Здравейте
В тази тема ще ви представя ревю на средна продукция на Тигър 1 от фирма Италери в мащаб 1:35!
Няма да влизам в исторически подробности, като само ще споделя основните разлики. Това е смяната на командирската купола и премахването на пистолетния порт. Оставянето на един фар в средата на предната част. Добавянето на по-широки вериги и поставянето на цимеритена паста по машините.
Да минем към модела. Кутията е е от твърд картон с красив артбокс. Предоставени декали за четири версии(основно от Италия и един зимен от Русия). Информация за фотоец и вериги на отделни звена. Моделът е закупен от Хобиленд с 20% намаление.
Прикачен файл:
DSCF3037.JPG [ 94.28 KиБ | Видяна 1454 пъти ]
Съдържанието е разпределено на 6 платки, които са пакетирани в два плика.
Прикачен файл:
DSCF3045.JPG [ 135.94 KиБ | Видяна 1454 пъти ]
За съжаление от тук започвам с негативния коментар. Явно машината е стара матрица, а не както я дават от 2012-та. Единственото ново са добавените цимеритени платки и фотоеца. Всичко друго е от стара матрица и явно от модел за ранен тигър. Присъства старата командирска купола, както и пистолетния порт. Не съм запознат с допълнителните въздушни филтри и тяхното използване, но и те са в комплекта. Да речем, че не е лошо да си ги има като добавени части, но идва добавката, че не са добре отляти. Не съм с много сглобени модели, но за първи път виждам такова ниско качество на детайлите. Почти всяка част е с остатъци от матрицата. И то все места, които се виждат и не са прикрити. Имам драскотини и нещо като зацапвания по детайлите. На места има и като бях прашец. Въпреки че някои от частите са прилични и детайлни, повечето имат усещането за некачествена и евтина пластмаса. Пластмасовите калници не са с хубаво качество и ще мъча за първи път тези от фотоеца. Ето малко снимки за какво говоря:
Прикачен файл:
DSCF3046.JPG [ 75.58 KиБ | Видяна 1454 пъти ]
Прикачен файл:
DSCF3054.JPG [ 88.58 KиБ | Видяна 1454 пъти ]
Прикачен файл:
DSCF3056.JPG [ 80.66 KиБ | Видяна 1454 пъти ]
Прикачен файл:
DSCF3050.JPG [ 88.88 KиБ | Видяна 1454 пъти ]
Прикачен файл:
DSCF3055.JPG [ 81.75 KиБ | Видяна 1454 пъти ]
Още един минус е декалния лист. Предоставя само бордови номера и нито една емблема от тежките танкови батальони или СС дивизии.
Прикачен файл:
DSCF3042.JPG [ 78.56 KиБ | Видяна 1454 пъти ]
Да обърнем внимание и на положителните детайли. Добавения фотоец изглежда доста качествен(макар и с доста пръстови отпечатъци и зацапване). Цимеритеното покритие също е доста качествено. Като цяло доста се колебаех какъв Тигър да взема и опцията за добавянето на готов цимерит беше плюс за мен. Ако сгреша нещо с фотоеца, защото нямам опит с него, все ще ми останат от пластмасовите детайли за план Б. Инструкциите са доста подробни и добре подредени. Предоставя се възможност за две версии. Едната с филтрите предполагам е ранната, но всичко е описано на отделни точки и така няма да стане объркване. По горната плоча на корпуса са маркирани дупчици за улесняване на пробиването при нужда. Има добавен двигател и кутия за него, които може и да се оставят за резервни части. Все пак с решетките от фотоец комплекта би се получило детайлно двигателно отделение. Липсват резервоарите и вентилаторите. Всички люкове са доста детайлни и могат да се оставят в свободно движение. Минус е че имат следи от матрицата. Добавената бордна и куполна картечница не са с най-добрите детайли, но не са чак толкова лоши. Ето още малко снимки:
Прикачен файл:
DSCF3043.JPG [ 70.56 KиБ | Видяна 1454 пъти ]
Прикачен файл:
DSCF3047.JPG [ 99.61 KиБ | Видяна 1454 пъти ]
Прикачен файл:
DSCF3048.JPG [ 134.25 KиБ | Видяна 1454 пъти ]
Прикачен файл:
DSCF3059.JPG [ 77.49 KиБ | Видяна 1454 пъти ]
В заключение ще кажа, че за тези пари очаквах доста повече. Опитах да търся доста информация и не ми изглеждаше толкова зле, докато не го отворих. От друга страна не съм някакъв експерт и ще го правя на четка. Едва ли ще стане толкова трагична пълната картинка. Освен това ми излезе и проблем с dunkelgelb боята, но за нея ще пиша, когато започна производствения процес. Надявам се ревюто да е полезно и да се добива обща картинка за състоянието на модела.
Ето линк с всички снимки с доста по-добро качество:
http://tokarevfan.snimka.bg/hobby/tiger ... -35.886411Поздрави!