добре
Съвет №1: Винаги се стреми да оцветяваш ръбчетата на детайлите. Ще изглежда много по-добре. Най-добре е да се ползват бои за стендови модели, но може и с акварелни бои, както и с фломастери (само че не винаги може да уцелиш цвета с тях).
Съвет №2: Старай се да използваш най-различни инструменти за формуване на детайли. Например, кръгли химикалки, може и тънкописци. Както и да използваш пръстите.
За да получиш много хубав, равен цилиндричен детайл, съвсем леко го увлажни от обратната страна, ама съвсем леко, преди да започнеш формуването му. Аз често го правя с език, някои го правят с влажна четчица. Съвсем леко, за да стане хартията по-податлива. Този начин е много полезен, когато трябва да оформиш дребни детайли, или да го сгънеш акуратно (виж, например ауспуха на шейната
http://wmc.kvaksiuk.com/viewtopic.php?p=36126#p36126)
Съвет №3: Старай се да избягваш използването на лепила на водна основа (С-200 например). Потърси по книжарниците лепило UHU Alleskleber или UHU Twist & Glue

за подлепване на детайли върху по-дебел картон, или за големи площи съветвам да ползваш лепящите моливи UHU или Pritt. Аз ползвам и двата, нямам забележки

По-принцип, лепила на водна основа не е хубаво да се ползват за големи повърхности, тъй като след като изсъхнат, детайлите се деформират, но най-лошото е, че се променят размерите на детайла.
Аз използвам такова лепило за малки детайли.
Съвет №4: За да не се получават "стъпенките" между детайли, съветвам ти самостоятелно да се научиш да изготвяш съединителни лентички там, където ги няма.
Ще цитирам себе си, от другия ни форум, за да не пиша наново:
Цитат:
Без съединителни лентичкиТака започнаха да правят в старите списания Maly Modelarz, някои автори продължават да го правят до ден днешен.
Голям недостатък според мен - сголобяването не е много удобно, освен това при използуването на лепила на водна основа (С-200, например) краищата на детайлите се деформират (ясно защо, заради водата) и се получава ето това, ръбовете, които влошават външният вид на модела:
http://s51.radikal.ru/i134/1102/d1/667a740d2fba.jpghttp://s006.radikal.ru/i213/1102/cf/e2f2687febbb.jpgВзето оттук>>Пример на разгъвките, инструкцията и начинът на сглобяване
Със съединителни лентичкиТова е най-добрият начин за залепване на детайли.
Може би най-важното предимство на този начин - отсътствие на тъй-наречените "ръбове", поради това, че двата детайла се намират на едно ниво, залепени "ръб в ръб", а отдолу се лепи съединителна лентичка.
Пример на разгъвките, инструкцията и начинът на сглобяване
Със съединителни клапиНещо средно между двата предишни.
Предимство - технологично удобно за залепване
Недостатък - пак се получава ръбче, което се вижда.
Пример на разгъвките, инструкцията и начинът на сглобяване

Правил съм модели и по трите начина, мога да кажа, че вече навсякъде гледам да използвам съединителни лентички, ако не се дават в кита, си ги правя сам.
Съвет №5: Понеже изполваш мастилено-струен печат (аз също), има начин да се предпази мастилото от влагата. Аз купувам обикновен прозрачен матов акрилен лак, спрей. Продава се по железарии. Цената е около 6 лв. 1 флакон ще ти стигне поне за 30-на листа А4, ако пръскаш по 2 пъти всеки лист.
По този начин се предпазва както мастилото и цветовете, така и самата хартия става малко по-здрава, не се рони толкова по ръбовете, което ти позволява да ги оцветиш, без да се повреди забележимо структурата на хартията.
това е засега, мисля че е достатъчно
ако се сетиш за нещо в движение, питай смело.