Airgroup2000.com Member of International List of Scale Model Related Web Sites
Този форум е част от сайта на AirGroup 2000
Главен форум на AirGroup 2000

Форум за стендов моделизъм

Част от airgroup2000.com

Начало | Форум-основен | Форум-Модел | Криле | Океан | Океан Dreams | Оръжие |
Криле Ретросалон | Нато и България | Галерия | Военни новини | Поръчай онлайн |

HobbyCULT.com

В момента е 27 сеп 2023 17:19

Всички времена са UTC+03:00

Създай нова тема  Отговори  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Български Fokker EIII
МнениеПубликувано: 08 мар 2012 21:57 
Извън линия
Потребителски аватар

Здравейте,

сдобих се с Fokker EIII на Eduard и ми се ще да направя един от 3-те Fokker стационирани в Божурище през 1916г. За съжаление аз не успях да намеря никакви снимки или камуфлажи :( Сигурен съм, че много от хората в този форум знаят много за тези самолети и надявам се желаят да споделят информацията си :)

Предварително благодаря,

Сашо

Нагоре
МнениеПубликувано: 09 мар 2012 17:38 
Извън линия
Потребителски аватар

Ssasho0 написа:
...За съжаление аз не успях да намеря никакви снимки или камуфлажи :(

Тук съм ти ъплодвал 2+1 снимки на самолета в България. Двете са от книгата "Въздушната мощ на царство България", част 2, третата от част 1. (Изчакай малко в началото, дори да ти излезе съобщение, че линкът не работи и после използвай опцията free download, както винаги ;) ).
Това са били немски самолети, с немски екипажи, изпратени за подсилване на Българската авиация. Видът и опознавателните им знаци са като на немските машини от първия период на Голямата война. Тъй че всякакви други материали за въпросната машина ще са ти със сигурност от помощ. Ето тук напр.
Tази снимка бе дискутирана на някои места преди време, но няма съвсем сигурни данни, че е един от трите наши самолета, макар да е направена през 1917 год. до Прилеп, Македония. Интересен е фактът, че серийният номер е заличен, което не зная да е правено при немските машини.
П.П. След като написах горното, се сетих, че в другия форум, в раздела Ретросалон, дискутирахме преди време сваления на 30 септ. 1916 год. "Фарман" с френски пилот и сръбски наблюдател. Един от участниците във въздушната битка е немският фелдфебел Вагнер, който лети на Fokker Е.III .

Нагоре
МнениеПубликувано: 09 мар 2012 18:49 
Извън линия
Потребителски аватар

Хиляди благодарности Canso :)
Точно на теб разчитах за подобна информация. Знаех че Fokker-ите са били немски и подозирах, че са били със стандартен немски камуфлаж, ама исках да съм сигурен. Аз вече изчетох доста материал по въпроса и щом завърша Swordfish-а го почвам :) През това време ще се сдобия с подходящите цветове и други материали :)
Поздрави,
Сашо

Нагоре
МнениеПубликувано: 09 мар 2012 19:25 
Извън линия
Потребителски аватар

Ето ти още няколко снимки от "Български изтребители", част 1 на Димитър Недялков. Бях забравил, че я имам тази книга, защото не си беше на мястото в библиотеката, а "затрита" в кюпа литература до леглото ми :oops: .
ТУК
В книгата между другото има подробно описание на въздушния бой, който споменах по-горе. Според автора, в него са участвали не един, а два Фокера, като единият е пилотиран от поручик Марко Първанов. Ще си призная обаче, че много-много не съм се интересувал от случая и не смея да го коментирам повече от това.

Нагоре
Покажи мненията от преди:  Сортирай по  
Създай нова тема  Отговори  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC+03:00