Airgroup2000.com Member of International List of Scale Model Related Web Sites
Този форум е част от сайта на AirGroup 2000
Главен форум на AirGroup 2000

Форум за стендов моделизъм

Част от airgroup2000.com

Начало | Форум-основен | Форум-Модел | Криле | Океан | Океан Dreams | Оръжие |
Криле Ретросалон | Нато и България | Галерия | Военни новини | Поръчай онлайн |

HobbyCULT.com

В момента е 11 окт 2024 02:39

Всички времена са UTC+03:00

Създай нова тема  Отговори  [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано: 19 дек 2009 12:53 
Извън линия
Потребителски аватар

И тъй, много от нас винаги са чувствали, че липсват декалите, с които искат да изработят една машина - независимо от типа и. Някои от вас вече са си купили декални хартии, отпечатали са мечтания дизайн, отрязали са парченцето, потопили са го във вода, изчакали са, разбутали са с пинсетата, декалът се е раздвижил и вие с трепет в сърцето сте посегнали да го извадите. Нагласяте го над мястото му, придвижвате мечтаната картинка от хартията и...

се случва непоправимото. Декалът просто се разсипва на прах, който стои на повърхността на капката вода. Докато един ден един добър човек като мен не ви каже "Купете си Liquid Decal Film и мъките ви ще свършат!" както свършиха моите тази сутрин! Химийката спасява и стари декали според описанието, в което вече не се съмнявам!

Декалната хартия е закупена от Itech Store: http://www.itech-store.com/contact_bg.html

В ценовата листа тук http://www.itech-store.com/ceramic_toner_bg.html това са т.нар. трансферни хартии. В момента ползвам по-дебелата.

Магичната химия, която сгря душата ми в тази студена утрин бе закупена от http://www.modelsforsale.com/

Желая ви весели празници, здрава и успешна 2010 и здрави custom декали.

Изображение

Нагоре
МнениеПубликувано: 19 дек 2009 15:53 
Извън линия
Потребителски аватар

ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ Дедо Коледа здраве да ти дава :bigsmurf: и среща със Снежанка на 3 очи :rendeer:

Нагоре
МнениеПубликувано: 22 дек 2009 08:58 
Извън линия

Благодарско!!!
:salut: :cheers: :lol: :lol: :lol:

Нагоре
МнениеПубликувано: 22 ное 2011 10:22 
Извън линия

А коя е "химийката", ако не е тайна?

Нагоре
МнениеПубликувано: 22 ное 2011 20:39 
Извън линия
Потребителски аватар

+saab написа:
А коя е "химийката", ако не е тайна?

Liquid Decal Film според първия постинг - виж тук.

Нагоре
МнениеПубликувано: 18 яну 2012 22:05 
Извън линия
Потребителски аватар

Нови чертежи и декали на Картограф за Arado Ar-196 тук.
Ще има и такива за нашата "Акула", в мащаб 1:72, 1:48 и 1:32. Дай Боже да са без грешки.
Книжката не е още за продан на сайта на Kagero, но я има в "очаквайте скоро" тук, за стандартната цена за такова издание от 54.60 злоти.
Видях, че май съм сбъркал подтемата, за което се извинявам. :oops:

Нагоре
МнениеПубликувано: 19 яну 2012 11:20 
Извън линия
Потребителски аватар

Нов за всичко в този форум, така че простете за въпроса: с какво се отпечатват декалити върху преносната хартия? С принтер или рисувате с аерограф/четка на нея? В сайта за хартия видях преносна хартия, мисля че за нея става дума.

Нагоре
МнениеПубликувано: 19 яну 2012 13:28 
Извън линия

Принципно трансферната (или преносна) хартия има за няколко вида любителски отпечатъци.

Най-често ползваната е два вида
Според вида на печата са:
1. за мастиленоструйни принтери.
2. лазерни принтери.
Разбира се цветни.

А според цвета и е:
1.прозрачен носител.
2.носител в бял цвят.
(отново два основни вида)

Според това определение трябва винаги да се правят проби,
защото нюансите на цветния печат (наситеността на цвета)
биват доста различни когата са на бял, или съответно прозрачен фон.
Обикновенно хартията е обозначена на опаковката или в сайта,
от който си я купуваш ако си взел бройка.
В магазините е същото предполагам (купуват ми през мрежата).

Нагоре
МнениеПубликувано: 19 яну 2012 13:35 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

По принцип май можеш и да рисуваш с четка или с аерограф върху декална хартия, но обикновено идеята е да се отпечатат твърде дребни орнаменти или надписи, които стават само на принтер т.е. ако можеш да го нарисуваш с четка по-добре направо на модела го боядисвай.

Иначе най-често срещаните хартии за ваденки в домашни условия са за InkJet принтер (струйни) или за лазерни принтери. Хартии вече има доста, ама главно по света. В България не са много вариантите.

Независимо кой вид принтер и хартия ще си избереш винаги ще е някакъв вид компромис спрямо ваденките, които са в моделите.
До сега тънка хартия като на ваденките в Revell-ските модели не съм срещал :roll:

Лазерните имат проблем, че химията почти не им действа т.е. трудно могат да се огъват по релефа заради тонера, но пък цветовете са по-устойчиви.

Хартията за InkJet принтери е по-мека (както и мастилото), но пък мастилото се разтваря от вода. Необходимо е да се "лакират" с някакъв лак преди да ги потопиш във вода за да ги залепиш на модела. Microscale предлагат специален лак за такива ваденки (има и други разбира се).

В домашни условия най-евтино и лесно е с InkJet принитер. Добре става с принтерите на Canon които са подходящи за снимки. Хартията за ваденки като тип е еквивалентна на гланцова хартия за снимки (PhotoPaper-Gloss).

Есествено ваденката не е изрязана по ръба си, а фолиото е на целия лист. Трябва сам да си изрежеш по контрура ваденката, като мнооооого трябва да се внимава, да се изрязва само където няма мастило (т.е. извън самата картинка) иначе се разтича мастилото.

И най-основния недостатък на тези хартии, всъщност принтери, е че нямат бял цвят :!:
Затова се предлагат два вида хартии прозрачни и бели. Ако картинката няма бял цвят може да се печата на прозрачна хартия, което улеснява после изрязването (т.е. дори и да не изрежем прецизно по контура, ще стърчи прозрачен филм).
Ако обаче искаме да има бял цвят, задължително трябва да използваме бяла хартия, като после ще се чудим как да изрежем картинката по контура без да срежем върху мастилата
или така да си подготвим боите по модела, че ваденката да се разпчати на прозрачна хартия, а под нея да е бяла боя.

Нагоре
МнениеПубликувано: 23 яну 2012 09:22 
Извън линия
Потребителски аватар

Ясно колеги. На този етап, на който съм, ако имам нужда от дребни детайли просто няма да ги поставям. При големите ще си играя с четката :)

Нагоре
МнениеПубликувано: 04 юни 2013 13:45 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Вече мога да споделя резултатите от реален тест с домашно-направени ваденки:

Използвах тази хартия за ваденки на Experts Choice - Clear Decal Film
Тя е все едно само прозрачният слой на ваденките. Пригодена е за печат на InkJet (мастилено-струйни) принтери.
На нея се печати като на най-качествената гланцова хартия за снимки (има такива настройки при печат на снимки).

Аз лично до колкото можах увеличих количеството подавано мастило към хартията, но въпреки това не е достатъчно и цвета на ваденките си прозираше т.е. не стават с плътен цвят.

Печатам по една ивица, след което отрязвам ивицата, така че да запазя ширината на хартията, само се скъсява дължината и.
Ето ваденките, които си съчиних
Прикачен файл:
IMG_4489.jpg
IMG_4489.jpg [ 82.55 KиБ | Видяна 8166 пъти ]

В този вид ваденките са много неустойчиви на вода. Мастилата са силно водо-разтворими. Преди да се накиснат във вода трябва да се защитят с някакъв вид лак.
Аз използвах специален лак на Microscale - Liquid Decal Film
Прикачен файл:
liquiddecalfilm[1].jpg
liquiddecalfilm[1].jpg [ 12.3 KиБ | Видяна 8166 пъти ]

Не намерих много препоръки как точно се нанася, дали се разрежда и т.н. Не посмях да го разреждам с вода, за да не повредя ваденките.
Видя ми се гъстичко за аерограф, затова реших да го нанасям с четка.
Опитах с по-сериозно заливане с по-голямо количество
Прикачен файл:
IMG_4500.jpg
IMG_4500.jpg [ 116.88 KиБ | Видяна 8166 пъти ]

Самонивелира се чудесно и не остават следи от четката.
Прикачен файл:
IMG_4501.jpg
IMG_4501.jpg [ 97.79 KиБ | Видяна 8166 пъти ]

Но всъщност се оказа, че трябва да се мине поне на 2 слоя, може и на 3. Слоевете да се нанасят на тънко с мека четка, като не се повтаря много с четката, само колкото да се разнесе течността.
Течността съхне доста бързо и става невидимо и гумирано. Дебелината му е много малка след изсъхване, така че отпада нуждата за аерографа.
Въобще химията е много добра :cheers:
Ето как изглежда след изсъхване (за около час). Изрязах горе-долу по контура тестовия заек. Колкото и да се взирах, след изсъхване, не можах да видя контурите на лака. Лакирал съм само върху цветните картинки, около тях няма лак.
Прикачен файл:
IMG_4498.jpg
IMG_4498.jpg [ 98.09 KиБ | Видяна 8166 пъти ]

И вече залепено на един незапочнат модел, директно върху пластмасата. Исках да видя как ще изглежда на реален модел върху разшивката и т.н.
Прикачен файл:
IMG_4806.jpg
IMG_4806.jpg [ 100.9 KиБ | Видяна 8166 пъти ]

със сините стрелки са посочени местата, където декалната химия за омекотяване, изглежда проникна под лака и малко повреди ваденката (направи я да сребрее леко)
Червените стрелки показват, че ваденката влезна идеално в разшивката, дабе без особени усилия.
Това което ме изненада е, че без никаква декална химия ваденката се залепи много здраво и беше достатъчно мека и гъвкава за да влезе в разшивката. Както по-късно намерих и написано, декалната химия почти не им действа на този вид ваденки. Единствено препоръчват да се постави "омекотителя" под ваденката, защото защитния лак е устойчив и няма ефект ако се нанася върху ваденката след като е залепена.

Накратко: дори и без химия се залепва чудесно и влиза по разшивката. Малко омекотителна химия помага за по-доброто залепване по ръбовете, но трябва да се внимава, тъй като може и да повреди ваденката.

Странно, надявах се след това да отлепя тестовия заек с вода... но не се получи. Опитах с по-силни разредители... пак не се получи. След изсъхване тия ваденки нямат мърдане :scratch:

Ето вече как изглеждат на реалният модел.
Основният проблем беше, че цветовете се променят :o
Ваденките седят леко прозрачни и цветовете им се смесват с фоновия цвят на модела. Ако са на бял фон е точен цвета, но в моя случай е на по-тъмен фон и видимо цветовете се промениха. Най-видимо е на морковите.
Прикачен файл:
IMG_4756.jpg
IMG_4756.jpg [ 76.45 KиБ | Видяна 8166 пъти ]

Прикачен файл:
IMG_4768.jpg
IMG_4768.jpg [ 83.41 KиБ | Видяна 8166 пъти ]

Ваденката си има дебелина и трябва да се внимава да не се оцапат ръбовете на ваденката с боя, че после няма чистене и се вижда
Прикачен файл:
IMG_4778.jpg
IMG_4778.jpg [ 77.71 KиБ | Видяна 8166 пъти ]

Прикачен файл:
IMG_4831.jpg
IMG_4831.jpg [ 78.34 KиБ | Видяна 8166 пъти ]

Още нещо, което установих по време на експериментите, че защитния лак не е устойчив на много вода и на търкане с парцал (за разлика от обикновените ваденки).
На места се вижда, че боята се протри. Причините за това са две - едната е, че на повечето места минах само една ръка с лака, а другия, че се опитах да измия модела и да го забърша с кърпи, които свалиха част от боята на ваденките.

Накратко:
Добре се получават ваденките по тази технология, но трябва да се предвидят недостатъците.
* Не може да се печата бял цвят.
* Ваденките трябва да са на бял фон, за да са с точен цвят. Тъмният фон ги променя цветово.
* Декалната химия да се използва само под тях, не и върху тях.
* Веднага след поставянето да се защитят с лак, защото не са устойчиви на механични действия и тикса.

Нагоре
МнениеПубликувано: 04 юни 2013 17:12 
Извън линия
Потребителски аватар

Ivo hobby написа:
...
Накратко:
* Не може да се печата бял цвят...

Имам вопиюща нужда от БЕЛИ служебни надписи.
Поради което ми се ривиееееееееее..........Изображение

Нагоре
МнениеПубликувано: 14 дек 2023 13:29 
Извън линия
Потребителски аватар

Искам да използвам темата, за да задам един въпрос.
Нужни са ми декали, които не мога да намеря като размер и колическо букви. Реших да опитам да разпечатам на лазерния принтер.

За целта намерих тази бяла хартия (има и същата, но прозрачна):

https://hobbyland.bg/index.php/vsichko- ... nting.html

Нужно ми е да разпечатам 2 бр. БЕЛИ надписи и 4бр. ЧЕРНИ надписи.

Възможно ли е това да стане на тази хартия, на черно-бял лазерен принтер? Мога ли да ползвам бялата хартия за печат както на белите така и на черните надписи? Да знам че малко нелепо звучи въпроса, но предвид технологията.... :scratch:
Или трябва за черните да взема листи прозрачна, а за белите - листи бяла хартия?

благодаря!

Нагоре
МнениеПубликувано: 01 яну 2024 11:41 
Извън линия

Иво написа:
Искам да използвам темата, за да задам един въпрос.
Нужни са ми декали, които не мога да намеря като размер и колическо букви. Реших да опитам да разпечатам на лазерния принтер.

За целта намерих тази бяла хартия (има и същата, но прозрачна):

https://hobbyland.bg/index.php/vsichko- ... nting.html

Нужно ми е да разпечатам 2 бр. БЕЛИ надписи и 4бр. ЧЕРНИ надписи.

Възможно ли е това да стане на тази хартия, на черно-бял лазерен принтер? Мога ли да ползвам бялата хартия за печат както на белите така и на черните надписи? Да знам че малко нелепо звучи въпроса, но предвид технологията.... :scratch:
Или трябва за черните да взема листи прозрачна, а за белите - листи бяла хартия?

благодаря!

Малко късно отговарям, но все пак да споделя малко номера. Ще започна от темата за печата. Бяло не можеш да печаташ, освен ако нямаш много спешъл машина. Аз работя на четири профи машини, но нито една от тях няма бяло мастило, тонер или друг бял печатащ материал. За печата на черното можеш да използваш прозрачна хартия и да печаташ черно. Имай в предвид, че черния тонер ще прозира. Аз печатам с пълен CMYK, което ще рече, че карам машината да постави от всичките си четири тонера по 100% покритие. Ако надписа е по-светъл от фона идва другата драма. Там се печата това което желаеш, а около него печаташ с цветът на фона. Ако имаш въпроси пиши във фейса. Тук рядко влизам.

Нагоре
Покажи мненията от преди:  Сортирай по  
Създай нова тема  Отговори  [ 14 мнения ] 

Всички времена са UTC+03:00