тоналностите на металиците.
Прикачен файл:
IMG_5231.jpg [ 90.13 KиБ | Видяна 1939 пъти ]
Прикачен файл:
IMG_5237.jpg [ 59.77 KиБ | Видяна 1939 пъти ]
Прикачен файл:
IMG_5233.jpg [ 83.05 KиБ | Видяна 1939 пъти ]
Прикачен файл:
IMG_5236.jpg [ 95.32 KиБ | Видяна 1939 пъти ]
Прикачен файл:
IMG_5217.jpg [ 121.25 KиБ | Видяна 1939 пъти ]
и без светкавица
Прикачен файл:
IMG_5199.jpg [ 169.81 KиБ | Видяна 1939 пъти ]
Прикачен файл:
IMG_5204.jpg [ 161.37 KиБ | Видяна 1939 пъти ]
Както споменах, разликите с оригинала са доста, но при такъв модел за мен е по-важен самият модел, а не достоверността му.
Сигурно се забелязва, че модела е с изпъкнала разшивка.
Там където е бяла боя, после е мината с шкурка 2000 докато се протрие боята и се покаже линийката на разшивката. Аз така си подчертавам изпъкналата разшивка
Където са метални повърхностите, оставих изпъкналата разшивка, без да я обработвам. На фона на металната боя, изпъкналите линии се открояват доста ясно.
Дано ви хареса какво се получи от този модел