Airgroup2000.com Member of International List of Scale Model Related Web Sites
Този форум е част от сайта на AirGroup 2000
Главен форум на AirGroup 2000

Форум за стендов моделизъм

Част от airgroup2000.com

Начало | Форум-основен | Форум-Модел | Криле | Океан | Океан Dreams | Оръжие |
Криле Ретросалон | Нато и България | Галерия | Военни новини | Поръчай онлайн |

HobbyCULT.com

В момента е 11 окт 2024 03:14

Всички времена са UTC+03:00

Създай нова тема  Отговори  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано: 22 окт 2023 10:10 
Извън линия
Потребителски аватар

Здравейте
Иска ми се да пусна едно запитване, с надеждата, че все още някой чете и ще може да получа обективен и пълен отговор.

Във връзка с бъдещ моделистки проект, който мисля да стартирам през скорошните студени месеци (предвид повечето стоене из вкъщи). Искам да избера модел на Ju-52, в мащаб 1/72, но не мога да се ориентирам спрямо 3, които се продават.
Интересуваме качеството, търся по-добрия и този, който ще предразположи за по-лесна работа, за да не се налагат десетки напасвания на детайлите. Т.е. наблягаме на качество.
Избора е между тези 3:
Хелер:
https://www.super-hobby.bg/products/Junkers-JU-52.html
Италери:
https://www.super-hobby.bg/products/Jun ... te-Ju.html
Kovozavody Prostejov:
https://www.super-hobby.bg/products/Ju- ... rvice.html

И за трите не мога да се ориентирам из мрежата кой си заслужава, а цената е доста различна за 3-те. Ако на някой са му минавали през ръцете? Има наблюдения или е събрал информация по-добре от мен, ако може да я сподели. На този етап съм се спрял на Италери.

Освен това, но в тази връзка, интересуваме дали някой печата декали? Мога ли към някой, на каква цена и т.н. да ми разпечата надписи, по предварително зададени критерии: шрифт, цвят, размер.
Ще ми трябват няколко надписа, в еднакъв шрифт, черни букви и цифри, но в различни размери спрямо модела на който ще се слагат.
Основно надписите ще са LZ - (тире) XXX (3 букви); + цифри към тях. Евентуално може да намеря готови листове, но не съм сигурен дали размера им ще пасне.
По-сложното, което няма как да намеря е следния надпис, в конкретен шрифт: "Български Въздушни Линии" - 2бр. - в цвят - черен.
Който ще ми е нужен заедно с Ju-52/3m.

Благодаря предварително!

Нагоре
МнениеПубликувано: 22 окт 2023 20:32 
Извън линия
Потребителски аватар

Няма да помогна особено, но преди доста време смятахме да правим гражданска авиация в 1:72 и бях набелязал точно Юнкерса на Италери. Другите два дето си ги посочил са една матрица според снимките. Нямаше ли Юнкерс и на Ревел в този мащаб?

Нагоре
МнениеПубликувано: 23 окт 2023 12:45 
Извън линия
Потребителски аватар

Мисля, че имаха, май съм виждал по снимки, но сега не излиза. Има голяма логика да имат, защото като немски производител, често наблягат на немската техника. Но избягвам авиацията вече на Ревел, не мисля, че може да се разчита на голяма качество. Особено, че преопаковат стари матрици, в нови, по-шарени и модерни опаковки. Явно ще бъде Италери, даже се предлагат и двигатели на СМК за него.

А нещо за печат на декали, можеш ли да ме насочиш? :scratch:

Нагоре
МнениеПубликувано: 23 окт 2023 21:22 
Извън линия
Потребителски аватар

Иво, здравей!
Хелер и Ковозаводи са един и същ модел, стартирал през 1979.
Хелер
Ковозаводи
Италери (старо име Италаерей), Ревел, Тесторс са един и същ модел, стартирал през 1977.
Италери с индивидуални седалки
Ревел с носилки + поплавъци
Имам първия, излязъл под името на Хелер-Хумброл (някъде през 80-те годинни). Много фина имитация на вълнообразна ламарина, лесен за сглобяване. Никога не го завърших - и аз исках да го правя български, пътнически, но тогава (1996-1998) информация почти не се намираше.
Виждал съм модела на Ревел (Италери) на живо, но не мога да кажа дали е по-добър или по-лош. Оставя впечатление, че е много подобен на първия.
Моделът на Италери има седалки за пътници или "пейки", носилки и поплавъци (в някои китове). Моделът на Хумброл няма седалки.
И двата модела имат някакви грешки (примерно малки прозорци на Хумброл и твърде големи на Италери).
Размерите и на двата са О.К. за мащаба. Геометрията на Хумброл е малко по-вярна. Който и да си купиш, ще имаш еднаква/подобна по обем работа по сглобяването - това е моето лично мнение.
За цените, които показваш, не бих се поколебал да взема този на Хумброл.
Виж тази "древна" дискусия, която намерих в архива си - за щастие все още се отваря:
https://www.britmodeller.com/forums/ind ... omparison/
Има и линкове към други сайтове, някои вече "умрели".
Ако ще скрачваш всичко вътре, има много добри примери из нета - търси със:
Ju-52 civil 1/72
Ju-52 passenger 1/72
и други подобни. Има афтърмаркет, доколкото знам - не съм сигурен дали се намира лесно и колко струва.
Имаше някъде инфо, че моделът на Хелер представя френския "Тукан" и има някакви детайли, които немските самолети са нямали. Това обаче не се отнася за основни елементи (двигатели, крила, колесник).
Поздрави!

Нагоре
МнениеПубликувано: 24 окт 2023 08:09 
Извън линия
Администратор

Моделите на този толкова известен самолет са всичко на всичко 3 - Airfix, Heller и Italeri. Като Airfix и Heller са различни матрици въпреки, че те в миналото си разменяха матриците. Всички останали юнкерси на пазара са преопаковка на тези матрици.
Виждал съм ги всичките, а съм сглобявал този на Италери, който бих определил като най-добър. Помня, че прозрачните му части ме бяха впечатлили с бистротата си.
Ако трябва да се препоръчва, бих ви насочил към него.
Последният ребокс на Италери е направен от Ревел през 2020-та. Аз лично бих се насочил към него защото пластмасата и ваденките ще са още нови и няма да имат дефекти.
Жалко е, а и много странно, че този толкова известен самолет няма хубав, съвременен модел в 1/72.

Нагоре
МнениеПубликувано: 25 окт 2023 15:20 
Извън линия

Здрасти и от мен,

Ето тук има хронология на направените модели и какво е новото при всяко издание.

https://www.scalemates.com/kits/airfix- ... 9/timeline

Дано те ориентира и ти е от полза.
;)

Нагоре
Покажи мненията от преди:  Сортирай по  
Създай нова тема  Отговори  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC+03:00