Airgroup2000.com Member of International List of Scale Model Related Web Sites
Този форум е част от сайта на AirGroup 2000
Главен форум на AirGroup 2000

Форум за стендов моделизъм

Част от airgroup2000.com

Начало | Форум-основен | Форум-Модел | Криле | Океан | Океан Dreams | Оръжие |
Криле Ретросалон | Нато и България | Галерия | Военни новини | Поръчай онлайн |

HobbyCULT.com

В момента е 09 фев 2025 22:24

Всички времена са UTC+02:00

Създай нова тема  Отговори  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1 2 Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано: 04 май 2011 18:51 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Понеже ме попитаха как си правя стъклата на модела, макар и късно, но да отговоря...

*** Ако си изработвам стъклата от парче прозрачна пластмаса т.е. не използвам тези от комплекта, първо изрязвам горе долу подходящ размер пластмаса и после му придавам нужната форма. Това може да стане с пила и по-груба шкурка около 400.
Пиля докато докарам формата странично, на лицевата част, после и на вътрешната страна на стъклото! т.е. накратко казано пилиш отвсякъде докато получиш това което искаш като форма.

Или да се получи нещо такова
Прикачен файл:
IMG_8956.jpg
IMG_8956.jpg [ 35.37 KиБ | Видяна 8145 пъти ]
с малкото парче тиксо, съм маркирал кое е горната-лицева страна на стъклото, че много лесно се обърква :scratch:

А, да, и снимката е от малко по-късен етап... след пиленето, парчето стъкло изглежда доста надрано и бяло-матово. Това е нормално, прозрачността идва по-късно.
Още малко подробности в тази тема viewtopic.php?f=92&t=1732&start=27
Пояснение: ако използвам готово остъкление от комплекта, шлайфам само колкото да се напасне :!:

*** След като имаме желаната форма, започва шлайфането с шкурки.

Леко отклонение... за шкурките...
- аз лично си позволявам от 400 за най-грубите дейности, макар според съветите на по-опитните, е по-добре като най-груба шкурка да се използва 800.
- Винаги, ама винаги :!: , преди да започна да шлайфам прозрачните детайли, първо накисвам за 1 минута шкурката във вода, за да и се омекоти картона(основата). Така избягвам протриването в една точка от някой ръб на шкурката. После шлайфам с доста вода т.е. често мокря шкурката в чаша с вода.

На този етап трябва да се изглади повърхността на остъклението.

Започвам с шкурка 1000, докато се изгладят деругите и стъклото придобие равномерен матово бял цвят.
С тази шкурка трябва да се заличат всички следи от драскотини, грапавини и т.н.

След това повтарям с шкурка 1500, но вече с доста по-малко търкане, защото доста бързо матово бялото става леко прозрачно. Отново целта е да се получи равномерно малко по-прозрачно стъкло.

Накрая с шкурка 2000. Трябва вече да е полу-прозрачно. Отново много важно да е равномерно!

Пак да кажа, винаги с накисната (омекнала) шкурка и вода.

следва... полиране, но малко по-късно...

Нагоре
МнениеПубликувано: 05 май 2011 14:29 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

преди да продължа, нагледно да покажа как изглеждат нещата на всяка стъпка
Прикачен файл:
IMG_9254.jpg
IMG_9254.jpg [ 39.91 KиБ | Видяна 8104 пъти ]

1 - изрязано парче прозрачна пластмаса. Изпилено до формата на отвора и залепено със секундно лепило.
Само за пояснение: Ако нямате достъп до вътрешната страна на стъклото, не е желателно да използвате секундни лепила :!:
2 - изпилено с шкурка 400. Придадена е заоблената форма на тялото и е премахнато излишното лепило.
3 - последователно изпилено с 1000 и 1500. Напълно изравнено с корпуса и загладено (изпънато)
4 - изпилено с 2000 и полирано

Оказа се, че до 3-та стъпка е по-грубата работа и както и да го направя все става.
Тънкостта се оказа, че е в последната стъпка с полирането.

*** Полиране
Целта е да се заличат микро драскотини, които по принцип не се виждат с просто око, но създават този матово-бял цвят или влошават видимостта, като се гледа през стъклото.

Изпробвах няколко начина за полиране и в крайна сметка пак се спрях на най-мързеливия :oops: , но пък е и с най-добро качество.

*** Варианта с пиличка за нокти (по-скоро шкурка :roll: ) от този вид
Прикачен файл:
RMXR7010-2.jpg
RMXR7010-2.jpg [ 25.43 KиБ | Видяна 8104 пъти ]
Моята е от типа "3 в 1" т.е. на лицевата страна има две по-едри шкурки, а на гърба цялото е шкурка 3000, която всъщност използвам за полирането.
Ами с такава пила е лесно, търкаш, полира се, става прозрачно и е супер.
Само че върши работа само за достъпни прозорци, без много кривини. Обикновено става само за външната част на прозореца, защото вътрешната е доста крива и недостъпна за пилата.

*** Вариант с полиращо кече за минидрил
Изглежда така
Прикачен файл:
IMG_8965.jpg
IMG_8965.jpg [ 19.13 KиБ | Видяна 8104 пъти ]
Много лесен и удобен. Е, трябва малко да му се свикне, но като цяло е лесно.
Желателно е едва да се докосва до пластмасата, без натиск.
Трябва да се движи с относително бавни движения в различни посоки.
Да не се бърза с едно минаване да стане перфектно. Най-добре се получава като се минава многократно в различни направления (например вертикално и хоризонтално).

*** Вариант с полир-пасти и супер-шкурки
Тези материали по принцип се намират по-трудно и са относително скъпи. Според мен за остъкленията може и без тях, макар че за полиране на металици са незаменими.
Ето така изглеждат пастите на Gunze и пастата на Tamiya
Прикачен файл:
04-156[1].jpg
04-156[1].jpg [ 18.45 KиБ | Видяна 8104 пъти ]

Аз си играх с пастата на Gunze и за нея мога да кажа, че се използва доста лесно. Капвам малко върху областта която искам да полирам и с мек парцал започвам да търкам. Търкам докато изсъхне (изпари или знам ли как, но изчезва) пастата.
Относително трудоемка работа. Бавно се постига желяния ефект. Пастата не поврежда бои, ваденки и други работи по модела.

*** Комбиниран вариант паста и полиращо кече с минидрил
Ако сте имали търпението да прочетете до тук, сигурно се досещате, че това е варианта, който си избрах :colors:
Хем не търкам на ръка, хем става бързо и прилично качествено.
Малък недостатък, поради високите обороти на минидрила, хвърчи паста наоколо ;)

Успях ли да отговоря на въпроса, че малко дълго се получи :king:

Нагоре
МнениеПубликувано: 05 май 2011 14:32 
Извън линия

полирам с ЦИВ и дава много бързи и прилични резултати.
Става въпрос за остъкление

Нагоре
МнениеПубликувано: 05 май 2011 14:45 
Извън линия
Потребителски аватар

Ivo hobby написа:
Успях ли да отговоря на въпроса, че малко дълго се получи :king:

Затова пък много образователно :thumleft:

Лично на мен работата с прозрачните части ми е голям кошмар. Затова съм си наложил няколко прости правила. Още като отворя кутията на модела отделям стъкларията в добре затворена съдинка и я оставям до последния възможен момент. Във въпросния момент веднага лепвам маските на прозорците и ги свалям чак като сложа модела на поставката :D И в крайна сметка пак са надраскани :evil:

Нагоре
МнениеПубликувано: 05 май 2011 16:06 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

valcad написа:
полирам с ЦИВ и дава много бързи и прилични резултати...
кой модел Cif ползваш? с абразивните частици ли (белия) ?

Нагоре
МнениеПубликувано: 05 май 2011 16:47 
Извън линия

Ivo hobby написа:
valcad написа:
полирам с ЦИВ и дава много бързи и прилични резултати...
кой модел Cif ползваш? с абразивните частици ли (белия) ?

За този ползвах същата пиличка за маникюр, шкурка 1500, парцалче за очила + бял ЦИВ/няколко търкания/
Имаше ясно изразен ръб по цялата дължина, през средата. Цялата операция около 15 минути. Все пак, ако
има съмнения може да се опита настрани, че да не стане беля :)
Изображение

Нагоре
МнениеПубликувано: 05 май 2011 18:08 
Извън линия
Потребителски аватар

Дълги години полирах с Циф и минидрил+кече (Иво, обаче за разлика от теб, на по-ниски обороти, за да не пръска наоколо а и за да не стопи пластмасата). И сега го ползвам за по-груби полирания.
От 2 години, поради една случайност (то и на Нютон ябълката беше паднала случайно на главата :ugeek: ) достигнах до "просветлението" :o .
Изображение
Авто-полирпаста за прозрачни пластмасови елементи. Както казваше моето поколение: Идеал Петров!!! (Варненци, предполагам даже се сещат кой беше той).
Пастата ми трябваше, за да залича една драскотина на фара на семейното возило. Става както за прозрачни, така и за плътни пластмаси от почти всякакъв тип. Полирал съм с мно-о-о-го голям успех прозорците на автомобилите от колекцията на сина ми, някои, от които със сериозни драскотини.
Пастата е много фина и с нея се полира както на ръка, така и с дрил. Работи се по-бързо, отколкото с Циф и най-накрая остава дори някакво покритие (като тънък филм), което предпазва известно време материала. Последното е без значение в моделизма, тъй като прозрачните части след полиране (най-вероятно) се измиват с вода и се покриват с Фючър.
Показаната на снимката марка паста е една от милионите на пазара. Струваше ми 6-7 кинта, за количество, с което мога да полирам поне 10 години (ако не го разсипя с треперещите си ръце :mrgreen: ).
Апропо, преди време споделих "челен опит" ей в този постинг:
viewtopic.php?f=24&t=1368&start=15
Сега го завърших със снимков материал.

Нагоре
МнениеПубликувано: 14 юни 2011 20:18 
Извън линия

CANSO написа:
Дълги години полирах с Циф и минидрил+кече (Иво, обаче за разлика от теб, на по-ниски обороти, за да не пръска наоколо а и за да не стопи пластмасата). И сега го ползвам за по-груби полирания.
От 2 години, поради една случайност (то и на Нютон ябълката беше паднала случайно на главата :ugeek: ) достигнах до "просветлението" :o .
Изображение
Авто-полирпаста за прозрачни пластмасови елементи. Както казваше моето поколение: Идеал Петров!!! (Варненци, предполагам даже се сещат кой беше той).
Пастата ми трябваше, за да залича една драскотина на фара на семейното возило. Става както за прозрачни, така и за плътни пластмаси от почти всякакъв тип. Полирал съм с мно-о-о-го голям успех прозорците на автомобилите от колекцията на сина ми, някои, от които със сериозни драскотини.
Пастата е много фина и с нея се полира както на ръка, така и с дрил. Работи се по-бързо, отколкото с Циф и най-накрая остава дори някакво покритие (като тънък филм), което предпазва известно време материала. Последното е без значение в моделизма, тъй като прозрачните части след полиране (най-вероятно) се измиват с вода и се покриват с Фючър.
Показаната на снимката марка паста е една от милионите на пазара. Струваше ми 6-7 кинта, за количество, с което мога да полирам поне 10 години (ако не го разсипя с треперещите си ръце :mrgreen: ).
Апропо, преди време споделих "челен опит" ей в този постинг:
viewtopic.php?f=24&t=1368&start=15
Сега го завърших със снимков материал.

Понеже съм автобояджия ще ви кажа по лесен начин паста за полиране 3М абразивност под номер 1 2 и 3 като 3 е само гланциране

Нагоре
МнениеПубликувано: 21 ное 2011 07:56 
Извън линия
Потребителски аватар

Колега, един страничен въпрос,.. от къде се снабдявате с Мегуайърс?

Нагоре
МнениеПубликувано: 27 ное 2011 19:20 
Извън линия
Потребителски аватар

Нямам опита на колегата fantom но провери там където пастират и полират автомобили и питай за пастата на 3М!!!!! Повече инфо ще дам утре :salut: :salut: :salut:

Нагоре
МнениеПубликувано: 27 дек 2012 09:45 
Извън линия
Потребителски аватар

попринцип не нам защо смятате че полир пастата и фините шкурки са трудни за намиране на 3М най фината е 3 до 100мл са 5 лева някаде ако не и по малко в по спецялизираните магазинчета за бой и авто лакове се намира до 4000 до колкото си спомням за около 3 години натрупах доста опит в полирането та иво е почти прав ето как аз го правя

шкурка 600 след това 800 и 2000 след това взимаме гърба на парче 2000 намазваме си с полир пастата полираме намазваме отново изчакваме да изсъхне ! това е най важното да е сухо накрая без натиск с гърба на шкурката гладим по повърхността на джамеца резултата е гладка и огледална повърхност

Нагоре
МнениеПубликувано: 11 яну 2013 16:32 
Извън линия
Потребителски аватар

апфф ако някой ме светне как се полират на ми-26 на звезда остакленията ще го позлатя

Нагоре
МнениеПубликувано: 11 яну 2013 16:59 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

покажи ги на снимка как изглеждат?

Нагоре
МнениеПубликувано: 12 яну 2013 04:17 
Извън линия
Потребителски аватар

иво не е до това как изглеждат пластмасата от която са направени е много странна пластична като гума е направо и дори с 3000 се люпи

Нагоре
МнениеПубликувано: 26 сеп 2017 23:46 
Извън линия
Потребителски аватар

Я да изровим една стара темичка :) Естествено с въпросче. В You Tube има тонове клипчета за полиране или по - скоро за финиш на "стъкларията" с тоя прословут Future. В 90% от случаите, (както сигурно сте виждали), хващат детайла, потапят го в препарата и няколко часа по-късно, показват наистина завидни резултати. Питанката ми е имаме ли аналог на тоя Future и съответно къде да го търсим?

Edit: И както често се случва, намерих отговора 2 теми по-надолу :) Pronto било, ако някой друг се зачуди :)

Нагоре
Покажи мненията от преди:  Сортирай по  
Създай нова тема  Отговори  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1 2 Следваща

Всички времена са UTC+02:00