Колеги, аз не си чета собствената тема, ама и вие не я четете

Гумите са пластмаса, разделена на две вертикални части. Една гума погубих, варейки я във вода и натискайки към дъното на тефлонов тиган, сплеска се, останаха следи от пинсетата. Трябва да се направят издутини и да им се направят копия - или направо да се леят цели нови гуми. Така ще е по-лесно, щото гумите ги има и на други возила - например замисляния от мен 8х8 МAN в същия мащаб. Подозирам, че бронираните машини - Фухсове, Лухсове и т.н. както и някои американски возила също имат такива гуми.
Та... Ще сподели ли някой какви материали ползва за леене и матрициране или аз ще трябва да открия огъня и после (както винаги) да го споделя с вас?
DAIKATANA е дал една хубава технология туканка...ама иска средства , опит и ...по-голяма серия, щото да има смисъл все пак инвестицията...
И така:
След продължителна пауза по темата, най-накрая се сдобих с нужните ми материали,направих първите проби,и сядам да споделя впечатленията си с вас.Както разисквахме по-назад в темата,силикон и смола,могат да се намерят и у нас.Аз постъпих точно по този начин-от Бестимекс(София) си взех силикон RTV 400 Т,и смола AXSON F31.Сега ще се опитам стъпка по стъпка,и с нагледни материали,да ви покажа,какво се получи от поредната авантюра.
Първо: след като сте си избрали обекта или обектите,които да копирате,трябва да им направите,някакво разположение,за да видите,каква кутия,ще е необходимо да направите.

След това,си правите някаква основа,в моя случай е направена с Modeling Klay,почти същото,като пластилина,но предимството му е ,че не цапа така,а и не изсъхва с течение на времето,понеже е изцяло синтетичен.Правите си и кутиика от някаква пласмаса(от две половини)в която да леете калъпа:

Бучвате в него детайлите,които желаете да излеете

След това,разбърквате силикона(според пропорциите от производителя)и заливате половината форма:

На тази снимка,се вижда,че силикона,все още не се е разлял напълно и единия ъгъл е още"сух".Освен това се виждат и балончета въздух

които тук не успях да премахна,но действам по въпроса с изработката на уред за създаване на вакуум.
След като силикона изсъхне(в моя случай 24 часа)просто махате основата.От снимката се вижда защо избрах именно Klay-не оставя никакви следи по формата.

И така,вече си имаме готова едната половинка...Забележете,че в този случай,всички детайли имат вътрешна кривина,което позволява да използваме най-простия от всички методи за леене, в калъп от две половини:

Така-а-а,продължаваме с втората половина.Намазваме първата половина с отделител силикон-силикон.Аз си го приготвих сам по рецепта,която сме коментирали тук-вазелин,разреден с терпентин,в пропорция 1:4.Резултата е чудесен-след намазването,терпентина,се изпарява сравнително бързо(аз дори в първия момент се притесних,че нищо не става),но вазелина остава на съвсем тъничък филм,направо не си личи,на допир почти не се усеща нещо мазно,но все пак си върши работата перфектно.Това в малкото шишенце на снимката е отделителя.Пфу-у-у,те ми го дадоха за изследвания в болницата(шишенцето) ,пък аз....

Между другото,с отделител се маже САМО силикона!

Опа-а-а,пропуснах още един важен момент.Като махнете основата,трябва да си направите,някакви "пасери",с чиято помощ ще можете да паснете двете половини абсолютно точно.Правят се много лесно,просто с макетен нож си изрязвате произволни триъгълници.За съжаление,на тази снимка,те почти не се виждат,понеже силикона е прозрачен,по-скоро се виждат отблясъци от тях:

След,като и тази половин изсъхне,Махате пласмасовата"оградка",разделяте двете половини,ако не сте забравили да омажете някъде с отделител,трябва да се разделят лесно и вече си имате готов калъп за собствени нужди!

Тук следва втора точка-ЛЕЕНЕ!

Тук се виждат двете кутии със смолата,както и един ОСНОВЕН уред-електронен кантар.Някои,може би се питат,защо не се оплаквам по-горе ,че силикона,трябва да се смеси 10:1 по тегло?Е сега предполагам знаете отговора.Много полезен уред,а и не струва кой знае колко скъпо-този беше около 50 лева от Технополис.Сега остава да убедите жените(или майките)си,че е жизнено необходимо да го имате в къщи...

Така,искрено се надявах да онагледя по-добре следващия процес,обаче нъц...смесих смолата,и докато подготвя,някаква композиция за снимка- ха-а-а-а тя придобила вискозитет на захаросан мед

това буквално за три минути...Както и да е,разбърквате смолата,и я наливате(по-най-бързия начин)

,в "женската" половина на калъпа,поставяте отгоре другата половина и притискате...

Отвсякъде започва да избива смола,но това не трябва да ви притеснява.Оставяте да изсъхне(в моя случай 20 мин.),и просто отлюспвате излишните парчета отстрани,всичко пада много лесно.

Разделяйки двете половини на калъпа,ще забележите по цялата повърхност ,между детайлите,тънък филм смола.Той също се отделя много лесно-не по-дебел е от лист хартия.

Остава само да извадите готвите детайли от калъпа:

И VOILA!Вече си имате още един комплект аксесоари.....

Звучи лесно нали?Повярвайте ми,наистина е така!
Е от преди време е , някой материали (най-вероятно) са поскъпнали, но като едно добро начало мисля ,че ще ти свърши работа!