Airgroup2000.com Member of International List of Scale Model Related Web Sites
Този форум е част от сайта на AirGroup 2000
Главен форум на AirGroup 2000

Форум за стендов моделизъм

Част от airgroup2000.com

Начало | Форум-основен | Форум-Модел | Криле | Океан | Океан Dreams | Оръжие |
Криле Ретросалон | Нато и България | Галерия | Военни новини | Поръчай онлайн |

HobbyCULT.com

В момента е 23 сеп 2023 07:22

Всички времена са UTC+03:00

Създай нова тема  Отговори  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано: 07 мар 2021 21:40 
Извън линия
Потребителски аватар

Колеги, имам питанки относно камуфлажите на нашите Ми-24 по времето на НРБ. Потърсих из форума и секциите с готови модели, но някак пак не сглобявам цялата картинка. До колкото се разчетох, нашите вертолети идват с готов съветски камуфлаж. После част от тях минават капитален ремонт в Унгария и се връщат с променен камуфлаж. След 90-те се появяват различни вариации на зеленото и стигаме до наши дни пак с нюанси на зеленото. Питането ми е какви са цветовете(приблизителни дори) на машините дошли от СССР? Предполагам доста тъп въпрос, защото в интернет би трябвало да има доста информация за съветски вертолети... Признавам си ударих на камък и тотално се обърках. Не съм навътре с авиацията и предпочитам да питам преди да съм започнал с грешните окраски. Става въпрос за това, че не мога да определя какъв е базовия цвят. На едно място е някакво светло зелено, на друго място е песъчливо жълто. Петната са от кафеви, през сиви и до тъмно зелени. MI-24 V/VP на Звезда 7293 също го дава зелен. Ще съм благодарен, ако някой може да ми обърне внимание в тази неяснотия(за мен вероятно). Прилагам няколко снимки, които съм си харесал с добро качество. На последната има схема с бои на Humbrol, но нещо ми е съмнителна.

Прикачен файл:
mi24V 144.jpg
mi24V 144.jpg [ 460.92 KиБ | Видяна 983 пъти ]
Прикачен файл:
mi24 bulgaria 1.jpg
mi24 bulgaria 1.jpg [ 682.91 KиБ | Видяна 983 пъти ]
Прикачен файл:
mi24 bulgaria.jpg
mi24 bulgaria.jpg [ 474.36 KиБ | Видяна 983 пъти ]
Прикачен файл:
1027182_orig.jpg.png
1027182_orig.jpg.png [ 226.69 KиБ | Видяна 983 пъти ]

Нагоре
МнениеПубликувано: 07 мар 2021 21:42 
Извън линия
Потребителски аватар

От цялата работа общо взето разбирам, че сивото трябва да е light ghost grey. Инструменталните табла в класическото тюркоазено и останалата част от интериора, нюанс на сивото.

Нагоре
МнениеПубликувано: 08 мар 2021 06:54 
Извън линия
Потребителски аватар

На инструкции не се доверявайте много-много за цветовете ;)
Има специфични сетове бои на АКАН, за руските машини ги дават най-точни-уж по заводски образец :)
Първия е този, тук има интериорни цветове:

Прикачен файл:
camo paint.jpeg
camo paint.jpeg [ 59.74 KиБ | Видяна 979 пъти ]

Този е другия:

Прикачен файл:
64180.750x0.jpg
64180.750x0.jpg [ 51.38 KиБ | Видяна 974 пъти ]

Vallejo също имат конкретни бои:

Прикачен файл:
soviet-russian-colors-combat-helicopters-from-coldwar-to-present-vallejo-airwar-71601.jpg
soviet-russian-colors-combat-helicopters-from-coldwar-to-present-vallejo-airwar-71601.jpg [ 57.21 KиБ | Видяна 974 пъти ]

https://acrylicosvallejo.com/en/product/hobby/sets/air-war-en/soviet-russian-colors-combat-helicopters-post-wwii-to-present-71601/

Поздрави!
Венко

Нагоре
МнениеПубликувано: 08 мар 2021 12:42 
Извън линия
Потребителски аватар

На мен лично ми изглежда, че българските Ми-24, са с накакви различни цветове от руските, с които са излезли от завода. Или поне в самото начало са били такива. Вижда се на места, че различните бордове, са видимо с различни окраски, различни нюанси. Цветовете горе може да са верни за руска машина, но според мен не се покриват напълно с българска такава. Има някакво разминаване, но определено в този случай, инструкция от даден кит-а не ми иглежда достоверена.
Друг вариант е чрез боядисване по схема и според дадените бои да се направи, в реалният си цвят, за руската армия, а след това след доста тониране и цветови модулации, да се докато избледняване, износване, наръняване на цвета, което да го доближи до българският вариант.

Не знам.. :? Все си мисля, че някой беше прави Ми-24 от моделистите, но не се сещам кой..

Нагоре
МнениеПубликувано: 08 мар 2021 12:55 
Извън линия
Потребителски аватар

Така, малко инфо, разгледай тук, макар, че са все руски:

https://www.dishmodels.ru/glr_main.htm? ... fLoadNum=0

Второ:
http://hsfeatures.com/features04/mi24hindcj_1.htm

А, трето, намерих, кой е правил български Ми-24 и това е Митко, покрай другите му български проекти. Ама не знам, дали се сещаш, за кого ти говоря. Ще ти драсна един лично съобщение, във ФБ ;)

Нагоре
МнениеПубликувано: 08 мар 2021 21:49 
Извън линия
Потребителски аватар

Благодаря за отговорите. Сетовете с боите са опция и то особено, ако си избера на единично конкретните цветове. В руските линкове ми направи впечатление, че руснаците също го докарват на око. Никой не е дал точни бои в описанията, а само конкретна фирма. Явно и при тях е някаква задънена улица с тия камуфлажи. Все си мислех, че при нещо толкова масово прието на въоржение и известно в двата лагера, все ще има точна и конкретна информация за цветовете. Както на луфтвафе машините ги правим под точен ral номер или гледането под лупа на олив драба или защитното руско зелено.

Нагоре
МнениеПубликувано: 08 мар 2021 23:20 
Извън линия
Потребителски аватар

https://hobbyland.bg/gsh036-gunze-sangy ... -10ml.html за тъмния и
https://hobbyland.bg/gsh050-gunze-sangy ... -10ml.html за светлия.
Добави от светлия цвят към тъмния, за да го поизсветлиш ("мащабен ефект"), в светлия добави малко светло сиво или направо Neutral grey, за да намалее "електриковостта" му. За сиво-синьото отдолу - RLM 76, който също можеш да изсветлиш с няколко капки бяло.
Само мнение. Преди време като строих подобна машина съм джуркал всеки цвят от няколко нюанса. Накрая ще го снимаш с телефона без да си нагласиш баланса на бялото, цветовете няма да са същите, и като "светнат" на нечий некалибриран монитор - иди се обяснявай, че всеки има различно цветоусещане (никаква файда).
Относно информацията - отправих запитвания към музея в Крумово, към НВИМ София, и получих отговор, че те нямали такива документи или информация. Какво да очакваш в страна, която прави музейни експонати и паметници със знаци, с които никога не се летели? Като започнеш от МиГ-19 с "мишените" в НВИМ, минеш през 21ците със съветски звезди в Несебър и Омуртаг, и стигнеш до жълтия МиГ-21ПФМ на входа на базата в Балчик...

Изображение

Нагоре
МнениеПубликувано: 09 мар 2021 05:51 
Извън линия
Потребителски аватар

Едно видео с билд на модела на Звезда, цветовете ги забърква от Mr.Color

Поздрави!
Венко

Нагоре
МнениеПубликувано: 10 мар 2021 21:18 
Извън линия
Потребителски аватар

Благодаря на всички за вниманието! В крайна сметка си разгледах боичките и реших да си забъркам цветовете от наличните тан и зелени. Като започна проекта може и друго да ми скимне, но на този етап така смятам да процедирам.

Нагоре
МнениеПубликувано: 17 мар 2021 20:54 
Извън линия
Потребителски аватар

Абе баш "тан" можеш да намериш само на унгарските камуфлажи, ама ти си знаеш най-добре. То нашите бояджии с тия художествени самодейности поне са дали простор за действие с цветовете.

Изображение

Нагоре
Покажи мненията от преди:  Сортирай по  
Създай нова тема  Отговори  [ 10 мнения ] 

Всички времена са UTC+03:00