- 1947- учредяване на ТАБСО (Транспортно Авиационно Българо- Съветско Обединение), със съветско дялово участие "фифти- фифти";
- 1947- 1952/ 54 това ТАБСО е имало абривиатура по самолетите- БЪЛГАРСКИ ВЪЗДУШЕН ТРАНСПОРТ, изписвано с няколко различни шрифта и с няколко цвята (черен и тъмносин, имам непотвърдени данни дори и за червен);
- Пак през този период логото на ТАБСО е било различно и се е сменяло често. Ето ти едно такова от ранните години:
Само две- три години след учредяването логото става такова:
Следва един кратък период, през който се връщат към "жерава", но в нова стилистика, след което около 1951- 52 г, при започването на единното боядисване на гражданските самолети, във видът, в който съм направил моят Лисуняк, логото отпада, а на опашката пишат ТАБСО (срещат се набписи и на кирилица и на латиница);
- Логото на стилизираният жерав, във вид на "Крилата" звезда с надпис вътре ТАБСО, се появява по- късно, около 1958- 60 г, когато Дружеството започва да изкупува поетапно дяловете на СССР. Тогава и наименованието се променя на БЪЛГАРСКИ ВЪЗДУШНИ ЛИНИИ;
- Тази абривиатура, с надпис в "крилатата" звезда ТАБСО се запазва до есента на 1968 г, когато са изкупени всички съветски дялове и държавното дружество се преименува (първоначално) на Български въздушни линии "Балкан", а в последствие и на БГА Балкан. На саволетите се изписва БАЛКАН, на лявата част на кирилица, на дясната на латиница, и в звездата също БАЛКАН, като и тук май на кирилица и латиница (момента е спорен, трябва внимателно да се търсят и гледат снимки на самолетите от един и същ период);
Това само така накратко, много набързо написано, без да проверявам до дати периодите (може и някъде да има разминаване);
При това положение забележи, че има на бургаският Ил- 14 има един спорен момент и една грешка:
1. В "крилатата" звезда, БАЛКАН по логично би следвало да се замени с ТАБСО (ИЛ- 14 започват поетапно да заменят Ли- 2 от 1952 до 19 55- 56 г.)
2. Грешно положение на "Крилата" звезда. Поставяла се е винаги в средната на зеленото;
Засега с това мога да ти помогна. Снимки по- нататък, но ако ти са спешни давам ми зор тук.