Airgroup2000.com Member of International List of Scale Model Related Web Sites
Този форум е част от сайта на AirGroup 2000
Главен форум на AirGroup 2000

Форум за стендов моделизъм

Част от airgroup2000.com

Начало | Форум-основен | Форум-Модел | Криле | Океан | Океан Dreams | Оръжие |
Криле Ретросалон | Нато и България | Галерия | Военни новини | Поръчай онлайн |

HobbyCULT.com

В момента е 28 мар 2023 15:51

Всички времена са UTC+03:00

Създай нова тема  Отговори  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано: 11 яну 2021 00:09 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Здравейте,

Завърших един модел, на кола от период който рядко виждам по форумите. Тази е от началото на 20-ти век. По някаква причина ми харесват античните машини, старинни кораби - римски и викингски или пък отдавна изчезналите динозаври.

И така, представям завършен вече модел на лека кола, спортна за времето си:
Марка: Mercer
Модел на колата: "Raceabout" от 1912г.
Производител на модела: Smer
Мащаб: 1:32
(слагам я при 1:24 поне да си прави компания с другите коли, че в 1:35 няма коли)

Фирма Mercer в началото на 20-ти век прави спортни коли. По онова време в САЩ е имало доста фирми за коли, но не са се наложили с масово производство, например като Ford, която пак в тия години вече прави масови коли.

Специално тази кола, която представя модела, не можах да открия на нито една снимка в Интернет, но най-вероятно това е най-популярният модел на Mercer, Type 35R Raceabout.
Оригинал запазен до наши дни, вероятно преработен малко, изглежда така:
Умалена снимка / Resized image

Тази кола е можела да развива невероятните 140км/час, макар че продължително е можела да върви със 110км/час, което за времето си е било добро постижение. Интересно е било при тази скорост, без покрив и без предно стъкло, как ли е изглеждало, така че разбирам защо са карали с каски и очила.

Тази мощност се е осигурявала от 4,8 литров мотор с невероятните 55 конски сили. Ако се чудите дали 55 конски сили могат да задвижат кола с тази скорост, от личен опит казвам ДА, тъй като първата ми кола беше с 50 конски сили и можеше да върви постоянно с 145км/час. Вярно през 1984 година тази мощност вече се е постигала с 1,1 литров двигател на редова кола. За сравнение почти 100 години по-късно, през 2020г. вече от еднолитров мотор се постигат 120 конски сили за редова кола и 1000 конски сили при 1.6 литра за спортните коли.

Тъй като не намерих нито една цветна снимка на оригинал, близък до модела (даже и черно-бяла не намерих), направих модела по цветовата окраска от капака на кутията на модела.
Прикачен файл:
IMG_8887.jpg
IMG_8887.jpg [ 215.85 KиБ | Видяна 1050 пъти ]

Съвсем ясно се вижда, че модела има някои съществени разлики с оригинала. Вероятно заради опростяване на модела, например седалките са коренно различни и нереалистично дълбоки/издължени на модела.

Да започна с малко детайли. Най-напред започнах с гумите, като основната заигравка беше с джантите и елементите по тях. За такъв базов модел имаха учудващо много детайли.
Основният цвят е жълт, като навсякъде е боядисван с аерограф, като преди него задължително се минава с бял цвят, тъй като жълтото си мени нюанса спрямо основата под него. Всичко след това е правено с четка на ръка.
Прикачен файл:
IMG_8889.jpg
IMG_8889.jpg [ 301.85 KиБ | Видяна 1050 пъти ]

Ето и цялата кола:
Прикачен файл:
IMG_0194.jpg
IMG_0194.jpg [ 192.91 KиБ | Видяна 1050 пъти ]

Прикачен файл:
IMG_0200.jpg
IMG_0200.jpg [ 200.84 KиБ | Видяна 1050 пъти ]

За сравнение колко е голяма спрямо боичките:
Прикачен файл:
IMG_0206.jpg
IMG_0206.jpg [ 224.93 KиБ | Видяна 1050 пъти ]

Реших да си поиграя с някои детайли, например дървената част под краката на шофьорите:
Прикачен файл:
IMG_0196.jpg
IMG_0196.jpg [ 191.8 KиБ | Видяна 1050 пъти ]

Прикачен файл:
IMG_0199.jpg
IMG_0199.jpg [ 222.13 KиБ | Видяна 1050 пъти ]

както и на ръка боядисах приборите по таблото:
Прикачен файл:
IMG_0197.jpg
IMG_0197.jpg [ 209.99 KиБ | Видяна 1050 пъти ]

Поиграх си с хромираните части. Боядисани са първо с черен гланц Gunze GX-1, после Alclad Chrome и тъй като Chrome e от вида бои, които падат след време, накрая го минах на четка с AK Interactive - Intermediate GAUZY agent:
Прикачен файл:
IMG_0195.jpg
IMG_0195.jpg [ 185.81 KиБ | Видяна 1050 пъти ]

Прикачен файл:
IMG_0201.jpg
IMG_0201.jpg [ 141.24 KиБ | Видяна 1050 пъти ]

И за да тествам и прозрачното лепило на Tamiya, реших да запълня фаровете (в модела си нямат стъкла) с прозрачно лепило за имитация на стъкло. За съжаление на снимките не се вижда много ясно, но на живо се вижда, че има материал пред фара:
Прикачен файл:
IMG_0202.jpg
IMG_0202.jpg [ 181.28 KиБ | Видяна 1050 пъти ]

Прикачен файл:
IMG_0205.jpg
IMG_0205.jpg [ 223.11 KиБ | Видяна 1050 пъти ]

Ами това е. На мен лично крайният резултат ми харесва. Макар и дребен модел, а като цяло и от евтините, изглежда задоволително добре.

Нагоре
МнениеПубликувано: 12 яну 2021 19:30 
Извън линия

Уникално е. Аз се въздържах да купувам от тази серия коли защото мислех че не струват. Въпреки че ми е любим мащаб. Дървото вътре как го направи? Може ли малко инфо.

Нагоре
МнениеПубликувано: 13 яну 2021 22:21 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Благодаря!
Да, модела наистина е от евтините, но е относително приличен за цената си.

Дървенията на снимките съвсем не изглежда така на живо. Модела е много малък и "дървените" участъци са доста малки и ми се струва, че на живо изглеждат по-добре.

Това е първият ми опит да направя имитация на дърво с изпъкнала разшивка (ако така мога да го нарека) т.е. фладера на дървото е даден като изпъкнали елементи.
  • В случая използвах за основа акрилна боя на Model Master - Wood (номер 4673).
  • Мисля че минах една ръка гланцов акрилен лак, отново на Model Master (номер 4638), но може и да съм пропуснал тази стъпка, не помня вече.
  • След това със средно разредена маслена боя на Abteilung 502 - Burnt Umber минах с мека плоска четка равномерно навсякъде върху акрилната боя, така че да покрие възможно най-равномерно. Сега като гледам снимките, явно ми е била малко боята, но както и да е. Разреждам маслените бои с Fast Dry Thinner отново на Abteilung 502 и съм доста доволен от резултата.
  • оставям да изсъхне в хоризонтално положение, тъй като гравитацията "работи" докато съхне маслената боя и отдръпва маслената боя от изпъкналите елементи на фладера
  • След няколко часа, като изсъхне маслената боя до степен да не лъщи, минах с матов акрилен лак на Model Master (номер 4636). На тази стъпка определено не чакам маслената боя да изсъхне напълно, което може да отнеме седмица, а щом спре да лъщи я минавам с една ръка матов лак с мека плоска четка, да не се размаже маслената боя. Изчаквам 1-2 минути и минавам още няколко ръце с матовият лак. Четох някъде, че маслените бои съхнат през акрилен лак и май наистина е така.
  • Повтарям същото за другите плоскости, които трябва да оставя да съхнат хоризонтално
  • По принцип може да се добави филттър с цвят на по-червеникаво или по-черно дърво по очертанията на "летвите" и ще има по-интересен ефект, все едно летвите имат малка разлика, ама аз нищо не съм добавял

Нагоре
МнениеПубликувано: 14 яну 2021 19:39 
Извън линия

Благодаря за инфото. Мен ме чака подобен проект и ще ми е полезно.

Нагоре
МнениеПубликувано: 15 яну 2021 10:54 
Извън линия
Потребителски аватар

Добре е колицата ама що не каза да ти дам фурнир за дървенията ;)

In The Game Of Thrones, you win or you die,
there is no middle ground!

Нагоре
МнениеПубликувано: 15 яну 2021 14:10 
Извън линия
Потребителски аватар

Вярно е станала супер, а дава и поле за допълнителна изява. :thumright:
4,8 литра казваш, направо ме застрелват тогавашните автомобили с тези обеми. :D

Нагоре
Покажи мненията от преди:  Сортирай по  
Създай нова тема  Отговори  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC+03:00