Здравейте!
Като за добре дошъл първо ще ви представя ревю на един модел, който смятам за прекрасен. Закупен е още преди година, но не намерих време и мотивация дори да го започна. Въпреки това е доста интересен и най-вече детайлен. По кутия го дава 400 части. Това включва целия корпус с външните детайли, подробен интериор включващ бойното и двигателно отделение, интериор на куполата включително с амунициите и ходовата част, която е на отделни верижни звена. Като новост към модела е фотоецваната решетка на двигателното отделение. При мен идва леко изкривена и имам съмнения да не се счупи. Добавени са и извити мостри имитиращи водещите колелета. По тях би трябвало лесно да се изградят веригите. Аз лично мисля, че тука ще имам най-големите проблеми въпреки добавената част. Стига съм се обяснявал вече и ето и снимки:
Кутията:
Вътре в кутията намираме два листа с инструкции, шест плика с платки с детайли за машината(общо ги дава 14 платки с детайли), отделна картонена част, която свързва двете части на корпуса, декали и цветна камуфлажна схема:
Малко снимки в близък план на детайлите:
Веригите са с доста интересен дизайн. Долната част е цяла, а горната е пресъздадена провиснала. С двете мостри се изработват отделните тракове на опорните ролки:
Фотоецваната решетка, заедно с медна проволка и две прозрачни части за фарове:
Кутийката с двете части на корпуса. Добре опакована и залепена с тиксо:
И цветната схема за камуфлажа, за която се извинявам, че стана малко тъмна. Тука е интересно да се отбележи, че се използва само един цвят и са описан само един от декалите. Декалите не съм ги снимал, защото са добре опаковани и защитени и нищо няма да се види. На тях има три надписа (За Сталина, Суворов и Полярник). Допълнително има съветски петолъчки и маркировка за танк на Северна Корея или Китай. Няколко допълнителни червени триъгълници и черти( нямам си представа каква машина показват) и няколко маркировки за роти и батальони. Ето я и схемата:
Като цяло това е целия модел. На първо гледане и сравняване в интернет излиза един доста добър и детайлен модел. Прави впечатление, че повечето части имат пъпчици и малки дупки за напасване из корпуса и интериора, което според мен доста би улеснило изработката. Притесненията ми са за фотоецваната част и изработката на веригите. Като нов моделист имам минимален опит с отделни звена, но смятам, че не ми е достатъчен. Оръдието е хубаво и разпробито, но не се виждат нарези. Мисля че една метална цев би отворила доста модела. В комплекта няма одеяла, завивки, туби, сандъци и друга екипировка, която смятам, че би била нужна. По корпуса и по куполата има кръгли следи от производствения процес, които могат да бъдат коригирани с кит. Когато започна работата по него предполагам, че ще излязат още неща. Мненията и отзивите за модела в интернет са положителни. Доста хора не залепват двете части на корпуса и го оставят да се отваря. Намират се и допълнителни фотоецвани детайли.
Моделът е закупен от HobbyCult преди една година за 23лв.
Ето мой публичен албум от фейсбук със снимки:
https://www.facebook.com/dean.gyudjenov ... 089&type=3Ето ги и частите разопаковани и снимани отблизо. Може да се запознаете и с инструкцията страница по страница:
http://www.model-making.eu/products/Rus ... urret.html