Airgroup2000.com Member of International List of Scale Model Related Web Sites
Този форум е част от сайта на AirGroup 2000
Главен форум на AirGroup 2000

Форум за стендов моделизъм

Част от airgroup2000.com

Начало | Форум-основен | Форум-Модел | Криле | Океан | Океан Dreams | Оръжие |
Криле Ретросалон | Нато и България | Галерия | Военни новини | Поръчай онлайн |

HobbyCULT.com

В момента е 05 дек 2024 09:15

Всички времена са UTC+02:00

Създай нова тема  Отговори  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1 2 Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано: 17 апр 2010 21:43 
Извън линия
Потребителски аватар

Здравейте, колеги,

Търся снимки на Ил-14 на Балкан.
Разрових се из нет-а, Planepictures.net, JetPhotos.Net и Airliners.net, намерих снимки както на борд LZ - ILE (в Бургас)

http://planepictures.net/netshow.php?id=105241
http://planepictures.net/netshow.php?id=105240
http://planepictures.net/netshow.php?id=32938

също има и тук

така и на друг самолет (без бордов номер обаче) с надпис Bulgarian Air Transport
Струва ми се че никога не е имало самолет с такава схема (дали греша?)

http://www.airliners.net/photo/Bulgarian-Air-Transport/Ilyushin-Il-14P/1092978/L/

да, намерих още една, борд LZ - ILD TABSO

http://www.airliners.net/photo/TABSO-Bulgarian-Air/VEB-VEB-14P/0074988/L/

Дали има още подобни снимки някъде из интернета?
Исками се да взема за основа някакъв конкретен борд, за да преоцветя модела на Andrew Inwald

Нагоре
МнениеПубликувано: 21 апр 2010 23:21 
Извън линия
Потребителски аватар

Предпоследният линк, коато си дал, много добре си личи, че е от някой лунапарк. Такава ливера и окраска на български Ил-14 никога не е имало. Придържай се или към линка със снимката на LZ - ILD, или към това :

Изображение

Две замечатки за LZ- ILE:
1. Бялата чяст от трикольора на опашката е окантена с тънък зелен кант (за да ти го казвам, значи съм драпал и стъргал до оригинал и тази "купчина ламарина);
2. БЪЛГАРСКИ ВЪЗДУШНИ ЛИНИИ е малко по-високо над пътническите илюминатори (То си и личат двата надписа. Ако нямаш снимки, да ти дам.)

Не забравяй, че и при двете ливери и ILD и ILE са принадлежали към ТАБСО. За Ил-14 в БГА Балкан още не съм чувал.
След 1954 г всичко е прехвърлено кЪ м ТРАБ Враждебна или бракувано.
:salut:

Нагоре
МнениеПубликувано: 22 апр 2010 08:54 
Извън линия
Потребителски аватар

Валентин, благодаря ти за отговора :)
явно съм сгрешил, понеже не зная за структурата на ГА в България
предположих, че е нещо като парк с развлечения, но все пак да питам

за снимките ще съм ти благодарен, ако ги споделиш с мен

Поздрави!

Нагоре
МнениеПубликувано: 22 апр 2010 11:04 
Извън линия
Потребителски аватар

- 1947- учредяване на ТАБСО (Транспортно Авиационно Българо- Съветско Обединение), със съветско дялово участие "фифти- фифти";
- 1947- 1952/ 54 това ТАБСО е имало абривиатура по самолетите- БЪЛГАРСКИ ВЪЗДУШЕН ТРАНСПОРТ, изписвано с няколко различни шрифта и с няколко цвята (черен и тъмносин, имам непотвърдени данни дори и за червен);
- Пак през този период логото на ТАБСО е било различно и се е сменяло често. Ето ти едно такова от ранните години:
Изображение

Само две- три години след учредяването логото става такова:
Изображение

Следва един кратък период, през който се връщат към "жерава", но в нова стилистика, след което около 1951- 52 г, при започването на единното боядисване на гражданските самолети, във видът, в който съм направил моят Лисуняк, логото отпада, а на опашката пишат ТАБСО (срещат се набписи и на кирилица и на латиница);
- Логото на стилизираният жерав, във вид на "Крилата" звезда с надпис вътре ТАБСО, се появява по- късно, около 1958- 60 г, когато Дружеството започва да изкупува поетапно дяловете на СССР. Тогава и наименованието се променя на БЪЛГАРСКИ ВЪЗДУШНИ ЛИНИИ;
- Тази абривиатура, с надпис в "крилатата" звезда ТАБСО се запазва до есента на 1968 г, когато са изкупени всички съветски дялове и държавното дружество се преименува (първоначално) на Български въздушни линии "Балкан", а в последствие и на БГА Балкан. На саволетите се изписва БАЛКАН, на лявата част на кирилица, на дясната на латиница, и в звездата също БАЛКАН, като и тук май на кирилица и латиница (момента е спорен, трябва внимателно да се търсят и гледат снимки на самолетите от един и същ период);
Това само така накратко, много набързо написано, без да проверявам до дати периодите (може и някъде да има разминаване);
При това положение забележи, че има на бургаският Ил- 14 има един спорен момент и една грешка:
1. В "крилатата" звезда, БАЛКАН по логично би следвало да се замени с ТАБСО (ИЛ- 14 започват поетапно да заменят Ли- 2 от 1952 до 19 55- 56 г.)
2. Грешно положение на "Крилата" звезда. Поставяла се е винаги в средната на зеленото;

Засега с това мога да ти помогна. Снимки по- нататък, но ако ти са спешни давам ми зор тук.

Нагоре
МнениеПубликувано: 22 апр 2010 12:13 
Извън линия
Потребителски аватар

:salut: :salut: благодаря ти!
за снимките не се притеснявай, може по-нататък...

Нагоре
МнениеПубликувано: 08 май 2010 17:13 
Извън линия
Потребителски аватар

Валентин, нали не си ме забравил? :)
преди няколко дни си писахме с автора на Ил-14 (по едни други въпроси), и той ми е протегнал ръка за да помогне с преоцветяването на модела :bounce:
и искам да систематизирам всичко, което съм намерил и което ще ми предоставиш ти, за да му ги изпратя.
Също така той обеща да преоцвети модела си във IL-14 INTERFLUG :bounce: :sunny:

Нагоре
МнениеПубликувано: 09 май 2010 14:39 
Извън линия
Потребителски аватар

Никой не съм забравил, но поради промяна на юридическият ми статус и месторабота, времето за моделизъм и блеене по форумите се ограничи до минимум.
Две- три бързи снимки на LZ- ILE от Сарафово. Не залагай на тях, окраската е много спорна и липсват някои дребни, но важни елементи. Ще се опитам в някоя от почивките да намеря снимките с автентична ливера на нашите Ил- 14. Залагай на фактите, това е моето предложение. ;)
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Нагоре
МнениеПубликувано: 09 май 2010 16:04 
Извън линия
Потребителски аватар

Изображение

Изображение

Изображение

1. Снимка № 1- имаш идеален жокер- Модела на Ли- 2;
2. Снимка № 2- ранната ливера на ТАБСО. Споровете тук са два: относно цветът на кантовете около пътническите стъкла- син / червен (аз залагам на син) и относно цветът на "Български въздушни линии"- черен или тъмносин (аз залагам на черен);
3. LZ- ILE е от първите доставки и не вярвам да е доживял ливерата от снимка № 3, който пък от своя страна е художествена интерпретация, за която още не съм виждал артефакт;

Нагоре
МнениеПубликувано: 09 май 2010 16:10 
Извън линия
Потребителски аватар

Намерил си архивна снимка в airliners? На български самолет? Автора, който е посочен отдолу, това ли е наистина автора на снимката и дали някъде из airliners има и други подобни архивни кадри?
Досега там, като едни от най - гледани и добавяни снимки от българска авиация, в не една или две потребителски галерии съм виждал основно снимки на Огнян Стефанов.

Нагоре
МнениеПубликувано: 09 май 2010 17:37 
Извън линия
Потребителски аватар

Благодаря Валко! :bounce:
ще чакам за още снимки

Нагоре
МнениеПубликувано: 17 яну 2012 13:47 
Извън линия

Привет,

Мога 100 % да гарантирам, че самолетът пред администрацията на летище Бургас е оригиналният LZ-ILE. Оцветяването и регистрацията му бяха възстановени 98-99 година въз основа на специално проучване. Е, изпълнението определено можеше да е по-добро, но за момента това бяха възможностите. Има някой неточности в оцветяването, като ширината на червеното на стабилизатора и размера на емблемата, шрифта на буквите на регистрацията (трябва да са малко по-дебели),мястото на надписа БЪЛГАРСКИ ВЪЗДУШНИ ЛИНИИ, както и това, че от дясно трябваше да е на английски( По мое мнение!). Но, общо взето, така е изглеждал този самолет в момента на изваждането му от експлуатация. Колко време е летял така, не мога да кажа, но факт е, че последните си дни в Гражданската авиация Ил-14 са доживяли в тази окраска.
Интересно е наистина, че в нета намерих една единствена архивна снимка, която потвърждава съществуването на това оцветяване. За съжаление, Ил-14 тук е на заден план и се губи на фона на "новите" БАЛКАН-ски самолети. Но в очи се набива еднаквия стил на окраска, доказваща състоятелността на твърдението, че надписа вътре в крилатата звезда най-вероятно вече е БАЛКАН.
Ще потърся от личните архиви на по-старите колеги, които помнят тези времена и ако изскочи нещо интересно ще го добавя.

Поздрави. И дано съм бил полезен.

Прикачени файлове:
Il-14red.jpg
Il-14red.jpg [ 11.22 KиБ | Видяна 3816 пъти ]
693s.jpg
693s.jpg [ 27.99 KиБ | Видяна 3816 пъти ]
Нагоре
МнениеПубликувано: 18 яну 2012 08:11 
Извън линия
Потребителски аватар

dian_avi, колега, благодаря ти за помоща! :salut:

Нагоре
МнениеПубликувано: 31 май 2015 00:06 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

И аз ще се опитам да допълня тази тема.
Колегата airmitko силно ме зариби за модел на Балкан-ска версия на Ил-14. Повода тръгна от една отдавна забравена тема Ил-14 на служба в БАЛКАН.
Е, поразрових се малко, понамерих някоя снимка и се опитах да навържа коментарите на колегите със снимките.
Ако се събере достатъчно информация, ще се пробвам да направя ваденки.

Във "форумът майка" попаднах на по-ясна снимка или секцията от снимката, на която се вижда Ил-14 в далечината
На снимката, вече доста по-ясно се вижда, че надписа от дясната страна е на български.
Прикачен файл:
IL-14[1].jpg
IL-14[1].jpg [ 232.71 KиБ | Видяна 2629 пъти ]

Опитах се да напасна някои детайли между музейният експонат и снимките.
Видимо на автентичните снимки корема и крилата не са бели (както е на този в музея)
Опитах се да навържа какво се е случило с музейният LZ-ILE. Изхождам от идеята, че това е точно същият самолет, претърпял реставрация.
Попаднах на няколко снимки, към които има отбелязани дати, кога за заснети:

Тази снимка от 1979г., вече от периода на самолета като експонат
Прикачен файл:
LZ-ILE%201979[2].jpg
LZ-ILE%201979[2].jpg [ 310.45 KиБ | Видяна 2629 пъти ]

През 1995-1996г. експоната изглежда така
вероятно в процес на реставрация
Прикачен файл:
LZ-ILE%201996%20673832[1][1].jpg
LZ-ILE%201996%20673832[1][1].jpg [ 176.94 KиБ | Видяна 2629 пъти ]

В днешно време изглежда така
Прикачен файл:
lzile[1].jpg
lzile[1].jpg [ 138.73 KиБ | Видяна 2629 пъти ]

По-вероятно ми изглежда самолета да е летял във вида в който е като експонат от '79 година.

Специален поздрав за airmitko. Попаднах на снимката на LZ-ILP в друга тема на форума тук
Прикачен файл:
IL-14%20LZ-ILP[1].jpg
IL-14%20LZ-ILP[1].jpg [ 140.38 KиБ | Видяна 2629 пъти ]

Нагоре
МнениеПубликувано: 01 юни 2015 16:54 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Някой може ли да помогне с идея кой шрифт (в днешните компютърни времена) е близък до този от надписа "Български въздушни линии"

Става дума за този от снимките
Прикачен файл:
BalkanFont1.jpg
BalkanFont1.jpg [ 134 KиБ | Видяна 2593 пъти ]

Нагоре
МнениеПубликувано: 01 юни 2015 19:06 
Извън линия
Администратор

Никой шрифт не е близък. Преди време с Валко като правихме неговия Ли-2 аз си играх този надпис да го правя буква по буква. Ако ще ти свърши работа ще ти го пратя.

Нагоре
Покажи мненията от преди:  Сортирай по  
Създай нова тема  Отговори  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1 2 Следваща

Всички времена са UTC+02:00