Airgroup2000.com Member of International List of Scale Model Related Web Sites
Този форум е част от сайта на AirGroup 2000
Главен форум на AirGroup 2000

Форум за стендов моделизъм

Част от airgroup2000.com

Начало | Форум-основен | Форум-Модел | Криле | Океан | Океан Dreams | Оръжие |
Криле Ретросалон | Нато и България | Галерия | Военни новини | Поръчай онлайн |

HobbyCULT.com

В момента е 21 май 2025 20:19

Всички времена са UTC+03:00

Създай нова тема  Отговори  [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна 1 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано: 27 ное 2009 09:39 
Извън линия

pgp000 написа:
Колеги, аз не си чета собствената тема, ама и вие не я четете :-) Гумите са пластмаса, разделена на две вертикални части. Една гума погубих, варейки я във вода и натискайки към дъното на тефлонов тиган, сплеска се, останаха следи от пинсетата. Трябва да се направят издутини и да им се направят копия - или направо да се леят цели нови гуми. Така ще е по-лесно, щото гумите ги има и на други возила - например замисляния от мен 8х8 МAN в същия мащаб. Подозирам, че бронираните машини - Фухсове, Лухсове и т.н. както и някои американски возила също имат такива гуми.

Та... Ще сподели ли някой какви материали ползва за леене и матрициране или аз ще трябва да открия огъня и после (както винаги) да го споделя с вас?

DAIKATANA е дал една хубава технология туканка...ама иска средства , опит и ...по-голяма серия, щото да има смисъл все пак инвестицията... :albino:
DAIKATANA написа:
И така:
След продължителна пауза по темата, най-накрая се сдобих с нужните ми материали,направих първите проби,и сядам да споделя впечатленията си с вас.Както разисквахме по-назад в темата,силикон и смола,могат да се намерят и у нас.Аз постъпих точно по този начин-от Бестимекс(София) си взех силикон RTV 400 Т,и смола AXSON F31.Сега ще се опитам стъпка по стъпка,и с нагледни материали,да ви покажа,какво се получи от поредната авантюра. :D
Първо: след като сте си избрали обекта или обектите,които да копирате,трябва да им направите,някакво разположение,за да видите,каква кутия,ще е необходимо да направите.
Изображение
След това,си правите някаква основа,в моя случай е направена с Modeling Klay,почти същото,като пластилина,но предимството му е ,че не цапа така,а и не изсъхва с течение на времето,понеже е изцяло синтетичен.Правите си и кутиика от някаква пласмаса(от две половини)в която да леете калъпа:
Изображение
Бучвате в него детайлите,които желаете да излеете
Изображение
След това,разбърквате силикона(според пропорциите от производителя)и заливате половината форма:
Изображение
На тази снимка,се вижда,че силикона,все още не се е разлял напълно и единия ъгъл е още"сух".Освен това се виждат и балончета въздух :evil: които тук не успях да премахна,но действам по въпроса с изработката на уред за създаване на вакуум. :?
След като силикона изсъхне(в моя случай 24 часа)просто махате основата.От снимката се вижда защо избрах именно Klay-не оставя никакви следи по формата.
Изображение
И така,вече си имаме готова едната половинка...Забележете,че в този случай,всички детайли имат вътрешна кривина,което позволява да използваме най-простия от всички методи за леене, в калъп от две половини:
Изображение
Така-а-а,продължаваме с втората половина.Намазваме първата половина с отделител силикон-силикон.Аз си го приготвих сам по рецепта,която сме коментирали тук-вазелин,разреден с терпентин,в пропорция 1:4.Резултата е чудесен-след намазването,терпентина,се изпарява сравнително бързо(аз дори в първия момент се притесних,че нищо не става),но вазелина остава на съвсем тъничък филм,направо не си личи,на допир почти не се усеща нещо мазно,но все пак си върши работата перфектно.Това в малкото шишенце на снимката е отделителя.Пфу-у-у,те ми го дадоха за изследвания в болницата(шишенцето) ,пък аз.... :twisted: Между другото,с отделител се маже САМО силикона!
Изображение
Опа-а-а,пропуснах още един важен момент.Като махнете основата,трябва да си направите,някакви "пасери",с чиято помощ ще можете да паснете двете половини абсолютно точно.Правят се много лесно,просто с макетен нож си изрязвате произволни триъгълници.За съжаление,на тази снимка,те почти не се виждат,понеже силикона е прозрачен,по-скоро се виждат отблясъци от тях:
Изображение
След,като и тази половин изсъхне,Махате пласмасовата"оградка",разделяте двете половини,ако не сте забравили да омажете някъде с отделител,трябва да се разделят лесно и вече си имате готов калъп за собствени нужди!
Изображение
Изображение
Изображение
Тук следва втора точка-ЛЕЕНЕ!
Изображение
Тук се виждат двете кутии със смолата,както и един ОСНОВЕН уред-електронен кантар.Някои,може би се питат,защо не се оплаквам по-горе ,че силикона,трябва да се смеси 10:1 по тегло?Е сега предполагам знаете отговора.Много полезен уред,а и не струва кой знае колко скъпо-този беше около 50 лева от Технополис.Сега остава да убедите жените(или майките)си,че е жизнено необходимо да го имате в къщи... :lol: Така,искрено се надявах да онагледя по-добре следващия процес,обаче нъц...смесих смолата,и докато подготвя,някаква композиция за снимка- ха-а-а-а тя придобила вискозитет на захаросан мед :evil: това буквално за три минути...Както и да е,разбърквате смолата,и я наливате(по-най-бързия начин) :twisted: ,в "женската" половина на калъпа,поставяте отгоре другата половина и притискате...
Изображение
Отвсякъде започва да избива смола,но това не трябва да ви притеснява.Оставяте да изсъхне(в моя случай 20 мин.),и просто отлюспвате излишните парчета отстрани,всичко пада много лесно.
Изображение
Разделяйки двете половини на калъпа,ще забележите по цялата повърхност ,между детайлите,тънък филм смола.Той също се отделя много лесно-не по-дебел е от лист хартия.
Изображение
Остава само да извадите готвите детайли от калъпа:
Изображение
И VOILA!Вече си имате още един комплект аксесоари.....
Изображение
Звучи лесно нали?Повярвайте ми,наистина е така!

Е от преди време е , някой материали (най-вероятно) са поскъпнали, но като едно добро начало мисля ,че ще ти свърши работа! :salut:
:D

Нагоре
МнениеПубликувано: 27 ное 2009 21:48 
Извън линия
Потребителски аватар

Местоположение: Роден и израснал в Казанлък, живее и работи в Габрово.
Днес завъртях няколко телефона, смолата която е използвал Дайкатана вече не се внася , поне Бестимекс вече не я внасят,
но от силикона все още имат и предлагатако ако не бъркам минималното количество е 2кг но ако е за проба може и килограм да ви отсипят,
цената забравих колко беше :scratch: .
Насочиха ме към Карсистемс, от там ми предложиха Смола "Азур супер +" цената е 31.38 за 1кг. с
втвърдиделя.
Това е от мен , сега е ваш ред :) дано да съм ви бил полезен :)

Нагоре
МнениеПубликувано: 28 ное 2009 19:04 
Извън линия
Потребителски аватар

Да,смолата,която ползвах тогава,вече не се внася,но пък намерих това:
http://www.airgroup2000.com/forum/viewtopic.php?t=222442
Пробвах ги,имат повечето от нещата,много бързо и културно ме обслужиха,буквално с две приказки по телефона...Разгледайте сайта на производителя-имат много неща по въпроса.Аз си взех смолата от Мистрал(Smooth-Cast 320).Пак повтарям-леенето е скъпичко занимание... :( Смолата(малко под килограм) беше около 40лв.Силикона по спомени беше около 70лв. за килограм...Ей ви снимчица на смолата...ИзображениеСмесвате равни части от жълтото и синьото и наливате в калъпа...

Нагоре
МнениеПубликувано: 28 ное 2009 21:11 
Извън линия

Разгледайте това, макар че е малко скъпичко
http://www.youtube.com/watch?v=CgRIVbcYqqA
За смоли съм използвал зъболекарската полиакрил плюс, около 30 лв и никак не е лоша

Нагоре
МнениеПубликувано: 28 ное 2009 22:44 
Извън линия
Потребителски аватар

DAIKATANA написа:
Да,смолата,която ползвах тогава,вече не се внася,но пък намерих това:
http://www.airgroup2000.com/forum/viewtopic.php?t=222442

Дака, описанието ти е черезвичайно интересно и полезно. Използвал ли си същата техника и за детайли, които имат 2 лица и при които смолата се налива в калъпа през отвор?
Наливал ли си смола отдолу, (т.е. по принципа на артезианския кладенец, за да избута въздуха в калъпа нагоре)?
Като се отиде на посочения по-горе линк, от него има препратка за сайта на Smooth On с още една препратка към показни филми за доста техники:
http://www.smooth-on.com/media_video.ph ... ame=Basics Of Moldmaking Videos
http://www.smooth-on.com/media_video.ph ... e=Advanced Moldmaking Technique Videos

Нагоре
МнениеПубликувано: 29 ное 2009 14:04 
Извън линия
Потребителски аватар

CANSO написа:
Използвал ли си същата техника и за детайли, които имат 2 лица и при които смолата се налива в калъпа през отвор?

Естествено!Това е единия от основните начини,за леене на детайли.Точно него,ще трябва да използва колегата,за да си отлее колела...Ето ви един такъв калъп.Той е за колела на Миг-23 в48-и мащаб.
Изображение
Единствената разлика с описания по-горе метод е,че трябва да сложите мастъра до стената на кутийката.Открих и по-лесен начин да си правя пасерите.Просто,като бучна мастъра в пластилина(напоследък ползвам наш моделин)и със задния край на една четка бучкам пластилина около детайла. :thumright:
Другите по-основни"видове" са:
Горно леене,цял калъп-когато детайлите са с проста форма(без подрези).
Изображение
И нещо,като междинна форма-правите си цял калъп,после го изрязвате отстрани донякъде.По този начин,частта,която е останала цяла,играе ролята на пасер.Използва се често за седалките на съвременните самолети...
Изображение
Горните са съответно калъпите за предния и задния предпазен капак на Миг-21 в 32-и мащаб...
"Долно"леене,засега не съм правил-просто не са ми попадали подобни детайли... :scratch:
Към Valcad!Колега,аз също мога да пусна доста линкове,със сайтове на производители.Идеята ми беше,да покажа неща,които могат да се намерят у нас! ;)

Нагоре
МнениеПубликувано: 29 ное 2009 16:59 
Извън линия

DAIKATANA написа:
......Идеята ми беше,да покажа неща,които могат да се намерят у нас! ;)

Това, според мен също е много добро за отпечатъци. Еластично и нищо не лепне на него. Издържа и на
температура.
"Химатех" АД София. тел 029651313
Silast D2 P60 26 лв. килограма

Изображение
Изображение
Изображение

Нагоре
МнениеПубликувано: 12 сеп 2011 12:24 
Извън линия

Може ли малко информация от каде да си набавя подобен материал на Modeling Klay който е използван по-горе.

Нагоре
Покажи мненията от преди:  Сортирай по  
Създай нова тема  Отговори  [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна 1 2

Всички времена са UTC+03:00